За кмета на "Илинден" 1.17 лв/кв.м за наем на фитнес зала са достатъчно

За кмета на "Илинден" 1.17 лв/кв.м за наем на фитнес зала са достатъчно

© Цветелина Ангелова, КапиталФитнес зала от 307 кв. метра в столичния район "Илинден" да бъде отдадена под наем за три години чрез търг с начална цена от 1.17 без ДДС на кв. метър. Такова предложение от районния кмет Иван Божилов ще гласува днес Столичният общински съвет.


Залата се намира в сградата на ул. "Русе", която допреди няколко години се използваше от Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" като филиал за учениците от 8 клас. Предназначението й е за "спорт, културизъм и фитнес", като и сега там се помещава фитнес.


Предложението на кмета Иван Божилов (ГЕРБ) е залата да бъде отдадена за 3 години чрез търг, като началната цена е 360 лева без ДДС, или 1.17 лв. на кв. метър. Помещението се използва като фитнес зала и място за отдих от 10 години, се разбира още от доклада. В него се казва и че то се нуждае от ремонт. Предложението на Божилов е подкрепено и от зам.-кмета Тодор Чобанов.


Когато кметът прави конкурси
На заседание на общинския съвет през октомври 2017 г. Божилов оповести резултата от друг конкурс за имот в неговия район, но впоследствие се оказа, че нито има информация за участниците в процедурата, нито за начина, по който е проведена.


Тя е за избор на фирма, която да дострои 15-етажен блок в състояние на груб строеж край булевард "Сливница". Освен това фирмата получава правото да построи и друг 13-етажна сграда в съседство, като разрешението за строеж бе издадено в началото на 2018 г. В замяна Столичната община получава обезщетение с апартаменти в сградите.


Изпълнител е сдружението "Илинден 2017",в което участват строителната фирма "Конструкт строй проект" и дружеството "Инвайнрън сълюшънс". Основният капитал на "Инвайнрън сълюшънс" е от регистрирана в малък офис в щата Невада компания. Общото между двете дружества в "Илинден 2017" е, че са клиенти на финансиста Емил Хърсев.

В конкурса е участвал и друг кандидат, но Божилов не можа да отговори на въпрос на "Дневник" кой е бил той. За всякакви въпроси по процедурата той препрати към дирекция "Общинска собственост" в Столичната община. От там обаче не отговориха на въпросите на "Дневник".

Според споразумението "Илинден 2017" ще обезщети общината с апартаменти, равни на 18% от площта на общото застрояване – 16 хил. кв. метра, като ще й плати и близо 400 хил. лева за изградената част от сградата. Пред "Дневник" представител на "Конструкт строй проект" каза, че за завършването на построения блок ще са необходими 4 млн. лева, колкото ще бъде и общата стойност на общината от апартаментите, които ще получи.


Инвеститор от Америка


По думите на представителя на "Конструкт строй проек" сдружението е било създадено от финансиста Емил Хърсев. Пред "Дневник" обаче той отрече това, но каза, че дружествата, които участват, са негови клиенти.


"Инвайрън сълюшънс" е създадено през 2010 г. от Антионио Миленков и Андеян Маринов, но година по-късно Миленков остава едноличен собственик, показва справка в Търговския регистър. През 2012 г. Миленков има нов съдружник – регистрираното в Карсън Сити, щата Невада – "Йодини корпорейшън".


От финансов отчет от 2013 г. се вижда, че президент на компанията е Йоханес Хирнер, а Антонио Миленков е с длъжност секретар. През май 2017 г., или два месеца преди да бъде обявен конкурсът, Антонио Миленков излиза от дружеството, като на негово място застава Васил Младенов.


Справка в Търговския регистър показва, че до 2015 г. Антонио Миленков е имал участие в различни дружества заедно с бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станал известен с прокурорското обвинение, че е използвал името на премиера Бойко Борисов, за да получава облаги, сред които и 4 тона суджуци. Сред другите бизнес партньори на Миленков е бил и Тони Златков, чийто син Адриан беше отвлечен през лятото на 2017 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK