Заради случая с пътуването до Бразилия на онкоболна законът ще бъде променен

Кирил Ананиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Кирил АнаниевСлед пътуването на онкоболната Теодора Маджарова до Бразилия с лечебна цел, където състоянието й се влоши, Законът за здравето ще бъде променен. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента, цитиран от "Фокус".


Организаторът на пътуването Кармен Лазарова не фигурира в регистъра на Районната здравна инспекция и може да бъде глобена с до 10 хил. лв., а сайтът й да бъде закрит, добави министърът. На сайта й се предлага лечение със светена вода, с билки, от разстояние, само по снимка и с магически практики и ритуали, но самата тя твърди в телевизионни интервюта, че не е лечител.


"Със сигурност има и други лечители, които прилагат лоши практики. Трябва Законът за здравето да бъде променен по някакъв начин и да се регламентира много по-добре дейността, която е призната и законна и категорично да бъде определена тази дейност, която е непозволена. В това число и засилване на контрола", заяви Ананиев. По думите му в закона трябва да се предвиди и детайлно разглеждане на видовете наказания в зависимост от нерегламентираната дейност.


Пред депутатите от здравната комисия министърът съобщи, че проблемът с липсата на лекари в трудово-експертрите лекарски комисии (ТЕЛК) има решение, включително и чрез опдобряване на нормативната уредба. Една от идеите е създаване на мобилни ТЕЛК. Освен това на лекарите в комисиите вече е дадена възможност да работят не само на трудов, но и на граждански договор и с намалено работно време.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK