Прокуратурата образува нови разследвания за безстопанственост в 13 болници

Прокуратурата образува нови разследвания за безстопанственост в 13 болници

© Надежда Чипева, КапиталСлед края на възложената на Министерството на здравеопазването проверка от прокуратурата и изготвения доклад държавното обвинение образува 13 досъдебни производства за безстопанственост в няколко болнични заведения. Седем от тях са в столицата, а останалите - във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен, информира пресцентърът на прокуратурата.


Става дума за "Пета многопрофилна болница за активно лечение - София" ЕАД; "УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" ЕАД; "СБАЛО проф. Бойчо Бойчев" ЕАД; "УМБАЛ "Света Анна - София" АД; "СБАЛИПБ проф. Иван Киров ЕАД"; "СБАЛХЗ - ЕАД - София; "МБАЛ "Национална кардиологична болница" ЕАД в София. Както и за "МБАЛ "Света Петка" АД във Видин; "МБАЛ "Свети Иван Рилски" АД в Разград; "УМБАЛ "проф. д-р Стоян Киркович" АД в Стара Загора; "МБАЛ – Търговище"; "МБАЛ - Хасково"; "МБАЛ - Шумен".


В отделните болници
ще бъдат разследвани за безстопанственост различни периоди от време.


Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил разследването да се извършва от следователи от Националната следствена служба заради изключителна фактическа и правна сложност на делата. Надзорът пък ще се осъществява от Софийската градска прокуратура, включително и в другите градове, за да се избегнат съмнения за безпристрастност.


В сряда обвинители от Върховната касационна прокуратура са възложили на МВР допълнителна проверка в още няколко болнични заведения:


- УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ЕАД в София за 77 договора за възлагане на медицински услуги;
- "Първа МБАЛ - София" ЕАД в София за 62 договора;
- "Втора САГБАЛ Шейново" в София за 7 договора;
- "СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания - София-област" ЕООД за 4 договора;
- ДПБ "Св. Иван Рилски" в София за 4 договора;
- "Център за психично здраве - София" ЕООД за 4 договора;
- "Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София" ЕАД за 15 договора;
- СБАЛАГ "Майчин дом" ЕАД в София за 121 договора;
- "Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия" ЕООД в София за 5 договора;
- "Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести - Света София" ЕАД за 3 договора;
- "Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. Иван Митев" ЕАД за 3 договора;
- "’Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Кремиковци" ЕООД за 4 договора;
- "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово" ЕООД за 6 договора;
- "Специализирана болница за активно лечение по онкология - Хасково" ЕООД за 42 договора;
- "Център за психично здраве - Пловдив" ЕООД за 19 договора за отдаване под наем.


Тези проверки трябва да приключат в двумесечен срок.


Всички останали материали, събрани в хода на проверката от МВР и здравното министерство, са изпратени на съответните окръжни прокуратури в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка и произнасяне по същество.


Разследванията на прокуратурата за болниците в Ловеч и Враца продължават.


В края на миналата година прокуратурата разпореди на МВР и здравното министерство проверка във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др.


Проверени бяха 329 договора, сключени от болници в цялата страна.


В средата на март стана известно, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебни производства за безстопанственост в шест болнични заведения:


- "УМБАЛ - Бургас" АД;
- "Д-р Ст. Черкезов" АД във Велико Търново;
- "МБАЛ - Попово" ЕООД;
- "МБАЛ Д-р Атанас Дафовски" АД в Кърджали;
- "МБАЛ Благоевград" АД;
- "МБАЛ Русе" в Русе.


С постановление на главния прокурор надзорът върху тези разследвания се възложи на Софийската градска прокуратура, за да се избегнат съмнения в безпристрастност и за да се осигури по-пълно, всестранно и обективно разследване. Отново в средата на март по изпратени от ВКП материали Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост в УМБАЛ "Н. И. Пирогов". По всички посочени досъдебни производства разследването ще се извършва от следователи от Националната следствена служба.


"Наказателното преследване за неизгодни договори, защото има скандални договори, както и наказателното преследване за безстопанственост


е решение, но то съвсем не ключът към проблема",


коментира по-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров. Според него решението не се изчерпва с действията на прокуратурата, а в преосмислянето на концепцията за здравните заведения и начина, по който работят. Главният прокурор даде пример с установена при разследването болнична аптека, която е отдадена под наем на частно здравно заведение за 50 лева на година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK