Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

© Георги КожухаровПочти половината от ползащите услуги на Българския червен кръст (БЧК) хора над 60-годишна възраст имат компютър и влизат в интернет, всеки трети от тях използва електронна поща. Пенсионерите, обгрижвани от "Каритас България", са значително по-назад в използването на технологиите.


Това са част от резултатите, до които стигна първият етап от проучването на отношението на възрастните хора към използването на съвременните технологии, както и на техните нужди от помощ в дома. Проучването е част от европейски проект за разработване на виртуален асистент за активно стареене, който ще представлява интегрирана система от отделни модули и софтуерни приложения, изцяло съобразени с потребностите на неговите ползватели. В България проектът се осъществява от Балканския институ за социална политика.


Изследването се проведе едновременно в Австрия от Европейската федерация на възрастните хора, в България от Българския червен кръст и "Каритас България" и в Словения от Университетския институт за рехабилитация. То обхвана извадка от 498 човека около и най-вече над 60-годишна възраст.
Смартфоните сред възрастните хора, за които се грижат БЧК и "Каритас България", са рядкост - те предпочитат да използват мобилни телефони от старо поколение. Сравнително слабо разпространени сред тях са интернет базираните приложения за комуникация като WhatsApp, Skype, Viber, Messenger.


В България всички възрастни хора, обхванати от двете социални организации, имат телевизор, малко повече от половината – радио. Повече от две трети от тях си мерят кръвното налягане или кръвната захар сами.


При анкетираните пенсионери в Словения положението е сходно с това в България. Връстниците им в Австрия обаче са значително по-добре запознати с технологиите - почти всички използват компютър, интернет и имейл. Възрастните австрийци с компютър дори са повече от тези с телевизор, а една трета имат профили във "Фейсбук".


Повече от половината възрастни хора, анкетирани в Австрия, България и Словения, имат самочувствието да са на "ти" с технологиите. Дванадесет на сто се плашат от тях. Почти две трети обаче са готови да се учат, за да са в крак с времето. Цели 39% от изследваните твърдят, че усвояват новостите с лекота.


Очаквано, по-отворени за съвременните технологии са най-младите сред възрастните хора – тези под 65 г. Значителен е делът на пенсионерите между 66 и 70 г., които ползват компютър – почти 74%. Повече от половината от над 70-годишните също работят с компютър. Почти толкова хора използват интернет и имейл. Почти всеки пети от тях обаче не знае какво е смарт часовник.


Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота

© Балкански институт по труда и социалната политика


За да се гарантира обективност на информацията, в изследването са били включени почти равен брой жители на големи градове или столици, на малки градове и на села. Преобладаващата част от анкетираните живеят сами (38%) или в домакинство с двама души (49%).


Най-много представители на възрастовата група над 60 години страдат от хипертония – половината мъже и 60% от жените. Значителен е делът на пенсионерите с диабет. Тези хора редовно следят нивото на кръвното си налягане или на кръвната захар и пият лекарства. Ето защо една от функциите на бъдещия виртуален асистент ще бъде да напомня за това.


Над една трета от мъжете и 22% от жените страдат от сърдечни заболявания. По 6% от представителите на двата пола са преживели поне един инсулт. Полезно за тези потребители би било устройство, което се носи на ръката или на дрехата и постоянно следи основни жизнени показатели като кръвно налягане и пулс.


Сред потенциалните ползватели на бъдещия виртуален асистент са също хора с двигателни проблеми. Всяка четвърта жена и 12% от мъжете, участвали в проучването, имат артрит. За тях ще се разработи модул за предупреждение при препятствия в околната среда. Мисли се също за система, която ще сигнализира роднини и съседи, ако човекът падне и не може да стане сам.


Едва по 6% от анкетираните мъже и жени признават, че страдат от депресия. Доказано е обаче, че основният проблем при възрастните хора е самотата, която често води до депресивни състояния. Изследването установява, че 3% от пенсионерите нямат никакви контакти с роднини, 4% изобщо не се срещат или чуват с приятели. Голяма част от възрастните хора редовно общуват с роднини и приятели по телефона или имейла, но личните срещи са по-редки.


Представените резултати са получени след анализ на количествените данни от попълнените анкети, събрани в рамките на проучването. В момента тече вторият – качествен етап на изследването, който включва дълбочинни интервюта с поне 30 потенциални потребители на виртуалния асистент. Паралелно с интервютата ще се проведат и срещи с близо 100 близки на възрастни хора, социални работници, доставчици на социални услуги. Проучването включва също срещи с експерти в законодателство, социално осигуряване, телекомуникациите.


Виртуалният асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching) се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Системата ще съдейства на хората да се чувстват добре в обичайната си среда, като събира данни за здравословното и емоционалното им състояние чрез сензори, интелигентни измервателни уреди, видео и аудио приемници. Тя ще следи жизнените функции и приемането на медикаменти, ще открива и алармира за негативни промени в настроението и поведението на своите потребители. След анализ на здравните показатели и навиците на възрастния човек невидимият помощник ще дава препоръки за здравословна диета, ще предлага социални и културни занимания.


Проектът започна на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. В международния консорциум, който работи по него, влизат 10 организации от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет "Париж Лодрон" (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт "Йозеф Стефан", доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  За съжаление голяма част от възрастните хора на практика са в изолация!
  Огромната част от тях са изоставени или забравени от деца и внуци, голяма част от тях са в културен шок, заради скоростта, с която се движи света и живота, динамиката на новите технологии също ги отделя от онова, което се случва!
  За съжаление са малко институциите, организациите и хората, които работят за ресоциализацията на възрастните хора!

 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 337 Любопитно

  Какво означава "имат радио"? Да притежават радиоапарат ВЕФ, например, или имат достъп и слушат радио?

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  За съжаление голяма част от възрастните хора на практика са в изолация!Огромната част от тях са изоставени или забравени от деца и внуци, голяма част от тях са в културен шок, заради скоростта, с която се движи света и живота, динамиката на новите технологии също ги отделя от онова, което се случва!За съжаление са малко институциите, организациите и хората, които работят за ресоциализацията на възрастните хора!
  —цитат от коментар 1 на selqnin

  И друг път съм казвал ,че живеем в страната на алековия герой - Христофор Белокровский. Соросовите стипендианти излезли от село в както му викат "белия свят" , хич не им дреме за баби и дядовци които живеят в самотата, която често води до депресивни състояния.!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13147 Неутрално

  Твърде широко поределение за технологии. Освен това възрастните под 65 години още работят, а да работиш днес без да използваш технологии е немислимо. А ние си имаме един прекрасен пример - Чардо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13147 Неутрално

  Иначе изследването е доста добро...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 571 Весело

  "Близо 40% от българските пенсионери усвояват новите технологии с лекота"
  --------------------------------------------------------------
  Защото 95% от тях са ходили на училище , а сега във ВУЗ приемат всеки завършил !

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Не са толкова самотни. Събират се в различните клубове по интереси, в които членуват, ходят на екскурзии в страната и чужбина (за смешни пари), гостуват си с други организации от страната, т.е живеят си пълноценно.
  Само да не мятаха пачки от балконите...

  скоростен индекс "Y"
 8. 8 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":

  Колко години ти остават до това "щастие" - няма да те подмине ?! Дай боже !

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Какво чудно, че усвояват с лекота новите технологии. За един пенсиониран инженер това е фасулска работа.

 10. 10 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Извадката не отразява действителноста, БЧК няма пълен поглед на пенсионерите. Процента би трябвало да е около 60%.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5597 Весело

  До коментар [#8] от "aboto":

  Дай Боже всекиму...

  скоростен индекс "Y"
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9677 Неутрално

  Какво се разбира под "технологии", телевизор и радиоапарат ли?

 13. 13 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  И какво толкова интересно има, че могат да влизат в Интернет, да ползват имейл, да си мерят само кръвното и глюкозата? Просто са нормални хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK