Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

© Георги КожухаровПочти половината от ползащите услуги на Българския червен кръст (БЧК) хора над 60-годишна възраст имат компютър и влизат в интернет, всеки трети от тях използва електронна поща. Пенсионерите, обгрижвани от "Каритас България", са значително по-назад в използването на технологиите.


Това са част от резултатите, до които стигна първият етап от проучването на отношението на възрастните хора към използването на съвременните технологии, както и на техните нужди от помощ в дома. Проучването е част от европейски проект за разработване на виртуален асистент за активно стареене, който ще представлява интегрирана система от отделни модули и софтуерни приложения, изцяло съобразени с потребностите на неговите ползватели. В България проектът се осъществява от Балканския институ за социална политика.


Изследването се проведе едновременно в Австрия от Европейската федерация на възрастните хора, в България от Българския червен кръст и "Каритас България" и в Словения от Университетския институт за рехабилитация. То обхвана извадка от 498 човека около и най-вече над 60-годишна възраст.
Смартфоните сред възрастните хора, за които се грижат БЧК и "Каритас България", са рядкост - те предпочитат да използват мобилни телефони от старо поколение. Сравнително слабо разпространени сред тях са интернет базираните приложения за комуникация като WhatsApp, Skype, Viber, Messenger.


В България всички възрастни хора, обхванати от двете социални организации, имат телевизор, малко повече от половината – радио. Повече от две трети от тях си мерят кръвното налягане или кръвната захар сами.


При анкетираните пенсионери в Словения положението е сходно с това в България. Връстниците им в Австрия обаче са значително по-добре запознати с технологиите - почти всички използват компютър, интернет и имейл. Възрастните австрийци с компютър дори са повече от тези с телевизор, а една трета имат профили във "Фейсбук".


Повече от половината възрастни хора, анкетирани в Австрия, България и Словения, имат самочувствието да са на "ти" с технологиите. Дванадесет на сто се плашат от тях. Почти две трети обаче са готови да се учат, за да са в крак с времето. Цели 39% от изследваните твърдят, че усвояват новостите с лекота.


Очаквано, по-отворени за съвременните технологии са най-младите сред възрастните хора – тези под 65 г. Значителен е делът на пенсионерите между 66 и 70 г., които ползват компютър – почти 74%. Повече от половината от над 70-годишните също работят с компютър. Почти толкова хора използват интернет и имейл. Почти всеки пети от тях обаче не знае какво е смарт часовник.


Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

© Балкански институт по труда и социалната политика


За да се гарантира обективност на информацията, в изследването са били включени почти равен брой жители на големи градове или столици, на малки градове и на села. Преобладаващата част от анкетираните живеят сами (38%) или в домакинство с двама души (49%).


Най-много представители на възрастовата група над 60 години страдат от хипертония – половината мъже и 60% от жените. Значителен е делът на пенсионерите с диабет. Тези хора редовно следят нивото на кръвното си налягане или на кръвната захар и пият лекарства. Ето защо една от функциите на бъдещия виртуален асистент ще бъде да напомня за това.


Над една трета от мъжете и 22% от жените страдат от сърдечни заболявания. По 6% от представителите на двата пола са преживели поне един инсулт. Полезно за тези потребители би било устройство, което се носи на ръката или на дрехата и постоянно следи основни жизнени показатели като кръвно налягане и пулс.


Сред потенциалните ползватели на бъдещия виртуален асистент са също хора с двигателни проблеми. Всяка четвърта жена и 12% от мъжете, участвали в проучването, имат артрит. За тях ще се разработи модул за предупреждение при препятствия в околната среда. Мисли се също за система, която ще сигнализира роднини и съседи, ако човекът падне и не може да стане сам.


Едва по 6% от анкетираните мъже и жени признават, че страдат от депресия. Доказано е обаче, че основният проблем при възрастните хора е самотата, която често води до депресивни състояния. Изследването установява, че 3% от пенсионерите нямат никакви контакти с роднини, 4% изобщо не се срещат или чуват с приятели. Голяма част от възрастните хора редовно общуват с роднини и приятели по телефона или имейла, но личните срещи са по-редки.


Представените резултати са получени след анализ на количествените данни от попълнените анкети, събрани в рамките на проучването. В момента тече вторият – качествен етап на изследването, който включва дълбочинни интервюта с поне 30 потенциални потребители на виртуалния асистент. Паралелно с интервютата ще се проведат и срещи с близо 100 близки на възрастни хора, социални работници, доставчици на социални услуги. Проучването включва също срещи с експерти в законодателство, социално осигуряване, телекомуникациите.

Виртуалният асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Системата ще съдейства на хората да се чувстват добре в обичайната си среда, като събира данни за здравословното и емоционалното им състояние чрез сензори, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Тя ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители. След анализ на здравните показатели и навиците на възрастния човек невидимият помощник ще дава препоръки за здравословна диета, ще предлага социални и културни занимания.


Проектът започна на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. В международния консорциум, който работи по него, влизат 10 организации от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет "Париж Лодрон" (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт "Йозеф Стефан", доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  За съжаление голяма част от възрастните хора на практика са в изолация!
  Огромната част от тях са изоставени или забравени от деца и внуци, голяма част от тях са в културен шок, заради скоростта, с която се движи света и живота, динамиката на новите технологии също ги отделя от онова, което се случва!
  За съжаление са малко институциите, организациите и хората, които работят за ресоциализацията на възрастните хора!

 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Любопитно

  Какво означава "имат радио"? Да притежават радиоапарат ВЕФ, например, или имат достъп и слушат радио?

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  За съжаление голяма част от възрастните хора на практика са в изолация!Огромната част от тях са изоставени или забравени от деца и внуци, голяма част от тях са в културен шок, заради скоростта, с която се движи света и живота, динамиката на новите технологии също ги отделя от онова, което се случва!За съжаление са малко институциите, организациите и хората, които работят за ресоциализацията на възрастните хора!
  —цитат от коментар 1 на selqnin

  И друг път съм казвал ,че живеем в страната на алековия герой - Христофор Белокровский. Соросовите стипендианти излезли от село в както му викат "белия свят" , хич не им дреме за баби и дядовци които живеят в самотата, която често води до депресивни състояния.!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Твърде широко поределение за технологии. Освен това възрастните под 65 години още работят, а да работиш днес без да използваш технологии е немислимо. А ние си имаме един прекрасен пример - Чардо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Иначе изследването е доста добро...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Весело

  "Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота"
  --------------------------------------------------------------
  Защото 95% от тях са ходили на училище , а сега във ВУЗ приемат всеки завършил !

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Не са толкова самотни. Събират се в различните клубове по интереси, в които членуват, ходят на екскурзии в страната и чужбина (за смешни пари), гостуват си с други организации от страната, т.е живеят си пълноценно.
  Само да не мятаха пачки от балконите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":

  Колко години ти остават до това "щастие" - няма да те подмине ?! Дай боже !

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Какво чудно, че усвояват с лекота новите технологии. За един пенсиониран инженер това е фасулска работа.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Извадката не отразява действителноста, БЧК няма пълен поглед на пенсионерите. Процента би трябвало да е около 60%.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4456 Весело

  До коментар [#8] от "aboto":

  Дай Боже всекиму...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Какво се разбира под "технологии", телевизор и радиоапарат ли?

 13. 13 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И какво толкова интересно има, че могат да влизат в Интернет, да ползват имейл, да си мерят само кръвното и глюкозата? Просто са нормални хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK