В Синеморец протестираха срещу застрояването

В Синеморец протестираха срещу застрояването

© ДневникДнес жители и гости на село Синеморец се събраха на моста над река Велека за да изразят недоволството си от предложените изменения в Общия устройствен план (ОУП) на община Царево.


Събитието продължи от 11 до 13 часа и на него се събраха около 100 души. Мостът не беше блокиран и слабото движение по пътя преминаваше свободно.


Конкретните искания на протестиращите са изложени във възражение от 11 точки (в прикачения файл), което утре ще бъде депозирано в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и община Царево. Според процедурата за обществено обсъждане на Доклада за оценка на степента на въздействие върху защитени зони на Изменението на Общия устройствен план на община Царево становища от заинтересовани лица могат да изпращат до 4 май.
Възражението, подготвено от местен инициативен комитет, е подкрепено с 257 подписа на хора, живеещи и/или притежаващи имот в Синеморец. Според данни от 15 март 2017 г. с постоянен адрес в селото са 292 души.


"Ние искаме да бъде приет нов устройствен план. Той обаче трябва да бъде съобразен с възможностите за захранване с ток и вода, които и в момента са проблем. Трябва да се направи канализация и пречиствателна станция за цялото село. Презастрояването няма да е хубаво нито за местните, нито за гостите на селото", казаха протестиращи.


В Синеморец протестираха срещу застрояването

© Дневник


Хората са притеснени от значителното увеличение (с над 54% на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси) на урбанизираните територии в селото и не са съгласни общински и държавни терени да бъдат преотреждани за застрояване. Според тях "тези места трябва да си останат поляни, където да пасат коне и да играят деца, както е в момента".


Местните хора искат промените в ОУП да бъдат открито обсъдени и съгласувани с тях. "Не може да се взимат решения за нашето село, без никой да ни пита", казват те.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 987 Неутрално

    Дано протестът да успее,че Странджа,Велека,Синеморец ще бъдат бетонирани!

  2. 2 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4836 Неутрално

    Местните, които протестират, да декларират публично собствената им застроена площ в района, през кои години се е случило, как и кой е разрешил строителството!?

    скоростен индекс "Y"
  3. 3 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 2883 Неутрално

    Браво на синеморци!
    За първи път бяхме в Синеморец през 94-та година. Бедно село, с кокошки и магарета по улиците, едно триетажно хотелче в края на селото, "Синьото лъвче" на Йоско Сърчаджиев и после ливади, поляни, та чак долу до дивия плаж. Там проследихме световното по футбол. Дали заради емоциите от световното, или заради идилията на Синеморец, но почивката ни беше вълшебна. След години минахме оттам, на път за Резово, но Синеморец не беше вече същият.

  4. 4 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3122 Неутрално

    Дневник, бихте ли преформатирали файла в PDF формат? Word формат позволява разпространяването на вируси използващи макроси на Microsoft Word:

    https://support.microsoft.com/en-us/help/211607/frequently-asked-questions-about-word-macro-viruses

  5. 5 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3122 Неутрално

    Бих казал дори, че протестите против презастрояването на Синеморец закъсняха с 15-20 години. По-добре късно отколкото още по-късно!

  6. 6 Профил на ЧИЧО ПЕШО
    ЧИЧО ПЕШО
    Рейтинг: 337 Любопитно

    "и не са съгласни общински и държавни терени да бъдат преотреждани за застрояване."

    Могат да бъдат преотреждани САМО ЧАСТНИТЕ ИМОТИ НА СИНЕМОРЦИ.

  7. 7 Профил на Дундурук
    Дундурук
    Рейтинг: 1087 Неутрално

    Смисълът на тези малки курорти като туристически продукт е да бъдат малки курорти. Ако си мислят да стават Созопол, Несебър и Влас, много ще съжаляват накрая.

  8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5209 Неутрално

    До коментар [#3] от "Fiji":

    И аз съм бил там по онези години.
    Диво и красиво.
    Доста се застрои от тогава.
    И сега вече не е същото.
    А какво още предстои, не знам....

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  9. 9 Профил на SaveBG
    SaveBG
    Рейтинг: 991 Неутрално

    Местните хора искат промените в ОУП да бъдат открито обсъдени и съгласувани с тях. "Не може да се взимат решения за нашето село, без никой да ни пита", казват те.

    Най-накрая да им се чуе гласът и на местните от Синеморец. Много съм си говорил предишните години с тях относно пълзящата опасност от презастрояване и намерилите вратичка спорни строежи, които просто не са си на мястото от законова, инфраструктурна и естетическа гледна точка. Синоморци винаги са били против масовия тип черноморски туризъм наложен последните 20 години. Успех в начинанието. Имате пълна подкрепа от мен и хората, които ценят пълноценната почивка в едно от малкото останали истински черноморски кътчета.

  10. 10 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 3176 Неутрално

    Друг начин просто НЯМА. Арогантността на групировките е преминала всякакви граници !

  11. 11 Профил на Voiko
    Voiko
    Рейтинг: 2809 Неутрално

    Първо тези хора в Синеморец са си построили къща или вила, които предоставят през лятото на туристите. Презастрояването ще ликвидира този дребен бизнес, още повече че съществуващия водопровод е с много малък капацитет, но най-големия проблем остават текалните води, които няма къде да бъдат отведени, освен залива на Синеморец. Там са и двете малки плажни ивици на Синеморец - устието на река Велека и Бутамята. Ако се замърси залива туристите ще си отидат и повече няма да дойдат.

  12. 12 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3948 Неутрално

    По един пост в друга статия на "Дневник": "Спукайте балона! Не купувайте!"

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  13. 13 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 2162 Неутрално

    Напълно подкрепям синеморци!

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  14. 14 Профил на falkoneti
    falkoneti
    Рейтинг: 1211 Неутрално

    То едва ли са синеморци, но браво. Трябваше много по-рано да започнат. Сега вече е късно.

  15. 15 Профил на Aldi Mitov
    Aldi Mitov
    Рейтинг: 518 Неутрално

    Синеморец, борете се! Гледайте какво става в София и се учете от чуждите грешки. Не допускайте да стане същото като това, което става тук.

  16. 16 Профил на sha16312238
    sha16312238
    Рейтинг: 244 Неутрално

    Няколко години подред заедно с кравите се движеше и едно щастливо прасе при устието на Велека! Любимото ми морско селце въпреки някои недостатъци.... Къде другаде пред автомобила ти ще спре глиган и ще се изнижат една дузина малки през деня....

  17. 17 Профил на carmello
    carmello
    Рейтинг: 967 Гневно

    ''Възражението, подготвено от местен инициативен комитет, е подкрепено с 257 подписа на хора, живеещи и/или притежаващи имот в Синеморец. Според данни от 15 март 2017 г. с постоянен адрес в селото са 292 души.''

    ако 88% от населението на дадено населено място не е съгласно с нещо, от какъв зор някой ще им пробутва насила строителните си планове, и то в ЗАЩИТЕНАТА зона на Странджа ?!?

    и всичко за да може някоя мутра да чучне някой 10 етажен хотел на 1-ва линия !

  18. 18 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 724 Неутрално

    Тези са били по-чевръсти, а и са имали финансови възможности за да станат селяни от Синеморец. Но едва ли ще се увардят от нови съседи.

  19. 19 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 863 Неутрално

    Цитирам и се присъединявам:
    "Местните, които протестират, да декларират публично собствената им застроена площ в района, през кои години се е случило, как и кой е разрешил строителството!?"
    Бил съм там мноооого отдавна на гости с "открит лист" на "местни". Наброяваха има-няма 20 души.

    roo
  20. 20 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10690 Неутрално

    До коментар [#4] от "plamen_b":

    Прав сте, но и pdf файловете също. За по-сигурно трябва да е в PDF/a :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10690 Неутрално

    Хората са прави да протестират. Трябва да се съберат над 50% от собствениците.
    Регистрираните в Синеморец а могат да гласуват два пъти...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  22. 22 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3122 Неутрално

    ''Възражението, подготвено от местен инициативен комитет, е подкрепено с 257 подписа на хора, живеещи и/или притежаващи имот в Синеморец. Според данни от 15 март 2017 г. с постоянен адрес в селото са 292 души.''ако 88% от населението на дадено населено място не е съгласно с нещо, от какъв зор някой ще им пробутва насила строителните си планове, и то в ЗАЩИТЕНАТА зона на Странджа ?!?и всичко за да може някоя мутра да чучне някой 10 етажен хотел на 1-ва линия !
    —цитат от коментар 17 на carmello


    Очевидният проблем с българското законодателство е, че Общия устройствен план се определя в Царево, вместо да се одобрява от кмета и общинарите в селото. Колкото по-близо до избирателите се взимат решенията за това как ще живеят, толкова повече те ще са заинтересовани да контролират местната власт.

  23. 23 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3780 Неутрално

    За разлика от Банско, където искат да се строи, тук искат обратното. Една и съща България, две различни култури. Тук има хора, които искат да си опазят природата. Да си направят референдум и да забранят разширяването на селото.

  24. 24 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4836 Весело

    Ха, Кунчо/Крумчо, сега разбрах, и той протестирал?! С РЗД 550 кв.м, отделно бунгалца за работници извън Синеморец.... Браво, Крумчо...

    скоростен индекс "Y"
  25. 25 Профил на Kamss
    Kamss
    Рейтинг: 265 Весело

    Само да внимават да не си изберат после кмет дето уж ще спира застрояването с едната ръка, докато прибира рушвети с другата ...

  26. 26 Профил на deymus
    deymus
    Рейтинг: 1717 Неутрално

    Еехх бетона да съ лей!

  27. 27 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8651 Неутрално

    Каква красива зелена поляна искат да бетонират и то, без никаква инфраструктура. Безмозъчна работа.

  28. 28 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1134 Неутрално

    Това трябваше отдавна да стане.

    За първи път макар и случайно попаднах в Синеморец още когато беше гранична зона през далечната 1989г (хазяинът в Созопол строеше вилата на ген. Грънчаров).
    После малко след демокрацията през 1993.

    Беше утрепано село но с неповторим чар и и уникална природа.

    Последните години все още ходя там, но извън сезона. Застрояването е видимо, започва да прилича на Созопшол от началото на прехода, но се е запътил със страшна сила към окончателното му съсипване.

    Дано го опазят от бетониране.

  29. 29 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 1470 Неутрално

    Рехави протести без траен ефект

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  30. 30 Профил на джендър NATO generals
    джендър NATO generals
    Рейтинг: 1653 Неутрално

    Абслоютно безсмислено е да се протестира среюу последствията от демокрацията! Като ПРЕзасторяването! Като им кажещ-вие що нарушавате закона и боществения интерес, ония ти отговарят винаги-МИ НАРОДЪТ НИ Е ИЗБРАЛ, НИЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ ПРОГРАМАТА, С КОЯТО СА НИ ИЗБРАЛИ! И формално погледнато-е така! С тази ситема винаги изпулват такива! Резултатите са винаг ВИДИМИ! Даже прекалено! Спасение няма! Има 2 изхода-терминал 2 и някое гробище!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  31. 31 Профил на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
    Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП
    Рейтинг: 1630 Неутрално

    Трябва да отида там на почивка преди да са го направили на бетонна джунгла както останалото Черноморие. На снимките изглежда вълшебно.

    Политкоректостта е Гестапо за Истината
  32. 32 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4836 Весело

    До коментар [#13] от "Cassi":

    Ти що не ги подкрепяше като разпродаваха на цени по 60, 70, 80, 100 евро на квадрат?! Що не отиде да им стиснеш ръцете, да им кажеш, браво, евалла, можете, има на кой, взехте по една чанта пари?!

    скоростен индекс "Y"
  33. 33 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4468 Неутрално

    До коментар [#23] от "Judjuk":

    Не се бъркайте! В Банско местните искат да се бетонира, защото ще се строи на частни парцели - местните ще си продадат нивите на каролевци. В Синеморец местните те искат бетон, защото се предвижда да се строи на общинска и държавна земя. Въпреки това подкрепям синеморци! За пръв път бях там в началото на 90-те. На единия плаж имаше само един фургон, а на по-малкия - нищо! И от такива места имаме нужда!

  34. 34 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1172 Неутрално

    Мисля ,че ще му видят сметката, за съжаление. Прекалено красиво е.

    "Счастье для всех, даром, и пусть никто не уйдет обиженным!"
  35. 35 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 3122 Любопитно

    За разлика от Банско, където искат да се строи, тук искат обратното. Една и съща България, две различни култури. Тук има хора, които искат да си опазят природата. Да си направят референдум и да забранят разширяването на селото.
    —цитат от коментар 23 на Judjuk


    По закон имат ли жителите на едно село право чрез референдум да наложат вето на разширяването му (или на промяна на Общия устройствен план)? Или референдумът би имал само символичен харакетер?

  36. 36 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4528 Весело

    До коментар [#23] от "Judjuk":

    Вече построилите не искат да се строят нови, много ясно!

    klimentm
  37. 37 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3009 Неутрално

    Мисля, че са закъсняли...! Синеморец, вече е застроен повече отколкото трябва. Сътветно, няма инфраструктура за толкова хора. След още няколко години, ще се застрои още повече. Има започнати много хотели и къщи. Естествено, никой не казва нищо, за пречиствателна станция, канализация и водопровод. Улиците са хлътнали и разбити... Според мен, положението е неспасяемо.
    Както и на останалите места по крайбрежието, първо трябва да се съсипе, пък после ще му мислим...!

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  38. 38 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1142 Неутрално

    ебаси егати...нъсрахте се вече.... стита ривахте срешту бетона ... ами и бетона е чоек . не можи само плаш и ода да има, и бетон требе да има дустатъчно и на ниво. аз ништо лошу не сме казали срешту вас а вие само кументирате нигативно мене ми. бетона е царя на копона.

  39. 39 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3780 Неутрално

    До коментар [#23] от "Judjuk":Вече построилите не искат да се строят нови, много ясно!
    —цитат от коментар 36 на klimentm

    Значи, всяко място по отношение на строителство си има капацитет. Ако е промишлена зона, капацитетът е голям, ако е защитена зона е ограничен по екологични съображения. Зависи и дали е град или село и какви са му ресурсите. Например капацитетът на София е ограничен отдавна. Там има нормални условия за живот за 100-150 хиляди души. По моя преценка на Синеморец не му трябват повече къщи. Ако броя на туристите на това място нарастне прекомерно, Общината може да построи още няколко хотела. След ОВОС, който да докаже, че има достатъчно вода за пиене и пречиствателни съоръжения. Ако няма, да построят първо тях.

  40. 40 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 1654 Разстроено

    До коментар [#33] от "vassilun":

    И вие не бъркайте, от 163 действителни бюлетини в Синеморец 94 бяха за.. ГЕРБ.
    Справка ЦИК.
    И там се играе на тънка струна, както Иракли, както Кара дере, както Варвара.
    Очаквай контра протести от Перник или Враца:)
    Ще утрепят и тоя район от презастрояване.
    Евроатлантизма мълчи.

  41. 41 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1674 Неутрално

    "Трябва да се направи канализация и пречиствателна станция за цялото село."

    Миналото лято бях на Ахтопол, в нещо като ново кварталче в южната част. Имаше рекичка и блок, построен като висока стена на брега й. От блока стърчеха тръби над реката, от които спорадично течеше "нещо" кафеникаво и вонящо- гнъс !!
    А извън кварталето, недачеч (под 50м) от скалите, имаше и там тръба и "ручейче" към морето, където пък имаше рибарски лодки- добър апетит !

  42. 42 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1674 Неутрално

    "Трябва да се направи канализация и пречиствателна станция за цялото село."

    Миналото лято бях на Ахтопол, в нещо като ново кварталче в южната част. Имаше рекичка и блок, построен като висока стена на брега й. От блока стърчеха тръби над реката, от които спорадично течеше "нещо" кафеникаво и вонящо- гнъс !!
    А извън кварталето, недачеч (под 50м) от скалите, имаше и там тръба и "ручейче" към морето, където пък имаше рибарски лодки- добър апетит !

  43. 43 Профил на Kamen Iliev
    Kamen Iliev
    Рейтинг: 75 Неутрално

    Нека се борят хората, само да внимават да не им яхнат протеста разни платени еколози.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK