Как един чернокож извади над 200 души от "Ку Клукс Клан"

Дарил Дейвис

© Face to face

Дарил ДейвисДарил Дейвис е блус музикант, роден в Чикаго преди 60 години. Прилича на Бари Уайт, носи ризи в ярки цветове и свири на пиано при всяка възможност. През последните 30 години се опитва да разбере: защо някои хора го мразят, въпреки че не го познават? Все още няма категоричен отговор, но пътя към него го е отвел към едно необичайно хоби - Дарил Дейвис разговоря с членове на може би най-известната расистка организация в САЩ "Ку Клукс Клан" (ККК). Над 200 от тези интервюта са прерастнали в приятелства, като при повечето от тях, членовете на мрежата се отказват да бъдат повече част от нея и връчват на Дарил Дейвис облеклата си - бяла роба и качулка. Възникнала още в края на 19-ти век, но добила популярност през 50-те и 60- те години на 20-и век с акции срещу афроамериканското население, на организацията се приписват множество случаи на насилия и убийства. Към днешна дата в мрежата членуват между 5 и 8 хиляди души.


Според Дарил страхът ражда гняв и омраза, а когато мразиш си способен единствено да разрушаваш. А до страха се стига, когато нямаш фактите, когато знаеш по-малко. Но той прави разлика между невежеството и глупостта. В първия случай нямаш всички факти, заради което правиш и лош избор. И когато ги разбереш, може да се поправиш. Когато обаче имаш всички данни и все пак направиш грешен избор, това е глупост и от нея нищо не може да те разубеди.


В рецептата му за успех освен повече образование и разбиране на гледната точка на другия е и излизането от зоната на комфорт, в която всеки се чувства добре, сред хора, които познава, защото са еднакви с него.
Една от първите му срещи с член на "Ку Клукс Клан" е в бар, където Дейвис свири. Към него идва човек, който казва, че не е предполагал, че някога ще чуе толкова добро свирене на пиано от чернокож човек. Двамата започват да разговарят, сядат да пият по едно питие. Събеседникът му казва, че никога не е сядал да пие с някой чернокож. Дейвис го пита защо това се е случило и получава отговора - мъжът е член на "Ку Клукс клан". Отначало Дарил Дейвис не повярва, но след като вижда членската карта разбира. В края на вечерта Дейвис получава покана - да съобщи следващият път, когато ще свири в този бар. Така Дарил Дейвис започва да се среща с хора от организацията и да разговоря с тях - под формата на интервюта.


"Дневник" разговоря с Дарил Дейвис на конференцията "Face to face (civic actors in conflict)".


Музиката ви е събрала с един от първите ви контакти с членове на "Ку Клукс клан?" Казвате, че с разговора – е било посято семето, което трябва да бъде отгледано. Как отгледахте останалите над 200 случаи на хора, които са се отказали да бъдат част от организацията?


- Когато се запознаеш с някого, имаш само една възможност да направиш добро първо впечатление. Повечето хора те преценяват именно по това първо впечатление. Ако някой те срещне за първи път и не те хареса, няма да поиска да те види отново. Аз съм честен и правя първо добро впечатление. Така, че въреки, че те не ме харесват, заради цвета на кожата ми - защото съм черен, те все пак са готови да ме видят отново. Колкото повече се срещат с мен, не го осъзнават, но те се променят.


Посявате нещо като любопитство?


- Абсолютно.


Случвало ли ви се е да изпитате гняв, да се ядосате при някоя от срещите?


- Да, един от първите хора, които интервюирах, дойде в моята хотелска стая. Беше с куфар, където беше неговата "Ку Клукс Клан" роба. Иначе носеше костюм с вратовръзка и имаше бодигард. Говореше обидни, луди неща, но аз го слушах. Когато приключих с въпросите, го помолих да си сложи робата и качулката, за да го снимам. Той го направи пред огледалото. Аз го гледах и наблюдавах трансформацията от човека в костюма, на човека в робата и качулката. И като видях втория човек, се почувствах тъжен и много гневен. Бях тъжен, защото този човек беше глупав, бях гневен заради всичките престъпления, които тези хора с белите роби и качулки бяха извършили и почувствах, че искам да го ударя. Но трябваше да си припомня, че аз го поканих, че той прави това, което съм поискал. Ако той прави, това, което искам, защо да го удрям? Дрехите нямаха значение, те не определяха как този човек мисли и чувства.


Каква е ролята на прошката във вашата работа? Трябвало ли е да простите нещо или на някого?


- Не. "Ку Клукс клан" са направили незабравими и непростими неща. Но ние трябва да признаем, че това се е случило и да продължим напред. Не може да променим какво се е случило, но трябва да го оценим, че е лошо и да продължим.


Какъв е страхът ви?


- Нямам страхове, понякога се чувствам безсилен. Аз съм видял много, пътувал съм из 56 държави. Видял съм много различни култури и приемам всички, различните. Тези хора не са имали достъп до това, те не са пътували и са нямали толкова широка перспектива. Техните възгледи са много ограничени. Това не може да се промени, докато те не започнат да изследват, да виждат. Аз съм видял Мона Лиза, пипнал съм Берлинската стена преди да бъде разрушена, бил съм в Египетските пирамиди. Тези хора имат съзнанието за тези неща само като снимка от албум. Ако аз мога да споделя някои от нещата, които съм видял през разговори, може би някои могат да видят нещата по-различни. Някои може да успеят, някои може и да не. Има такава поговорка – ако не можеш да заведеш Мохамед при планината, доведи планината при мохамед. Аз се опитвам да има покажа това, което аз съм видял и съм преживявал.


Какви са първите им реакции?


- Не искат да приемат, не допускат, че един чернокож може да им говори тези неща. Всеки е различен, но общото е че те си мислят, че са по- висши от мен. Когато ги интервюирам, те не ме питат нищо, защото за тях аз нямам ценна информация, която да им дам. Ако ги попитам какво мислят за намерението на Доналд Тръмп да построи стена по границата, те ще кажат какво мислят, но няма да попитат мен. Защото не се интересуват. Защото за тях няма значение. Но след време, с напредването на контактите, седмица по-късно или повече, ги питам какво мислите за здравната реформа, те отговорят, но този път питат и мен. Към този момент, аз имам вече някаква ценност.


Мислите ли, че нещата, които сега правите, можеха да се случат през 50-те и 60-те по време на движението за граждански права?


- Можеше да се случи, с правилната техника. Но хората тогава са били много уплашени да говорят с тези хора. Аз не се страхувам. Ако не бях пътувал толкова много и не се бях срещал с толкова култури, може и би и аз нямаше да имам този подход. Но заради моя опит с толкова различни хора – аз разбирам, че те просто са различни, не че имат някаква специална сила.


Аз разбирам вижданията им, те са научени, че ние – чернокожите, евреите – сме лошите. Разбирам как те мислят, всъщност те не знаят защо точно. Те нямат причина. Трябва постоянно да има показваш, че трябва да има причина. Знаеш защо не приемаш хероин, защото ще те убие. Но нямаш причина да ме мразиш. Стоиш срещу мен, ние говорим един и същи език, аз искам същото нещо за семейството си, което и ти искаш, може би заедно може да постигнем нещо. Говоря за това и те започват да мислят. Те не се променят автоматично. Но през времето започва една вътрешна борба в тях. Те не могат да отрекат, че са ме срещнали, че аз говоря същия език, че не съм опасен, че не съм престъпник, те си мислят, че всички чернокожи са мързеливи, че нямат образование, че изнасилваме жените, но аз не се вписвам в този стереотип. Тогава как ме отричаш? И аз ги запознавам с други чернокожи, с ЛГБТИ хора, с евреи, те започват да говорят и с тях. Те имат тази фалшива информация в главата си, посята от родителите им, от средата, от кой знае какво.


И когато видят всички тези хора, не могат да отрекат, че те не се вписват в стереотипа. И това в повечето случаи ги разтърсва.


След края на всяка моя лекция има въпроси и отговори, аз показвам робите от "Ку Клукс клан". Има хора, които идват да си говорим, но има и такива, които стоят отстрани, в края на стаята. И всеки знам какво ще се случи с тях. Те чакат и когато всички си тръгнат тя или той идва при мен, не знае как да подходят. Аз продължавам да опаковам нещата и те постепенно започват: Много ми хареса речта ви, моята майка и баща са част от клана, аз съм бил отгледан по този начин, дойдох в този университет, но приятелят ми е от Пакистан, или приятелката ми е еврейка и не мога да ги заведа вкъщи, защото родителите ми няма да го допуснат, не мога да кажа и на приятелите ми , защото ще ме изоставят. Те ми споделят тези неща. И това са хора, които имат изгаряща тайна, която носят в себе си и с която знаят какво да правят. Затова образованието е добро нещо. В малката им общност, пакистанците, евреите, чернокожите са лоши, но когато отидат в университета, перспективата им се разширява и разбират, че родителите им не са прави. И се питат – как да се прибера вкъщи и да им кажа това, как да обясня на родителите ми, приятелите ми, че не са прави. Някои хора успяват, други не се престрашават да минат през това.


Какво повече от образование и разширяване на перспективата е необходимо?


- Много често хората се самосегрегират. Повечето се чувстват по-добре и по-сигурни около хора, които приличат на тях. Ако отидеш в големия град – Ню Йорк, Чикаго, отиваш в офис с много различни хора, те работят на едно място по един проект като отбор, но на обяд те отиват в ресторанта и белите сядат при белите, чернокожите при чернокожите, мексиканците при мексиканците. Те работят заедно, защо не ядат заедно? Не е защото всички са расисти, някои вероятно са, но просто повечето се чувстват по-комфортно с някой, който прилича на тях. Просто трябва да се излиза по-често от зоната на комфорта, да седнеш с някой различен. Всеки има какво да сподели и какво да чуе. Всички сме различни индивидуалности, всички сме част от един пъзел, парчетата на който са оформени различно, но пъзелът не е завършен, докато парчетата не са заедно.


Част от този пъзел и от отношението към различните, обръщате ли внимание на работата на полицаите. Правите ли интервюта с тях?


- В моята практика съм се срещал с един полицай, който беше част от клана. Сега имам неговата роба и униформа – той се отказа и от двете. Но в тази организация е традиционно да има полицаи, съдии, доктори, адвокати. Това е нещо опасно, защото те искат да контролират други хора.


Хората вярват, че има два типа полицаи – добри и лоши. Но всъщност са три. Всички знаем какво правят лошите и добрите полицаи. Разликата между двата типа е, че добрите знаят какво правят лошите, но си затварят очите, не говорят за това, не го докладват. Те слагат друга маска, което е същото като да си лош. Третата категория е тази на малцинството – това е на честните полицаи – тези, които няма да вършат лоши неща, но в същото време, ще застанат с името си и ще докладват за лошите полицаи. Като резултат хората от тази категория са в опасност, защото никой не харесва тези, които ги издават. И много често те попадат в опасни ситуации, защото колегите, които са издали, не идват на помощ. Трябва да има система за подаване на анонимни сигнали.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  "защото те искат да контролират други хора"

  Демокрацията не е толкова сложна. Важното е да няма едни хора, които управляват други хора.

  подпис
 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Да ги беха върнали в Африка докато е време, сега ще ги търпят. Но така е като не се мисли за бъдещето, а само от днес за утре.
  —цитат от коментар 1 на xxn20561524


  Като ти чета коментара, все едно негрите сами са преплували океана и са емигрирали в Африка. За целия период от 1492 г до 1900 г. не знам да има един негър, нито един единствен, който доброволно да се е качил на кораба, да бъде откъснат от своята земя, от своя дом, от своите близки, за да бъде продаден като роб на Новия континент. Всички от първия до последния негър са били насила отвлечени, пренесени през океана и продадени на робовладелци плантатори. Но ти явно считаш, че негрите сами са виновни, че се намират в САЩ, а не в Африка...

  Каквито и да са, добри или лоши, те вече живеят 300 години на американска територия. Те са свободни граждани от близо 150 години насам. Минимум 20 поколения назад вече са родени на американска земя. По твоята логика трябва да натоварим на корабите всички бели американци и да ги върнем по родните места в Европа. Защото населението на САЩ е било само индианци, никакви бели. Да останат само индианците, а белите и негрите - марш по родните им места. Така ли, гений?

  Възхищавам се на този човек, Дарил Дейвис. Бих го сравнил с великия Мартин Лутър Кинг. Защото Дейвис, както и Кинг, иска с приятелски диалог и мирни средства да въдвори разбирателство между расите в САЩ. За разлика от някои оранжеви орангутани с перуки.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Всички подобни предразсъдъци (расизъм, хомофобия, ксенофобия и т.н.) изчезват, когато се срещнеш и разговаряш човешки с "различните". Естествено, че ако нямаш кой знае какви контакти с "различните" и разни медии или хора или пък в училище цял живот ти разправят как група Х са супер лоши и ти ще започнеш да живееш в тая рамка.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на xxn20561524
  xxn20561524
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Какви индианци сънуваш, тая територия беше покорена със сила, нема връщане. Силният решава.

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":
  До коментар [#4] от "Yard":

  Така, така...Възхищавате се на Дарил Дейвис. Смятате, че един нормален разговор с "различните" оправя нещата. Ами запитайте се защо г-н Дейвис е впечатлил толкова членовете на ККК. Може би щото е изключение от правилото? Е, не чак толкова грубо, но е факт, че т.н. афроамериканци като цяло нямат много добър имидж. Защо ли?
  И дали някой бял музикант, чрез прост разговор, може да накара водача на някоя черна банда в Детройт да му подари пищова си и да стане примерен гражданин?
  Както казват янките, едно е да се бориш против расовата дискриминация, друго е да ожениш дъщеря си за негър...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 552 Неутрално
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Такива негри са един на стотици.
  А защо не интервюира някой от "черните пантери"?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Такива негри са един на стотици.
  —цитат от коментар 12 на venci4


  А ха ха. Казах ли ви?

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":Ами именно бе паляк, белите ги докараха и беше редно белите да си ги върнат обратно, но нали са стиснати, неколко кораба с негри до Либерия и това беше ...
  —цитат от коментар 7 на xxn20561524


  А след като разтоварят черните в Африка, да насочат корабите си към Европа и да се приберат по родните места. Защото 100 % от белите в САЩ са бивши европейци. Както и 100 % от белите в Австралия. Аз лично те назначавам за директор на Европейския континент, който да посреща скъпите бели американци, когато се прибират в Европа. Съгласен ли си да приемеш поста, който ти предлагам?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Измислени захаросани истории, познати до втръсване сюжети от либералната пропаганда.
  Мъж влиза в гей-бар, към него св приближава потенциален партньор и той внезапно осъзнава истинската си сексуалност.
  Бял човек си размахва "членската карта" на ККК /такива всъщност няма/ пред афроамкериканец и получава пристъп на етническа толерантност.
  Ислямски радикалист нахлува с нож в католическа църква и получава видение свише, след което се разкайва на колене пред олтара.


 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално
 19. 19 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Расизмът и шовинизмът са идеология на ограничени , уплашени хора , които се чувстват защитени в обкръжение от себеподобни ! Някои от тях , при достатъчна информация , са склонни да преразгледат наслоените предразсъдъци ! Най -задръстени са комплексари , които страдат от чувство за малоценност и търсят опора в белия цвят на кожата си , защото други като тях са им внушили , че белокожите са единствено способните хора на планетата , а тъмнокожите стават само за прислуга ! Тези клишета отдавна , макар и бавно се разбиват в САЩ и другаде по света. Ние бяхме спънати в интелектуалното си развитие за 50 г. и много по-късно ще настигаме нивото на съюзническите държави .

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Лесно е да покажеш на бял, че греши, макар и не винаги да се получава, да прова с цигани, там шансът пада по-бързо от гащите на проститутката от снощи.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Да дойде на турне в България, има с кого да си поговори, може и на тема Кримнаш.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  До коментар [#1] от "xxn20561524":


  Да ги беха върнали в Африка докато е време, сега ще ги търпят. Но така е като не се мисли за бъдещето, а само от днес за утре.
  —цитат от коментар 1 на xxn20561524


  То теб трябва да върнат...и не в Африка а в клиниката от която явно си избягал...
  Кой бе...кой да ги върне...индианците, щото всички останали в щатите са пришълци от други континенти...това е явен расистки коментар...да ни си член на ККК?...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":До коментар [#4] от "Yard":Така, така...Възхищавате се на Дарил Дейвис. Смятате, че един нормален разговор с "различните" оправя нещата. Ами запитайте се защо г-н Дейвис е впечатлил толкова членовете на ККК. Може би щото е изключение от правилото? Е, не чак толкова грубо, но е факт, че т.н. афроамериканци като цяло нямат много добър имидж. Защо ли?И дали някой бял музикант, чрез прост разговор, може да накара водача на някоя черна банда в Детройт да му подари пищова си и да стане примерен гражданин?Както казват янките, едно е да се бориш против расовата дискриминация, друго е да ожениш дъщеря си за негър...
  —цитат от коментар 9 на lz73


  През последните 10 години имахме над 100 случая на масови стрелби в САЩ. Абсолютно всички от тях бяха дело на бели американци. Нито един чернокож. Белите може и да са добрите. Но тези белите стрелци явно са изключение? Почти всички серийни убийци в САЩ са бели. Факт. Сещам се само за един черен. Белите са добрите. Ама явно и тези серийни убийци са изключение. Много изключения станаха.

  Като говорим за изключения, сигурно Барак Обама е изключение, Уесли Снайпс, Стиви Уондър, Рей Чарлз, Мартирн Лутър Кинг, чернокожите изпълнители от 50те и 60те, чернокожите сенатори в Конгреса?

  Какво каза Мартин Лутър Кинг в своята реч? "Аз искам децата ми да ги определят не по цвета на кожата им, а по техния характер". Защо хората обичат Уесли Снайпс, а мразят местните квартални чернокожи банди? Защо хората обичат актьора Робин Уилямс, а мразят онзи тинейджър, който застреля учениците преди 3 месеца? Защо? Може би, защото във всяко стадо си има мърша. И при белите, и при черните. И в двете раси повечето хора са честни, грижещи се за семействата си. И в двете раси има престъпници. Естествено, този факт яростно се отрича от расистите, които считат белите за ангели, а черните за дяволи. Ако от сто души имаш един престъпник, не можеш да определиш всичките сто за престъпници. Вината винаги е индивидуална, а не колективна.

  Белите американци трябва да свикнат да живеят с черните и обратното. 90 % от играчите в НБА са черни, факт. Близо 50 % от играчите в НФЛ и МЛБ също са черни. Но имената им ги скандират цели препълнени зали. Половината холивудски звезди също са черни. Само някакви 8 000 идиоти в бели роби тръгнали да се правят на по-висши. Което с нищо не ги различава от нацистите, определящи евреите за по-нисш народ.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1661 Весело

  До коментар [#25] от "xxn20561524":

  Гейско-либерастките ти истерични изблици не ме вълнуват
  ===============
  ХАХА...добър коментар...да не си ял боб...

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Аз като бял човек се чувствам виновен пред всеки черен в Америка, че преди 10 поколения дядо му е бил роб на някой бял човек. Въпреки, че по него време моя дядо е бил роб на някой турчин.

 29. 29 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  До коментар [#28] от "blondofil":

  Робството в Америка няма абсолютно нищо общо с "робството" на българите в Османската империя.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yard":

  Всички подобни предразсъдъци (расизъм, хомофобия, ксенофобия и т.н.) изчезват, когато се срещнеш и разговаряш човешки с "различните".
  ======
  Значи , след многовековната робовладелска експанзия на белия човек. ....да седнем и да си поговорим по човеоки , а ?
  8 милиона индианци е избил белия гринго ......

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Аз говоря за чисто човешките взаимоотношения, а не да си броим на кой предците преди 500 години колко може би е избил от предците на другия.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yard": Всички подобни предразсъдъци (расизъм, хомофобия, ксенофобия и т.н.) изчезват, когато се срещнеш и разговаряш човешки с "различните". ======Значи , след многовековната робовладелска експанзия на белия човек. ....да седнем и да си поговорим по човеоки , а ?8 милиона индианци е избил белия гринго ......
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Ти явно си разговарял човешки с комунистите, които ви смениха имената и ви изгониха от България и чисто човешки си ги обикнал толкова много, че си станал по-комунист от тях.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 442 Весело

  Когато бях на Уърк енд Тревъл ме набутаха да живея в стая с негър. По цял ден гледаше колко по-млко работа да свърши, овърша наред дебелите бели българки и ми задигна доларите от бакшиши, които държах в шкафа си (което означава, че нарочно е ровил). В края на лятото го опандизиха, а толерантната бългака с която беше за последно орева света, че и отнеха голямата паламарка.

  Може и да е бил изключение де...

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  През последните 10 години имахме над 100 случая на масови стрелби в САЩ. Абсолютно всички от тях бяха дело на бели американци. Нито един чернокож.
  —цитат от коментар 26 на Lou


  Колко пъти трябва да ви обясняваме да не повтаряте тази левашка лъжа като послушни пионерчета бе? Колко пъти трябва да ви се постват статистики и данни за масовите стрелби, за да спрете да лъжете като дърти индо-европейци? И на всичкото отгоре ми пишеш тука от позицията на някакво морално превъзходство, все едно чета Дичев или някое друго номенклатурно синче. Айде бегай на баня.

  https://www.statista.com/statistics/476456/mass-shootings-in-the-us-by-shooter-s-race/
  http://www.slate.com/articles/news_and_politics/politics/2017/10/what_the_white_mass_shooter_myth_gets_right_and_wrong_about_killers_demographics.html

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#29] от "Yard":

  Разбери се с наследниците на плантаторите от Джорджия, кой по-добре се е грижел за робите се. Те или турските бейове.

 38. 38 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Както казва господина "...когато не знаеш фактите...". Най-старателно се прикрива процентът на престъпления извършван там от негри (а у нас от цигани). Излезе ли истината наяве, а именно че процентът надхвърля 90%, на всички е ясно, че с етническия мир е свършено. Прикриването обаче, само забавя неизбежното, а именно сблъсъкът между цивилизацията на невежеството и мързелът срещу знанието и трудът.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#4] от "Yard": Всички подобни предразсъдъци (расизъм, хомофобия, ксенофобия и т.н.) изчезват, когато се срещнеш и разговаряш човешки с "различните". ======Значи , след многовековната робовладелска експанзия на белия човек. ....да седнем и да си поговорим по човеоки , а ?8 милиона индианци е избил белия гринго ......
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Точно пък ти великотурският шовинист не се изказвай. Ти черен ли си или индианец? Кога ще се извините за 500 години потисничество, кланета и кръвен данък? #извинисебе

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на fyl45531931
  fyl45531931
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз като бял човек се чувствам виновен пред всеки черен в Америка, че преди 10 поколения дядо му е бил роб на някой бял човек. Въпреки, че по него време моя дядо е бил роб на някой турчин.
  —цитат от коментар 28 на blondofil


  Изобщо не си наясно с историческите факти.... но, ако не те е грях да пишеш глупости за дядо си, който не е бил ничий роб, а положително уважаван човек, аз бих казал, че е възможно наистина ти да си роб - на нечии клишета, лозунги и заблуди. Крайностите и в двете посоки са вредни. Нищо лично, но обмисляй преди да пишеш.

 41. 41 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Yard":

  Или че твоята ''група'' е по ''велика'' от всички останали, както се пропагандира в Англия от всякъде - медии, политици и училища.

 42. 42 Профил на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  По принцип, статистиката, която даваш не променя много смисъла на казаното от човека. Да не говорим, че в момента нито ти, нито аз можем да се сетим за някой черен масов стрелец. Вероятно твоята статистика включва някакви гангстерски стрелби в гетото, което е съвсем различно от, примерно, стрелбата в Лас Вегас. При всички положения, белите определено водят с преднина в тая материя, но такива умници като теб никога няма да тръгнат да генерализират колко лоши са белите, както го правиш за други групи, примерно хомосексуални или завършили хуманитарни специалности. Това иска да ти каже човека. Понеже ми е известно, че нямаш способността да отсяваш есенция, та да ти обясня.

  Моля 😉😉😎

 43. 43 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2636 Неутрално

  Разбери се с наследниците на плантаторите от Джорджия, кой по-добре се е грижел за робите се. Те или турските бейове.
  —цитат от коментар 37 на blondofil


  Не знам в каква измислена история вярваш, ама се излагаш с тия глупости.

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тюфлекчия":
  Точно пък ти.....
  =====
  Да да ....точно аз ......имам сили и основания .....да го кажа на глас !

  Bukalemun
 45. 45 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 557 Весело

  Коментарите ме обнадеждиха - клетия патриотизъм във форума е спаднал до нормално ниско ниво ... покрай конвенцията бях започнал да се плаша ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#31] от "Yard":

  Аз говоря за чисто човешките взаимоотношения, а не да си броим на кой предците преди 500 години
  =====
  Неки ги оставим взаимоотношенията човешки .....там сте хептен неадекватни.
  Нито Лъвски , нито Ботьов , нито Бенковски са ходили от Браила до Истанбул със вериги по краката .....за разлика от класическите роби на Америка. ....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alarmstufe: Rot":

  Благодарен съм им от една страна .....
  Ако не бяха го сторили .....изчезвахме постепенно. ...

  Bukalemun
 48. 48 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 510 Неутрално

  “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”

  – Yoda

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 49. 49 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#15] от "рб.о1ген18":

  Измислени захаросани истории, познати до втръсване сюжети от либералната пропаганда.
  —цитат от коментар 15 на рб.о1ген18

  Точно обратното е в случая - членовете на КК го приемат, защото и той като тях не харесва политическата коректност и смята, че всеки трябва да има свобода на мнение, дори това да не се харесва на останалите, стига да не натрапва своето мнение и да не навлиза в чуждото пространство, когато не е желан.
  По едно време по Дискавъри или НГ вървеше предаване с този човек и показваха как ходи на сбирки на КК. Той вече познава доста хора в клана и първо се свързва с лидерите на съответната общност и те обясняват на останалите, че един чернокож иска да гостува на събора им, като гарантират, че няма да пречи и да създава проблеми. Когато отива на събор, стои където му кажат и не се натрапва и не спори с хората, а внимателно ги изслушва, като им обяснява, че иска да разбере тяхната гледна точка и е благодарен, че му я споделят. Те са свикнали останалите хора да спорят с тях и когато той им обясни, че не е необходимо да са на едно мнение и всеки трябва спокойно да може да изказва позицията си, те започват да го уважават, защото виждат човек с позиция, който обаче уважава и тяхното право да живеят според разбиранията си и му обясняват, че както те не навлизат в пространството на чернокожите и другите хора, които не харесват, така не искат и те да навлизат некакнени в тяхното пространство и когато проявяват агресия към чернокожи, това е просто защитна мярка.

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  [quote#43:"Yard"][/quote]

  Аз мисля, че все пак плантаторите от юга се се грижели по-добре за робите си от бейовете. Бройката им е нараснала за разлика от това на българите.

 51. 51 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Тоя плондер кога ще ни разкаже как е отказал 5-6 човека от терористичната организация БЛМ ? Или май те бяха от добрите . Расовото разделение не е случайно и превъзходството на бялата раса не е мит или предразсъдък . Съвременната цивилизация е продукт на белите хетеросексуални мъже и жени християни . Чернолюбците защо не ми посочат едно практически приложимо откритие измислено от негър . Няма такова ,затова . Без белия човек пигментираните още нямаше да са открили колелото . В крайна сметка белия човек отиде в Африка и с шепа хора накара племената да треперят от страх само при споменаването му . Бели мъже 200-300 на брой сринаха човеконенавистните империи на инки , ацтеки и маи ,където човешките жертоприношения бяха ежедневие и им разкриха пламъка на истинската вяра. Черните най- добре живееят като подчинени на белите ,това показва историята , оставени сами на себе си или когато станат мнозинство бързо се вижда , че нямат никакво организационно чувство . Посочете ми една нормална африканска страна или вижте какво направиха тук с великия град Детройт и са напът да направят с Чикаго. И докато ние им подаваме ръка отсреща имаме озверели типове с претенции да получават без да работят . Днес са като циганите в България -галеници на ситемата . Защо мейнстрийм медиите не споменават нищо за геноцида над белите хора в ЮАР ? Видахме когато Америка избра това творение на нищото Барак обама какво стана . Задмина по некадърност дори съплеменнците си Робърт Мугабе и Иди Амин . Не стават не се заблуждавайте ,тия захаросани приказки могат да излъжат хора ,които са виждали негър само на снимка . ККК са достойни хора бранещи достиженията на белия човек срещу попълзновенията на либерастията . Имат моята подкрепа.

 52. 52 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  До коментар [#42] от "Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее":

  Стюпид, за пореден път доказваш на практика, че всяка инвестиция в образованието ти извън това до четвърто отделение, е била разхищение на ресурс, който би бил много по-полезен ако просто беше обърнат в пиене. На теб ти липсват елементарни способности за критично мислене и осъзнаване значението на фактите. Най-общо казано, не мислиш с мозъка си, а с емоциите, които при теб се плодят от благородното продължение на гърба в посока долу.
  В първия линк е точната статистика (и не - не включва гангстерски стрелби - има си дефиниция на понятието mass shooting, не че очаквам да я знаеш), която за всеки средно интелигентен човек би била достатъчна. За такива като теб съм дал втория линк, където иначе крайно левите "Slate" са обяснили с мънкане и видимо неудоволствие, че белите и черните И ТУК, както във всяка криминална статистика, са непропорционално представени. В смисъл - белите извършват пропорционално по-малко масови стрелби отколкото са като процент от населението и обратно за черните. Колегата-лъжец по-горе не само твърди точно обратното, ами направо маца на едро с маламашката - "Абсолютно всички от тях бяха дело на бели американци. Нито един чернокож.". Това си е откровена лъжа, която се опитва да прокара твърдение, което просто не е вярно. Да твърдиш, че данните "не променят много смисъла" на твърдението на поредния левеещ лъжец във форума е просто трогателно, но не се изненадвам. От тебе от тебе толкова може да се очаква.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 53. 53 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#28] от "blondofil":Боже какво падение ! Напотив този факт ме изпълва с гордост и е доказателство за превъзходството на бялата раса .

 54. 54 Профил на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":

  Та кой, викаш, е черният, дето е отстрелял хора като оня в Лас Вегас? 😁😁😁

 55. 55 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  Дневник разбира се никога няма да споменат, че ККК и всякаквите други по-известни расистки и сегрегационистки организации в САЩ са се нароили като течения в Демократическата партия.

 56. 56 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  До коментар [#52] от "Тюфлекчия":Та кой, викаш, е черният, дето е отстрелял хора като оня в Лас Вегас? 😁😁😁
  —цитат от коментар 54 на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее


  И как това, че белите са по-добри стрелци има някакво отношение към невярната теза, която ти и другите левичарчета във форума упорито отстоявате, а именно, че белите били по-склонни към масови стрелби? Щото mass shooter-ите сигурно предварително си решават каква бройка невинни ще убият, по което след това ги класифицираме кой е по-зъл, а? Очевидно това ти е тезата, но както обикновено, когато я прочетеш синтезирана от мен (и осъзнаеш каква глупост си написал - обикновено ти трябва време), веднага ще крякнеш "луд ли си, не това казвам, уууу бе Тифлек".
  Между другото, понеже и това не знаеш - на "престижните" второ и трето място след лудия дядка от Лас Вегас са кафяв мюсюлманин (Орландо) и азиатец (Вирджиния Тек). Така че в топ 3 съвсем не са само бели - така че и тезата ти, че само белите са достатъчно кадърни да правят както трябва масови убийства издиша. Последното е сарказъм - казвам го за Стюпида, знам че останалите го разбирате без обяснения.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 57. 57 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  Дневник разбира се никога няма да споменат, че ККК и всякаквите други по-известни расистки и сегрегационистки организации в САЩ са се нароили като течения в Демократическата партия.
  —цитат от коментар 55 на lustmord


  Естествено. Също така няма да кажат, че най-голямото масово убийство на чернокожи след Гражданската война, което се случва в Колфакс, Луизиана през 1873 г., е подготвено и осъществено от местната организация на Демократическата партия. Убиват към 150 човека, които са се събрали да бранят местния съд, където са избраните в честни избори републиканци. Води ги някой си Кристофър Неш, заклет демократ и основател на "Бялата лига", паравоенно формирование на Демократическата партия (като ККК), известно с терор над черните и убийства на деца (например 17-годишната детска учителка Джулия Хейдън). Как да ти пишат Дневник такива неща, като ще докарат умните и красивите до когнитивен дисонанс.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#31] от "Yard":Нито Лъвски , нито Ботьов , нито Бенковски са ходили от Браила до Истанбул със вериги по краката .....за разлика от класическите роби на Америка. ....
  —цитат от коментар 46 на eti mehter


  Да, защото и тримата изброени са били убити от турската държава. С вериги на краката са ходели десетките хиляди отвлечени и заробени при потушаването на Априлското въстание. Ако не знаеш, западните консули в Константинопол са писали обширни доклади какво са видели на пазарите за роби там. Сигурен съм, че не ти харесва, ама е факт. Естествено че султана не е поробил всички българи в буквалния смисъл на думата - нали все някой е трябвало да бачка, че да имат какво да ядат търтеите от Средна Азия, които все пак са били наясно, че сравнително свободния човек е по-производителен от чистия роб, което не може да не им се признае като рядка за времето си проява на здрав разум.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз като бял човек се чувствам виновен пред всеки черен в Америка, че преди 10 поколения дядо му е бил роб на някой бял човек. Въпреки, че по него време моя дядо е бил роб на някой турчин.
  —цитат от коментар 28 на blondofil


  Това , ако не е ирония, а си сериозен и не си пил нещо алкохолно си е съшият расизъм както на ККК, няма как бял човек да се срамува или чувства виновен за нещо , което са извършили други хора и защото са били бели и ние тук в България да изпитваме вина. Дори и преките наследници не мисля , че има резон да се държат отговорни ЗА ГРЕшКИТЕ И ДОРИ ГРЕХОВЕТЕ на дедите си.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Интересно, как приема за приятели ограничени интелектуално хора?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#42] от "Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее":

  Вашингтонският снайперист,или си забравил.

 63. 63 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#61] от "Hawaii":

  Негър и чернокож е една и съща дума , негър просто идва от латински , между другото малко известен факт е , че всъщност в САщ в миналото са ги наричали негри , а не черни за да не ги обидят , считало се е , че блекс е с обидна конотация за разлика от негър , което има по академично звучене и така е до 1950 -60 , когато решават, че негър като дума е силно натоварена и решават, че трябва да ги наричаме черни или афроамериканци.

 64. 64 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единственото ми обяснение за ксенофобията е жалък страх. Страх, че светът какъвто го познаваш, се променя и ти не можеш да вървиш в крачка. Тогава идва удобното обяснение, че онези, различните - негри, евреи, индианци, жените, които са се оплакали от изнасилване, либералите, са виновни - защото със самото си действие/ присъствие са предизвикали промяната на твоя свят. Оттам и виковете "отнемат ми правата, вземат ми работата". Кои 'права' са отнети? Да имаш черни роби? Да работиш? Да шамариш жената? Ксенофобията е убежище на хората, които изостават от промените в света. Техният свят е застинал, консервативен, патриархален и не подлежи на промяна. Чрез ксенофобията те проектират страховете си от променящия се свят.

 65. 65 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Забравих да кажа, че има релация между ниското образование и ксенофобията - колкото по-слабо образован е човек, толкова повече се страхува, че не може да контролира собствения си свят. И съответно колкото по-слабо образован е човек - толкова по-лесно става подвластен на лозунги, предразсъдъци и стереотипи.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на dds27557755
  dds27557755
  Рейтинг: 69 Неутрално

  До коментар [#51] от "benefikato1":

  ККК са терористичната организация на Демократите в последните 150 години и в момента са пет човека на кръст, предимно беззъби маргинали и куковци, т.е. не са никакъв фактор, заслужаващ споменаване. Ако говорим за историята с робството, нека не забравяме, че негрите са били "каймака" сред робите, а ирландците, които често са владени от черни робовладелци са били "дъното" и са вършели възможно най-мръсната работа. Ирландците са били отвличани еднакво често и от англичани, и от рейдове на араби, и са били много по-евтина "стока" в сравнение с негрите, за които е било необходимо да се навлиза навътре в Африка със съпътстващите опасности от болести и отровни животни, както и с по-високата цена за транспорт.
  Основният поток от роби от Субсахарна Африка са тръгвали към Османската империя, но причината в момента в Турция да няма негри е, че след като са били залавяни, черните роби са били до един кастрирани, което означава, че е било премахвано всичко, не само тестисите и 90% са умирали още веднага след процедурата. Като се прибави, че след това са прекарвани през Сахара, за да стигнат до пазарите на Кайро, то единици са достигали до крайната си дестинация. Нека не забравяме и за пазарите за роби в Крим, където са се продавали и българи, отвлечени след поредната военна кампания на Руската империя и просъществували до средата на 19в.

 70. 70 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално
 71. 71 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Така е, ККК не са комуняги. Те могат. Червените мекерета не стават за разговор.

 72. 72 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сегрегация с еднакви условия за двете раси е единственото окончателно решение за расовият конфликт. Мирното съжителство между расите е мираж особено ако едната чупи прозорци и пали контейнери за отпадъци всеки път когато криминално проявен от тяхното племе бъде застрелян от бял полицай и когато белите гледат снизходително към тях с програми като Affirmative Action. Съжалявам, но не е нормално 15% от населението да извършва половината от престъпленията и всички да са ОК с това. Аз приемам хората като индивидуални личносто, но някои култури и народи по същество са дълбоко повредени или постоянно в противовес с други такива.

 73. 73 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 809 Весело

  Да ги беха върнали в Африка докато е време, сега ще ги търпят. Но така е като не се мисли за бъдещето, а само от днес за утре.
  —цитат от коментар 1 на xxn20561524


  -Чернокожите обратно в Африка, а бледоликите в Европа. Индианците да си останат в прериите и всеки кой от гдето е, нали?

 74. 74 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#51] от "benefikato1": ,, ......Нека не забравяме и за пазарите за роби в Крим, където са се продавали и българи, отвлечени след поредната военна кампания на Руската империя и просъществували до средата на 19в.
  —цитат от коментар 69 на dds27557755


  -Това не е вярно. Точно кримските татари са най-големите търговци на роби в Османската империя. Те са отвличали и риснаци, и скандинавци, чак от севера, щото русокосите, бели и синеоки са били най-ценени и високо платени в Османския Юг. Русия, като държава първа забранява робството и търговият с роби през 1723 година И тя така след превземането на Крим спира татарските набези за отвличания на роби от североевропейските територии. Един от първите протести срещу робството идва от немски и холандски квакери в Пенсилвания през 1688 г. Един от най-важните етапи в кампанията за премахване на робството в целия свят настъпва в Англия през 1772 г., с британския съдия лорд Менсфийлд, който иска да обяви робството за незаконно в Англия. Парламентът на Британската империя забранява робството в почти всички свои територии през 1833 година.
  В САЩ забраната влиза в сила през декември 1865 година с XIII поправка към конституцията – 8 месеца след края на Американската гражданска война.А Русия е забранила робството и търговията с роби още през 1723 година.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на xxn20561524
  xxn20561524
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  Нема как две раси да живеят на една и съща територия, каквато и сегрегация да се въведе. Винаги едната ще е маргинализирана. Решението е в обособяване на територии или връщане в континент/държава на произход.

 77. 77 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#28] от "blondofil":

  Вашият дядо може и да е бил роб на някой турчин, вероятно добре познавате родословието си. Моите предци не са били роби, щото са българи, а българите дори и под "турско робство" не са били роби. Законите на Отоманската империя не са го позволявали...

 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#74] от "Бенк-Бенк":

  А кога Русия забранява търговията с крепостни селяни?

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на xxn20561524
  xxn20561524
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее":

  Каква връзка имат масовите стрелби бе мозък, белите в САЩ изперкват поради стрес, скапване от работа или социална изолация - негрите логично са защитени от тия неща, техните престъпления не са на психическа основа, а на културна и социална.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#79] от "Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее":

  Човека ти е дал статистика, основана на ясни и обективни критерии, ти обаче упорито го питаш за име.
  Смяташ, че като не ти дава конкретно име, това променя по някакъв начин фактите от статистиката ли?

 83. 83 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Весело

  Всеки елементарно запознат с политическата история на САЩ знае, че едновремешната електорална маса на Демократите сега гласуват за Републиканците.
  —цитат от коментар 81 на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее


  Аха - точно така е. В NYT го пише, значи е вярно. :D
  Интересно защо обаче републиканците в Конгреса гласуват над 80% ЗА "Civil Rights Act", а при демократите процентът е доста по-нисък? Включително видният демократ и лидер на ККК, ментор на Кица (по нейните думи, които можеш да видиш във видеото по-долу) сенатор Робърт Бърд опитва да направи филибустер и лае расистки глупости 14 часа. Или викаш, те реднеците се ядосали, че демократите не спрели премахването на сегрегацията и за наказание отишли да гласуват за тези, дето изначално са били против нея? Освен че нямаш никаква представа от темите по които пишеш и рецитираш някакви демократски легенди и предания гледани по CNN, явно смяташ и всички хора освен себе си за кръгли идиоти с абсолютно неадекватни реакции.

  Ето проверени факти за това кой как е гласувал:
  http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2010/may/25/michael-steele/steele-says-gop-fought-hard-civil-rights-bills-196/

  Кица тъжи за смърта на ментора си, лидер на ККК:
  https://www.youtube.com/watch?v=ryweuBVJMEA

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 84. 84 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Любопитно

  за да се стигне до днес, когато расизмът е главният мотив на 22% гласоподаватели, избрали Тръмп
  —цитат от коментар 81 на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее


  Може ли линкче към изследването, което дава тази цифра? Да видим методологията дет се вика. Щото аз съм гледал вече такива и там под "расист" и "white supremacist" авторите разбират всеки, който отговори отрицателно на въпрос от типа "САЩ расистка държава ли са?". Та мисълта ми е, че малко ме съмняват тези данни.

  П.П. Бъзикам се бе - не ме съмняват "малко". Знам че са поредните пълни глупости, които плющиш на ангро.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 85. 85 Профил на Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Тюфлекчия":

  Тифлек, защо ми губиш времето? Ама знам си аз, че твойте линкове не струват. Такива като теб обикновено залагат на самоцелното постване на количество, без съдържанието на постнатото да има директна корелация със същината на спора.

  Да, Тифлек: демократите са движещата сила в това законодателство, както казва статията, която САМ ми предлагаш. Оттогава бай Ганю - американеца гласува за републиканците. Това го знае всеки, и колкото и да се мяташ, няма да промениш този факт.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#85] от "Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее":
  До коментар [#86] от "Гласувам за ГЕРБ, но не съм герберунгел. Неее":

  Хахахахахахаха. Добре ме развесели от сутринта още. Мислиш ли, че някой те възприема сериозно с подобни писания? Обръщал ли си внимание, че вече и твоите съратници избягват да ти отговарят? Замисли се защо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 88. 88 Профил на Радослав Александров
  Радослав Александров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#51] от "benefikato1": Чернолюбците защо не ми посочат едно практически приложимо откритие измислено от негър

  Мога да дам няколко

  Газовото отопление
  Светофара
  Противогаза
  Карбоновата жица
  Автоматичната скоростна кутия
  Пейсмейкър

  Ето няколко примераЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK