Съдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров заради сбъркано обвинение

Съдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров заради сбъркано обвинение

© Юлия ЛазароваСпециализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за "Мини Бобов дол". Той е обвинен за безстопанственост и престъпление по служба.


Обвинителният акт срещу него беше внесен в съда 11 години след като той напусна министерския пост.


Според прокуратурата държавата е била ощетена от неговите действия, свързани с "Бобов дол", с близо 9 млн. лв. Съдът върна делото заради неясноти в обвинителния акт, заради които Овчаров не може да организира добре защитата си. В него няма посочени дати, не са конкретизирани задълженията на подсъдимия като министър. Освен това липсва връзка между задълженията му и вредните последици от действията му, аргументира се съдът.
За днешното заседание дружеството и енергийното ведомство не изпратиха свои представители. Финансовото министерство пък отказа да встъпи в делото като граждански ищец. Защитата на Овчаров Васил Василев припомни тезата си, че прокурори от градската прокуратура нямат право да участват на дело в спецсъда, още повече с нарочна заповед на главния прокурор, информира БТА. Адвокатът поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало редица пороци.


Прокуратурата изпрати Овчаров на съд за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, въпреки задълженията си умишлено не е упражнил достатъчно контрол. В резултат на това са последвали значителни щети за държавното дружество в общ размер 8 940 231.47 лв.


Второто му обвинение е затова, че в периода от 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г. отново като министър, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, няколко пъти е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му според прокуратурата е била да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за въгледобивното предприятие и държавата като цяло.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK