Над 80% от техниката на пожарната била изцяло обновена

Над 80% от техниката на пожарната била изцяло обновена

© Анелия НиколоваИзцяло обновена е 86% от техниката на пожарната, като има и доставена чисто нова. Това каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарен контрол. Средствата са дошли от оперативни програми на ЕС.


По данни, изнесени от министъра, около 62 млн. лв. са усвоени от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за доставка на съвременни предпазни средства, оборудване и подготовка. Очакванията са до лятото да бъдат спечели проекти за около 50 млн. лв., допълни министърът.


Валентин Радев каза още, че в момента се изграждат шест центъра за подготовка на служители и население - в София, Враца, Габрово, Шумен, Пазарджик и Бургас. Там ще се подготвят доброволните отряди, които ще помагат на пожарната, информира БТА.
Министърът отбеляза още, че МВР участва в множество кампании за подобряване условията на работа на служителите, за енергоефективност и за ремонт на сградния фонд. Конкретно пожарната е участвала заедно с общините в 23 проекта за повишаване енергийната ефективност, в които са включени и 15 полицейски управления, за обща стойност над 10 млн. лв.


Предстоят още 12 такива проекта.


Той изреди и градове, в които са направени подобрения на сградния фонд или е осъвременена техниката - Благоевград, Златоград, Попово, Крумовград, Бургас, Девин, Сандански, Пещера, Троян, Мездра, Луково, Балчик, Левски и др.


Предвижда се нови пожарни да бъдат изградени в София, Русе и Варна, се разбра още от думите на министъра от парламентарната трибуна. По друга тема от контрола - за нападения над деца от животни, Радев допусна, че е възможно зоополицията да бъде натоварена с повече функции. Той обаче отбеляза, че в правомощията на БАБХ и органите на местната власт е да осъществяват контрол за спазването на изискванията за защита и хуманно отношение към животните, да се извършват проверки по сигнали и да се налагат санкции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK