Иван Гешев: Парите са в прокуратурата, не са върнати на Александър Ваклин

Иван Гешев: Парите са в прокуратурата, не са върнати на Александър Ваклин

© Велко Ангелов, 123RF.comИзбори 2022

Седемдесетте хиляди евро, намерени в багажника на служебната кола, в която на 17 април беше задържана Десислава Иванчева, кмет на столичния район "Младост", се съхраняват в следствието на специализираната прокуратура, защото са веществено доказателство. Това обяви в ефира на Би Ти Ви ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.


При разглеждането на мярката за неотклонение в спецсъда на 20 април адвокатите на тримата обвинени заявиха, че парите - ползвани според разследващите за подкупа, са върнати на строителния предприемач Александър Ваклин. Прокурор Илиян Рангелов заяви пред журналисти, че с протокол от 17 април служител на антикорупционната комисия е предал парите на Ваклин за използването им за целите на разследването, а не като връщане.


"Този човек, освен че страда от административния произвол и обикаля всички медии, за да се защити и да защити държавата, вместо държавата да го защити, се налага да търпи и други неблагоприятни последствия. Аз съм сигурен, че ще има и други неблагоприятни последствия", коментира Гешев, но не каза какво има предвид.
Гешев подчерта, че при задържането на Иванчева колегите му са "спазили закона от А дои Я". По думите му по закон претърсването се прави "само в присъствието на лицето, което използва обекта, в случая – служебният автомобил на Иванчева", който беше спрян от полицията и 5-6 часа остана заедно с нея и нейната заместничка пред Спортната палата в прекия ефир на телевизиите.


"Това е лош късмет – лош късмет за нас, разследващите, защото и ние имаме семейства, никой от нас не иска да стои пред цяла България и да извършва тези действия. Това е стрес и за нас, и за обвиняемите и семействата им. Не сме виновни, че госпожата, заместникът й и посредникът решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и след това да тръгнат по този маршрут", заяви Гешев.


Той каза още, че е нямало как да се поеме рискът да загубят преследваните със 70 000 евро. "Тогава щяхте да питате защо не ги задържахте веднага", каза Гешев. В коментар на изказването на Иванчева, че при проверката на колата полицаите са отишли и директно са взели от багажника "кашона с парите, който не знаехме, че носим" той заяви, че претърсването е започнало от предна лява врата с пълно описване на всичко намерено и след час-час и половина парите са били открити в багажника. "Обвиняемите в България могат да говорят абсолютно всичко, включително и да лъжат. Не носят никаква наказателна отговорност. Работата на адвокатите е да подкрепят тези защитни версии на обвиняемите", каза Гешев и добави, че няма да коментира дали версията на Иванчева е лъжа.


По думите му по ръцете и телата на задържаните били открити следи от веществото, с което е маркирана сумата. Също и по части на колата, използвани от Иванчева, докато шофирала. Гешев отбеляза, че знае всичко това от колегите си и не е чел обстойно документите. По думите на адвоката на Иванчева Марин Марковски фосфоресциращото вещество, с което са били маркирани парите, е било открито само върху малка част от дясната длан на Иванчева. Според него това е станало, когато е докоснала протоколите във връзка с подписването, защото парите са броени по време на задържането.


За подкупа Гешев каза, че е имало "пазарлък" от средата на март и 70-те хиляди евро са били поискани от бизнесмена Александър Ваклин, преди да му бъде направена "отстъпка" и за останалите му обекти в "Младост". Гешев заяви, че не е вярно твърдението на адвокатът Ирен Савова, че в постановлението пише, че парите са предадени на 2 април, а подкупът е поискан на 13-и. "Как така едни пари вървят изпреварващо, преди да са поискани", пита тя. "Това не е вярно", каза Гешев.


В отговор на въпроса дали това е провокация към подкуп, Иван Гешев определи това като "остарял за мен институт, който пречи на борбата с корупцията". "Ние оправдаваме някой, който насила е взел – тогава е въпросът защо взе", заяви той и допълни, че в случая няма как да има провокация от изнудвано лице.


"Има голям инвеститор клас А, неофициално от тази фирма излизаха сигнали, че се процедира по този начин (с корупционен натиск – бел. ред.). В един момент собственикът, който е чужденец, е преценил, че няма да се сигнализират българските правоохранителни органи", каза още Гешев.


Какво е известно дотук по случая с Десислава Иванчева можете да прочетете тук.
Кой е Александър Ваклин - тук.
Всичко по темата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK