Цацаров прати указания на прокурорите за бърза реакция при домашно насилие

По инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров и Прокуратурата на Република България, ученици от пет столични гимназии представиха своите есета на теми: "Ако съм прокурор",

© Георги Кожухаров

По инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров и Прокуратурата на Република България, ученици от пет столични гимназии представиха своите есета на теми: "Ако съм прокурор",Главният прокурор Сотир Цацаров спусна указания за бърза реакция за защита на пострадалите при домашно насилие, съобщава сайтът news.lex.bg.


Със заповед от днес Цацаров стъпка по стъпка обяснява на прокурорите какви действия да предприемат при сигнали за домашно насилие, закана за убийство и нарушаване на заповед за защита от домашно насилие. В указанията са описани действията в случаите, когато пострадалият лично или дистанционно подава оплакване.


При лично явяване прокурорът незабавно трябва да заведе жалбата в деловодната система, след което да извърши справка в Унифицираната система на прокуратурата за наличието на други преписки и досъдебни производства, свързани с подателя на жалбата и човека, срещу когото е насочена тя. Справката се прилага към съобщението и всичко се докладва на дежурния прокурор.
Той от своя страна снема обяснения от пострадалия и му дава да попълни формуляр, който съдържа информация за правата му и за това какво може да се предприеме в конкретния случай. Ако се установят данни за непосредствена опасност за живота му, веднага се уведомява полицията, която да предприеме мерки по Закона за МВР. Тя ще получава и всички материали, като това ще става и по електронен път с оглед бързина на действията.


Когато материалите са постъпили в прокуратурата по пощата, тогава обвинителят уведомява жалбоподателя за това, че на МВР се възлага извършването на проверка.


Ако пък случайно сигналът бъде подаден до различна от компетентната прокуратура, то тя не се освобождава от отговорност. Напротив, обвинителят отново прави справките в системата, преценява неотложността на случая и при необходимост веднага изпраща всички материали на компетентната прокуратура, като това отново може да стане по мейл, факс и др.


Когато преписката отиде при наблюдаващия прокурор, той може да извърши лична проверка, да възложи такава на МВР или да образува досъдебно производство. Независимо какво ще предприеме, той задължително преценява необходимостта от сезиране на съответната дирекция "Социално подпомагане".


Наред с това наблюдаващият прокурор трябва да установи няколко факти:


- Кой, кога, къде, по отношение на кого, при какви обстоятелства, по какъв начин (с какви конкретни думи и/или действия) и по какъв повод е осъществил насилие, заканил се е с убийство или е нарушил заповед за защита; предприети ли са мерки за защита, евентуално от кога, какви и с какъв резултат; има ли очевидци или документи (респ. други материали) в подкрепа на изложените твърдения.


- Дали деецът страда от психично заболяване (какво и с каква давност) и води ли се на отчет в психиатрично заведение, действал ли е под влияние на алкохол и/или упойващи вещества;


- Притежава ли деецът или юридическото лице, което той представлява или управлява, огнестрелно/неогнестрелно оръжие по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и издавани ли са съответни разрешения за това от органите на МВР.


- Били ли са заведени в структурите на МВР, в прокуратурата или в други компетентни органи други сигнали с твърдения за осъществено домашно насилие, за отправени закани с убийство или нарушена заповед за защита и какви мерки са били предприети.


- Присъствало ли е дете на местопроизшествието.


След като прокурорът установи тези факти и прецени, че трябва да започне разследване - то се провежда приоритетно, съобразно методиката и тактиката на разследване на съответните видове престъпления от общ характер. За всеки конкретен случай наблюдаващият прокурор преценява дали е необходимо назначаването на експертиза. При привличане на дадено лице като обвиняем прокурорът трябва да извърши задълбочена преценка за необходимостта от вземане на мярка за неотклонение и нейния вид, както и на мерки за защита на пострадалия.


Ако съдът измени мярката за неотклонение "задържане под стража" в по-лека, обвинителят веднага трябва да уведоми за това жертвата на домашно насилие и полицейското управление, на чиято територия живее тя.


Когато наблюдаващият прокурор откаже да образува досъдебно производство, защото престъплението е от частен характер, тогава той трябва да обясни на пострадалия, че може да подаде тъжба до районния съд по местоизвършване на деянието. Ако деянието пък не представлява въобще престъпление, тогава прокурорът трябва да обясни на жалбоподателя какви са правата му по Закона за защита от домашното насилие.


Преди дни стана известно, че МВР иска регистър за случаите на домашно насилие, за да може да си върши по-добре работата. Това бе и един от пропуските в българското законодателство, които посочиха практикуващи юристи покрай дебатите за ратифицирането на Истанбулската конвенция, която по разпореждане на премиера Бойко Борисов бе временно оттеглена.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK