За частните охранители ще е по-евтино да пазят цяло село, отколкото отделни хора

За частните охранители ще е по-евтино да пазят цяло село, отколкото отделни хора

© ДневникНа частните охранители ще е по-евтино да пазят цяло село, отколкото отделни хора. Това се вижда от предложената от МВР промяна в тарифа номер 4 за таксите, които ведомството събира по Закона за държавните такси, публикувана на сайта на портала за обществени консултации. Лицензът за охрана на урбанизирана територия ще струва на една фирма 500 лв., ако разрешението е за една област, и 1000 лв.q ако е за цялата страна. За сравнение - лиценз за лична охрана на физически лица ще получават фирмите, които дадат 6000 лв., ако се касае за цялата страна, а ако ще бъдат пазени хора само в определена област, таксата е 1600 лв.


Таксата се плаща еднократно - за получаване на лиценз, но след промените в Закона за частната охранителна дейност има много подводни камъни, обясниха от бизнеса за "Дневник". "Лицензът се води уж безсрочен. Но заради всички тези безумни изисквания, които са заложени в закона, лицензът може да се отнеме много лесно. В закона освен това е заложено, че ако фирма е в процедура по отнемане на лиценз или отделен човек е бил съдружник във фирма, на която е отнет лицензът, не може да се кандидатства отново за лиценз. Третото е, че ако някой е осъждан за престъпление от общ характер, не може да бъде съдружник във фирма за частна охрана, дори да е бил реабилитиран", коментира за "Дневник" Татяна Иванова от Индустриален клъстер "Сигурност".


В предложените изменения на тарифата се казва, че размерите на таксите не са определени като разходоориентирани, защото с тях се осигуряват политики в областите на особено важни държавни или обществени интереси, каквито са опазването на живота и здравето на гражданите, както и охраната на имуществото им. "Това са конституционно 4 регламентирани права на гражданите и юридическите лица, чиято защита е от значение за националната сигурност и обществения ред в страната", се казва в проекта.
Къде ще отидат тогава тези пари, пита Иванова. "Те отиват в бюджета на МВР, но какво ще се прави с тях? Понеже им закриха полицейския СОТ, не могат да правят явна търговска дейност, а им се губят едни 25 млн. лв. на година и решиха да смъкват 9 кожи от бизнеса", коментира тя.


Иначе предлаганите промени предвиждат запазване на максимално дължимото за лиценз за всички видове частна охранителна дейност на територията на цялата страна, което е 23 хил. лв. В проекта е предвидено този размер да се запази независимо от обстоятелството, че видовете частна охранителна дейност са се увеличили от 5 вида в момента на 9 вида по новия Закон за частната охранителна дейност. Максималната стойност за лиценз за охрана в рамките на отделна област от страната е 6700 лв. "По този начин субектите, които са получили вече лиценз по действащия закон, в сравнение със субектите, които ще кандидатстват за издаване на лиценз по новия ЗЧОД, се поставят в равностойно положение", аргументират се вносителите на предложението.


Новите четири вида охрана са: сигнално-охранителна дейност; охрана на питейни и развлекателни заведения, дискотеки, игрални и компютърни зали; охрана на урбанизирани територии и охрана на селскостопанско имущество. За тях са предвидени еднакви цени - 500 лв. за лиценз на територията на отделна област и 1000 лв. за територията на цялата страна. Като единственото изключение е дължимата сума за лиценз за цялата страна при охрана на имущество, която е 1500 лв.


При някои от останалите пет вида охрана е предвидено увеличени на таксите, както е при лиценза за охрана на отделни хора, където увеличението е с 1000 лв. за разрешение за територията на цялата страна и се предлага да бъде 6000 лв. вместо досегашните 5000 лв. Увеличение с толкова има и при охраната на ценни пратки и товари. Намаление пък се предлага за лиценз за охрана на мероприятия, който става 3000 лв. от досегашните 5000 лв. за територията на цялата страна. За охрана на имущество се предвижда таксата да е 1500 лв. за цяла страна вместо досегашните 5000 лв.


Дубликат на който и да е лиценз ще струва 150 лева, също толкова ще е допълнението на лиценза.


Срокът за обществено обсъждане е намален на 14 дни. Вносителите аргументират съкращаването на срока с избягването на значими административни трудности за бизнеса и гражданите, както и поради невъзможността за издаване на лицензи за новите видове частна охранителна дейност след влизане в сила от края на март на новия закон.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  А за Нас ще е по-евтино ако родната полиция започне да ни пази, а не да разчита на частни гардове да им вършат работата а те само като генерални директори да отиват като последна инстанция.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Друго си е да си имаш държава, която ти пише законите такива, каквито са ти нужни за охранителното ти бизнесче..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  За частните охранители ще е ОЩЕ по-евтино да пазят цялата държава, отколкото отделни села!
  А пък за нас ще по-евтино да съкратим полицията на 99 % - като оставим от кумува срама само министъра с няколко заместника и секретарки!

  [email protected]
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А като знам охранителните фирми в чии ръце са..... Ще възникне нов, още по-сериозен проблем!
  Държавата (МВР) не трябва да абдикира от вменените им задължения. И никакви поправки в Конституцията в това отношение!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  А полицията за какво ни е? Да си местят по цял ден топките ли?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Весело

  А кой ще пази селото от охранителите?

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  Това да се разчита на частни охранители да пазят селата е поредното доказателство ,че Държавата е абдикирала от много свои дейности/в този случай осигуряването на спокоен и сигурен живот на своите поданици/!Пълно Бг безумие!

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Чети: по-лесно е да изнудваме цяло село бедняци за пари, отколкото да ни гърчи богата баш мутра.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  ............................"Родната полиция " ни пази....................../текст на песен-Веселин Маринов/

  Полицията продължава да имитира дейност на много места!Нека някой всезнаещ политик да ни обясни как така се получава,че хем сме една от двете държави с най-много ченгета на глава от населението и хем трябва хората по селата да си наемат допълнителна частна охрана............?!Пълен абсурд!!!!!

 10. 10 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 596 Неутрално

  както е тръгнало нашите села ще се пазят от бандитите като мексиканските села в "Седемте самураи"

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#7] от "bat_plamen":

  Поданици? Хм, ти го каза.

  Покоен живот държавата по принцип осигурява само на чорбаджийската класа.
  В това е смисълът на държавата, ако още не си го разбрал поради нежелание да разбираш.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Може и за цвят да им ама и някоя патрулка с надпис "Полиция" в столицата и по-големите градове,защото току-виж децата ще забравят какво е това полицай/освен ,ако не гледат екшън -филми /

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Любопитно

  До коментар [#5] от "lz2":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Полицията е за "украса" явно.................!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

  Разбрал съм го много добре!Но нали сме в ЕВРОПА и там нещата са коренно различни?!Надали има друга държава в ЕС с такава безумна ситуация /освен може би съседна Румъния/!

 15. 15 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Мале, тия са страшно нагли:
  "...има много подводни камъни...Третото е, че ако някой е осъждан за престъпление от общ характер, не може да бъде съдружник във фирма за частна охрана, дори да е бил реабилитиран" .
  Голям подводен камък, а? Колко жалко, че доказани престъпници няма да могат да въртят бизнес с охрана! Вместо да кажат за някакви реални пречки, те сочат най-естественото изискване, което може да има към тях. Кой нормален човек ще иска крадец, примерно, да му организира охраната?!

 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Защо искат пари от фирмите?
  Да им ги приспаднат от бюджета на МВР.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  То и за селяните ще е по-евтино да ги пази МВР от колкото да си плащат сами охраната!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Системата отдавна е измислена- изборен шериф и помощници. Въоръжени.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Весело

  А на МВР?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  30г. вилни зони и лозя се охраняват от частни фирми.Хората са доволни,кокошкари не припарват щото знаят,че се бие яко,не е като полицията да им четат правата,да преспат в районното и толкова.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Не може ли това да се решава на местно ниво.

  Местните селенджъри или кмета решават кой да ги пази :)

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Системата отдавна е измислена- изборен шериф и помощници. Въоръжени.
  —цитат от коментар 18 на balgariez


  И нулеви права за престъпниците като в Тексас. :)

  https://twitter.com/CloydRivers/status/949127088392560640

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  А за Нас ще е по-евтино ако родната полиция започне да ни пази, а не да разчита на частни гардове да им вършат работата а те само като генерални директори да отиват като последна инстанция.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Аз предлагам по-ефективно решение, направо им намаляват бюджета на МВР наполовина. И с половината от икономисаните пари се обявяват търгове за териториалната охрана, ще стигнат и ще останат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Евала на Дневник за снимката. Напомня ми едни по-други времена. Борбени ли бяха, борчески ли?

 26. 26 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А по темата - гражданите не можахме да опазим последните незастроени ивици пясък по морето когато закона е изрично на страната на пясъка, което иде да рече, че никой няма да ни пита искаме ли охрана или не!
  И последно вмятане - на МВР щата е раздут от лели-бюрократки, момчетата с патрулките, които не са към КАТ, разбира се, са твърде малко и с 5 литра бенизн на ден. Няма какво да им се сърдим на тях, министъро и премиер-министъро са виновни!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Веднъж ще се плащат на полицаите заплатите, втори път на частни охранители.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Мутация на "застрахователния" бизнес от ранния 20-ти век в държавно партньортство. Измекяри!
  3-ти мандат някои олигомайфрендовци гласуват за бизнеса и забогатяватето на едни нагли темерути. Още ли?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#16] от "yavooor":

  Частните охранители плащат на МВР за правото да охраняват. А ние защо плащаме 1.2 млрд годишно на МВР?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  До коментар [#26] от "mozaka":

  5 литра гориво на ден не е никак малко. В София стига за около 50 км. Няма патрулка с по-голям пробег. Извън града е дори повече километри!

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А полицията за какво е? За украшение?

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Представяте ли си такова нещо в Царска България ?! Жандармите да не могат да се оправят с разбойници ..хаха. Егати падението.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  Полицията за какво ще служи, само да лапа ли и да реве за по високи заплати.

 37. 37 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Изпозуването на наемници за защита на населените места е било широко разпространено през средновековието. Последствията за населените места са известни от историята.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Голям рев, голямо нещо. А как разправяха как държавата е лош стопанин и трябва да се приватизира. Барем, на всеки частен охранител, да бъде уволнен ефин от МВР и така докато системата се урегулира. Конкуренция майна малко, та да видим кой е по-ефективен.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Все повече заприличваме на централно американска бананова република. Полиция и бандити са дупе и гащи, всеки който може да си позволи с частна охрана.

 42. 42 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тоя закон Борисов си го е написал за себе си и своите трупи. Той нали само това знае да прави. Наясно е, че си отива.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  по добре да се разреши свободно оръжието за самозащита , във всяко село да има действащ полицай , а жандармерия да покрива всеки един такъв район ,без това ги издържаме от данъците си ,а и за пенсии и социални лапат по още 3-4 милиарда годишно ,не е само 1 милиард за МВР ,това разрешава проблема с охраната .

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  За всяка тъпня обвинявахме Б. М. Борисов. За тази поредна тъпня е време да обвиним всички тапири от последното НС.
  А и БСП да си помислят що за тапир е начело на партията им?

 47. 47 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Така си е, то и за мафията е по-изгодно да си има държава, вместо само отделни институции и чиновници...

  No Pain No Gain
 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Кой го интересува кое ще е по-евтино за охранителите? Не е ли по-важно кое ще е по-евтино за гражданите???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK