Подслушван заради Марешки съдия бе окончателно оправдан по дело за натиск над прокурор

Подслушван заради Марешки съдия бе окончателно оправдан по дело за натиск над прокурор

© Надежда Чипева, КапиталВарненският съдия, който бе обвинен за натиск над колега, след като бе подслушван във връзка с дело срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки, е окончателно оправдан. Това следва от решение на последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд (ВКС), който оправда окръжния съдия от Варна Светлозар Георгиев по обвинение за оказан натиск над прокурор Здравка Задгорска да прекрати разследване срещу бивш полицай, който е негов приятел.


През април 2017 г. същоото реши и Софийският градски съд, което бе потвърдено от Софийския апелативен съд.


Според мнозинството в съдебния състав на ВКС формално Георгиев е въздействал на прокурорката, но е оправдан, защото деянието се явява малозначително и затова не е престъпно. Това виждане са застъпили председателят на състава Николай Дърмонски и докладчикът по делото Румен Петров. На особено мнение пък е била съдия Валя Рушанова, защото според нея деянието на Георгиев е изначално несъставомерно.
Според обвинението Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я накара да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването срещу Добрев било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Той паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата. Според прокуратурата Георгиев търсил четири пъти Задгорска, за да я убеждава да не вкарва делото в съда. На 2 декември тя му се обадила, че може да се видят и той я поканил в кабинета си на кафе.


"Кажи сега с кво, с кво мога да ти услужа?", казала прокурор Задгорска, а разговорът им бил записан със специални разузнавателни средства (СРС), прилагани по това време срещу Георгиев. Те пък са във връзка с подаден сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е


поел ангажимент да помогне на подсъдимия за рекет и побой лидер на партия "Воля" Веселин Марешки.


Георгиев беше съдия по делото срещу Марешки, но се отведе от него, след като започна разследването за натиск над Задгорска.


Разследващите не събрали доказателства за ангажимент на Георгиев към Марешки, но попаднали на разговорите му със Задгорска. В кабинета той започнал да ѝ обяснява за случилото се с бившия полицай и забравената му пушка, припомня news.lex.bg.


В крайна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е наложил на Добрев глоба от 1 000 лева, с което процесът приключил окончателно.


"Мнозинството от касационния състав счита, че извършеното от Георгиев деяние разкрива толкова ниска степен на обществена опасност, че тя е явно незначителна по смисъла на чл.9, ал.2 пр.2 от НК. Макар и да осъществява признаците на състава на престъплението по чл. 289, пр.2 от НК, като очертава типичните особености на общественоопасното деяние, то е засегнало съвсем незначително обществените отношения, които са обект на защита. На първо място самият интензитет на оказаното въздействие е изключително нисък. Буквално веднага – още със следващата реплика, подсъдимият е засвидетелствал уважение и респект към правомощието на свидетелката да вземе своето решение по вътрешно убеждение" се казва в решението на ВКС по случая.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  "Макар и да осъществява признаците на състава на престъплението по чл. 289, пр.2 от НК, като очертава типичните особености на общественоопасното деяние, то е засегнало съвсем незначително обществените отношения, които са обект на защита."

  Малий! Мафията брани своите.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Загряват за прокурор Иво Радев от Плевен. Там ситуацията е сходна, но с по-лоши показатели при натиска.

 3. 3 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 314 Весело

  Много правилно съдът е оправдал съдията. Практически, съдията е изразил мнението си пред прокурор и не може да се счете за натиск. За да има натиск, трябва да има упорито искане плюс някаква форма на принуда. И за какво обвинение иде реч - забравена ловна пушка на колата, която е и предадена в полицията.... Това е нарушение, но не е престъпление.

  Вижда се обаче нещо интересно. Прокуратура подслушва съдията, заради делото на Марешки, но използва записите за други цели ... Получава се, че прокуратурата използва милиционерски похвати за смяна на съдия по дело.... Защо ли имаше такъв натиск за смяна на член на бюрото за контрол върху подслушванията....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK