Зеленчуковият пазар на ул. "Граф Игнатиев" в София няма да остане след ремонта

Зеленчуковият пазар на ул. "Граф Игнатиев" в София няма да остане след ремонта

© Столична ОбщинаСлед ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" зеленчуковият пазар няма да остане, а книжният ще се върне с нова визия. Фонтанът ще бъде възстановен. Това обяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Така ще се запази духът на София, защото при реконструкцията и се предвиждат драстични промени, отбеляза тя.


След ремонта дружеството "Пазари Запад" ще реши какви и дали да поставя условия какво точно да се продава на пазара за книги - дали да са стари книги, учебници и други изисквания. То ще определи и наемите. В отговор на въпрос дали ще се вдигнат наемите след реконструкцията на улицата, Фандъкова каза, че това е търговска дейност и не би могла да отговори.


Ремонтът започва в началото на другата седмица и ще приключи до средата на октомври. "Беше сключен договор с изпълнител, който има сериозни ангажименти", каза тя и помоли работещите и живеещите там хора за извинение. Фандъкова предупреди, че за около седмица ще има много шум около демонтажа на трамвайните релси. "Очаква се по ул. "Гурко" движението ще бъде натоварено, защото там ще се движи и автобусен транспорт", каза още Фандъкова.


Ремонт на няколко етапа
Проектът е разделен на два етапа. Първият е цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" с участък от ул. "Солунска". Вторият е реконструкцията на ул. "Шишман" и ул. "6-и септември", обясни кметът на София.


24 млн. лева е стойността на целия проект за реконструкция, безвъзмездната помощ е 18 млн., каза зам.-кметът на София с направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев. Ул. "Граф Игнатиев" ще бъде цялостно реконструирана. "Софийска вода" ще подмени и канализацията, изграждана в началото на миналия век.


Зеленчуковият пазар на ул. "Граф Игнатиев" в София няма да остане след ремонта

© Столична Община


С по-безшумни ще бъдат подменени трамвайните релси, които последно са ремонтирани през 80-те години, посочи Фандъкова. Ще бъде подменена цялостната настилка както на улицата, така и на площадите "Славейков" и "Гарибалди", и в градината около църквата "Св. Седмочисленици". Проектът за цялостна реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" е финансирани по оперативна програма "Региони в растеж" с подписан договор за безвъзмездна помощ.


При неспазване на срока изпълнителят ще дължи неустойка 240 хил. лева за всеки ден просрочие. Ще дължи неустойка около 1.2 млн. лева при констатирани нарушения, коментира Фандъкова. А при неотстраняване на появили се дефекти дължи тройния размер на направените за дефекта разходи. Гаранционният срок по договора е 8 години. През този период около 300 хил. лева ще стоят на разположение, ако има дефекти, които изпълнителят не отстрани.


Зеленчуковият пазар на ул. "Граф Игнатиев" в София няма да остане след ремонта

© Столична Община


Промени в движението на транспорта


От 7 май 2018 г. до 9 юни 2018 г. се въвеждат временни промени в организацията на движение. Забранява се влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. "Алабин", в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Граф Игнатиев". Движението на коли ще се извършва в една пътна лента, в посока от ул. "Цар Калоян" към бул. "Витоша" в същия участък.


- по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от ул. "Алабин" до пл. "Джузепе Гарибалди" и от ул. "Солунска" до ул. "Георги Раковски";


- по ул. "Иван Денкоглу" в участъка от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Граф Игнатиев";


- по ул. "Княз Александър I" в участъка от ул. "Стефан Караджа" до ул. "Граф Игнатиев";


- по ул. "Солунска" в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев" и от ул. "Христо Белчев" до ул. "Ангел Кънчев".


При изпълнение на строителните дейности ще се осигури пешеходна проходимост в зоната на строителните площадки с широчина от 1.50 м.


Променя се посоката на движение на пътни превозни средства по следните улици:


- по ул. "Иван Денкоглу" в участъка от ул. "Христо Белчев" до ул. "Цар Асен I", като посоката на движение е към ул. "Христо Белчев";


- по ул. "Д-р Георги Вълкович" с посока на движение към ул. "Ангел Кънчев";


Закриват се местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент", както следва:


- по ул. "Княз Александър I" от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Стефан Караджа";


- по ул. "Солунска" от бул. "Витоша" до ул. "Ангел Кънчев";


- по ул. "Иван Денкоглу" от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Граф Игнатиев";


- по бул. "Александър Стамболийски" между бул. "Христо Ботев" и ул. "Братя Миладинови" - 2 бр. паркоместа отдясно в посока бул. "Витоша", в зоната на новата временна автобусна спирка.


Зеленчуковият пазар на ул. "Граф Игнатиев" в София няма да остане след ремонта

© Столична Община


От 4.30 часа на 7 май 2018 г. до 24.00 часа на 1 октомври 2018 г. се закрива движението на трамвайни линии № 10, 12 и 18 в участъка по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от бул. "Витоша" до пл. "Журналист" за № 12 и 18 и до метростанция "Витоша" (кв. "Хладилника") за №10.


Временно се закриват двупосочни трамвайни спирки - "пл. Гарибалди", "пл. Славейков", "бул. Васил Левски", "УАСГ", "пл. Журналист" и "ул. Вишнева". Маршрутите на трамвайна линия №10 и трамвайна линия №12 се обединяват като временна трамвайна линия № 10 – от жк "Западен парк" по маршрута си до бул. "Витоша", наляво по булеварда, по бул. "Княгиня Мария Луиза", през подлез "Надежда", бул. "Рожен", надясно по ул. "Илиянско шосе", по маршрута на трамвайна линия №12 до кв. "Илиянци" - двупосочно.
Трамвайна линия №18 се закрива.


Разкрива се временна автобусна линия № А-ТМ 10 с маршрут - Зоопарка, ул. "Сребърна", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Джеймс Баучър", наляво по ул. "Свети Наум", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", наляво по ул. "Ген. Гурко", по ул. "Алабин", надясно по бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Ал. Стамболийски", наляво през площад "Св. Неделя", надясно през пл. "Независимост", по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута си до Зоопарка.


Автобусите от линия № А-ТМ10 ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по маршрута.


Разкриват се и четири временни спирки:


- Спирка с код: 6466 – "Сатиричен театър" се организира на ул. "Ген. Гурко" на 25 м след ул. "Г. С. Раковски" в посока Съдебна палата;


- Спирка с код: 6467 – "Съдебна палата" се организира на ул. "Алабин" на 50 м след бул. "Витоша" в посока пл. "Македония";


- Спирка с код: 6401 – "пл. Възраждане" се организира на бул. "Ал. Стамболийски" на 55 м след бул. "Христо Ботев" в посока пл. "Св. Неделя";


- Спирка с код: 6402 – "пл. Св. Неделя" се организира на бул. "Ал. Стамболийски" на 5 м преди бул. "Витоша" в посока площад "Св. Неделя";


Спирка с код: 2601 – "ул. Ген. Гурко" за автобусни линии № 84 и 184 и от маршрута на № А-ТМ10, да се организира като двойна спирка с втори спирков знак.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Липсата на бордюри е предпоставка за наранявания на пешеходци.
  Нищо не видях и за незрящите хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Такъв хубав площад е там - широк, красив и с място да седнеш или да се разходиш нормално, когато ги няма тези кашонджии!!!Защо пак ще ги връщате там?!!
  Вече има книжарници из цяла София, където можеш да гледаш книги цял ден, да седнеш и да почетеш на спокойствие.
  Да, има и книги, които могат да се намерят само от подобни търговци, но не им е там мястото!

 3. 3 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Някой разходил ли се е вечер, след като кашонджиите си тръгнат какво оставят след себе си? Не площад, а бунище. Кашони от банани, пликове и хартии в огромни количества. Докога? Крайно време е да се разкарат от там. Преходното време, в което не остана нито една книжарница в София отмина. Сега има навсякъде огромни книжарници, в които, както е написал преди мен един от коментиращите, може да четеш и да търсиш книги цял ден на тихо и удобно място.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":


  До коментар [#3] от "HERMES":

  Ей, само мрънкане. Трици ли да ядът ”кашонджийте”?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Добре е, è няма да остане. Беше си цигания.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Мале, ужас ще е без трамваи за тези, които го ползват от Лъвов мост до Попа /като мен/. Айде аз там живея, но много хора се прекачват от други превозни средства.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#6] от "victortrt":

  Метрото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#4] от "DDR":

  Викаш няма друго място в цяла София, където да ги сложим алкохолизираните прошляци - трябва да е точно на един от най-хубавите и централни площади.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Сергиите и тарабите са като рак. Пуснат ли трима, скоро ще заемат целия площад. Само по "Симеон" и "Екзарх Йосиф" има 50 празни магазина, омазани със спрей. Да се местят там с кашоните - на топло и на сухо.

 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  споко до 10-15 години книжната литература че изчезне и пазаро че се саморазпусне... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":До коментар [#3] от "HERMES":Ей, само мрънкане. Трици ли да ядът ”кашонджийте”?
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Ти да не мислиш, че тези брадясали алкохолици са истинските собственици? Повечето будки се водят на "дългосрочен договор" към някой "знаков общински съветник". Плаща 6 стотинки/кв.м. по "30-годишен договор" от 1996 г. , дава ги по 60 лева и като имаш 500 катуна по кьошетата на София, можеш да си наемеш защитници.

 12. 12 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Джвакащите плочки по Графа си бяха нещо като негова запазена марка... Дано да е качествен ремонтът... и някой да се сети да отреже самораслото дърво пред медальона на Левски

  I shave with Occam's razor
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#8] от "kapitan_laino":

  ”Алкохолизираните прошляци”, както ги наричаш, са хора, които с труд и предприемчивост си изкарват хляба. Няма престижен и непрестижен труд и начина по който някой си изкарва честно хляба, не може да бъде повод за омаловажаването му. Отделно, ”кашонджийте” придават колорит на това място, много хора минават от там именно заради тях. И аз например, когато съм в Бг, това е едно от малкото места които специално посещавам. За чужденците е една атракция. Иначе площада е нищо особено. Помня го още от времето когато ходех на алианс там.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Не са "кашонджии",а букинисти. Като на южният бряг на Сена в Париж.

 15. 15 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Свикнали сме наистина, но факт - май по-добре да го няма...

 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 890 Любопитно

  До коментар [#13] от "DDR":

  Айде стига с тоя смешен плач, изкарвали си хляба, никой не им забранява да си го изкарват, просто не трябва да е точно там. Аз ако си пльосна една сергия да продавам парцуца на жълтите павета сигурно ще е много красиво. А иначе са толкова "колоритни" и в "духа на София" колкото наспиралите по тротоарите таралясници - дай и тях да не пипаме.

 17. 17 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Да им намерят подходящо място.
  Площада, дори и нов, ще го направят на кочина, точно за няколко месеца.

  Не е като да няма подходящи места в София.

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Не виждам кал точно се запазва духът на София. В него не съществува този книжен битак, нито зеленчуковия. Впрочем, в него не съществува и онова недоразумение, фонтанът убиец. Що да ги пазим?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  На Славейков няма но предприемчиво. Не е и атракция за никого. Това, че ТИ минаваш е проблем, но само твой.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Липсата на бордюри е предпоставка за наранявания на пешеходци.Нищо не видях и за незрящите хора.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА

  Софийска община е най-големия враг в света на незрящите , по-добре в минните полета в пустинята на Ирак от колкото в София!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#8] от "kapitan_laino":И аз например, когато съм в Бг, това е едно от малкото места които специално посещавам.
  —цитат от коментар 13 на DDR


  Напълно съм съгласен с теб! Когато съм в София това е мястото, което винаги посещавам, независимо от причината, която ме е отвела в скъпата ни столица...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  точно прошляци са!

  като дойдеше детенце за учебник или речник на Оксфорд и тичаха да го купят от Оксфорд център (отстъпка 55-65% от каталожната!), че да го продадат на двойна цена!

  колко ли родители са "изгорели" с речник за 15лв, купен за 65лв?

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":На Славейков няма но предприемчиво. Не е и атракция за никого. Това, че ТИ минаваш е проблем, но само твой.
  —цитат от коментар 19 на Darth Plagueis


  За мене минаването от там не е проблем а удоволствие.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":точно прошляци са!като дойдеше детенце за учебник или речник на Оксфорд и тичаха да го купят от Оксфорд център (отстъпка 55-65% от каталожната!), че да го продадат на двойна цена!колко ли родители са "изгорели" с речник за 15лв, купен за 65лв?
  —цитат от коментар 22 на хм


  Ако бяха прошляци, нямаше да се сетят да изкупят речниците. На това му се вика предприемчивост.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Не виждам кал точно се запазва духът на София. В него не съществува този книжен битак, нито зеленчуковия. Впрочем, в него не съществува и онова недоразумение, фонтанът убиец. Що да ги пазим?
  —цитат от коментар 18 на Darth Plagueis

  Някак за либералнио-оШфорковскитте шамани столична община близки до Фандъкова е най- хубаво Графа и Раковска да са улици на евтини евробакалии със по-лоша стока за Източна Европа,обекти на аптекарските кланове, на мириканските сандвичарници лоясалите пилета!
  В културна Европа тези ги напъждат в по-победните квартали или след околовръстното!
  Има ли голям град в Италия.Франция,Испания и Гърция където в центъра да няма малки пазарчета?
  Проблема ,че у нас пазарите се управляват от общински фирми които са доста съмнителни от към качеството на човешкия ресурс в тях, назначаван по шуро-баджанашка линия !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  Щом за теб кашоните и арматурата са удоволствие, а мародерският тарикатлък е предприемчивост - няма какво да дискутираме повече.

 27. 27 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":

  A пък и в книжарницата можеш да разлистиш книгата а сега на Славейков често тя е в целофанче и дори не смееш да поискаш да ти я 'разопаковат' под враждебния поглед на букиниста, който набързо те е преценил дали си платежоспособен или само зяпаш... :)

 28. 28 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Уморих се от някви , които се появаяват от време на време в София , да взимат страна и да се изказват неподготвени....

 29. 29 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Какъв труд и предприемчивост намери у тези мизерници. Другия път като се върнеш, отиди на "Илиянци" или Битака - ще намериш още повече колорит, че и атракции.

 30. 30 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  Много си прост, бе Жоре. Каква предприемчивост е да изкупиш речниците??? Ти влизал ли си в книжарниците, да видиш по колко стелажа и огромна количество речници има и на какви ниски цени са. Само един пример - Преди известно време си купих Илюстрован Оксфордски речник, намален на 29 лева от Буктрейдинг (реалната му цената е 139 лева).

 31. 31 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами не е същото до 7-мо училище - сменяш на Сердика и т.н. То и пеша става де, но трамваите по графа имаха някаква важно транспортна роля след като спряха тези по витошка. Сутрин са си доста пълни все пак.

 32. 32 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Чудя се дали PR-ите на Столична община ще се научат да изключват спел-чекинга (особено когато незнайно защо не е инсталиран съответния език) при визуално публикуване на информация?!

 33. 33 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 785 Любопитно

  Аз предпочитам да има кашони вечерно време (нима е невъзможно да бъдат налагани наказания за това!?), отколкото да се храня в Макдоналдс.

 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1265 Весело

  Разкарайте поне 50% от тези жалки мръсни павилиони на Славейков.
  Отвратителни са.
  ...
  Умилително е как в презентацията на общината стоят подчертавките на Spelling/Grammar на MSWord...
  Смях през сълзи :)

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В Париж сергиите също са неугледни и на много от тях се говори...български:) Ако останат на Славейков, нека поне ги задължат да продават наистина САМО АНТИКВАРНИ книги, а не учебници и Паулу Коелю. Така наистина ще има дух, макар и известна неугледност с пожълтелите книги. Все пак площадът с паметника, с Градската библиотека, с Френския институт си е едно литературно средище, редно е букинистите да останат, но като истински букинисти, а не като книжари.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#26] от "kapitan_laino":

  Добре

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Наркодилърите също са предприемчиви - да им дадем повече поле за изява.

  Изобщо защо повече от 1 млн. жители + гости на София трябва да се съобразяват с поминъка на дузина амбулантни търговци?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 38. 38 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Жалко за зеленчуковия пазар.

  Ще го запомня със смесени чувства - хубава стока, но високи цени и специфични търговски практики.

 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Най лесното решение е да ги разкарат а на тяхно място да сложат масичките на Мак Доналдс и няколко нови кафененца. По същата логика не е зле да разкарат и шахматистите от пред народният театър. Викат, пушат, пият бира, спорят, кибици, потни, сигурно се облекчават и в храстите. Като искат да играят шах, да се запишат в някой клуб а не да блокират пейките, да няма къде човек да седне.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":

  Да. Цяло поколение е израснало, което не помни площада в нормален вид без бананови кашони и стелажи.

 41. 41 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дано поне ремонта да си заслужава

 42. 42 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Добра идея!Тези зеленчукови тараби само загрозяват центъра на София!

 43. 43 Профил на rua52557724
  rua52557724
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ало, Дневник! Неграмотни редактори имате - върху снимките правилното изписване е Столична община, а не Столична Община.
  Колкото до ремонта - ГЕРБ ще откраднат няколко милиона, ще сътворят поредното строително безобразие и некачествено изпълнение.

 44. 44 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#42] от "bat_plamen":

  Добра идея!Тези зеленчукови тараби само загрозяват центъра на София!

  С тия трябва да изчезнат и клошарите , продавачите на чорапи , бабичките с копривата , млекарите , геврекчиите , въобще всичко което сме свикнали да гледаме и да се спъваме в тях . Всичко или нищо

 45. 45 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#6] от "victortrt":

  Това си е отвсякъде пешеходно разстояние.

  No Pain No Gain
 46. 46 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Хайде с ремонта и промяна на името .

  No Pain No Gain
 47. 47 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Племенникът ми беше в Хелзинки и разказваше, че сутрин за около 2 часа и следобяд за също толкова време на площада пред парламента правят пазар за зеленчуци. Когато изтече времето, сергиите се вдигат, мястото се разчиства от общината и няма следи, че е било пазар, гледахме снимките от площада. Вечерта това се повтаря.

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#47] от "ikar_01":

  Виждал съм нещо подобно в Рим. Излизам сутринта от хотела - на уличката пазар за зеленчуци, който вечерта го нямаше. Прибирам се в ранния след обяд - никаква следа от никакъв пазар.

 49. 49 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":До коментар [#3] от "HERMES":Ей, само мрънкане. Трици ли да ядът ”кашонджийте”?
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Поне се научи да пишеш, преди да коментираш...книги!!!

  кашонджиИ не се пише с Й, а с И!!!В българският език няма множествено число с Й - запомни го това!

 50. 50 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Букинистите много отдавна нямат място пред Софийската библиотека, нито пък на централен площад по цяла седмица. През уикенда може да се прави базар покрай Перловската река при Националния стадион - ще е атракция, но няма да пречат.

 51. 51 Профил на pavelski
  pavelski
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Заедно с ремонта да се смени и името на улицата.

 52. 52 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Зеленчуци реално продават на 2-3 места на този пазар. Другите са гащи и китайско карго, на което не му е там мястото...

 53. 53 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#2] от "chinaski":

  А къде им е мястото? В манастирски ливади ли? Книжния пазар е неизменна част от това място, дълбоко исторически и културно обвързано. Точно там му е мястото. Може да му промени облика и да стане по-красиво, но мястото му е единствено там. Като не ви кефи - обратно на село.

 54. 54 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 485 Весело

  е поне неделен фермерски пазар няма ли да ви зарадва ? че от тия прекупвачи ще започнете да светите в оранжево

 55. 55 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#52] от "hahohehi":

  Точно. Този пазар е незаконен върху тротоара. Никога не е имало пазар там. И той като книжния на Славейков възникна през 90те и няма сила, която да го мръдне. Те и провинциалистите в общината не са виждали тези места преди пазарите да се пръкат там.

 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#53] от "m_todorov":


  До коментар [#54] от "rossen4i4o":

  Мислите ли, че някой ще разбере какво му казвате?
  Аз лично, мисля, че не.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#49] от "chinaski":

  Добре

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#53] от "m_todorov":

  Сельо виж снимки на Славейков преди 1990та. Може да върнеш и до 20те години на 20 век. Сайта се казва Изгубената България.

 59. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Хайде с ремонта и промяна на името .
  —цитат от коментар 46 на tokkay


  абсолютно безобразие е името на фактическия палач на Левски да е име на улица в София; впрочем същото се отнася и за Аксаков и не е нужно да чакаме да я ремонтират

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 60. 60 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  знаеш много добре, какво да ми ядът кашонджиите

  Ти за мен си Мики Маус!
 61. 61 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "chinaski":

  Приятелю, имаш седем грешки в две изречения. И не си видял другата негова очевидна правописна грешка. Това не е просто двойка, това е кръгла нула. Не се обаждай по правописни и пунктуационни въпроси, моля те.

 62. 62 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#16] от "kapitan_laino":

  Започнаха да наемат помещения и вече има няколко колоритни книжарници

 63. 63 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Винаги ми е било проблем привечер да минавам с детето от там, защото пешеходната зона е малка, но пък кногопродавците са ми най-малкия проблем в битоването ми около Славейков и не и бира гайле

 64. 64 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 456 Неутрално

  и без това цените им бяха високи и надути с нула хигиена, няма да ми липсват.

  ще спестя останалите впечатления за да не ме помислят за расист и мразещ малцинствата, психичноболните и наркозависимите.

 65. 65 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Не можаха ли да започнат ремонта след срещата на ЕС в София
  Площада издържал 100 години сега ще го разкопаят и след ремонта само 8 години гаранция
  Славата на българския градинар съвсем ще изчезне от центъра на софия

 66. 66 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  През '90-те това беше мястото, където да търся трудно намираща се книга, но в 2018 с целия този интернет мисля, че не му е там мястото на книжния пазар.
  Както беше споменато по-горе, може от време на време да бъде организиран пазар, но не ми се вярва, че след като свърши пазара всичко ще е все едно го е нямало.

 67. 67 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#24] от "DDR":

  прошляци са, защото лъжат хората с цените, а вечер площадът прилича на сметище - осеян целият с найлони от пакетите с книги/учебници!

 68. 68 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  "Очаква се по ул. "Гурко" движението ще бъде натоварено, защото там ще се движи и автобусен транспорт", каза още Фандъкова.

  Очаква се движението ДА бъде натоварено - или на Фандъкова, или на дневникарите бая им куца граматиката.

 69. 69 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Места като книжния пазар на Славейков създават облика на един град. Още повече, книжовността е основен национален идеал. Ако се обособи като стерилен площад с гербаджийски плочки ще загуби цялата си автентичност и живец, а вместо това може да го превърнем в туристически символ.

 70. 70 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#53] от "m_todorov":

  Бахаххаха, дълбоко исторически 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 71. 71 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ремонтите на "Витошка" и на "Попа" харесват ли ви? Не? Е, след тази поредна реконструкция, няма да остане нищо от ''духа на София''.И ''Графа" по подобие на споменатите в началото обекти, ще заприлича на центъра на Правец от 1982г.Критерий - какво да правиш.Пък и откъде, провинциалистката Фъндъкова и останалите пастири в общината ще знаят какъв е духът на София? Това да не са ти каруците в Самоков....

 72. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#47] от "ikar_01":Виждал съм нещо подобно в Рим. Излизам сутринта от хотела - на уличката пазар за зеленчуци, който вечерта го нямаше. Прибирам се в ранния след обяд - никаква следа от никакъв пазар.
  —цитат от коментар 48 на Един препатил  До коментар [#25] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Племенникът ми беше в Хелзинки и разказваше, че сутрин за около 2 часа и следобяд за също толкова време на площада пред парламента правят пазар за зеленчуци. Когато изтече времето, сергиите се вдигат, мястото се разчиства от общината и няма следи, че е било пазар, гледахме снимките от площада. Вечерта това се повтаря.
  —цитат от коментар 47 на ikar_01

  Аз се разходих по центъра преди седмица , той остава емблематичен за ГЕРБ и ще остане в Историята!
  Гледам пред офиса на силовата групировка на Дондуков до ЦУМ, тенекиени каскадни саксии с петунии сложени на трупчета от разноцветни павета и чужденците си правят селфита като се забавляват!
  Колкото до пазарите разгледах решения на Столична Община гласувани от задругата от общински съветници - източвали са яко пари към шорубаджанаци да правят уж по-европейски ремонти на пазарите!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 73 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Разстроено

  Не пише кога ще е ремонтът на ремонта.
  Не пише колко са платили собствениците на книжарници за да се ликвидира книжния пазар.
  Не пише колко са селяните в столична община, но се сещам, че са повече от софиянците.

 74. 74 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#45] от "tokkay":

  Да, ако не бяха оставили една тясна пътечка между стените и панелите и не беше шумно и прашно, си е пешеходно разстояние. Добре че има нещо като успоредни, но ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK