Кметът на "Младост" и двамата ѝ помагачи остават окончателно в ареста

Десислава Иванчева

© Георги Кожухаров

Десислава ИванчеваКметът на столичната квартал "Младост" Десислава Иванчева остава за постоянно в ареста, реши апелативният специализиран наказателен съд на заседанието си днес. С най-тежката мярка за неотклонение остават и обвинените за нейни помагачи - заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на софийския район Петко Дюлгеров.


Съдебният състав с председател Даниела Росинова, която е и шеф на съда, и членове Веселина Вълева и Магдалена Лазарова (бивш член на ВСС) прие, че има обосновано предположение тримата да са извършили престъплението, за което са обвинени. И тъй като има опасност да извършат друго, магистратите прецениха, че тримата трябва да останат в ареста.


След заседанието прокурор Илиян Рангелов потвърди информация, че
първоначално е имало задържан и четвърти човек,


на когото обаче не са повдигнати обвинения и е бил освободен. Става въпрос за Стефан Дичев, който е близък до Иванчева.


Двете жени бяха зрелищно задържани на 17 април. Тогава бе арестът и на Дюлгеров. В края на миналата седмица първоинстранционният съд им наложи най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Обвинените обаче обжалваха съдебното определение, но днес втората съдебна инстанция потвърди определението на по-долния съд като посочи, че изводите му са били правилни и мотивирани и че съдия Пламен Панайотов е анализирал доказателствата по разследването дори повече от нужното в производство за определяне на мярка за неотклонение. Иванчева, Петрова и Дюлгеров са привлечени към наказателна отговорност за искане и вземане на подкуп в особено големи размери, като имат различна форма на участие в престъплението - Иванчева е обвинена като извършител, а другите двама като нейни помагачи.


Днес в съдебната зала се разбра, че към делото са присъединени 13 тома нови доказателстма, както и експертизи. От тях стана известно, че на записа от едната среща - на обвинения за посредник в схемата - Дюлгеров с бизнесмена Ваклин се виждало как вторият подава на първия нещо, завито в хартия. На кадрите от срещата с кметицата и заместничката ѝ обаче не се вижда Дюлгеров да дава каквото и да е на двете. Затова и тезата на обвинението е, че едва след това той се качил в колата им и там оставил парите, взимайки комисионна от 14 хил. евро. Според защитата обаче това твърдение се подкрепя единствено от служителите на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), наблюдавали обвиняемите и разпитани впоследствие като свидетели. Въпреки че законът не допуска те да извършват оперативно наблюдение. По този въпрос прокуратурата твърди, че те са дали показания като "съвестни граждани".


Стана известно - от приложени специални разузнавателни средства (СРС), при среща между тримата обвинени те са обсъждали, че са поставили Александър Ваклин - сигнализирал на институциите за искан от него подкуп, на колене. От думите на прокурора не се разбра кой точно от тримата е произнесъл репликата. Той обаче заяви, че в друг запис се чува Иванчева да казва, че


няма да пусне преписката на Ваклин, докато той не си плати.


Съдът не се съгласи и възраженията на защитата - с изключение на едно. Магистратите обориха тезата на адвоката на Иванчева - Марин Марковски за незаконен арест, защото по думите му тя е била с белезници от 10.30 до 13 ч - когато й е връчена преписката за ареста. Те посочиха запис от разговор между кметицата и нейната секретарка от 12.45 ч в деня на ареста, което показва, че тя не е била с белезници по това време. Освен това при този разговор Иванчева е казала на секретарката си да задейства преписката на Ваклин, защото била много забавена. Това се е случило след сочения от разследващите час на предаване на подкуп. Освен това има доказателства, че преди това е нареждала по преписката на Ваклин да не се работи.


Интересен момент на заседанието бе, че


нито един адвокат не коментира новите доказателства по делото -


записите от приложените СРС-та. Адвокатът на Петко Дюлгеров - Марияна Тодорова заяви, че няма да коментира записите заради подписана декларация и заради обвинения към нейни колеги адвокати обсъждали в зала приложени по делото СРС-та. Не стана известно кои адвокати и в какво са били обвинени.


Разследващите са документирали и срещи на тримата, при които те са обсъждали как да въздействат на Ваклин, за да даде пари.


Съдът посочи още, че има много доказателства, от които се вижда, че Иванчева


системно и многократно е забавяла преписки, което показва обществената ѝ опасност.


Съдебният състав обясни и, че въпросът кои части от тялото на обвиняемите са светели, т.е. да имали допир там с маркираните пари, е въпрос по същество на делото и не следва да се обсъжда сега.


Магистратите обърнаха сериозно внимание и на съмненията на защитата, че в случая има данни за провокация към подкуп, извършена от подателя на сигнала - Ваклин. Те цитираха решение на Върховния касационен съд, според което провокация към подкуп може да има само тогава, когато даващия подкуп го прави с единствената цел да уличи приемащия. "В случая инициативата не изхожда от свидетеля Ваклин. Доказателствата говорят, че той е бил поставен в ситуация от Иванчева, че да търси изход", посочи съдия Веселина Вълева.


Иначе защитата на Иванчева се опита да прехвърли изцяло вината на Дюлгеров. "Този човек е с болно око, искал е да спаси зрението си. Взел е там едни 7 000 лв.", разсъждава пред съда Марковски - посочвайки и с една нула по-малко от сумата, за която е обвинението. По думите му нямало доказателства, че двете кметици са искали пари, а дали Дюлгеров е вземал щяла да обяснява защитата му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK