Недостигът на работна ръка е основна пречка пред растежа, предупреди Менда Стоянова

Менда Стоянова

© Анелия Николова

Менда СтояноваИкономика не се управлява с държавен дълг, заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя увери, че управляващите ще продължат да намаляват дълга като дял от БВП. "През 2017 г. имаме номинално намаляване на дълга с 2.257 млн. лв., а до 2020 г. е планирано да е 20% от БВП.


Стоянова подчерта, че рейтингът на държавата се вдига и това е ключово за инвеститорите, които влагат пари в България. "Още през 2017 г. трите рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България и това реално се отрази на лихвите, всички ние знаем при какви условия се извършва в момента кредитирането", добави тя. Стоянова.


Според шефа на бюджетната комисия е по-важно къде се насочват инвестициите. "В момента имаме постепенно повишаване на инвестициите в реалната икономика - в създаването на производствени и промишлени предприятия, както и в IT сектора", каза тя, докато преди дветовната финансова криза през 2008 г. били спекулативни.
Стоянова прогнозира, че през следващите години физическият недостиг на работна ръка ще бъде най-голямата пречка пред растежа на българската икономика.


Помолена да коментира намерението за присъединяване към еврозоната, Стоянова даде пример с балтийските държави, където доходите рязко се повишили с въвеждането на еврото. "Според мен рискът от инфлация и повишение на цени е несъстоятелен. В тези страни се показа, че инфлацията не влияе", каза тя тя.


Стоянова коментира и последните случаи на корупция в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". "Никога работодателят- държава не може да бъде конкурентен на работодателя - частна фирма. Важнно е да се оптимизира ролята на държавната администрация", каза тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK