ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Правният казус с това кой е кмет на "Младост" съвсем се заплете

Владимир Клисуров

© Юлия Лазарова

Владимир КлисуровКой изпълнява и ще изпълнява длъжността на кмет на столичния район "Младост" се оказа неразрешим и все по-заплитащ се въпрос. До сложната ситуация, в която на практика кмет на района няма, се стигна, след като кметът Десислава Иванчева беше арестувана и все още е в ареста по подозрения за взет подкуп, а междувременно е в отпуск. Временно изпълняващият нейната длъжност след решение на Столичния общински съвет Владимир Клисуров пък от днес официално е с подадена оставка и не желае да заема повече каквито и да било постове в общината. Днес Клисуров, другият заместник на Иванчева Румен Русев и главният архитект на района Стефан Стефанов дадоха пресконференция, на която да разяснят случващото се.


Преди дни Клисуров съобщи чрез социалната мрежа Facebook, че подава оставка, и изложи мотивите си. Той съобщи пред медиите днес, че официално тази сутрин е депозирал искането си за освобождаване. По закон той трябва да подаде оставката си пред прекия си ръководител – Десислава Иванчева, която обаче е в отпуск. Клисуров не иска да бъде освободен само като временно изпълняващ длъжността кмет, а изцяло като заместник-кмет и от постовете му в общината, което може да стане само с решение на назначилия го – районният кмет.


Тъй като не е ясно обаче кога и дали изобщо Иванчева ще може да изпълнява служебните си задължения, Клисуров е отправил оставката си и до Столичния общински съвет, и до кмета на София – Йорданка Фандъкова. "Ние можем да приемем този документ само за сведение, като уведомление. Нито Столичният общински съвет, нито кметът на София са назнаичили г-н Клисуров за зам.-кмет и съответно не можем да вземем решение по оставката му като такъв", коментира пред "Дневник" председателят на СОС Елен Герджиков. Той уточни, че столичният съвет е назначил Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет, тъй като е имало правен вакуум, нямало е заповед от Иванчева кой да я замества, докато е в отпуск, и така районът на практика е останал без кмет.
Когато няма кмет, СОС е в правомощията си да се намеси и да вземе решение, ще го направим и ако отново възникне подобно положение, но в момента не сме в такава ситуация, допълни Герджиков. Ако Клисуров намерел начин и бъдел освободен от поста, ако районът останел без кмет, тогава и столичният съвет пак щял да назначи, но не и преди това.


Нека видим какво ще реши Иванчева, когато отпускът й изтече, тя в крайна сметка трябва да реши какво ще се случва и как всичко това ще бъде решено, коментира още Герджиков и прехвърли казуса към районния кмет, който е в ареста.


В същото време отпуската на Иванчева изтича след няколко дни – на 8 май. Според юристи обаче от ареста тя по-скоро единствено може да поиска продължаване на отпуската си, но не и да подписва заповеди и да се разпорежда, съответно не може да заповядва кой да я замести. С това те обясниха и липсата на заповед за назначаване на Клисуров за временен кмет още при първата отпуска на Иванчева. Пред нотариус евентуално Иванчева можела да направи волеизявление, което впоследствие да бъде изпълнено от неин заместник, но и това би бил спорен случай.


Окончателно решение за това кой ще е кмет на "Младост" би могло да се вземе по два начина – или прокуратурата да поиска отстраняването на Иванчева, или тя сама да си подаде оставката и така да се стигне до предсрочни избори.


Прокуратурата не е искала отстраняване, защото Иванчева е в ареста


Това се разбра от думите на шефа на спецпрокуратурата – Иван Гешев, пред "Дневник". Той уточни, че не е разговарял с наблюдаващите случая прокурори, но доколкото му е известно, те не са искали отстраняването на кмета на столичния район "Младост". Гешев коментира още, че ако е на тяхно място, и той би изчакал, защото в момента – докато тя е в ареста, искането е безпредметно. Обясни, че то се прави, за да не попречи обвиняемият на разследването, което Иванчева не може и без това да направи от ареста. Гешев направи и страничен коментар, като заяви, че това как се управлява една община е правомощие на общината. "Ние не можем да решаваме кадровите проблеми на община, която трябва си ги решава сама. Има си процедури, по които да ги решат - има си заместник-кметове. Ние не можем да им решаваме проблемите, както те не могат да решават делата ни. Не може да сме държани отговорни за всичко в тази държава, включая и кадровите проблеми в една община", допълни той.


Иначе Владимир Клисуров пък ясно заяви, че не желае да е кмет, още преди решението на СОС за назначаването му. Той поиска другият заместник на Иванчева – Румен Русев, да поеме дейността. Столичните общинари обаче не се съобразиха с мнението му, опряха се на волеизявление от Иванчева, че желае Клисуров да я замести, и го назначиха. Кой сега ще го освободи обаче не става ясно.


Клисуров е подал и предизвестие по Кодекса на труда, с което заявява, че до месец желае да напусне администрацията на район "Младост". Прекратяване на правоотношенията му обаче също трябва да стане с подпис на прекия му началник.


Докато юристите умуват какво да се прави, Клисуров си е пуснал и няколко дни отпуска – до края на другата седмица. Издал е и заповед, че временно ще го замества Русев.


Днес Русев отново повтори, че максимално бързо ще придвижи всички забавени искания за строителство, отлежаващи в запечатания кабинет на Иванчева, които отговарят на законите. Именно заради тези преписки Клисуров коментира, че не иска да е кмет – не искал да си "цапа ръцете" с подписването им. Повечето от проектите били за строителство в зелени площи, градинки и паркинги. А той имал ангажимент пред хората, които основателно протестирали срещу проектите за презастрояване. Клисуров каза, че се чувства едновременно безсилен – принуден от законодателството да подписва и придвижва проекти, които не одобрява, но в същото време и изплашен, че може да го сполети същата съдба като Иванчева.


Русев пък заяви, че всички подобни забавени казуси веднага ще отидат при главния архитект на "Младост" Стефан Стефанов, за да бъдат придвижени по законосъобразност. Стефанов коментира, че физически отделът му надали ще се справи с обработването на документите в законоустановените срокове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK