През 2017 г. са били заети само половината от болничните легла

През 2017 г. са били заети само половината от болничните легла

© Николай ДойчиновПрез миналата година са били напълно натоварени около половината от сега съществуващите болнични легла. Това се разбра от думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, който пред Би Ти Ви коментира проекта за здравна карта, публикуван тези дни за обществен ообсъждане.


"В миналото болничните легла са били 114 хил., сега са около 50 хил., а за 2017 г. при пълна натовареност са използвани 24 хил.", каза Пенков. "Сега на национално ниво казваме, че ще ги коригираме и предвиждаме 32 хил., тоест 8 хил. резерв," добави той като уточни, че здравната карта не закрива легла, а прави оценка на потребностите на хората - лекари, сестри, дейности, спешни центрове.


По думите му в системата на здравеопазване са 8-10% и функцията на контрола е да бъдат премахнати. За целта ведомството разчита на информационните технологии, които ще покажат "какво се случва по пътя на пациента". Административно болници няма да бъдат премахвани, но според зам.-министъра това ще стане "по естествен път."


Министерството разработва програма за кариерно развитие на личните лекари и бонуси за качествена работа, за да направи работата им атрактивна и да преодолее недостига на такива кадри.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK