Европейският съд в Страсбург иска информация от България за предаването на Бююк

Снимка на Абдула Бююк при предаването му на турските власти

© "Протестна мрежа"

Снимка на Абдула Бююк при предаването му на турските властиЕвропейският съд по правата на човека в Страсбург е поискал информация от българската държава във връзка с жалбата на Абдуллах Бююк, който през лятото на 2016 година бе експулсиран в Турция. Сред въпросите, отправени към властите у нас, са дали той е имал на разположение ефективно вътрешно правно средство, за да се защити от връщане в Турция, което по неговите твърдения го излага на сериозен риск от малтретиране заради неговите политически убеждения.


Чрез въпросите съдът е уведомил българското правителство за жалбата на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, съобщава "Капитал".


От съда искат от българското правителство да предостави всички относими документи по екстрадицията му в Турция. По делото се иска и потвърждение от правителството дали Бююк е подал молба за убежище в България, като в този случай иска да му бъдат предоставени копия на всички документи от тази преписка.
Жалбата на Бююк е подадена през 2017 г. и е придвижена с приоритет, доколкото оплакването е свързано с нарушение на чл. 3 от Конвенцията за правата на човека – забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание, както и за нарушение на чл. 13 – липса на ефективно вътрешноправно средство за защита срещу това нарушение.


Съгласно трайната практика на ЕСПЧ по чл. 3 от конвенцията правото на защита от жестоко и унизително отношение включва и задължение на националните власти да преценяват дали екстрадицията или експулсирането в друга държава би създало риск този човек да бъде подложен на такова третиране и съответно – да откажат налагането на такава мярка. Към момента на подаване на жалбата през 2017 г. Бююк се намира в затвор близо до Истанбул.


Според данните от жалбата до Страсбург Бююк е влязъл в България на 1 февруари 2016 г., а малко след това главният прокурор на Истанбул е отправил искане за екстрадиция във връзка с наказателно производство срещу него за тероризъм във връзка с движението на Гюлен.


На два пъти две инстанции на съда отхвърлят искането за екстрадиция с мотив, че то е политически мотивирано
и има за цел преследване на Бююк.


На 10 август 2016 г. Бююк е бил арестуван от полицията с мотив, че разрешението му за престой е изтекло. Малко след това той е предаден тихомълком на турските власти. Тогава омбудсманът Мая Манолова обвини вътрешното ведомство, че не е дало шанс на Бююк да се защити и да обжалва пред съда заповедта за експулсирането му. Освен това тогава стана известно, че вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала политическо убежище на турския гражданин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK