Съдът окончателно отхвърли искането за прекратяване на делото за фалита на КТБ

Съдът окончателно отхвърли искането за прекратяване на делото за фалита на КТБ

© Юлия ЛазароваВтората съдебна инстанция - Апелативен специализиран наказателен съд, потвърди окончателно определението на долния съд, че няма основания процесът за фалита на КТБ да бъде прекратен и върнат на прокуратурата. На разпоредителното заседание по делото в края на март специализираният съд не откри причини да спре или прекрати процеса. Определението му обаче бе обжалвано пред по-горния съд.


Разпоредителното заседание бе въведено с промените в Наказателно-процесуалния кодекс от ноември 2017 г., на което се обсъжда дали са допуснати съществени процесуални нарушения по време на разследването и дали делото трябва да бъде прекратено и върнато на прокуратурата.


По делото подсъдими са 18 души, като бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е сочен за техен ръководител в организираната престъпна група, която според обвинението е източвала банката през годините.
Основните възражения на адвокатите на подсъдимите бяха, че са нарушени процесуалните права на подсъдимите, че липсата на ръководителя на т.нар. организирана престъпна група нарушава правата му, че обвинителният акт е неясен, че не е ясна каква е връзката между обвиняемите. Затова делото не трябва да започва по същество. Основната теза на обвинението пък беше, че Цветан Василев сам е избрал да не участва в процеса, че прокуратурата не е нарушила правата му и че той се опитва да изкара процеса срещу него политически, за да не бъде върнат в България.


Василев изпрати и писмо, с което поиска от съда да прекрати процеса срещу него. Той се намира в Сърбия и срещу него тече процес по екстрадирането му в България по искане на българските власти.


Двете съдебни инстанции обаче не са съгласни с доводите на подсъдимите и защитниците им и процесът трябва да започне по същество на 9 май, за когато е насрочено заседание в спецсъда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK