В Синеморец протестираха срещу застрояването

В Синеморец протестираха срещу застрояването

© ДневникДнес жители и гости на село Синеморец се събраха на моста над река Велека за да изразят недоволството си от предложените изменения в Общия устройствен план (ОУП) на община Царево.


Събитието продължи от 11 до 13 часа и на него се събраха около 100 души. Мостът не беше блокиран и слабото движение по пътя преминаваше свободно.


Конкретните искания на протестиращите са изложени във възражение от 11 точки (в прикачения файл), което утре ще бъде депозирано в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и община Царево. Според процедурата за обществено обсъждане на Доклада за оценка на степента на въздействие върху защитени зони на Изменението на Общия устройствен план на община Царево становища от заинтересовани лица могат да изпращат до 4 май.
Възражението, подготвено от местен инициативен комитет, е подкрепено с 257 подписа на хора, живеещи и/или притежаващи имот в Синеморец. Според данни от 15 март 2017 г. с постоянен адрес в селото са 292 души.


"Ние искаме да бъде приет нов устройствен план. Той обаче трябва да бъде съобразен с възможностите за захранване с ток и вода, които и в момента са проблем. Трябва да се направи канализация и пречиствателна станция за цялото село. Презастрояването няма да е хубаво нито за местните, нито за гостите на селото", казаха протестиращи.


В Синеморец протестираха срещу застрояването

© Дневник


Хората са притеснени от значителното увеличение (с над 54% на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси) на урбанизираните територии в селото и не са съгласни общински и държавни терени да бъдат преотреждани за застрояване. Според тях "тези места трябва да си останат поляни, където да пасат коне и да играят деца, както е в момента".


Местните хора искат промените в ОУП да бъдат открито обсъдени и съгласувани с тях. "Не може да се взимат решения за нашето село, без никой да ни пита", казват те.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK