Бегълците от правосъдие у нас предпочитат южните европейски държави, Германия и Англия

Бегълците от правосъдие у нас предпочитат южните европейски държави, Германия и Англия

© Надежда Чипева, КапиталБегълците от българското правосъдие предпочитат южните европейски държави - Италия, Испания, Гърция, както и Германия, Австрия и Великобритания. Това се разбира от отговорите на Министерството на правосъдието на въпроси на "Дневник", изпратени във връзка със случая на Желяз Андреев, чиято екстрадиция поиска САЩ и доведе до протести в негова защита в страната и в Лондон.


Искането за задържане на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи. Американските власти поискаха екстрадицията и на другите четирима български граждани. Прокуратурата обаче обяви, че няма да иска задържането им под стража докато тече производството по екстрадиция, като главният прокурор се позова на мотивите на определението на първоинстанционния съд, който отказа да остави в ареста Андреев.


Съдът отказа временното задържане на Желяз Андреев, а прокуратурата се отказа да протестира съдебното определение.

© Спас Спасов

Съдът отказа временното задържане на Желяз Андреев, а прокуратурата се отказа да протестира съдебното определение.
България очаква екстрадиция на български граждани най-често от страни, членки на Европейския съюз. В последните години най-често преписките са до Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Испания и Гърция.


От оглавяваното от Цецка Цачева ведомство не могат да дадат отговор за това колко български граждани е поискала България да бъдат върнати у нас. Те не посочват и молбите, като уточняват: "Допускането или отказ за екстрадиции се постановяват от съда. В този смисъл няма как Министерството на правосъдието да прогнозира колко от българските молби или тези на държавите, с които имаме споразумения за това, ще бъдат удовлетворени", отговарят от ведомството без да посочват колко е броят поне на тези молби.


Заради председателството - без нови договори за екстрадиция


От отговора на правосъдното министерство се разбира още, че последният подписан договор за екстрадиция е с Казахстан от 14 ноември 2014 г. Към настоящия момент министерството пък било ангажирано изцяло с ангажиментите, следващи от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и не се предвижда провеждане на преговори и подписване на нови договори за екстрадиция в близкото бъдеще.


Иначе България е страна по редица международни актове, които предвиждат задължение за екстрадиция на хора, издирвани за целите на наказателно производство или за изпълнение на влязла в сила присъда. Условно те могат да бъдат разделени на три групи: многостранни международни договори, двустранни международни договори и актове на Европейския съюз.


Водещ акт в групата на многостранните международни договори е Европейската конвенция за екстрадиция от 1957 г. Конвенцията и протоколите към нея се прилагат, съобразно предпоставките залегнали в тях, между България и останалите 46 европейски държави страни по конкретния акт.


Практиката на Министерството на правосъдието след 1993 г. е


да не се сключват подобни комплексни договори.


Всички нови договори за екстрадиция уреждат самостоятелно тази форма на сътрудничеството по наказателни дела. Двустранните договори, уреждащи единствено екстрадиция са девет - с Беларус, Индия, Казахстан, Китай, Ливан, Мароко, Република Корея, САЩ и Узбекистан.


На трето място са и актовете на Европейския съюз и конкретно Рамково решение от 2002 г. за процедурите за предаване между държавите членки и Европейската заповед за арест. То заменя многостранните и двустранни договори за предаване/екстрадиция между държавите членки и се прилага между всички 28 държави членки на Съюза.Задълженията от подобни международни актове могат да се обобщят така:


Всяка договаряща страна се задължава да предава на другата държава при отправяне на съответно искане според разпоредбите и условията, установени с конкретния договор, хората, които се намират на нейна територия, и са обвинени или осъдени за престъпления, даващи основание за екстрадиция. Това задължение обаче не е установено като абсолют и изисква наличието на изброените в договора предпоставки за допускане на екстрадицията, както и липсата на което и да е основанията за отказ от екстрадиране.


Преценката за това в България се прави в рамките на съдебно производство, образувано след внасяне на документите от страна на окръжната прокуратура, водено пред окръжния съд по местозадържане на човека.


В края на миналата седмица от коментари на юристи пред "Икономист" стана известно, че случаят на Желяз Андреев няма как веднага да доведе до преразглеждане на договора за екстрадиция с Америка. Искането за промяна бе поискано от омбудсмана Мая Манолова. Тя обаче може да стане само със съгласието на САЩ.


Според данните на правосъдното министерство от 2013 г. досега


България е екстрадирала 7 българи по искане на САЩ.


"Обратен процес - от САЩ към България, няма", пък заяви преди време вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. След опита за преврат в Турция България е предала четирима души на южната ни съседка, показват още данните на правосъдното министерство - двама през 2016 г. и двама през 2017 г. Като подчертават, че България не е предавала български граждани на Турция.


В статистиката на правосъдното ведомство обаче не е попаднало предаването на седем турски граждани през октомври 2016 г., които бяха посрещнати там като гюленисти.


Екстрадиция се допуска


само, когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда затвор или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.


По принцип екстрадиция спрямо български граждани не се допуска, освен ако това е предвидено във влязъл в сила международен договор, по който България е страна. От международните ни договори единствено този с Америка допуска екстрадиция на собствени граждани на двете държави. Не се екстрадират и хора, на което е предоставено убежище в страната; чужди граждани, които има съдебен имунитет в България; наказателнонеотговорните според българските закони.


Екстрадиция се отказва


за политическо или свързано с него престъпление, с изключение на престъпленията, които по силата на закон или на международен договор, по който България е страна, не се смятат за политически; за военно престъпление, което не е престъпление по общото наказателно право; ако човекът, чието предаване се иска, ще бъде съден от извънреден съд в молещата държава или ако срещу него ще бъде приведена в изпълнение присъда, постановена от такъв съд. И още редица изрично посочени условия, сред които и това че екстрадиция се отказва за държави в които се прилагае смъртното наказание.


Молба за екстрадиция се подава от компетентен орган на молещата държава в писмена форма до българското Министерство на правосъдието. Министърът на правосъдието проверява молбата и приложените към нея документи. След проверката министърът изпраща незабавно на Върховната касационна прокуратура молбата за екстрадиция или молбата за временно задържане, което се иска от молещата държава преди изпращането на молба за екстрадиция в неотложни случаи.


След установяване на местонахождението и самоличността на човека Върховната касационна прокуратура го задържа за срок до 72 часа и изпраща молбата за временно задържане заедно с всички документи на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето. В същия срок окръжният прокурор назначава защитник и преводач на задържания - ако не владее български език, и внася в съответния окръжен съд искане за временния му арест.


Окръжният съд разглежда искането и се произнася с определение, с което постановява временно задържане или друга мярка на процесуална принуда, която осигурява участието на задържания в производството по екстрадиция, докато искането са разгледа и реши по същество. Временно задържане се взема за срок до 40 дни или за друг срок, установен в международен договор, по който България е страна. Определението на съда може да се обжалва/протестира пред апелативния съд в тридневен срок.


Върховната касационна прокуратура уведомява незабавно министъра на правосъдието и молещата държава за взетата мярка. Прокурорът отменя временното задържане, ако в определения от съда срок България не получи молбата за екстрадиция и нужните документи. Освобождаването на задържания при тази хипотеза не е пречка за нов арест с цел екстрадиция или за извършване на самата екстрадиция, ако молбата бъде получена след определения от съда срок.


След получаване на прокурорската преписка по молбата за екстрадиция окръжният съд образува дело и насрочва съдебно заседание не по-късно от 7 дни от постъпването ѝ. Молбата за екстрадиция се разглежда в открито заседание от трима съдии с участието на прокурор.


Съдът постановява решение, с което допуска или отказва екстрадиция. Във всички случаи, когато я допуска, той взема мярка за неотклонение задържане под стража до фактическото предаване на лоцето на молещата държава. Производството по екстрадиция е двуинстанционно.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Напудрена и невярна информация...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Там отиват кокошкарите, които нямат пари. Тези с парите отиват на други места да си ги харчат :)

 3. 3 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нямаше ли поне един да предпочете челябинск? Явно колкото и да си на зор самая магучая не е предпочитан вариант...

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  "Според данните на правосъдното министерство от 2013 г. досега България е екстрадирала 7 българи по искане на САЩ. Обратен процес - от САЩ към България, няма."

  Ето това е първата и основна причина да не пратим Желяз в САЩ. Защото САЩ следват много ясна политика - американски граждани не се екстрадират и не се съдят в други държави. Независимо дали военни или цивилни. Ако в САЩ е заловен българин, тогава може - първи ще го качат на самолета. Но американци никога. Колко е правилна тази политика на САЩ, е спорно. Едни биха я подкрепили, други биха я заклеймили. Но е факт. Затова трябва да защитим нашето момче. Когато от Вашингтон ни пратят някой американец са го съдим в България, тогава може и ние да им пратим някой. Засега изостават със 7 души.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  а аз бих аутсорснал всички да ги съдят в САЩ...

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  "Според данните на правосъдното министерство от 2013 г. досега България е екстрадирала 7 българи по искане на САЩ. Обратен процес - от САЩ към България, няма." Ето това е първата и основна причина да не пратим Желяз в САЩ. Защото САЩ следват много ясна политика - американски граждани не се екстрадират и не се съдят в други държави. Независимо дали военни или цивилни. Ако в САЩ е заловен българин, тогава може - първи ще го качат на самолета. Но американци никога. Колко е правилна тази политика на САЩ, е спорно. Едни биха я подкрепили, други биха я заклеймили. Но е факт. Затова трябва да защитим нашето момче. Когато от
  Вашингтон ни пратят някой американец са го съдим в България, тогава може и ние да им пратим някой. Засега изостават със 7 души.
  —цитат от коментар 4 на Lou  Не съм юрист, но мисля, че не си прав . Защо ? Защото всичко това е трябвало да се обсъжда, претегля и обмисля, ПРЕДИ да се подписват каквито и да било международни правни, или други спогодби, но след като вече са подписани, остава единствено изпълнението .
  Не е по темата, но никой в България не знае кой и на какво основание е подписал на " Россатом " за двата самовара в Белене И НЕ САМО !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  Добра брошура с ценна информация и препоръки към нашите уважаеми т.н."криминално проявени" съграждани, както и към младежите, желаещи да започнат блестяща кариера на "криминален авторитет".

 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#6] от "niksan1":

  Подкрепям мнението ти, че България като малка държава постоянно се кланя и позг*зува на големите. Имаме подписан договор със САЩ за екстрадиция, но какво от това - той е направен така, че само САЩ да се възползват от него. Ние екстрадираме наши граждани, а те техни - никога. Какъв е тогава смисълът от този договор? С Россатом е същата история - ние даваме парите, взимаме заемите, а те решават кога цената се е вдигнала да искат още.

  Аз съм убеден, че САЩ никога няма да изпратят свой гражданин тук за съд. Защото те редовно слагат българското правосъдие на последните места в своите годишни ранкинг листи и доклади. И имат право в тяхното мнение. Но защо ние да им пращаме, а те на нас - не? Тази политика в най-чист вид може да се определи като "владетел и неговата колония".

  Лошото е, че това го казвам аз, който съм заклет прозападняк. А какво ще си помислят останалите българи - безпартийни, леви, периферни политически пристрастия? Нека не забравяме, че все още половин България греда на САЩ като на империалисти. Подобна политика на САЩ може само да увеличи този процент и да създаде негативно отношение към тази страна.


  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 9. 9 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Аз съм се заклел да защитавам и спазвам законите на народна република България а от тогава досега има нова конституция нови закони сменяни многократно кое правосъдие е легитимно в България

 10. 10 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Джеляз има по голям шанс у щатите. Ще докаже каквото има да доказва и ще получи справедливост, каквато и да е тя.
  У нас ще остане криещ се от правосъдието кокошкар под доживотен затвор и опастнос ако излезе извън България някоя страна да го предаде на щатите.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Учудващо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Благодарение на споразумението вътре в ЕС, би трябвало България да няма проблеми да изиска (и получи) екстрадирането на тези "бегълци от българския закон". Не вярвам всички те да се преследват в България за деяния, които не са престъпления "в страните от Южна Европа, Германия и Англия". Което ме навежда на мисълта, че никой в България не си прави труда да изиска правилно екстрадирането им - дали поради некомпетентност или корупция на органите ни.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "Според данните на правосъдното министерство от 2013 г. досега България е екстрадирала 7 българи по искане на САЩ. Обратен процес - от САЩ към България, няма." Ето това е първата и основна причина да не пратим Желяз в САЩ. Защото САЩ следват много ясна политика - американски граждани не се екстрадират и не се съдят в други държави.
  —цитат от коментар 4 на Lou


  Преди да изкажа някакво становище по въпроса, бих искал да знам кои са случаите, в които България е поискала екстрадирането на американски гражданин от САЩ, с каква обосновка, и защо САЩ са отказали. Дори не знам има ли такива случаи.

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "Според данните на правосъдното министерство от 2013 г. досега България е екстрадирала 7 българи по искане на САЩ. Обратен процес - от САЩ към България, няма." Ето това е първата и основна причина да не пратим Желяз в САЩ. Защото САЩ следват много ясна политика - американски граждани не се екстрадират и не се съдят в други държави.
  —цитат от коментар 4 на Lou


  Преди да изкажа някакво становище по въпроса, бих искал да знам кои са случаите, в които България е поискала екстрадирането на американски гражданин от САЩ, с каква обосновка, и защо САЩ са отказали. Дори не знам има ли такива случаи.

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  бих искал да знам кои са случаите, в които България е поискала екстрадирането на американски гражданин от САЩ, с каква обосновка, и защо САЩ са отказали
  —цитат от коментар 14 на plamen_b


  Както виждаме от друга статия днес, дори български съд "върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров заради сбъркано обвинение". Какво остава за американски... Не знам дали българската прокуратура е толкова некомпетентна, или е корумпирана и така си върши работата, че обвиняемите да останат ненаказани.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "предпочитат южните европейски държави"
  Дали защото има правосъдие, различно от нашето.

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Весело

  "предпочитат южните европейски държави"Дали защото има правосъдие, различно от нашето.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  По-скоро заради климата, по-добрите условия за живот... и ликвидния пазар за недвижимост...

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Разстроено

  Дали защото има правосъдие, различно от нашето.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  По-скоро, защото нашето т.нар. правосъдие не си прави труда да следва дори опростената процедура наречена Европейската заповед за арест за да изиска екстрадирането на нарушителите на българския закон:

  https://e-justice.europa.eu/content_european_arrest_warrant-90-bg.do?init=true

  Европейската заповед за арест (ЕЗА) е опростена трансгранична съдебна процедура за предаване с цел наказателно преследване или изпълнение на наказание лишаване от свобода или на мярка, изискваща задържане. Заповед, която е издадена от съдебен орган на една държава — членка на ЕС, е валидна за цялата територия на Европейския съюз.

  Европейската заповед за арест се прилага от 1 януари 2004 г. Тя заменя дългите процедури по екстрадиция, които съществуваха между държавите — членки на ЕС.

 19. 19 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  само, когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда затвор или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.
  ----
  Ако не е извършил престъпление по БГ законите, значи няма как да го екстрадират. От кога започнахме да си даваме собствените хора да ги съдят в чужди държави, където дори не са и стъпвали, и не са нарушили български закони! Стига вече гъзо*****не.!)!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK