Комисар Йоурова: Страните в ЕС, които не желаят Истанбулската конвенция, могат само да променят закони

"Насилието срещу жените: отговорът на ЕС" - Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете

© Юлия Лазарова

"Насилието срещу жените: отговорът на ЕС" - Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половетеСтраните членки, които вземат законодателни мерки в поза на жертвите на домашно насилие, правят втория най-добър избор, ако не желаят да ратифицират Истанбулската конвенция. Това каза в София Вера Йоурова, комисар по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и равенството между половете.


Част от програмата ѝ в България беше дебатът "Насилието срещу жени: Отговорът на ЕС" – част от инициативата "Граждански диалог", което дава възможност на граждани да се срещнат лице в лице с представители на Европейската комисия.


"Уверяваме ви, че не въвеждаме в никое общество трети пол... еднополови бракове... нито други неща, свързани с Истанбулската конвенция в дебата в България, но и в други страни," каза Йоурова в обобщен отговор на въпроси за понятието "социален пол" и използвания от противниците на конвенцията термин "джендър идеология". Тя продължи с пример със Словакия, избрала да въведе елементи от документа в законодателството си, без да ратифицира.
"Мога честно да ви кажа, че това е втората най-добра опция. Разбира се, бих искала Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от всички страни, но ако дадена членка вземе законодателните мерки, които ще помогнат на жертвите, мога да го приема."


Попитана от "Дневник" и пакетът с предложения, разглеждани от прокуратурата и вътрешното министерство в България, са надеждна алтернатива и могат да заместят конвенцията, тя каза: "Не знаех, че и в България има такива предложения (като в Словакия), трябва да ги прочета. Бих предпочела пълна ратификация. Алтернативите, които може да доведат до по-добра защита на жертвите, може да е вторият вариант. Но съм тук, за да ви убедя и ще продължавам да го правя, че няма нищо рисковано в Истанбулската конвенция и ще е добре да се ратифицира. Тъй като мисля, че това е сериозна тема навсякъде в Европа, бих казала, че ще е добре, ако имаме хармонизирани правила в ЕС. Включително за хората, които пътуват из ЕС - това искахме, за да могат хора, които живеят където и да е в съюза, да разчитат на хармонизирано законодателство."


"И на мен ми се случи"


Йоурова загатна и за личната си история, свързана с насилието срещу жени. Тя разказа за дебат в Европейския парламент през 2015 г. с между 50 и 100 евродепутати жени, пред които обяснила, че една на всеки три жени е жертва на насилие. "В хода на дебата, докато тези жени ме подтикваха да направя повече срещу домашното насилие, осъзнах, че това, което можем да направим заедно, е да станем и да кажем: да, и на мен ми се случи. И да не ни е срам."


"Аз го направих, изправих се и казах: Бях жертва на такова насилие. Кой друг? Един на трима. Никой (не го направи), защото е вид личен срам.... Да, случи ми се, преди много години, беше в публичното пространство и никой не ми помогна. Липсата на интерес от гледащите беше толкова ужасна, колкото и поведението на извършителя. Това имам предвид, като казвам: да подтикнем обществото да промени отношението си, защото не е нормално."


Какво да се направи


"Трябва да комбинираме различни мерки, за да разберем как да намалим (случаите на домашно насилие)," каза Йоурова и предупреди: "Все още е убеждение на част от обществото, че насилието срещу жените е нещо нормално, което трябва да търпим. Трябва да се борим срещу това." Според нея не става дума само за подобряване на "статистическите данни" за домашното насилие, а и за промяна на нагласите в обществото.


"Бих искала всички страни членки да са подготвени за този феномен," добави Йоурова, като спомена правата на жертвите и мерки, за да бъдат насърчени те да разкажат, че са били жертви. Според нея България също има нужда от промени в средата, за да се избегне "стигмата", че жертвата е "заслужавала" съдбата си.
Комисарят увери, че Брюксел работи по редица проекти в държавите членки с организации, които предлагат помощ на пострадалите, и финансират обучение за полицаи и съдебни служители как да се справят с подобни случаи. "Уважавам напълно компетенциите на държавите в сигурността, но (прилагането на законите) зависи изцяло от действията на държавите членки."


Попитана как може всички страхуващи се от конвенцията да бъдат убедени, че тя не е заплаха и че би помогнала на жените, пострадали от насилие, Йоурова каза, че единственото, което може да се направи, е да се обяснява какво всъщност представлява документът и липсата на "идеология" в него, а медиите трябва да дават примери с последиците на домашно насилие.


Обичайните въпроси


Участниците в дискусията искаха от Йоурова да уточнява въпроси, които бяха дълго в центъра на дебата: какво е "социален пол", да говори за несъвместимостта на Истанбулската конвенция с Лисабонския договор (идея, която комисарят отхвърли); защо в текста няма части за бременност и майчинство, а има за хомосексуалността"; евентуалното включване на понятието "полова идентичност" в Хартата за основните права на ЕС, до което ще доведе Истанбулската конвенция; както и дали е възможно да бъде позволено приемането на конвенцията с резерви.


"Какво идеологическо има в усилията да се елиминират от Европа принудителната стерилизация, принудителният аборт, осакатяването на гениталиите или, съжалявам, "традиционните" форми на насилие като изнасилването, боят, удрянето, дебненето? За това говоря и то не е идеология."


"Виждам недоразумение" и в България, и в други страни заради текста - например заради липсата на разлики между gender и sex на български, но и на чешки. Думата gender е част от културното пространство на стереотипите, на схващането, че жените не могат например да извършват конкретна работа, да заемат добри позиции в ключови сектори, продължи комисарят, попитана от публиката как разбира т. нар. "джендър философия". "Някой трябва отново да погледне превода, защото мисля, че част от проблема е в този лингвистичен въпрос," заключи още Йоурова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Отстъпление крачка назад

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Я,и ЕС казва,че ИК по никой начин не е задъшжителна...А,как лъжеха тук някои грантаджийчета...

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  "Мога честно да ви кажа, че това е втората най-добра опция. Разбира се, бих искала Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от всички страни, но ако дадена членка вземе законодателните мерки, които ще помогнат на жертвите, мога да го приема."

  И какво - накрая самата комисарка признава, че жените могат да бъдат защитени от насилие и без ИК.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  Иурова не е съвсем коректна. В Истанбулската конвенция има залитане към джендър идеологията на място, където тя не се очаква. Затова и има проблеми.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сагата с ратифицирането на Истанбулската конвенция ме напомня на виц за сметка в ресторант, на която след цената на изяденото и изпитото пишело "ако мине - 20 лв". Когато клиентът потитал какво е това "ако мине", сервитьорът казал: "а, няма проблем, не мина".

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  "Думата gender е част от културното пространство на стереотипите, на схващането, че жените не могат например да извършват конкретна работа, да заемат добри позиции в ключови сектори" - и къде точно битуват тези разбирания? Сред роднините и приятелите ѝ ли? Щото аз не познавам лично човек, който да говори подобни глупости, ама явно средата ми е различна от тази на лелката. Е чувал съм че "новите европейци" изповядващи една конкретна "мирна" религия схващат, че жените не трябва да излизат сами от дома си и са собственост първо на баща си, после на мъжа си, ама за това не говорим, налЕ? Там са "културни особености", които са недосегаеми. Виж ако достатъчно дълго говорим, че Ганьо приемал за нормално да се бият и тормозят жени, може и да му стане гузно, въпреки че не е вярно. Освен това що наблягаме на "добри позиции"? Що не видим как да вкараме повече жени в сметосъбирането, минното дело, черната металургия и пожарната безопасност? Нали равенство бе кака?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  И какво - накрая самата комисарка признава, че жените могат да бъдат защитени от насилие и без ИК.
  —цитат от коментар 3 на lustmord


  ахахах, че кой би се усъмнил в талантите на бекапетата... естествено че могат да усвояват кинтички и без ИК

  "...Валентин Радев посочва и проблемите при прилагането на Закона за защита от домашно насилие от страна на МВР, които са свързани с липса на:

  - национален съвет, който да координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на домашното насилие и насилието, основано на пола, и да следи и отчита изпълнението им;
  - целево финансиране на дейности по превенция на домашното насилие;
  - работещи неправителствени организации в малките градове в страната;
  - кризисни центрове за настаняване на жени и деца - жертви на домашно насилие;
  - програми за работа с насилниците;
  - достатъчно обучени полицейски служители;
  - специализирани служители за работа с жертви на домашно насилие;
  - алгоритъм за изготвяне на оценка на риска;
  - съдействие от страна на свидетели на актове на насилие, а в някои случаи и на самата жертва.

  Министърът уверява, че ежегодно се обучават полицаи за работа с жертви на домашно насилие, като обучението се провежда без откъсване от работа - в курсове за актуализация на професионалната квалификация в Академията на МВР и чрез изпълнение на проекти съвместно с неправителствени организации.

  След проект по Норвежкия финансов механизъм в МВР са изготвени

  два наръчника, проведени са 2 обучения и три семинара

  за 180 полицейски служители от цялата страна.

  Освен това Главна дирекция "Национална полиция" периодично изготвяла разпоредителни писма с конкретни указания за подобряване на дейността на служителите по прилагане на Закона за защита от домашното насилие. Имало разпореждане началниците на районните управления най-малко веднъж месечно да осъществяват контрол на работата по случаи на домашно насилие. В областните дирекции на МВР са определени

  регионални координатори

  по проблемите на домашното насилие, които имат задължение ежемесечно да извършват детайлна проверка на всички материали, свързани с конкретен случай на домашно насилие, избран на случаен принцип. Освен това изготвят справки, отразяващи констатациите, и обобщават информацията за осъществения контрол, като предоставят ежемесечна справка на националния координатор в МВР..."

 9. 9 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Някой иска да направи ЕНТРОПАта в европа
  Има летец на делтапланер

 10. 10 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Добре, мен ми е интересно друго - държави като Германия например са ратифицирали конвенцията още през 2014 година, а миналата и по-миналата година беше почти всекидневие на гарата в Кьолн да има случай да изнасилени и поругани жени. Въпросната Истанбулска конвенция какво по-точно направи по въпроса? Някой беше ли осъден? Случаите намаляха ли? Беше ли избегнат рецидив?

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Kак точно да си променят законите, мадам Йоурова? Да разпуснат парламентите си и да назначат на тяхно място лелите от Гревио ли, защото според джендерската конвенция те са с по-високи пълномощия, а и по-недосегаеми! Оригинално. А къде и как аз, като жена, мога да се оплача, че злоупотребяват с мен, опитвайки се, уж в мой имтерес, да прокарват съвсем, ама съвсем други неща? И защо първо да не махнат срамните тоалетни с клекала от сържавните болници, преси да пълнят гушите на джендерските нпо-та с много, ама много милиони?

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И това за wage gap-a продължават да го бълват като развалена мантра. Може би има причини жените да получават средно една идея по-малко пари от мъжете, и тези причини да не са сексистки? Немалка част от жените предпочитат да работят part time работа или не работят изобщо, защото... не знам.... може би са в бременност?! И искат да гледат деца?! И не, никой не ги е репресирал да си стоят вкъщи да раждат и да гледат деца, те си имат глави на раменете и могат сами да преценяват кое е най-добро за тях. Познавам жени, които искат да градят семейства, но познавам и жени, които искат да градят кариери. Никой никога не им е давал наклон и не ги е репресирал да взимат съответните решения... Такива практики са присъщи за един свят малко по-наизток от нас, където е по-подходящо да се прекарва тази извратена идеология, защото там жените наистина нямат никакви права...

 13. 13 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Много настойчива и агресивна, макар и прикрита пропаганда на Истанбулската Конвенция. Няма да стане, не разбрахте ли ? На Балканите сме от стара коза яре. Яли сме всякаква попара. Тука доброволно този номер няма да мине. Освен да приложите рекет, примерно спиране на еврофондовете. С изнудване може и да стане, иначе не.

 14. 14 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не става със подписано еди къде си подмолно заговорче между разни взели се за авторитети дебилизирани социалисти да ангажирате цели държави и народи. Няма как да ви се получи.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#10] от "macholibre":

  Жени бяха изнасилвани,ама конвенцията си постихна целта-в Германия регистрираха 30-тина пола....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Я, че то ситуацията се оказа като в тоя виц за заека:

  Добрата Ламя Спаска решила да стане лоша, да си пооправи малко репутацията. Тръгнала из гората и срещнала Кума Лиса:
  - Лисо, довечера ела в моята пещера. Ще те ям. Въпроси имаш ли?
  - Не! – промълвила отчаяната от живота Лиса.
  Продължила си по пътя Ламята Спаска, срещнала Кумчо Вълчо:
  - Ей, сив, довечера те чакам в пещерата. Ще те ям. Въпроси?
  - Ммм, не, нямам! – изхлипал през сълзи Вълчо.
  Не след дълго видяла Зайо Байо. Весел, доволен от живота, подскача по полянката...
  - Зайо, идваш довечера при мен в пещерата. Ще те ям. Нещо да питаш?
  - Даа! – весело се ококорил той.
  - Казвай веднага!
  - Може ли да не дойда?
  - Може.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Весело

  Аз не мога да се начудя как така бдителното българско око забеляза промъкващата се "джендър идеология" в Конвенцията, пък в съседните нам страни - Турция, Румъния и Сърбия проспаха тези попълзновения и отдавна я ратифицираха. Че даже и Македония, въпреки шумотевицата у нас взе, че ратифицира Конвенцията съвсем наскоро - на 23.03.2018 г. Очевидно се спазва стародавната традиция българите да бъдат най-големите "умници" на Балканския полуостров.

  ПП. И да не вземе някой "умник" да ми философства за Гърция. Знайно е, че по-неуместно сравнение от това между България и Гърция въобще не може да се измисли.

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 424 Весело

  И повече мъже у детските ясли!!!
  Защо насилието над жени? При домашното насилие често насилник е жената. Изобщо, в случаят с насилието сегрегацията мъж-жена е неприемлива.

 22. 22 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 843 Неутрално

  джендъросването беше най-мощно по време на соца.
  толкова бром ни наливаха в гърлата като ученици по бригади, като войници в "школата по мъжество", че чак ми е чудно как въобще оцеляхме. сигурно са ни сипвали бром с изтекъл срок на годност. или просто са го продавали у лево...
  слава богу.
  нейсе.
  факт е, че първият "социален джендър" с който се сблъсках, беше в казармата - там на лошия фатмак с прякор "Татко Ръф" му викаха и "Майка на Ротата".

  та какво да ви кажа. комични са тези страхове и вопли против някаква си конвенция...
  търкаляне из празната си черепна кутия на фрази от типа на "залитане към джендър идеологията" не може да доведе до нищо повече от падане пломби.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  "Тя разказа за дебат в Европейския парламент през 2015 г. с между 50 и 100 евродепутати жени, пред които обяснила, че една на всеки три жени е жертва на насилие. "В хода на дебата, докато тези жени ме подтикваха да направя повече срещу домашното насилие, осъзнах, че това, което можем да направим заедно, е да станем и да кажем: да, и на мен ми се случи. И да не ни е срам."

  "Аз го направих, изправих се и казах: Бях жертва на такова насилие. Кой друг? Един на трима."

  Интересно ако въпросът се зададе в въпроса се зададе в мъжка аудитория, колко мъже ще си признаят?

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#13] от "Светозар Христов":

  Много настойчива и агресивна, макар и прикрита пропаганда на Истанбулската Конвенция. Няма да стане, не разбрахте ли ? На Балканите сме от стара коза яре.......
  —цитат от коментар 13 на Светозар Христов


  Искрено ме размяхте, приятелю. На Балканите "от стара коза яре" по добра традиция се оказахте само българите. Другите страни - Турция, Румъния, Сърбия отдавна са ратифицирали Конвенцията. И Македония я ратифицира съвсем наскоро. Гърция не е засега, ама едва ли е от страх от еднополовите бракове и избора на пол - там еднополовите бракове са разрешени още от 2015 г., а от миналата година лицата, навършили 15 години могат да сменят пола си. Така, че благодарение на такива ярета ли, телета ли, не ви зная какви сте България се оказва самотен "остров на стабилността". Или по скоро - "резерват на таласъмите".

 25. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Разходена
  Бракувана
  Разведена

 26. 26 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чудесно - включваме директно в законодателството текстовете от конвенцията отнасящи се до насилието над жените и въпросът е решен (и да я бяхме приели, пак трябваше да направим същото).

  Има ли някой нещо против?

 27. 27 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Би предпочела пълна ратификация, но алтернативи, които може да доведат до по-добра защита на жертвите са втори вариант. ?!?,:;"?

  Тая или тоя май направи хората на пълни будали в името на пълната ратификация.

 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#15] от "nzx08561905":

  Стюпид, явно класовата борба бая се е изострила щом започна да си правиш нови профили всеки ден. Между другото, колко точно хора си мислиш, че убеждаваш в правотата си с този просташки език и демонстрация на комплекси за малоценност? Такива като теб са най-голямата анти-реклама на глупости като ИК.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  да назначат на тяхно място лелите от Гревио ли .. да пълнят гушите на джендерските нпо-та с много, ама много милиони?
  —цитат от коментар 11 на султана глаушева


  Тея от Гревио са яката работа. По албанския гендерски план има 20 млн евро от бюджета. Требат обаче повече, щото непеотата седят гладни

  "GREVIO urges the Albanian authorities to take further appropriate measures, such
  as the establishment of suitable programmes and grants... to ensure stable and sustainable funding levels for women’s NGOs "

  Грант треба, повече грант
  https://rm.coe.int/grevio-first-baseline-report-on-albania/16807688a7

  В Дания харчат по 37 млн евро годишно за гендерите. Затуй се наплодили много непеота и не дават достатъчно пари на правилните
  И тука требат повече грантове , особено за църните:

  "To ensure diversity ... including those of migrant and refugee women, GREVIO strongly
  encourages the Danish authorities to step up action to recognise, encourage and support, including financially, a greater variety of women’s NGOs, including ... activism of black and brown women’s groups and movements"

  https://rm.coe.int/grevio-first-baseline-report-on-denmark/16807688ae

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  .......................правят втория най-добър избор, ако не желаят да ратифицират Истанбулската конвенция............................

  Ха-ха-а-а-а,
  това беше.

  П О Б Е Д И Х М Е ! ! !

  Когато окончателно бъде отхвърлена ИК в България някой да ми припомни, че съм обещал да разкажа, че имаме предостатъчно закони за домашното насилие. Първо лице, ед. число.

  И още закони ще приемем, но не и ИКонФекция.
  Тя с нищо не защитава жените жертви на домашно насилие.

  Спасихме децата си.

  Честито на всички.

  И на теб Верче комисарче....второто име ще трябва да го копирам, че не го помня от статията та затова само "Верче".
  Благодаря.
  Ние не я щем тази сбър...сгрешена конФекция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "nzx08561905":

  Ние, обаче спасихме децата си.
  Българи над всичко и всички.
  Само в България беше проявен здрав разум.
  Както и в този форум.

  Честито на всички.

  Край окончателно с конФекцията.

  Разбраха, че при нас няма да мине. Може да сме гладни и бедни, но мислим ПЪРВО за децата си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#27] от "One Hour":

  Разбраха, че няма да я бъде в България и почва обяснителен режим, който вече е никому ненужен, но е добър опит за замазване на положението, че може Полша да си оттегли подписа и да им тегли майната.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Всъщност истински важното, докато имаше опасност джендарастията да пусне корени в България беше, че ЖЕНИТЕ бяха против тази конФекция.
  Това ни спаси да знаеш. Нашите жени, майки и съпруги ни спасиха.

  Българските жени предотвратиха кошмара ИК да се настани в България.
  България и децата и са спасени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "nzx08561905":

  Сега вече единствено важно е, че ИК беше победена в България.
  И май само в България.

  Това ни издига с класи над останалите.
  Нямам предвид сърби и турци, защото те НЯМАХА избор и трябва да приемат всичко, което сбърканите еврогейове искат за да влязат в ЕС. Ние, обаче благодарение на КОСТОВ сме вътре и не СМЕ длъжни никому вече да приемаме неща, които могат да опропастят бъдещето на децата ни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#28] от "Тюфлекчия":Да убеждавам ли? Убеждават се хора с нещо в главата, не примати. Хора, които се отнасят към обществено-политически казуси като към религия, демек, "нямам факти, но искам да вярвам", няма как да ги убедиш с аргументи. А пък в тоя форум вече 99% са такива.
  —цитат от коментар 32 на nzx08561905


  Викаш ти не влизаш във форума да изложиш аргументи и да убедиш някого в правотата им, а да обиждаш на воля, а? "Интересен" начин за прекарване на свободното време. Че и поради някаква причина, си мислиш, че това те прави по-добър от останалите. В медицината има един клон, който се занимава със случаи като твоя.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Весело

  ...................."Уверяваме ви, че не въвеждаме в никое общество трети пол... еднополови бракове... нито други неща, свързани с Истанбулската конвенция в дебата в България, но и в други страни,"........................

  Добре сладурано.
  Имаме сделка.
  Ние НЕ приемаме ИКонФекция, но приемаме още закони за опазване на жените и децата.

  Всички сме щастливи, нали Верче?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Аааа, пиле шарено, видяхте че не става с рогата напред и почнахте да ставате по-умни. И впрочем не е само Словакия, и Англия смята да прави същото, посланичката им го каза на дисусията в СУ. "Първо ще въведем изискванията в законите ни и тогава /лека усмивка/ ще приемаме конвенцията". Дотогава я камилата я камиларя, елегантен начин да се измъкнат от едно безумие.

  Урок и за тях и за нас, не трябва да изпълняваме покорно всяка глупост защото видите ли идвала от Брюксел. Последните години главно идиотщини идват от там. А за нас урокът е, че гражданското общество е сила и трябва да се научим да я използваме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  И забравих да кажа, ЧЕСТИТО! Честито на всички които денонощно се бореха да не станем държава на разлигавени сексуални извратеняци, които спасиха българските деца. И огромно БЛАГОДАРЯ!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Думата gender е част от културното пространство на стереотипите, на схващането, че жените не могат например да извършват конкретна работа, да заемат добри позиции в ключови сектори"
  —цитат от коментар 6 на Тюфлекчия


  ЛЪЖА. С Gender се означават хора с нарушена полова идентификация, биологично от един пор а осъзнаващи се като че ли са от друг. Казано на прост български език хомосексулисти, педерасти, лесбийки и още много други. Според класификацията на Международната здравна организация това е болестно състояние. И няма нищо, ама абсолютно нищо с домашното насилие. Ако искат да защитават полово ненормалните да си направят отделен закон за тях, не да ги крият зад гърба на нормалните жени.

  http://www.segabg.com/article.php?id=888368
  Живеем в ерата на нова сексуална революция

  ""Джендър" в последните години в английския език замени използването на думата sex, в смисъла на пол - с идеята, че човек има право да самоопределя пола си. Освен биологично зададеното, идеята за "джендър" приема отношението между половете, че е многопластово и многозначно и в крайна сметка има много и различни полови идентичности. От това, че един човек е роден в един пол и се идентифицира с него, до другата крайност на "транс-", когато е роден с един пол и преминава през биологични процедури, за да стане друг пол, до всичко по средата - гейове, лесбийки и т.н. Като цяло "джендър" е по-широко понятие за полово самоопределяне. "
  —цитат от коментар 0 на .


  http://www.icd10data.com/ICD10CM/Codes/F01-F99/F60-F69/F64-

  "Gender identity disorders F64- >
  Clinical Information

  A disorder characterized by a strong and persistent cross-gender identification (such as stating a desire to be the other sex or frequently passing as the other sex) coupled with persistent discomfort with his or her sex (manifested in adults, for example, as a preoccupation with altering primary and secondary sex characteristics through hormonal manipulation or surgery).

  Codes

  F64 Gender identity disorders
  F64.0 Transsexualism
  F64.1 Dual role transvestism
  F64.2 Gender identity disorder of childhood
  F64.8 Other gender identity disorders
  F64.9 Gender identity disorder, unspecified"
  —цитат от коментар 0 на СЗО  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Абе някой знае ли дали има възможност да се основе направо европейска партия, или трябва да е базирана в някоя страна. Искам да основа партия, която да се бори за изхвърлянето на булгаристанците от ЕС.
  —цитат от коментар 42 на nzx08561905


  Педерасти, сър.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Абе някой знае ли дали има възможност да се основе направо европейска партия, или трябва да е базирана в някоя страна. Искам да основа партия, която да се бори за изхвърлянето на булгаристанците от ЕС. Тези кретени нямат място сред цивилизацията. На първо време просто ще превеждам текстове от телевизии, радиа и форуми, и вероятно само това ще е достатъчно за да се разбере за какви имбецили иде реч.
  —цитат от коментар 42 на nzx08561905


  Последния път като проявихме балкански инат и предадохме общовалидните европейски ценности беше като отказахме да натоварим евреите си в конските вагони. И тогава цивилизована Европа много ни се подиграваше колко сме изостанали от общовалидните европейски идеали.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Не само Словакия, но и Великобритания променя законодателството си без да ратифицира конвенцията. Това е пътят.

 48. 48 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Нещо не разбирам, домашното насилие е ненаказуемо по българското законодателство?

 49. 49 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Имам питане, по БГ закони може ли да се пребива от бой в къщи
  1. Мъж
  2. Жена
  3. Дете
  ако там не да си Бог живее гей или джендър не са ли валидни съжите закони както и за горните 3 категории?

 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#49] от "ceci_":

  не може разбира се , проблема е , че според същите закони не може всякакви отклонения да се наричат брак .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  .......................правят втория най-добър избор, ако не желаят да ратифицират Истанбулската конвенция............................Ха-ха-а-а-а,това беше.П О Б Е Д И Х М Е ! ! !Когато окончателно бъде отхвърлена ИК в България някой да ми припомни, че съм обещал да разкажа, че имаме предостатъчно закони за домашното насилие. Първо лице, ед. число.И още закони ще приемем, но не и ИКонФекция.Тя с нищо не защитава жените жертви на домашно насилие.Спасихме децата си.Честито на всички.И на теб Верче комисарче....второто име ще трябва да го копирам, че не го помня от статията та затова само "Верче".Благодаря.Ние не я щем тази сбър...сгрешена конФекция.
  —цитат от коментар 30 на Росен (Путлер капут)


  Честито! Дотук добре. Надявам се да върнем вълната обратно из Европа и да помогнем с примера си и на други народи да се освободят от джендерския капан. Така и на нас ще ни е по-лесно при следващата Европростотия. Верно сме Българи - юнаци. На езика на дипломацията и комисарката Вера ни свали шапка.

 52. 52 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Има вид на надзирателка в женски затвор....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Като бяхме деца ни учеха, че нямало мъжка и женска работа. Сега пък , че това били социални роли и можели да се разменят. Все глупости и пак глупости.На кого е нужна тая идеология?

 54. 54 Профил на vow09561934
  vow09561934
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#37:"nzx08561905"][/quote]

  Мен Тюфлекчия ме е убедил в много от мненията си.А ти си доказал,че си един комплексиран хейтър.

 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  Абе някой знае ли дали има възможност да се основе направо европейска партия, или трябва да е базирана в някоя страна. Искам да основа партия, която да се бори за изхвърлянето на булгаристанците от ЕС. Тези кретени нямат място сред цивилизацията. На първо време просто ще превеждам текстове от телевизии, радиа и форуми, и вероятно само това ще е достатъчно за да се разбере за какви имбецили иде реч.
  —цитат от коментар 42 на nzx08561905


  Нали имаше майнър по политически науки бе, Стюпид - какви са тея лаишки въпроси дето задаваш? Естествено че на този етап няма "европейски" партии в смисъла, който ти искаш да правиш такава - все още политическата система на национално ниво прави избори дори за ЕП и съответно политическите субекти трябва да са регистрирани по националните закони. ЕНП, социалистите, АЛДЕ и т.н. са съюзи между национални партии, а не самостоятелни политически субекти, въпреки че имат структура и раздут щат, за който плаща европейския данъкоплатец. Обаче понеже съм пич и вярвам в плурализма (за разлика от теб, който си с болшевишки манталитет), имам идея за теб, как може да осъществиш тъпата си мечта.
  Започни с едно гражданско движение и разпространявай усърдно идеите си по социалните мрежи. Препоръчвам основно фейсбук групи на български гастарбайтери из страните в ЕС - там ще намериш много сродни озлобени душици, които смятат, че единствената причина да са пълни провали, са сънародниците им в България, където те, умните и красивите, са имали нещастието да се родят.
  След като събереш ядки от подръжници в няколко държави, направи един конгрес в БГ-то - някъде края на Декември най-добре, тогава космополитите от диаспората се прибират да си оправят зъбите и да ходят на прасе по родните си места, та лесно ще събереш кворум. На конгреса се разберете как ще регистрирате партии по места, според съответното законодателство и след това е лесно - започвате още по-здрава пропаганда, влизате в ЕП (където правите парламентарна група, даже имам готово име - "Единни Българи за Изключване от Съюза на Европейците") и там работите за своя идеал - изключване на БГ-то от ЕС. Ся, верно че ще е малко трудно за голяма част от симпатизантите, щото ако България не е в съюза, ще загубят правото да работят и живеят там където са и ще трябва да се върнат тука, ама все пак жертви се искат в борбата. Айде действай и да ме споменеш на учредителния конгрес.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#17:"nzx08561905"][/quote]

  Съвсем наскоро тук в Дневник пуснаха статия за раждаемостта в Черна Гора и как масово карат жените да правят аборти (в повечето случаи незаконни), ако плодът всъщност се окаже женски и така правят, докато не забременеят с момче. Отново питам - Истанбулската конвенция какво прави по въпроса? :)

 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "ЛЪЖА. С Gender се означават хора с нарушена полова идентификация, биологично от един пор а осъзнаващи се като че ли са от друг. Казано на прост български език хомосексулисти, педерасти, лесбийки и още много други. Според класификацията на Международната здравна организация това е болестно състояние. И няма нищо, ама абсолютно нищо с домашното насилие. Ако искат да защитават полово ненормалните да си направят отделен закон за тях, не да ги крият зад гърба на нормалните жени."

  Първо изречение/дума-груба манипулация. Второ изречение- НЕистина. В третото-вторият и третатият епитет са излишни, защото понятието "хомосексуалисти" обхваща всички персони със сексуален интерес към собствения си пол. А твърдението, че според МЗО това било болестно състояние единствено говори за неинформираност, или злонамерена манипулация.
  Би ли ми казал Фред, какво според теб означава "нормална" жена? Ти като нормален ли се определяш?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  "ЛЪЖА. С Gender се означават хора с нарушена полова идентификация, биологично от един пор а осъзнаващи се като че ли са от друг. Казано на прост български език хомосексулисти, педерасти, лесбийки и още много други. Според класификацията на Международната здравна организация това е болестно състояние. И няма нищо, ама абсолютно нищо с домашното насилие. Ако искат да защитават полово ненормалните да си направят отделен закон за тях, не да ги крият зад гърба на нормалните жени."

  Първо изречение/дума-груба манипулация. Второ изречение- НЕистина. В третото-вторият и третатият епитет са излишни, защото понятието "хомосексуалисти" обхваща всички персони със сексуален интерес към собствения си пол. А твърдението, че според МЗО това било болестно състояние единствено говори за неинформираност, или злонамерена манипулация.
  Би ли ми казал Фред, какво според теб означава "нормална" жена? Ти като нормален ли се определяш?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Разбира се, бих искала .. да бъде ратифицирана от всички страни, но ако дадена членка вземе ... мерки, ... мога да го приема."

  Еврокомисарите не могат да поставят изисквания, да настояват и ... одобряват избора на страните в подобни ситуации.
  Проблемът не е в случая за тази конвенция, а изобщо, по каквито и да било въпроси еврокомисар не би трябвало да произнася такива изречения.

  Откакто Габриел е еврокомисар сме залети и със статии за интернет технологиите и работата и. Да не би по-рано да не е имало интернет и някои държави да не са 20 години пред нас и без да имат еврокомисар и дори не сме знаели кой е.

  Би трябвало да го раздават по-скромно. 60. 60 Профил на vow09561934
  vow09561934
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тюфлекчия":

  През 1944г дядото на Стюпи или прадядо му са посрещали съветските войски и с гнус са се отнасяли към всичко българско.и са обвинявали българските патриоти във"велокобългарски шовинизъм".Сега наследникът им достойно ги замества.Мрази всичко българско.Ама чудно защо се е върнал да живее при толкова омразните му българи.А сетих си-изгонили са го от САЩ.Нама пари за психоаналитик,та тук с излива злобата.Трябва да го разберем-необразован,безработен,пасивен хомосексуалист,живеещ в панелка и без перспектива.

 61. 61 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  Да де ама и без брак правата са им защитени от текущите закони и ако полицията и съдът не успяват в момента да наложат закона то как те ще се чувстват по-защитени с нов такъв?
  На мястото на управниците и народонаселението бих се загрижил за правата на самотно живеещите по селата пенсионери, които освен че са лишени от закрилата на закона са и все по далече от медицината

 62. 62 Профил на vow09561934
  vow09561934
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "ЛЪЖА. С Gender се означават хора с нарушена полова идентификация, биологично от един пор а осъзнаващи се като че ли са от друг. Казано на прост български език хомосексулисти, педерасти, лесбийки и още много други. Според класификацията на Международната здравна организация това е болестно състояние. И няма нищо, ама абсолютно нищо с домашното насилие. Ако искат да защитават полово ненормалните да си направят отделен закон за тях, не да ги крият зад гърба на нормалните жени."Първо изречение/дума-груба манипулация. Второ изречение- НЕистина. В третото-вторият и третатият епитет са излишни, защото понятието "хомосексуалисти" обхваща всички персони със сексуален интерес към собствения си пол. А твърдението, че според МЗО това било болестно състояние единствено говори за неинформираност, или злонамерена манипулация.Би ли ми казал Фред, какво според теб означава "нормална" жена? Ти като нормален ли се определяш?
  —цитат от коментар 58 на Реми


  Ами естествено,че е болестно състояние хомосексуализма.Така както наркоманията и алкохолизма.Сескусално привличане съществува само между индивиди от различни полове.Ген на хомосексуализма не е открит.И няма да открият,защото не е вроден,а е напълно осъзнат избор.Така както наркомана избира да се боцка,гея избира да го боцкат.

 63. 63 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "extraCACA":

  "След проект по Норвежкия финансов механизъм в МВР са изготвени..."

  2012 година с протести в цялата страна бе отхвърлен проекто-закон за закрила за национализация на децата по норвежки модел прокарван от същите НПО. Този закон за националиозация на децата е бил първата стъпка от серията промени за прокарване тогава на вече подписната ИК.
  От поста се вижда, че тези са влезли в полицията и системата за закрила и буквално са я завзели отвътре с норвежки пари. Ноетдавна министъра спря проект в училищата, който бил почнат за всеки случай, щото ИК и без това щяла да се приеме.

  Те практикуват ИК без да е одобрена и не само това, ами са вкарали в действията си и държавните органи.
  Избореното уж от полицая е текст който е изхотвен от НПО - цялата лексика е като от сайт на НПО за ИК.

  Защо след като е имало протест и проекто законът е бил спрян, държавните органи са действали срещу народа и са взели пари от Норвегия за реализация на отхвърленото?

  Защо не са търсели друг път, а са праили точно това, което изисква отхвърления проектозакон и ИК. Докога ще обявявате своя народ за туземци?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  и са взели пари от Норвегия за реализация на отхвърленото?
  —цитат от коментар 63 на potrebitel3


  Те тея пари са от Норвегия, ама се ползват от др Сорос да си храни грантаджиите. Понеже Полша и Унгария поискали кинтите да влизат в държавна агенция да има контрол за какво се харчат и се надигнал огромен вой и изведнъж "върховенството на закона" се оказало нарушено.

  В Полша "the money has gone to Lesbian, Gay, Bisexual and Transsexual (LGBT) activists and groups working for a gender-neutral marriage."

  http://norwaytoday.info/news/poland-wants-political-control-monetary-aid-norway/
  https://euobserver.com/nordic/139490

  В Унгария същата работа: протестни мрежи, клети бежанци, педеролезбийки и гендери
  https://theorangefiles.hu/the-orban-government-and-eea-and-norway-grants/

 66. 66 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 483 Неутрално

  И това за wage gap-a продължават да го бълват като развалена мантра. Може би има причини жените да получават средно една идея по-малко пари от мъжете, и тези причини да не са сексистки? Немалка част от жените предпочитат да работят part time работа или не работят изобщо, защото... не знам.... може би са в бременност?! И искат да гледат деца?! И не, никой не ги е репресирал да си стоят вкъщи да раждат и да гледат деца, те си имат глави на раменете и могат сами да преценяват кое е най-добро за тях. Познавам жени, които искат да градят семейства, но познавам и жени, които искат да градят кариери. Никой никога не им е давал наклон и не ги е репресирал да взимат съответните решения... Такива практики са присъщи за един свят малко по-наизток от нас, където е по-подходящо да се прекарва тази извратена идеология, защото там жените наистина нямат никакви права...
  —цитат от коментар 12 на macholibre


  Даже смятам, че са репресирани жените, които искат да се грижат за семейството си. Когато по своя воля прекъснах кариерата си, за да подкрепя детето си в сблъсъка му с образователната система, се чувствах като аутсайдер. Където и да отидеш, всеки те пита "Какво работиш", навсякъде има полета за попълване "Професия". Плюс това, че всичките ти познати работят. Жена, която иска да се грижи за семейството си, е отритната от съвременното общество. Това са стереотипите, не онези от 19 век.

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  ... Урок и за тях и за нас, не трябва да изпълняваме покорно всяка глупост защото видите ли идвала от Брюксел.......
  —цитат от коментар 40 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Нека уточним нещо, приятелю. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не идва от Брюксел. Тя е документ на Съвета на Европа, чието седалище е в Страсбург и който е нещо много различно от Европейския съюз, чието седалище е в Брюксел. Не трябва да се бъркат Съвета на Европа и Европейския съюз. Както не трябва да се бъркат "sex" и "gender". Че иначе виждате каква мътилка в главите настъпва.

 68. 68 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#67] от "Един препатил":

  Само дето функционерите на цялото ЕС се изредиха да ни заплашват, че белким приемем конвенцията. Това че е приета от Съвета на Европа, не означава, че не е налагана от Брюксел. Както например Obamacare е приет от Конгреса (щото само той има право да приема закони в САЩ) и даже не е внесен от Обама (щото президентът няма право на законодателна инициатива), ама всички знаят кой го е писал, което се вижда и от популярното му название. Нещо неясно има ли?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#31] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#41] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Не бих искал да развалям безпричинното ви веселие, приятели, но все пак само за протокола нека споменем: Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е документ на Съвета на Европа. В него членуват 47 държави. От тях 45 са подписали Конвенцията. Не са я подписали само Русия и Азербайджан, но това е друга тема - като например дали Русия въобще е европейска страна. Повечето от подписалите Конвенцията са я ратифицирали, някои, включително и членове на Европейския съюз не са. Конвенцията е отворена за присъединяване и за страни извън членуващите в Съвета на Европа, а и за международни организации. Именно като такава международна организация Европейският съюз е подписал Конвенцията на 13.06.2017 г. Сега тя предстои да бъде ратифицирана от европейския парламент и ще стане част от законодателството на всички страни-членки - и ратифицирали, и нератифицирали. Всъщност това е казала комисар Вера Йоурова, а не, че българите са извършили някакъв "чутовен" подвиг.

 70. 70 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази среща беше организирана преди всичко за противниците на конвенцията. Те имаха въпроси и трябваше да получат отговори. Бих искала да видя накъде качена цялата среща, а не да се информирам от извадени от контекста статии.
  Крачката назад, която прави Иоурова, всъщност е бягство от отговор по същество на поставените въпроси. Тя нямаше как пред тази аудитория да говори за обезателно приемане на конвенцията. Непрекъснато се предъвква едно и също понятие - "джендър" - и се говорят едни и същи неща от три месеца.

 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#68] от "Тюфлекчия":

  До коментар [#67] от "Един препатил":.... Нещо неясно има ли?
  —цитат от коментар 68 на Тюфлекчия


  Не, няма как и да има. Колкото повече такива дълбокомъдрени заключения се пишат толкова по-ясно става, че спорът за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, какъвто спор има и в други страни в България злонамерено се използва за дискредитиране на Европейския съюз и членството на България в него. А кой има полза от такива внушения също е повече от ясно.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Колко мъже се прибират от работа и очакват, жените им , които също са били на работа, да са им сложили салатата и ракията на масата?
  Има едни реклами, за кредити вървят по телевизията от няколко години и от там става ясно, че жените искат пари главно от богати мъже, олигарси и т.н.
  Колко жени шофьори стават жертва на агресия от страна на техните колеги, мъже?
  Не помня вече колко са случаите на заляти с киселина жени, но определено деянията са на православни християни (нали за религия говориш...)
  Мисля, че примерите на нашето прекрасно мачовско-патриархално общество са безброй.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dimiter Tsvetkov":

  Разбира се.
  Сондирах мнения на жени недокосвали се до интернет.
  Бяха побеснели повече и от мен за това нещо ИК.
  Не разбрах откъде знаеха, че това нещо е опасно за България. По ТВ чак толкова шум не помня да се е вдигал, а аз разяснителни кампании не съм водил.

  ЖЕНИТЕ ни спасиха. Всъщност е нормално. Те спасиха децата си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#51] от "hak43536311":

  Вероятно е възможно.
  Полша беше изработена.
  Прие някаква своя декларация-условие за (не)дейстивието на ИК в Полша, но НЕ са прочели доклада към ИК, в който ясно е описано, че НЕ може чрез местно законодателство ИК да бъде ограничавана. Тоест полската декларация не струва и две стотинки. Убеден съм, че поляците са бесни, поради този факт.

  Те може да са първите, които оттеглят подписа си от ИК.
  Ние разбира се никога няма да я ратифицираме.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "Един препатил":

  Можем да поведем институционална война в ЕС.
  Съвета на Европа през 2010-та година пуска "окръжно" чрез конвенция за защита на жените и децата уж от насилие да бъдат защитени правата на ЛТБТейците. Има го. Линка го показаха по БНТ 1.

  Тези въобще не са мислили за жени и деца.
  Следователно, ако България започне война по този въпрос ще бъде подкрепена и от други държави и ще се стигне до тотална отмяна на Истанбулската Конвенция.
  Първата подкрепа ще дойде от Полша и то БЕЗ предварителни консултации.
  БЕЗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

  "Каквото повикало, такова се обадило"

  Да бяха си траяли тия....от нераждащият вид. Ние не правим хетеро паради-прайдове, нали?
  Аз тук съм казвал, че през август вероятно ще се роди четвъртият ми син, но това не е хвалба или не само.
  Сега и утре да пукна няма да умра със страх, че може да му объркат главицата в яслата още. Няма да имат право.

  И защо бяха плъзнали по училища и градини ПРЕДВАРИТЕЛНО та се наложи образователният министър да им забрани достъпа до деца?
  Били са сигурни, че няма да имат проблеми.

  Е,
  българският дух оказва се е жив. Отхвърлихме ги.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#70] от "Rosicams":

  Победа е самият факт, че дадоха заден ход.
  Не визирам жената горе. Не.
  Това не е нейно мнение.
  Явно са схванали в Съвета на Европа, че ще е кофти в България пак да има стотици хиляди българи по улиците, но не за да свалят властта.
  Ако това се бе случило СЕ вместо да изпише вежди на ЛГБТейците щеше да им извади очите. То почти се случи всъщност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#75] от "nzx08561905":

  Каскетски коментари тук под тази статия са тотална глупост.
  Ще те мразят и ЛГБТейци и ние. Какво печелиш?

  Хем ще бъдем в ЕС, хем ще им даваме наклон кое е правилно и кое не в отношенията мъже и жени.
  Ние сме най-старият народ в Европа и съответно имаме най-старите познания по този въпрос.
  Нямаме 200 годишната трева на англичаните, но имаме СТАРИЯТ дух отпреди монго векове за това кое е правилно и кое не е. Робство, турско, гръцко и руско НЕ повлияха на здравият разум на българският народ.

  Доказа се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#74] от "slon":

  Сега няма да ти обяснявам на колко крив път си. Нека приемем за момента....после ще ти разпилея тезата.....та нека приемем, че е така, както си го написал. Ти жена и семейство като цяло очевидно нямаш.


  Та с КАКВО ИК ще промени тези неща, които си описал?

  Няма разни идиоти да заливат жени с киселина? Та те повечето са залети по политико-икономически причини. Малко са тези от ревност.
  "Салатата+ракията" и жената робиня. С какво ИК ще промени нещата?

  Давай, ти си.

  И да припомня. И децата трябваше да бъдат защитени. КАК ще ги защити ИК от тоя със салата и ракията, ако реши после пиян да понабие, освен жената и децата?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#71] от "Един препатил":

  Това няма да го допуснем.
  Виж как се отнесох с кхмерата, която дрънка в стил "видяхте ли, че не трябавше да сме в ЕС".
  Членството ни в ЕС НЕ се поставя под съмнение нито за миг.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "ceci_":


  ++++++++
  Чудесен въпрос.
  И е отработено.
  Стават въпрос, че има действащи в България закони забраняващи подобни побоища и законите са ЕФЕКТИВНИ.

  Друг въпрос е, че много жени си траят, защото.....ТОЙ е богат и дава пари.
  Факта, че сами се оставят да бъдат безропотни робини.....само доказва, че всъщност са алчни патки и правилно си отнасят боя или каквото там мъчение е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "ceci_":

  Наказуемо е и при това ефективно си действа.

  .Когато окончателно бъде отхвърлена ИК в България някой да ми припомни, че съм обещал да разкажа, че имаме предостатъчно закони за домашното насилие. Първо лице, ед. число..
  —цитат от коментар 30 на Росен (Путлер капут)


  Ще разкажа, но след окончателното ни спасяване от ИК.

  Всъщност ще докажа как закона се използва от недобросъвестни жени, но всъщност целта ми е да докажа, че законът работи ефективно. Че го има.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 85. 85 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#76] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#77] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#78] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#79] от "Росен (Путлер капут)":
  До коментар [#81] от "Росен (Путлер капут)":

  Скъпи приятелю, колкото повече пишете толкова повече ме завладява убеждението, че откровено се подигравате с противниците на Конвенцията.

 86. 86 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#85] от "Един препатил":

  Добре. Ще бъда откровен до БОЛКА.

  Обичам всички противници на ИК, в това число и комунистите ТУК, освен тези, които опитват да обърнат проблема ИК в червИва посока като напускане на ЕС и т.н. глупости от Позитано-Кутев.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 87 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#86] от "Росен (Путлер капут)":

  То това хубаво, ама от противниците на Конвенцията извадете не само тези, "които опитват да обърнат проблема ИК в червИва посока като напускане на ЕС", а и тези, които под други публикации яростно бранят Вашия "любимец", когото се вградили и в ника си и ще видите, че си оставате само Вие. И ако пишете всичко това сериозно, а не си правите тънка гавра с тях бъдете сигурен, че те тайничко Ви се надсмиват. Което аз поне не правя.

 88. 88 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#87] от "Един препатил":

  Не ми дреме кой ми се надсмива, мрази или обича.
  Смърт да ИК в България. Това е важното. Останалото не е интересно.

  "Любимеца" бат Бойко ли е, че не се сещам?
  Ако да, натиснат е бил да приеме спешно ИК, но не мина номера.
  И никога няма да мине. Обречена на забвение е всяка партия опитала да прокара ИК в България. Не просто правителство. Всяка партия умира в мига, в който позволи на когото и да било да обърква децата ни. Просто е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Проблемът с ИК е, че българинът лъсна като кретен #1 на Европа, който вече толкова е изпростял, че могат да му пробутат всичко, стига разбира се то да е свързано с някакъв вид предразсъдъци и еснафщина. Ако беше нещо хубаво, никога не можеш го прокара през дебелата картуна на ганьовеца.Не, че и в други страни нечестиви политици не се опитаха да си прокарат измислиците, но там са маргинализирани и безсилни. Докато в България мнозинството бе излъгано и накарано да вярва в Дядо Коледа, включая хора с претенции, добри професии и доходи. Българите: безспорните евроидиоти.
  —цитат от коментар 7 на nzx08561905


  Колкото и да злобееш, ви сипахме бъшка на джендърската подлост! УтепАхме ви надеждата да учите децата на джендъризъм! Няма и пари да се месите в семействата и да ги тормозите! КЕЕЕФ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 90. 90 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#89] от "lz2":

  ИК беше такава подлост към толкова държави и народи, че не мога да повярвам, че е истина, макар да знам, че е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 91. 91 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Може да се возим в последния вагон на ЕС, но навреме натиснахме спирачката. А поуката е ясна - ИМА мърдане!

 92. 92 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 843 Неутрално

  ако конвенцията беше "московска", щеше да има безрезервна подкрепа сред тези, дето яростно се самоопределят като "патриоти".

  цялата патаклама и вой нямат нищо общо нито с конвенцията, нито с домашното насилие.

  просто им е важно на хората да затвърдят концепцията "гейропа".

 93. 93 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#81] от "Росен (Путлер капут)":

  Спокойно, теб никой не може да те промени, очевидно е :)

 94. 94 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  " С Gender се означават хора с нарушена полова идентификация,''
  —цитат от коментар 57 на Реми


  И точка! Това е реалната страна на понятието джендър. Няма защо да ни занимават с никому ненужните приказки за социални роли.

  Интересно, че в страната , която първа е приела конвенцията джендър означава единствено сексуална идентичност и никога не е повдиган въпрос за ''социални роли''. Даже и въпроса за правата на хората с различна сексуална ориентация не се повдига.

  Е как така една и съща конвенция има различен смисъл в ЕС и извън ЕС. Пример Турция !?

 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#93] от "slon":

  Аз съм дъртак бе човек. Естествено, че не се тревожа за себе си.

  За децата си се тревожа.
  През август ще се роди четвъртият ми син. Малкият сега син е на година и шест месеца...връзка от форума тук прераснала в бурна любов.
  Другите ми синове са вече големи, но за двамата малки как да не се тревожа?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#93] от "slon":

  Тезата ти да я попилея ли?

  "Твоят" стандарт за мъжа и жената в семейството от пост № 74.

  Нямаш и 35 години, нали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#91] от "hak43536311":

  +++++++++++++++++++++++++++++

  Иййййййййййййй, много точно.
  Яд ме е, че много нещо изписах, а ти го формулира много кратко.


  Може да се возим в последния вагон на ЕС, но навреме натиснахме спирачката. А поуката е ясна - ИМА мърдане!
  —цитат от коментар 91 на hak43536311


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 98 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  До коментар [#64] от "Скакауец":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 99 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не става дума за борба с насилието, а за цялостно следене и контрол. Кой учител ще изгради доверителна връзка с дете и родители при такъв контрол?

  Джендър НПО-тата постоянно обявяват конкурси и инспекторатите съобщават на директорите да участват. А това е публикация на съюза на българските учители?

  Тотален Джендър НПО контрол на всичко!

  http://www.sbubg.info/sbubg.php?page=19&lang=bg&id=3729
  --------------------------------------------------------------------------------------------
  Конкурс за учители и ученици по проект
  Европейски конкурс за добри практики в областта на образованието за екологично устойчиво развитие

  Фондация „Български център за джендър изследвания” обявява конкурс на тема „Екология – изменения на климата, екологична миграция, екологична справедливост“ като част от проект „Един свят за всички” (www.sameworld.eu). Проектът се изпълнява в 10 европейски държави и е насочен към повишаване на информираността на учениците и учителите в областта на екологичната справедливост, изменението на климата и екологичната миграция. заявления за участие до 18 май 2017 г. Заявленията трябва да бъдат попълнени в посочената апликационна форма и всичко да е изпратено на ...
  бр. 16 от 24 април 2017 г.

  А преди малко едно НПО заяви в Тв+, че те желаят да имат незабавен достъп до жалбите срещу граждани в полицията. Те самите могат да организират такива и гражданите може и да не знаят, че има такива срещу тях.

  Това е фашизъм.

 100. 100 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От сайта им

  "Отхвърляме всякакви изявления, тълкувания и внушения против процеса на ратификация на Истанбулската конвенция, които се базират на незнание и непознаване на темата и на нежелание за предприемане на решителни мерки за борба срещу насилието срещу жените."

  Това изречение само по себе си може да е акт на насилие за много хора. Показва неразбиране за понятието съгласие в обществото и вземане на решения с компромис с което хората в общността да са съгласни. Например, не може да сте съгласни с част и не съгласни с друга. Трябва да сте съгласни с цялата конвенция, а ако не сте съгласни, то значи имате "незнание", а те вероятно са носители на върховното знание по темата...За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK