Юристи опровергават прокуратурата за тълкуването на закона при ареста на Иванчева

Иван Гешев

© Велко Ангелов, 123RF.com

Иван ГешевНяколко пъти в изявленията си по телевизиите след ареста на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев обясни, че продължителното задържане с белезници на Иванчева и заместника й Биляна Петрова, както и броенето на парите на кръстовището пред Спортната палата се налага заради изискванията на закона. Гешев не уточнява кой нормативен акт, но в понеделник повтори, че законите се правят от политиците и че прокуратурата не е можела да знае къде ще бъдат предадени парите и откъде ще мине колата, а е можела само да изпълни закона.


На 17 април от около 13 ч. до около 19 ч. на платното пред Спортната палата Иванчева и Петрова останаха с белезници, докато разследващите брояха и описваха парите, които били намерени в колата на Иванчева при спирането й на кръстовището. Третият задържан - сочен като посредник от обвинението - Петко Дюлгеров също е бил задържан с пари, но не е известно как точно е станало преброяването при неговия арест.


"Дневник" се обърна с въпроси към Людмил Рангелов, който е адвокат по наказателни дела с дългогодишна практика.
Нито Законът за МВР, нито Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изискват да се броят и описват парите на място


обясни Рангелов. След като се открие престъплението, на място се извършва претърсване и изземване, като това трябва да стане внимателно и в присъствието на посочени по правилата поемни лица и на задържаните. Изготвя се протокол, иззетите доказателства се поставят в пликове, поемните лица потвърждават с подписите си, че в пликовете се поставя именно иззетото, пликовете се запечатват и потеглят заедно със задържаните към следствието или прокуратурата. Ако автомобил е свързан с престъплението, той се откарва или репатрира също.


В следствието се провежда разпитът, освидетелвстването (проверяване за светване на ръцете на задържаните). Ако метеорологичните условия не позволяваха, ако валеше проливен дъжд и беше невъзможно да се броят пари на асфалта, означава ли това, че законът не може да бъде изпълнен, запита риторично адвокат Рангелов.


Той коментира и твърдението, че задържаните трябва да стоят с белезници, тъй като имало случай арестуван да се хвърли в локва, за да унищожи маркера по ръцете си. Фосфоресциращото вещество, което се използва за маркиране, е изключително устойчиво, то не може да изчезне дори при измиване на ръцете, но може да се предаде на друга ръка или предмет само при ръкуване или докосване, каза той.


Законът изисква друго - адвокат задължително при огледа от момента на задържането


Въпросът, който досега не беше коментиран ясно от прокурора Иван Гешев, а и не му беше задаван пряко, е защо не беше допуснат адвокат при задържането на Иванчева и Петрова.


Присъствието на защитник при огледа, когато има задържано лице на мястото, е абсолютно задължително, законът е категоричен, заяви Рангелов. И то не само присъствие, а активно участие в процесуално-следственото действие, подчертава той и цитира член 72 от Закона за МВР, в който е посочено задължителното присъствие на адвокат.


При задържането на Иванчева и Петрова обаче защитник не беше допуснат при първоначалните действия на разследващите, когато се предполага че открит в колата пакетът с парите, който е основното веществено доказателство срещу задържаните.


По информация на "Дневник" Иванчева настоятелно е поискала защитник и около 14 ч. е пристигнал адвокат Върбан Върбанов, но е бил спрян на изхода от подлеза пред Спортната палата. Пред "Дневник" той потвърди, че е останал там докъм 16 ч. без 10 минути, без да бъде допуснат да се срещне със задържаните.


Дори да не е била издадена към оня момент писмена заповед за полицейското задържане за 24 часа, законът задължава: щом има човек с белезници, адвокатът да бъде пуснат при него, обясниха юристи.


Адвокат Емилия Недева коментира пред "Капитал", че нито едно процесуално действие с участието на задържан не може да се осъществи без адвокат.


Според практиката на ЕСПЧ, припомня Недева, едно лице се счита за задържано, когато неговата свобода на придвижване е ограничена по такъв начин, че то не е в състояние да напусне свободно мястото, където се намира. А това означава, че независимо дали е била издадена полицейската заповед за задържане, на мястото е трябвало да дойде и адвокат. А юристи смятат, че ако е била издадена писмената заповед и въпреки това не е извикан адвокат - още по-тежко е нарушен законът.


Иванчева, Петрова и Дюлгеров са в ареста след определение на съдията от Специализирания съд Пламен Панайотов, който прие, че има обосновано предположение, че те са извършили и са били съучастници в престъплението подкуп, в което са обвинени. Жалбата им срещу мярката за неотклонение ще се разгледа от Спецапелативния съд на 26 април.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Накрая спеЦ прокуратурата ще излезе ОПГ.

 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  За начина, по който бяха арестувани двете госпожи, България ще направи бецален пред ЕСПЧ.

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  Да си беше останала фризьорка...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Някой да обясни защо умно-красивите, великите фенове на "румънския модел" за борба с корупцията, защитават яростно сгащената заподозряна кметица на Младост? Придворните им медии и сайтове и те вият от болка - защо?

  Само банкерът-беглец от Белград май още не се е обадил в защита на обвиняемата. Нищо, че неговото протеже Сашо Диков вече се хвърли на амбразурата.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Истинските юристи са на едно и също мнение.
  Има и основателни предположения за извършени престъпления по време на незаконното задържане и след това.
  В процеса всичко ще лъсне на втора и трета инстанция и в Страсбугр.
  Шоуто е в самото начало.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Аре стига сте ни занимавали с тази де - има съд, той ще реши!!!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  защо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бе то на не юристи ни се струваше малоумно изпълнението на прокуратурата, какво остава за професионалости. Отивамв към пореден провал май...

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Заради недопускането на адвоката, цялата схема може да гръмне.
  И този Гешев заприличва на Цветанов - публични акции, шум и после тишина...
  А още по-после оправдателна присъда.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  Защото не можеш да бориш едно престъпление(недоказано) с друго престъпление(едно или повече) извършено пред камерите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Весело

  Да се смееш ли, да плачеш ли... Може ли да имаме такава некадърна прокуратура?! Дори и като се стараят най-много, най-много внимават, и пак допускат не само грешки, а каскада от грешки...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  Защото всички виждат, че тази "акция" е само за показност. Накрая ще се окаже, че цялата работа е скалъпена от "спец" прокуратурата за отчитане на дейност с активното съдействие на бившия районен кмет, който е искал да се облажи от ситуацията.

 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да си беше останала фризьорка...
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Що бе, сега поне си пролича каква е истинската цел на онези, които много викат и критикуват по протестите, но иначе поради неспособност и некомепетност, като вземат властта, освен бързи пари, друго не знаят какво да правят с нея.
  Това да се управлява не е като да се врещи по площадите!

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Кои са органите на БСП за агитация и пропаганда някой ще ме светне ли???

  "Забелязвам, че арестът на кметицата на "Младост" е съпроводен с необясним рев и защита....
  Това е проява на някакъв криптосоциализъм, защото Иванчева е символ на БСП с човешко лице. Тя спечели в "Младост" с антикапиталистическа риторика и бе надеждата на БСП да се върне отново на власт след тройната коалиция и Жан Виденов.

  Тя се провали точно с това, което преди две години ѝ позволи да спечели срещу ГЕРБ - борбата срещу ненаситните реститути и алчните капиталисти, които искат да "усвоят" градинките, които им е направила народната власт. Оказа се, че може да се усвоява, но срещу 20 евро на кв. м.

  И затова сега основните опорни точки на БСП и криптосоциалистите са да се оспорват действията на прокуратурата и МВР по задържането ѝ. ..." - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6828127

 15. 15 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":


  " ... и те вият от болка - защо ... ? "


  Защото тази милиционерска свинщина утре може да се случи на всеки, в това число и на теб !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Иванчева може и да е пробвала да бръкне в меда. Само че тя не е преследвана от прокуратура, а от Цацаратура. Не се търси ефективна присъда, а фойерверк. Затова задържането и е в стил риалити, ШиШи ТВ е поканена, МВР Пикчърс заснима, А. Тодоров е наоколо...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Всъщност активното мероприятие сготвеното на кметицата ,направено от некадърните малоумници от цацаратурта и следствието,които са слуги на червените комуноидни мафиоти в изпълнителната и законодателна власт по всяка вероятност ще завърши с осъдителна присъда от ЕСПЧ.
  На практикап престъпниците са правителството, НС, цацаратурата, и съда.
  Това е положението.
  Материала,материала.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#15] от "niksan1":

  За свинята кочината е РАЙ ! (Конфуций) !!! Прости им невежеството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Нито Законът за МВР, нито Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изискват да се броят и описват парите на място"

  - Прокуратурата се позовава на прецедент. Опозицията на ПРБ или да извади прецедента и да го анализира, или просто да се изцепи, че прецедент няма.

  Готина сцинка за пуканки и бира, при това с партийна окраска... :)

 20. 20 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някой да обясни защо умно-красивите, великите фенове на "румънския модел" за борба с корупцията, защитават яростно сгащената заподозряна кметица на Младост? Придворните им медии и сайтове и те вият от болка - защо?Само банкерът-беглец от Белград май още не се е обадил в защита на обвиняемата. Нищо, че неговото протеже Сашо Диков вече се хвърли на амбразурата.
  —цитат от коментар 4 на 12345


  Наистина ли си толкова тъп?!!!Да беше прочел статията поне, ама не си, нали?Там ясно пише, как не са спазени законите, но зрелищният арест е за такива, като теб - ефект да има, а не ефективост.Ако изобщо правиш разлика между двете думи.
  И виновна да е Иванчева, с тези нарушения на изземващите доказателства, няма да могат да я осъдят, но ти ще си забравил дотогава, защото с друго ще те облъчат гербавите комунисти с бухалките, които си създадоха, като КОНПИ!!!

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Гневно

  Затова задържането и е в стил риалити, ШиШи ТВ е поканена, МВР Пикчърс заснима, А. Тодоров е наоколо...
  —цитат от коментар 16 на Николай Колев


  и ни убеждават, че всички изброени "случайно" са минавали оттам и "случайно" са знаели мястото и размера на парите и са се обаждали по другите медии да ги информират като "наш източник" !!!
  Смешници !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  това не е англосаксонско право. Нашето е формално с изчерпателно изброени норми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Непознаването на законите от герберските милиционери и липсата на уважение към правото са ясни и за неюристи.

  Според мен тази акция имаше за цел да провери дали електоратът е напълно видиотен и дали би преглътнал подобна акция срещу по-влиятелни хора, които са уважавани професионалисти.
  Подготвят ни за "светване" на Лозан Панов или друга емблематична фигура, с която Цацаров все още не се е преборил.
  Ако преглътнем незаконния арест на невзрачна и съмнителна районна кметица, ще преглътнем и по-тежки посегателства, над по-свестни хора.
  Хора, ползвайте ги тези глави!

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#4] от "12345":

  Не знам кой я защитава. Аз лично съм убеден, че е виновна. Също така, с малоумния арест, тази няма да влезе в затвор, т.е., няма да си изтърпи наказанието. Логично, Гешев и харесващите го идиоти са основните защитници на Иванчева.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#13:"cristo_n"][/quote]

  Идеално си описал ГЕРБ - вече десет години, само бързи пари правят от власт.Нито една реформа не осъществиха и вместо към Европа, ни бутат под руския ботуш - същи комунистите.Доволен ли си от социалната, образователната, здравната или съдебната реформа?Чакай, вече 10 години ги чакаме от ГЕРБ!!Е, ако си милиционер или имаш роднини там да работят, си доволен от тази в МВР - увеличиха им заплатите, без да ги товарят с нищо.Дори ги улесниха - частни охранители да пазят градчета и селца, защото МВР нямало ресурс, а там се водят на работа повече от където и да било у нас.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тука е много разтегливо понятието "право на адвокат".

  Хипотеза А - задържат ги. Тя звъни на адвоката. Той се появява след час. Какво правим през този час? Взимаме си по кафенце и чакаме. Или си текат действията по задържането и описване на уликите? А ако адваката се яви след 3 часа?

  Хипотеза Б - идва адвоката. Трябва да бъде допуснат. Какво значи допуснат? Да отиде да разбута полицаите за да е на първа линия при снемане на доказателствата с риск да повреди (хипотетично умишлено) улики? Или се води допуснат ако е при задържаната и си лафи с нея докато уликите се събират?

 27. 27 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Имама силно неприятно усещане, че презкуратурата ще омекне в съда.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  А в случая - адвокатът идва и не го добускат до задържаната и до полето на следствените действия - колко " законно" (по милиционерски) !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Слаба квалификация на обвинителите и КОнпи
  Рамовци а не прависти.

 30. 30 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Някой да обясни защо умно-красивите, великите фенове на "румънския модел" за борба с корупцията, защитават яростно сгащената заподозряна кметица на Младост? Придворните им медии и сайтове и те вият от болка - защо?Само банкерът-беглец от Белград май още не се е обадил в защита на обвиняемата. Нищо, че неговото протеже Сашо Диков вече се хвърли на амбразурата.
  —цитат от коментар 4 на 12345

  Някой да обясни защо гъзоглавите станаха фенове на цацаратурата и ШиШи?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Единство ята на прокуратурата/МВР са "избродирани" (по Борисов) като за ЕСПЧ. Ще ни струва около 50000 евро :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Единствено действията към горното...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Какви неимоверни усилия полага само екипът на Икономедия да оневини арестуваната кметица!!! Питам се ако на мястото на Иванчева беше Волен Сидеров например или Делян Пеевски щяхте ли да ангажирате толкова юристи във Вашата медия да обясняват как са им били нарушение правата???

 34. 34 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  1. "Нито Законът за МВР, нито Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изискват да се броят и описват парите на място, обясни Рангелов" - адв. Рагелов няма правомощия да определя как да се води разследването. Това е правомощие на разследващите органи и те преценяват когато има алтернативи, коя от тях да изберат като най-подходяща за постигане целите на наказателния процес. Казано накратко - не е имало причина разследващите органи да се местят от района на местопроизшествието, тъй като е било възможно впоследствие да бъде оспорено самото действие по разследването (подменени веществени доказателства и други подобни). На адвокат Рангелов може така да му се иска, но той няма правомощие да решава този въпрос. Лицата са имала качеството задържани и в този смисъл е имало правно основание да търпят известни ограничения. А това на кой какво му се иска - е отделен въпрос. Когато няма правомощия да решава - това си остава само в сферата на пожеланията.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  2. "Законът изисква друго - адвокат задължително при огледа от момента на задържането", обяснява адвокат Рангелов.
  Прав е, но с известни уточнения. Когато едно лице е задържано в рамките на административно-техническата процедура по задържането му, то има право да поиска защитник. Т.е., ако лицето не пожелае да се възползва от това свое право, никой не може да му го натрапва. Ние само може да гадаем как са се развили събитията на местопроизшествието. Съдът ще има крайната дума дали е било спазено това изискване, защото засега се сочат разнопосочни твърдения. Доколкото разбрах, защитниците са били четирима, но защитниците твърдят друго. Дали е така - скоро ще се разбере. Обръщам внимание на съфорумниците на следното: ако е било допуснато нарушение е от съществено значение да се установи кога е станало това - по време на задържането или по време на претърсването и изземването на парите. В първия случай имаме нарушение, което може да се обжалва пред административния съд (защото има връзка със заповедта за задържане по административен ред), но това нарушение няма да се отрази на делото. Във втория случай има процесуален проблем, ако адвокат не е присъствал по време на претърсването и изземването на вещите. Докато не се разберат фактите, не трябва да се спекулира. Но за съфорумниците това няма значение, разбира се - живи зъби ще се вадят, важно е да ни бъде зададена цел и посока :) Бъдете критични!

 37. 37 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Адвокат Емилия Недева коментира пред "Капитал", че нито едно процесуално действие с участието на задържан не може да се осъществи без адвокат".
  Обърнете внимание на твърдението - ПРОЦЕСУАЛНИ действия. Разследващите органи нямат правомощие да задържат лицата - такова право имат органите на властта. В случая може би МВР е упражнило правомощията си да задържи лицата до 24 часа).
  В рамките на наказателния процес прокурорът има правомощие да задържа до 72 часа - но само на ОБВИНЯЕМ. Задържаните към този момент не са имали процесуално качество, те на са били задържани по реда на чл. 64, ал. 2 от НПК за довеждането им пред съда в производството по вземане на мярката за неотклонение задържане под стража.
  Опитите за манипулация в случая идват от тази тънка разлика - задържане от органите на МВР и процесуално задържане от прокурора.

 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Е самият адвокат къде коментира закона казва че доказателствата се описват в протокол. Тогава следва че закона е спазен, защото как ще изземат едни пари, без да са ги броили.

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Любопитно

  До коментар [#34] от "hammurabi":"1. "Нито Законът за МВР, нито Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изискват да се броят и описват парите на място, обясни Рангелов" - адв. Рагелов няма правомощия да определя как да се води разследването. Това е правомощие на разследващите органи и те преценяват когато има алтернативи, коя от тях да изберат като най-подходяща за постигане целите на наказателния процес."

  Искаш да кажеш - майната им на "Законът за МВР" и НПК, разследващите са над тях?! И адв. Рангелов е лаик, който не е запознат със законните процедури по задържане, обиск и т.н.?!
  Сигурно и запушването на устата на "доказаната претсъпница" от блюстителката на реда, скрита зад маска, също влиза в "реда на нещата", според "най-подходящите методи", които разследващите органи могат да "изберат"?!
  Интересно!

 40. 40 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Във всеобщия хор някой рече: "Сготвиха я". Но постановката взе сериозно да се пропуква. Което за някои замесени в аферата люде трябва да е знак да започнат да събират личните си вещи от служебните бюра.
  А проблема със застрояването на зелените площи в София (само там ли?!) си остава- някой да има желание да го реши със закон ??

 41. 41 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1615 Весело

  Мда, балонЧетата със горещата пръдня на Гешеф МиражЪ се пукат !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 42. 42 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Спирката на метрото частна, ама няма взети подкупи, няма нарушение, Ваклин ваклото агне бодро блее, как работи много добре с всички останали районни кметове, а всички виждаме резултатите: застроени градинки и уникално лоша инфраструктура, мръсни гета струпани едно връз друго. Иванчева, карала "инвеститорите" да строят и ремонтират градинки, уникално престъпление, страшно изнудване, спор няма, съдът покрива Дюлгеров, който потъва вдън земя, чакаме да пуснат поне едно СРС, на което ИВанчева да иска пари, ама и такова няма, въобще некадърно, по-некадърно, цацаратура. Бас ловя, че както замириса, апелативния ще я пусне, а лично аз се надявам Иванчева да се кандидатира за кмет на мръсното гето софия, колкото да боде фандъкова в очите.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Гневно

  За начина, по който бяха арестувани двете госпожи, България ще направи бецален пред ЕСПЧ.
  —цитат от коментар 2 на Chubachubs


  А не трябва ли извършилите, а най-вече отговорните за този ЦЕЛЕНАСОЧЕНО некадърен арест да бъдат подведени под отговорност?
  И това да не бъде извършвано срещу България за да плащат нищо неподозиращите граждани, а именно тук В БЪЛГАРИЯ, за да видим и ние, че има някаква съвест у прокуратурата!
  Не трябва ли най-сетне не обикновените граждани да носят на гърба си безотговорните държавни служители, на които (между другото) пак тези граждани им плащат), за да си вършат добре работата?
  До кога ще носим на гърба си некадърници, нахалници и наглеци!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Какви неимоверни усилия полага само екипът на Икономедия да оневини арестуваната кметица!!!?....
  —цитат от коментар 33 на Anfil


  Къде видя стремеж за оневиняване, още повече, след като тя ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОБВИНЕНА!?
  Май не ви се харесва, че законът може да се обърне и срещу самовлюбените и нарцистични блюстители на реда, ако те не го спазват!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Значи, след като лека полека димът започна да се разсейва, става все по-ясно:

  - Кметицата е настъпила много жестоко Бат Бойко по мазола, като му е откраднала Младост и се е настанила между него и парите от разрешителните за строеж.

  - Още на етап планиране тази акция на "специализираната" прокуратура е замислена да не доведе до присъда. От това имат само дивиденти (симулират работа, после обвиняват по медиите съда, че ги пускал, и така нататък.

  - Преди 20 и кусур години по Младост обикаляха борчета и принуждаваха хората да се отказват буквално от сергии за тоалетна хартия и прах за пране, защото мутрите имаха други планове. Сега мутрите са в парламента, прокуратурата, и правителството, и рекетът е на съвсем друго ниво. Но мутрите им са същите.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Гневно

  Единство ята на прокуратурата/МВР са "избродирани" (по Борисов) като за ЕСПЧ. Ще ни струва около 50000 евро :)
  —цитат от коментар 31 на penetrating


  Крайно време е да спрем само да се оплакваме и после чинно да плащаме, глупостите на самозабравили се държавни служители!
  Трябва да изискваме поне те да си поемат масрафа по техните некадърни, лични действия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Каквото и да е направено никойняма шанс за справедлив процес в извънредния съд!

 48. 48 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Така ли било? Аз съм сигурен, че при обратната ситуация, същият този адвокат, щеше да обяснява, че парите трябва да се опишат банкнота по банкнота. Защото иначе доказателствата могат да се изгубят или подменят или добавят. Ако си следовател или прокурор, трябва да гарантираш всичко на 200%, защото иначе ще те изкарат некадърник. Такова е правото в БГ. Същата работа и с белезниците и светкането - сега адвокатите ще обясняват къде било веществото, колко свети и с какъв цвят. Ако Иванчева имаше контакт с който и да било, в съда щяха да се обясняват най-големите митове и легенди.

  И аз искам да запитам защо този вестник (защото очевидно това е позицията на медията) се занимава само и единствено с процеса. Говори се само за процедурната страна на нещата. А съществото - дали е взела пари, дали е искала - тва не е важно. Мен този въпрос ме интересува по-живо от това какво ще стане с това дело.

 49. 49 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#35] от "chichka":


  Този на снимката определено има много повече коса, отколкото разум. Потресен съм как толкова неграмотен, ограничен човек може да е спецпрокурор? В три интервюта обясняваше, че кашона с парите е бил на задната седалка.... после че на третия час на обиска са го намерили в багажника.....той малоумен ли е или нас смята за птички?
  —цитат от коментар 35 на chichka


  И е малоумен и нас смята за птички. Възпитаник на милиционерската академия.

 50. 50 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#39] от "batzdravo":

  Сигурно и запушването на устата на "доказаната претсъпница" от блюстителката на реда, скрита зад маска, също влиза в "реда на нещата", според "най-подходящите методи", които разследващите органи могат да "изберат"?!Интересно!
  —цитат от коментар 39 на batzdravo

  До коментар [#34] от "hammurabi":

  Хамурабейшо, я кажи, ти ги разбираш тея работи - защо имаше разни маскирани там с надписи на грейките "Комисия за еди-какво-си"? Как това се вписва в цялостната концепция за легитимация. Разбира се не говорим за полицията, която в определени случаи (не много ясно кои) може да ползва "маскировъчни качулки".

  Също как би коментирал действията на "придружителката" и по-специално опита ѝ да запуши устата на задържаната кметица? Понеже ги разбираш тея работи вероятно знаеш, че при административното задържане по реда на ЗМВР може да се ограничава ЕДИНСТВЕНО правото на ПРИДВИЖВАНЕ. Това разбира се, ако каката е била полицай, защото съвсем не съм убеден, че не е от комисийката. Тук идва друг въпрос - как разследващ орган ще упражнява правомощия, свързани със задържането? Сам казваш, че това не може да бъде.

  Обърнете внимание на твърдението - ПРОЦЕСУАЛНИ действия. Разследващите органи нямат правомощие да задържат лицата - такова право имат органите на властта. В случая може би МВР е упражнило правомощията си да задържи лицата до 24 часа).
  —цитат от коментар 37 на hammurabi


  След това - от момента на полицейското задържане, задържания има право на адвокат. Това ти казва г-жа адвокатът.
  И най-подир - събирането на доказателствата е ли или не е процесуално-следствено действие?

 51. 51 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":

  Думата "оневиняване" използвам в по-широк смисъл т.е. по отношение на общественото мнение.

  Зададох още един въпрос:
  "Питам се ако на мястото на Иванчева беше Волен Сидеров например или Делян Пеевски щяхте ли да ангажирате толкова юристи във Вашата медия да обясняват как са им били нарушение правата???"
  Някой "общественик" може са се потруди да сътвори нещо като отговор.
  Да не говорим за "добрите практики" в община Младост за който имаше данни от други инвеститори и собственици на имоти за които Икономедия съобщава само телеграфно.
  Публикувано във факти.бг: „Проектът е още от 2013 г. Битката наистина е титанична. Целият проект е одобрен от НАК. Стигнахме до разрешителното за строеж и точно тогава Иванчева дойде на власт с целия този популизъм и арх. Здравков прехвърли всички правомощия по процедирането на строителните книжа да се извършват от „Младост”. Откакто стана прехвърлянето, разрешение за строеж така и не се издаде. Ние отидохме и си направихме справка и се установи, че те са заключени при Иванчева”
  https://fakti.bg/bulgaria/298012-kmeticata-na-mladost-se-razporejdala-s-chujdi-imoti?mobile_full_version=1
  За такива случай защо не ангажирате адвокати да обясняват доколко са законни действията на кметицата??? За да се заглушат подобни сигнали всичко се фокусира върху процедурата по ареста на кметицата за да се измести фокуса от тава какви ги е вършила по принцип в общината!!!

 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Това което ние предполагахме на базата на простата логика и здрав разум го потвърждават и специалистите. "Доказателствата" на обвинението почват да пукат по шевовете, силно ми мирише на поредното загубено дело от прокуратурата. Специално това СЪЗНАТЕЛНО да оставиш обвиняемите без адвокат при толкова критична фаза каквато е изземване и опис на доказателствата аз ако съм съдия директно ще откажа да призная такива "доказателства".

  Повтарям за не знам колко пъти вече пъти, нито обвинявам нито защитавам Иванчева, няма достатъчно факти налице. Но начина по който прокуратурата "събираше доказателства" и направи ареста е отвратителен. Пълен непрофесионализъм щедро гарниран с простащина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Така ли било? Аз съм сигурен, че при обратната ситуация, същият този адвокат, щеше да обяснява, че парите трябва да се опишат банкнота по банкнота..
  —цитат от коментар 48 на xax


  Така ли? И защо сте сигурен?

 54. 54 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#39] от "batzdravo":

  Каквото съм искал, съм посочил. Друг е въпросът кой какво е разбрал.

 55. 55 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Угодия няма...Каква загриженост за корумпираната кметица само! А първото нещо, което беше казала е – „някой ги е подхвърлил в колата ми". Ама няма как да стане, защото я хванаха пред очите на всички и никой нищо не ѝ е подхвърлял в жабката. Ако я бяха изчакали да се прибере или я заклещили на някоя глуха уличка, всички същите тези щяха да викат – ама не се прави така, пред всички трябва, да няма скрито-покрито, взима ги, веднага я хващаш, да се види от всички, пред очите на обществото да се арестуват, да се обискират, за назидание и за да е сигурно, че няма да има подхвърляници и т.н.

 56. 56 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#48] от "xax":

  От всички статии по случая (а те са десетина) - само една беше обективна в "Дневник". Въобще не мога да разбера процесуалното задълбаване в случая, без да се разгледа моралната страна на въпроса. От известните ни факти поведението на кметицата е морално укоримо от всяка гледна точка, а дали е било престъпно - съдът ще се произнесе. Засега един магистрат (следовател) е приел, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Втори магистрат (наблюдаващият прокурор) се е съгласил с този извод). Съдебен състав от съдия и двама съдебни заседатели е приел, че има обосновано предположение, че е извършено престъпление от обвинените лица. И въпреки всичко истерията е страхотна по случая и едва ли не се гледа всичко друго, само не и обективно случилото се.
  Имало е случаи, когато съм се доверявал и съм вземал отношение по някои статии на доверие, като се уповавам на 100%, че написаното в статията е вярно. Случаят с кметицата ме прави изключително подозрителен и кредита на доверие бе изчерпан. Сравнително подготвен съм по наказателноправната материя - и като гледам какви тънко-манипулативни статии излязоха тези дни - занапред винаги ще бъда нащрек.

 57. 57 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Заради недопускането на адвоката, цялата схема може да гръмне.И този Гешев заприличва на Цветанов - публични акции, шум и после тишина...А още по-после оправдателна присъда.
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  А още по-после плащаме ти и аз и тъпото
  народонаселение след Страсбург.


  Какви неимоверни усилия полага само екипът на Икономедия да оневини арестуваната кметица!!! Питам се ако на мястото на Иванчева беше Волен Сидеров например или Делян Пеевски щяхте ли да ангажирате толкова юристи във Вашата медия да обясняват как са им били нарушение правата???
  —цитат от коментар 33 на Anfil


  В нито един коментар не прочетох да я оневиняват,
  а нарушените права при задържането. И друго, вината
  се доказва само и единствено от съда.

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 58. 58 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":...... За такива случай защо не ангажирате адвокати да обясняват доколко са законни действията на кметицата??? За да се заглушат подобни сигнали всичко се фокусира върху процедурата по ареста на кметицата за да се измести фокуса от тава какви ги е вършила по принцип в общината!!!
  —цитат от коментар 51 на Anfil


  За тези случаи има закон. И ангажимента се нарича кауза. Каузата е правова държава, където законът е над всичко.
  В случаят с ареста законът не изглежда да е над всичко, а насилието над граждани от държавата.
  Или накратко - за индивидуалните нарушения на закона искаме държавата да си свърши работата. За нарушенията на властта трябва да сме безкомпромисни. Защо ли? Защото те носят тиранията.

 59. 59 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#50] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Вместо да задаваш реторични въпроси - прочети ми мнението в предходните ми постове в статията.
  Не може сульо и пульо да дават акъл кой какво да прави на местопроизшествието. Вторачвате се в процесуалната страна на въпроса и губите същината. Или поне не искате да се говори на тази тема, че срамът ви изгаря ушите. Това дело се разследва в екип -и на местопроизшествието са присъствали толкова хора от екипа, колкото са преценили, че е нужно. Въпросът е, че тази жена я хванаха на калъп с парите и в този форум 80% от хората не искат или не могат да си позволят да възприемат този обективен факт. Процесуалните проблеми са проблем на прокурора, който вероятно ще повдигне обвинението. Въпросът за поведението на кметицата всячески се отбягва. Но той ще трябва да се постави със страшна сила, каквито и димни завеси да се пускат. Те ще са временни. На практика до произнасянето на Апелативния специализиран съд. След това нещата ще утихнат. И ще се спихнат. Но горчивия вкус от манипулацията ще остане.
  Прокуратурата в страната ни е такава, каквото ни е и обществото. Манипулации има на всички нива. Не е изключени да е имало и в случая, но това не е сторено от тези лица, които са на терен. А ако е сторено - това е от доста по-комбинативни лица, запознати със случая, с фактите, схемите и цялата лакомия, алчност и безпардонна арогантност - демонстрирана от определен кръг хора, взели властта от нищото и за кратко време самозабравили се. Ако някой не е доволен - да си помисли следващия път като отиде на пуска бюлетината, ако не е решил да иде на риба.

 60. 60 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съмнявам се тези момчета да са чели нещо по дълго от надпис на кола.Те действат по
  нюх.Е затова нищо няма да се получи, отникъде не поемат аргументи.Главния прокурор мисли като подчинените си.Тук ми се появява въпроса -Това правова държава ли е?Истината си е знаем отдавна , правова е само за силния .Т.е не е онази правова държава от желанията ни.

 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "Храбър":

  Обвинена е.

 62. 62 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Гледам все комунета се застъпват за кметицата. Дружки ще да са си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 63. 63 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 454 Неутрално

  ОНОВА ЗАБУЛЕНОТО МОМЕ С РЪКАВИЧКИТЕ НА ВИДЕОТО СИТЕ ВИДЕА ЧЕ И ЗАПУШИ МУЦУНАТА НА ФРИЗЬОРКАТА,ПОСЛЕ ИЗЛЕЗНА ЧЕ ТОЧНО ТАМ МУЦУНАТА И СВЕТНАЛА, Е МОЕ ЛИ ДА БАРАШ БЕЛЯЗАНИТЕ ПАРИ И ПОСЛЕ ДА ГО ОБАРАШ ЦИЛИЯ ОБВИНЯЕМ И ДА ОЧЕКВАШ ЧЕ НЕМА ДА СВЕТНЕ , ОТКЪДЕ ГИ СБИРАШ ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ БЕ БОРИССОФ,БЕ ЗАСРАМИ СЕ БЕ

 64. 64 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Пак ще плащаме обезщетения от джобовете си, за да покрием поръчковите изцепки на прокуратура, следствие, КОНПИ и сие...

  No Pain No Gain
 65. 65 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Поне си постигнаха целта - тази жена повече няма да бъде кмет на Младост...

  No Pain No Gain
 66. 66 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Непознаването на законите от герберските милиционери и липсата на уважение към правото са ясни и за неюристи.Според мен тази акция имаше за цел да провери дали електоратът е напълно видиотен и дали би преглътнал подобна акция срещу по-влиятелни хора, които са уважавани професионалисти.Подготвят ни за "светване" на Лозан Панов или друга емблематична фигура, с която Цацаров все още не се е преборил.Ако преглътнем незаконния арест на невзрачна и съмнителна районна кметица, ще преглътнем и по-тежки посегателства, над по-свестни хора. Хора, ползвайте ги тези глави!
  —цитат от коментар 23 на solange


 67. 67 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Да се смееш ли, да плачеш ли... Може ли да имаме такава некадърна прокуратура?! Дори и като се стараят най-много, най-много внимават, и пак допускат не само грешки, а каскада от грешки...
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf1


  По този повод един виц.

  Прокуратурате се самозезирала за ситемни грешки ни изска бил отхвърлен за процедурни нередности.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Сега главния въпрос е, колко ще плати България, т.е. ние, за глупостта на тези неграмотници.

 69. 69 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 637 Любопитно

  До коментар [#59] от "hammurabi":

  Глей ся - принципно - съгласен съм с теб и не съм опонирал никъде на това, което си казал. 'Олаби са малко, че си се напрегнал.

  Задавам разни въпроси, щото гледам поназнайваш неща от кухнята. Също така въпросите не ги задавам риторично - проявявам действителен интерес.

  Що се отнася до процесуалната част - разбира се, че ще се вторачвам в нея. И адвокатите ще се вторачат в нея.

  Дяволът е в детайлите и ще бъде изключително неприятно, ако каката кмет е действително престъпила закона и бъде оправдана, защото някой не е спазил процедурата. Процедурата е гаранцията за законност тук.

  За професионализма на прокуратурата няма да коментирам - може би само тук не съм съгласен със съждението ти - системата е така организирана, че нагоре да не изплуват кадърните.

 70. 70 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#51] от "Anfil":


  ....За такива случай защо не ангажирате адвокати да обясняват доколко са законни действията на кметицата??? За да се заглушат подобни сигнали всичко се фокусира върху процедурата по ареста на кметицата за да се измести фокуса от тава какви ги е вършила по принцип в общината!!!
  —цитат от коментар 51 на Anfil


  Какви ги е вършила в случая няма значение. Дори да е бесила подчинените си по гредите...
  В случая е очевидно, че държават нарушава нейните права. И като резултат от това може да се окаже, че няма да я осъдят, въпреки че е виновна...

 71. 71 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#48] от "xax": Случаят с кметицата ме прави изключително подозрителен и кредита на доверие бе изчерпан. Сравнително подготвен съм по наказателноправната материя - и като гледам какви тънко-манипулативни статии излязоха тези дни - занапред винаги ще бъда нащрек.
  —цитат от коментар 56 на hammurabi


  Аз наблюдавам тази медия от много време, защото допреди 3-4 години й имах огромно доверие. Ако малко обаче започнеш да мислиш, да си задаваш въпроси и да си наистина обективен, а не предубеден, нещата стават по-неприятни.
  Накратко - вестникът е доста близък (меко казано) до партията на Христо Иванов. От тук идва следствието, че трябва да се поддържат всички тези на този човек/партия. Не коментирам техните качества, а правя елементарна връзка. Ултимативният враг на Хр. Иванов е Цацаров и следователно като негово продължение - цялата прокуратура. Не е особено важно какви са грешките на Иванчева, а какви са грешките на прокуратурата (т.е. Цацаров). От тук нататък вече се намират други доводи като това, че някой си е превишил властта и се прави на велик или че "ние като данъкоплатци ще плащаме в Страсбург", които да прикрият основната цел - да атакуваме Цацаров.
  Самата кметица не знам дали ги интересува толкова много. Тя дойде като супергерой, в Младост, но бързо се компрометира. Едва ли някой е очаквал да я хванат толкова скоро с подкуп, обаче.

  Сега, ако излезем от тази случка можем да кажем, че тази медия играе ролята на твърд поддръжник на определени политици. В същото време критикува медиите на Пеевски за техните прийоми и претендира да бъде морално по-високо от тях. Реално средствата са идентични, но от двете страни на барикадата. Може би Ндевник е една идея по-интелигентна медия, която се старае повече при критиката си, но това не я прави надпартийна.

 72. 72 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#59] от "hammurabi":

  Въпросът е, че тази жена я хванаха на калъп с парите и в този форум 80% от хората не искат или не могат да си позволят да възприемат този обективен факт.
  —цитат от коментар 59 на hammurabi


  Всъщност до тук няма кьораво доказателство, че Иванчева (и заместничката й) са свързани с тези пари. Нито ги е искала, нито ги е взимала. Парите са поискани на Ваклин от Дюлгеров, пак Дюлгеров ги разнася насам-натам, спомена се дори, че той ги е оставил в колата. Колата е служебна и със сигурност повече от 1 лице има ключ от нея.

  Та, за какъв "калъп" става дума?!

  Не защитавам Иванчева, но за сега доказателства за нейното участие просто няма. Това с подкупите явно не е лъжица за МВР и КОНПИ! Колкото и да се напъват.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Угодия няма...Каква загриженост за корумпираната кметица само! А първото нещо, което беше казала е – „някой ги е подхвърлил в колата ми". Ама няма как да стане, защото я хванаха пред очите на всички и никой нищо не ѝ е подхвърлял в жабката. Ако я бяха изчакали да се прибере или я заклещили на някоя глуха уличка, всички същите тези щяха да викат – ама не се прави така, пред всички трябва, да няма скрито-покрито, взима ги, веднага я хващаш, да се види от всички, пред очите на обществото да се арестуват, да се обискират, за назидание и за да е сигурно, че няма да има подхвърляници и т.н.
  —цитат от коментар 55 на nniikkii

  - Първо, къде е презумпцията за невинност? Корумпирана ще можеш да кажеш чак след присъдата и съответните обжалвания.
  - Второ, парите са били в кашонче а то е лесно за подхвърляне. Също и както да сложиш една белязана пачка в жабката на паркирана кола в която няма никой.
  - Трето, никой нямаше да вика "Защо не я арестувахте публично?" Както не е викано досега за стотици арести.
  - Четвърто и най-важното, недоволството не е за публичният арест а за това, че е държана 5 часа окована на публично място след като е имало начин това да не стане, арест а броенето на друго място. И че НЕ И Е ПОЗВОЛЕНО да има адвокат още от самото начало а това вече е МНОГО сериозно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#72] от "Музар":

  Привличането на обвиняем става когато са събрани ДОСТАТЪЧНО доказателства за виновността на определено лице (чл. 219, ал. 1 от НПК).
  Мярка за неотклонение "задържане под стража" се взема само от съд (в случая съдия и двама съдебни заседатели, а в четвъртък още трима съдии ще се произнесат от състава на Апелативния специализиран съд). А за да се вземе такава мярка, едно от изискванията е да има ОБОСНОВАНО предположение, че обвиняемият е извършил престъплението (чл. 63, ал. 1 от НПК).
  Това са обективните обстоятелства, които са публично известни и за които има произнасяне от надлежен орган. Аз на тях се опирам, защото решения са взимали лица, които са чели делото и обсъждали доказателствените материали. Това е моментният "тихият успокояващ глас на разума".
  Ама ти сигурно си по-добре запознат и кой съм аз, че да споря с теб!

 75. 75 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Въобще не мога да разбера процесуалното задълбаване в случая, без да се разгледа моралната страна на въпроса. От известните ни факти поведението на кметицата е морално укоримо от всяка гледна точка, а дали е било престъпно - съдът ще се произнесе. Засега един магистрат (следовател) е приел, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Втори магистрат (наблюдаващият прокурор) се е съгласил с този извод). Съдебен състав от съдия и двама съдебни заседатели е приел, че има обосновано предположение, че е извършено престъпление от обвинените лица.
  —цитат от коментар 56 на hammurabi

  Кое точно е морално укоримото? Че е поискала подкуп? Това тепърва ще се доказва,докато не се докаже действа презумпцията за невинност. За градинките? Да, ако сме прекалено стриктни. Само че бива ли за едни градинки толкова цирк?

  Произнесли се били цяла редица магистрати. Да, но хора от обвинението. За първи път ли досега обвинението се оказва неправо и съдът решава че обвиняемият е невинен? Според моите наблюдения така е в мнозинството случаи от знаковите дела. Именно заради непрофесионализма на обвинението. Което събира некачествени доказателства които с лекота биват опровергани от опитен адвокат.

  Недоволството на хората е от това, от глупавите действия на обвинението. Дали е виновна кметицата никой не може да каже преди съда и никой не я защитава. Защото не знаем дали наистина е виновна или има сценарий, някои признаци не позволяват напълно да се изключи втората хипотеза. Именно заради некачествената работа на обвинението.

  Да я бяха арестували как носи кашончето предварително намазано с индикатор и вътре също белязаните банкноти, да имаше по пръстите и следи от броенето на банкнотите, да имаше СРС със записи на водените преговори и никой нямаше дума да каже. Да ама го няма. И виновни да го няма са следствените органи.

  Но дори при 1000% доказан подкуп пак нямат право на този цирк, 5 часа окована насред София. Арест, запечатват всичко и броят в съответното помещение, в присъствието на поемните лица и адвокат. Както впрочем са направили с помагача с онези 14,000 евро. Не този просташки опит за PR насред София. Искаме ефективност от прокуратурата не театрални представления.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Тука е много разтегливо понятието "право на адвокат".Хипотеза А - задържат ги. Тя звъни на адвоката. Той се появява след час. Какво правим през този час? Взимаме си по кафенце и чакаме. Или си текат действията по задържането и описване на уликите? А ако адваката се яви след 3 часа?Хипотеза Б - идва адвоката. Трябва да бъде допуснат. Какво значи допуснат? Да отиде да разбута полицаите за да е на първа линия при снемане на доказателствата с риск да повреди (хипотетично умишлено) улики? Или се води допуснат ако е при задържаната и си лафи с нея докато уликите се събират?
  —цитат от коментар 26 на niakoi_si


  За ареста: Арестуват я, закарват я в помещение, запечатват колата в присъствието на поемните лица, около нея полицаи да я пазят и поемните лица като свидетели. Идва адвоката почват следствените действия. Включително колата с паяк на подходящо място, отново в присъствието на адвоката, обвиняемият и поемните лица.

  За адвоката: Дошъл е в 14:00ч, представил се е, НЕ СА МУ ПОЗВОЛИЛИ да присъства при събирането на доказателствата! Това вече е ОГРОМНО НАРУШЕНИЕ, само то е достатъчно за оправдателна присъда и осъждане в Страсбург. Отделно висенето 5 часа с белезници на публично място и публично лице при положение, че действа презумцията за невинност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на glawonog
  glawonog
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дали въпросният юрист може да ни цитира членовете от НПК и закон за МВР, защото аз в НПК откривам следното в НПК:
  Чл. 156. (1) Огледът се извършва в присъствието на поемни лица, освен в случаите, когато се провежда в съдебно заседание.
  (2) Когато е необходимо, огледът се извършва в присъствието на вещо лице или на специалист - технически помощник.
  (3) При извършване на огледа всичко се изследва, както е заварено, а след това се правят и необходимите размествания.
  Необходими ли са размествания в случая? Дъжд ли е валял, че да местят уликите и носят другаде? Позволява ли законът огледът да се извърши на място?

  Чл. 162. (1) Претърсването и изземването се извършват в присъствието на поемни лица и на лицето, което използва помещението, или на пълнолетен член на семейството му. - не пише за присъствие на адвокат, но предполагам, че ако лицето е с белезници, повикване на адвокат е задължително. Такъв е повикан. Защо е стоял отдалеч, дали е законно, това не знам, но правото да откажат контакт на присъстващите е дефиниран в
  Чл. 163.
  (2) Преди да пристъпи към претърсване и изземване, съответният орган представя разрешението за това и предлага да му се посочат търсените предмети, книжа и компютърни информационни системи, в които се съдържат компютърни информационни данни.
  (3) Органът, който извършва претърсването, има право да забрани на присъстващите да влизат във връзка с други лица или помежду си, както и да напускат помещението, докато завърши претърсването.

  Ей богу, нигде не намирам задължение всичките вещи да се откарат и описват нейде си. Законът за мвр пък е още по-постен.

  Извън правния кадрил, вие как смятате, доволно ли щеше да е обществото, ако огледът е извършен в тясна стаичка, далеч от камери, пътен трафик и прочие свидетели? Запечатаното си е запечатано, но Иванчева на два пъти заяви, че парите са подхвърлени на огледа. А това в тясна стаичка не може да се случи, само на оживен булевард

 78. 78 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 245 Любопитно

  Угодия няма...Каква загриженост за корумпираната кметица само! А първото нещо, което беше казала е – „някой ги е подхвърлил в колата ми". Ама няма как да стане, защото я хванаха пред очите на всички и никой нищо не ѝ е подхвърлял в ЖАБКАТА
  —цитат от коментар 55 на nniikkii  До коментар [#55] от "nniikkii":

  ААААААААААААААА ВЕКЕ ВЕРСИЯТА Е ЧЕ СА НАМЕРЕЛИ "ПАРЕТАТА" В ЖААААБКАТА ЛИ ???

  ЦАЦА СПРИ СЕ !!!!!

 79. 79 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#77] от "glawonog":

  Няма да успееш да убедиш никого. Тук във форума от няколко дни са като зомбирани. И статиите много помагат за тази будна кома. Нито слушат, нито четат, нито ги интересува обективно случилото се. Повтарят се едни и същи мантри до втръсване, а и се избират манипулативно определени цитати от юристи, обикновено адвокати.
  А ако ги питаш, как трябва да се процедира, ако влязат вкъщи вечер след работа и видят изнасилена своя низходяща родственица, а престъпникът заловен на местопрестъплението, с цигара в ръка, с важен вид и с претенция да не го безпокоят в тъмните часове на деня и ако обичат да изчакат да се поразвиделее и да се понаспи, а след това на сутринта да бъдат така добри да събират доказателствата по-бързичко, че му губят времето, и да му спазват правата, като не забравят презумпцията за невиновност и да го пуснат по живо-по здраво, че преди да има влязла присъда ще му се засегне достойнството, ако твърдят, че го задържат за изнасилване, а не спазват законовата презумпция - в тези случаи няма да пеят песни любовни. Такива ми ти работи.

 80. 80 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Физиономията на снимката е била прототипа на Шрек

 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#50] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  На ханъмата с бурката ѝ висеше баджа на гърдите, с имена, длъжност и снимка!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 82. 82 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#39] от "batzdravo":Каквото съм искал, съм посочил. Друг е въпросът кой какво е разбрал.
  —цитат от коментар 54 на hammurabi


  Баджанак, той и Физкултурникът-юрист, така ги посочваше, от трибуната на НС, па после ние, целокупно, плащахме дивотиите му! Та какво има за разбиране?! Ми пак ще плащаме, бъкиите на Управляващите и Законодателите ни! Както казваше един Законодател:" Битият - бит, другото не е весело!"

 83. 83 Профил на glawonog
  glawonog
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#79] от "hammurabi":

  явно, прав си. Но нека тълкуват членовете, вместо да ми цъкат минуси. Или да цитират други. Уж тук са мислещи, убави ора.

 84. 84 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  и той да си беше останал охранен и дебел съдия, но не би...

  www.soundcloud.com/x2805
 85. 85 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До # 82 batzdravo. Да ще плащат всички данъкоплатци бакиите на управляващите,защото освен данъкоплатци сме и избиратели,които на изборите правим три пъти една и съща грешка,като гласуваме за Герб и ако продължаваме да гласуваме за тях,ще продължаваме да плащаме за техните глупости...

 86. 86 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До # 77 glawonog. Защо се чудиш на законите ни,нали се пишеха от стругарк-другарка,която после се пишеше за юрист,а дали й е купена или фалшива дипломата това е друг въпрос,който не бе изяснен докрай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK