Проектът за нова здравна карта е пуснат за съгласуване, предвиждат се 6000 легла по-малко

Проектът за нова здравна карта е пуснат за съгласуване, предвиждат се 6000 легла по-малко

© Николай ДойчиновС 6000 болнични легла за активно лечение по-малко ще има в България, ако бъде приет и обнародван без промени проектът за национална здравна карта. Документът вече беше одобрен от националната комисия и подписан от здравния министър Кирил Ананиев, а от днес е качен и на сайта за съгласуване strategy.bg.


Заинтересованите страни ще могат да дадат предложения и мнения до 23 май, а след това трябва да мине през одобрение на Министерския съвет и да бъде обнародвана в Държавен вестник. След това картата ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците. Картата ще даде възможност здравната каса да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги.


Според изчисленията на здравното министерство са необходими общо 32 913 легла за активно лечение за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е и числото, заложено в здравната карта. В момента общият брой на леглата за активно лечение в цялата страна е 38 803.
Направеният от министерството анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те области всъщност са били необходими общо 24 723 легла. Затова и здравната карта предвижда свиването на досега съществуващите бройки легла. В същото време от министерството отбелязват, че след намалението леглата пак ще бъдат с 8190 повече от тези, използвани и необходими през миналата година.


След влизане в сила на здравната карта здравната каса няма да сключи договор за всички налични 38 хил. легла и те би трябвало да бъдат съкратени или пък на тях да се приемат само частни пациенти.


Според документа няма да могат да бъдат разкривани и включвани нови лечебни заведения в националната здравна карта, когато съществуващият брой болнични легла и медицински дейности на територията на дадена област превишава конкретните потребности. Така новите болници няма да могат да сключват и договори със здравната каса, докато не се актуализира здравната карта. Едва след актуализацията на картата и включването на новите болници в нея касата ще може да ги избере и да сключи договори с тях. Критериите за избор ще бъдат записани в наредба на здравния министър.


Същият ред за оценка на потребностите на населението от медицинска помощ е предвиден и за разкриването на нови медицински дейности от лечебните заведения за болнична помощ.


Според министерството с приемането на здравната карта ще бъдат осигурени достатъчно легла и болнични лечебни заведения по региони и няма да е необходимо разкриване на нови. Ще бъде осигурен равнопоставен достъп на всички нива на здравните услуги независимо от административно териториалната принадлежност на населението. Ще се повиши прозрачността при сключване на договори на Националната здравноосигурителна каса.


Според предишните варианти на здравната карта има цели области, в които личните лекари не достигат. Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души. Както и в предишния вариант, новата здравна карта предвижда лекарите специалисти да преглеждат един пациент за 30 минути, т.е. да не могат да имат повече от два прегледа на час. В картата е записано, че им е предвидено 6 часа работа с пациенти, или не повече от 12 пациенти на ден, и два часа за попълване на документация за здравната каса.


Документът предвижда на 1000 души да се пада един зъболекар, а на 100 хил. души да се падат 180 сестри.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  От счетоводители толкова. Смятай, че тези 6000 легла ще хвръкнат от малките населени места. СОРИ.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Весело

  Те вместо с намаление , с толкова да ги бяха увеличили , болниците пак щяха да ги запълнят и усвоят парите !

  Така , че и на това намаление трябва да се зарадваме , пък догодина - повече ...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Въпросът е не колко по-малко ще са "леглата", а колко по.малко могат да са "течовете" от НЗОК, колко може да се подобри ефективността на системата, колко може да се намали чиновническият натиск над лекарите...това са важните въпроси...

 4. 4 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Въпрос към МЗ, Здр.К и НС:
  Има ли някаква зависимост между здравни рИформи и броя на погребалните бюра?!
  Православната църква трябва вече да отстъпи за крематориумите, защото не остана земя.
  :(((

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Пак ще експериментираме с "плановия" идиотизъм, а?

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Интересно откъде взимат идеи за подобни "проекти". Понеже има по света много различни примери, ние някак все избираме неработещите.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Любопитно

  "Новата карта предвижда един общопрактикуващ лекар да има пациентска листа от 1500 души..."


  А с ОПЛ, с по над 3, 4, 5 000 и нагоре брой пациенти, какво ще става?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Със леглата - щом ги има - все ще се оправим, ама защо такава зловеща снимка сте избрали?!... Да свикваме още отсега, а?.. ;-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Снощи по Канал 1 д-р Мирослав Ненков разказа играта на Поли Станчева-много простичко и разбираемо ѝ обясни ,че здравето е скъпа стока!А предишната вечер проф. Чирков пък разказа играта на инвазивните кардиолози и масовото поставяне на стентове-само да има кой да ги чуе и разбере,иначе-лошо!

 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":

  нищо ,ще си закрият практиките , а пациентите няма да има кой да поеме , не виждам лекар ,който при тези ниски ставки ще се хване да си губи времето ,за да му останат 700-800 лв чисто ,особено ако е извън големия град или столицата ,това е край на здравеопазването извън градовете ,сега се скалъпява здравеопазване с един или двама лекари в малките общини поемащи всички околни населени места ,така има някакъв достъп ,само ,че сега и тези доктори ще избягат ,какво ги задържа ,след като в която и да е голяма клиника на запад или в големия град ,без да работят на денонощен режим ще изкарват в пъти повече ,всичко е интерес и пари .

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#9] от "val1320":

  Чирков в кое предаване е говорил?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  другия идиотизъм със специалистите ,които ще работят по 30 мин един пациент ще доведе до чакащи листи , а българина е свикнал да не чака , като се има в пред вид ,че и джипитата няма да приемат при тези условия всеки и веднага щото е и безплатно , пациентите ще цъфнат и завържат с мошениците частници ,дето ги лекуват за по 60 лв прегледа .

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  Не вярвам, не може да стане така. В малките общити, има много такива случаи, и разликата над 1500 пациента, просто няма кой да я поеме...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drug":

  Ще стане това, че добрите специалисти няма да сключат договор с Касата, а ще си преглеждат само на частно, и все повече ще стават.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 256 Неутрално

  И хората намаляват за съжаление.
  Демографията е покъртителна...

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Като налагат Национална здравна карта ще трябва да кажат на наивния си електорат, че задължителните здравни вноски и медицинското обслужване ВАЖАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ . Добро утро на опашките да се запишат в листа на чакащи за приемане (след 6 месеца). Комунизма не може без опашки и дажби. Такава карта ограничава единствено ползвателя на здравни услуги тоест пациента задължен да внася централно в партийната пирамида НЗОК , но да си ползва вноските само на определени места, не навсякъде. Листа на чакащите това ще доведе ограничението , в същото време частните болници ще бъдат с широко отворени врати , ценоразпис и незабавен прием. Направете го , Киро, племеника Владиславчо да ви гледаме сеира, поредния социалистическия сеир основан на опашки ,ограничения и варианти на купонната ви система....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Такова унизително отношение към медицинската професия заслужава направо бесилка. В държава, в която смъртността е висока, раждаемостта ниска и лекарите ниско платени да се опитваш да режеш още месо трябва да бъде наказвано директно и безкомпромисно. Били писали повече болни отколкото реално имало.....естествено, че ще го направят. Нормално ли е да взимат толкова ниски заплати? Лекарите са може би най-важното звено и са висококвалифицирани кадри!
  Трябва да падне монополът на НЗОК, просто не става така.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Едно време здравеопазването се подобряваше с откриване на болнични легла, сега ще се подобри със закриване на такива.

 19. 19 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ами щом населението намалява е логично.

 20. 20 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Друга песен ще запееш, ако се отнасяше до твоя собствен зад--ник!

 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#19] от "dgerald":

  Населението намалява, ама болните се увеличават. Не трябва да си гений, за да се сетиш!

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Всъщност реално необходимите легла в болниците са още по-малко. Защото масова практика е да те вкарват в болница без особена нужда, само да вземат парите по клиничната пътека. Аз самият лежах в Националната кардиология 5 дена макар че изследванията можеха да ги направят за 1 ден и съм съвсем близо до нея, можех просто да отида за тези изследвания. За сравнение почти същите след това ги направих в една частна клиника само с 2 отивания без лежане и ми струваше само 70лв.

  Същевременно пък други с реални нужди не могат да стоят в болница колкото трябва просто защото клиничната пътека не плаща повече.

  Така че намаляването на леглата не е страшно. Стига да е така разпределено териториално че и малките населени места да не остават без обслужване. Впрочем те му намериха начина, идват в София, имам познат от провинцията който така си направи опперацията в Токуда.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf1":

  именно там е проблема , спешно въвеждане на електронни карти за пациента е най важната реформа в здравеопазването ,това ще доведе до реален оборот на здравни услуги ,естествено отпадане и регулация на излишни звена ,а втората голяма реформа е реално заплащане на здравни осигуровки от всеки един над 18 ,реално покриване на цените на здравните услуги ,защото както е тръгнало на демокрация ,да не се събудим със здравна карта и легла ,а без медицински персонал , сега няма граници , дори в РУМЪНИЯ заплатите на лекари и сестри е вече над 3 -4 пъти повече от нашите,а да не говорим за цената на медицинския труд в западна Европа и по света ,разликите са над 20 пъти и това е единствената професия , в която има такава голяма диспропорция между заплащането тук и там ,така ,че здравната карта да не остане само за лично ползване на министъра .

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  За това не се ли работеше и при Москов. Все тъпчат на място.

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  За това не се ли работеше и при Москов. Все тъпчат на място.
  —цитат от коментар 24 на Роси


  Ами в момента в който решат макар и малко нещо да променят и веднага заинтересованите скачат с нокти и зъби да се борят за интереса си. ОГРОМНА смелост се иска да правиш реформа точно в толкова чувствителна област каквато е здравеопазването. Москов е на практика единственият който се опита нещо да промени. И то в едно дребно нещо каквото е идентификацията и видяхте какво го направиха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  До коментар [#19] от "dgerald":Населението намалява, ама болните се увеличават. Не трябва да си гений, за да се сетиш!
  —цитат от коментар 21 на victor_victim


  Прилична и легитимна форма на геноцид. На Европата и трябва само територията, населението само пречи.

 27. 28 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2998 Весело

  До коментар [#20] от "victor_victim":

  Викторчо , требе да си голям каун за да не направиш корелация между намаляването на населението и досегашното увеличаване на болниците , съответно леглата !

  На което най после се сложи край ...

 28. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#27] от "jolly_josh":

  Да, намерих го, и го гледах с интерес. Не чува много добре, вече Чирков, но накрая отговори на два-три пъти, разрови "мравуняка", на това бедствие" поставяне на стентове" на който и да било, само ако е получил задъхване или спазъм в областа на гърдите. Само пропусна да каже, колко поема Касата за само един поставен стент? А той спомена хора, с по 12!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 30 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "hamiltonf1":

  Ммм да, "разрови мравуняка", но не отбеляза причината дали е недостатъчната компетентност или все по-честото явление да се "изиграе системата" чрез свръхдиагностика и свръххоспитализация с последващи и ненужни и/или скъпоструващи лечения. От една страна системата е недофинансирана, а лекарския и сестринския труд неостойностен и масово неплатен. От друга страна има избрани галеници в лекарското съсловие в бордове за управление, фармацевти и техните администратори, към които тече "мед и масло" от всички кранчета на НЗОК, упражняват се във всякакви схеми за източване безнаказано и нямат насищане, нямат спиране... Примерно, проблемът с разходите за лекарства и мед. изделия са почти равни на разходите за лечения вместо разходите за лекарства и изделия да са в стандартния диапазон от 15 до максимум 30% от разходите за лечение. НЗОК не е осигурителен фонд и платец от името на здравноосигурените на здравни услуги, извършени от висококвалифицирани специалисти и екипи, а една "аптека".

 30. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#30] от "jolly_josh":

  Отбеляза човека, поясни, че при 6 основни вени, няма как да стентираш повече от 1, макс 2, а не по няколко пъти всяка, което води винаги до запушване, после вадене на стентове, поставяне на новии или байпаси... Горе-долу, сме платили за изкуствено поставени стентове, през последните години, над 800 000 000 лева... И продължават, взимат ги с автомобили от дома, ужа да ги изследват, и над 90% "все пак" се оказват "задължителни" за стентове.... Къде е полицията и прокуратурата?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 32 Профил на jolly_josh
  jolly_josh
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "hamiltonf1":

  Е, полицията и прокуратурата са приватизирани от ГРОБ днес, а утре - от следващата полит. мафия.

 32. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ...това е край на здравеопазването извън градовете ,сега се скалъпява здравеопазване с един или двама лекари в малките общини поемащи всички околни населени места ,така има някакъв достъп ,само ,че сега и тези доктори ще избягат ....
  —цитат от коментар 10 на edin drug

  за какво здравеопазване говориш извън градовете? Че то като изключиш 3-4 големи града за какво здравеопазване говориш? За какви лекари ми говориш, дето обикалят край болните само с термометър и слушалки? Ти знаеш ли, че даже от Пловдив болните тичат в София или към Варна в Св. Марина? Че в цяла България има едва ли не 3-4 "Пет ЦТ"? Да не говорим за милионите, които нашите съотечественици наливат в истанбулските клиники!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK