Европа алармира за нечовешки условия в домовете за психично болни в България

Европа алармира за нечовешки условия в домовете за психично болни в България

© Надежда Чипева, КапиталУсловията в институциите за психично болни в България могат да бъдат описани като нечовешки и унизителни. Все още има множество сведения за малтретиране на задържани от полицията лица. Положението в затворите малко се подобрява, но в същото време корупцията там остава сериозен проблем. Агресията между затворниците също е голяма.


Това са част от основните констатации на комитета на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание. Звеното публикува днес своя доклад от седмото си периодично посещение в България - от 25 септември до 6 октомври 2017 г. Документът е оповестен по искане на българските власти.


По отношение на третирането на лица в полицейските управления комитетът отбелязва съвсем леко подобрение в сравнение с положението през 2015 г. Това най-вече се отнася за свирепостта на докладваните методи за малтретиране, която леко намалява, отбелязват наблюдателите. В същото време обаче делегацията пак е получила много твърдения за физическо малтретиране на лица (включително непълнолетни), които са задържани или са били наскоро задържани от полицията.
Комитетът приветства предприетите от българските власти стъпки за подобряване на положението в местата за лишаване от свобода и ги насърчава да продължат усилията си. Делегацията е видяла доказателства за ремонт в почти всички посетени затвори.


В същото време наблюдателите отбелязват, че корупцията остава сериозен проблем в българските затвори. "Както се наблюдава при предишни посещения, служителите в затворите, изглежда, са основният източник на контрабанда, която влиза в затворите. Освен това делегацията отново получи твърденията, че някои служители са поискали плащания по въпроси като положителна оценка на поведението на затворниците и осигуряване на работно място", се казва в констатациите.


Делегацията получила малко оплаквания за малтретиране от страна на затворническия персонал, като повечето от хората са се оплакали от вербална агресия и грубо отношение. За разлика от това обаче сериозен проблем и то в повечето посетени затвори е насилието между самите арестувани. Това важи в най-голяма степен за ареста на бул. "Г.М. Димитров" в София и за затворите в столицата и Варна, се казва в констатациите.


Здравните услуги в затворите остават лоши, особено заради сериозния недостиг на здравен персонал. Комитетът призовава българските власти да предприемат решителни стъпки за укрепване на здравните екипи в затворите. Необходими са и спешни стъпки за увеличаване на наемането на персонал в местата за настаняване на затворници.


От комитета определят и като напълно неприемлива ситуацията в ареста в Сливен и в сградата в Софийския затвор, където са задържани чужденци. След посещението българските власти информирали, че е започнало обновяване на помещенията в Софийския затвор, което трябва да завърши през август тази година. А за ареста в Сливен имало обявена тръжна процедура за изграждане на нова сграда.


Наблюдателите получили и твърдения за физическо малтретиране от страна на служители в дома за настаняване на чужденци в Любимец. Регистрирани са и много оплаквания, че в Любимец служителите се държат унизително към задържаните чужденци. В дома материалните условия са оценени като много лоши - спалните помещения са с голям капацитет, разрушени, мръсни и натъпкани с двуетажни легла. "Не беше осигурено абсолютно нищо за повече от 40 непълнолетни, придружаващи техните родители (включително бебета) - липсваха необходимите храни и дрехи, играчки, дори получаването на пелени за кърмачетата и санитарни материали за жените е силно затруднено", констатират от делегацията.


Жестокост, утвърждаване на властта с пръчки и заключване със седмици


Докладът отделя сериозно внимание на множеството сигнали за сериозна физическа агресия в институциите за психично болни.


В психиатричната болница "Раднево" пациенти съобщават, че са били удряни, ритани и блъскани от санитарите. Нещо повече, те се оплакали, че санитарите носели пръчки, с които утвърждавали властта си и заплашвали пациентите. Пръчките били открити впоследствие от наблюдателите.


"Помещенията в посетените психиатрични болници, Раднево и Севлиево, бяха частично разрушени, голи, без зачитане на личното пространство и право на личен живот". Най-сериозни са проблемите в заключените отделения, където много от пациентите са били силно ограничени при достъпа до чист въздух, понякога не са можели да излизат навън в продължение на седмици, казва докладът.


Комитетът препоръчва да се предприемат спешни мерки за справяне със сериозните трудности при набиране на персонал. "От делегацията беше установено, че невъзможността за наемане на санитари в психиатричната болница в Раднево води до неприемливата практика да се наемат редица пациенти от мъжкото отделение, които да действат като санитари в болницата, включително да помагат на персонала да контролира и ограничава други пациенти", изразяват притеснение наблюдателите.


Делегацията е посетила и домове за лица с психиатрични разстройства в Твърдица и Радовец и домове за хора с умствени увреждания в Батошево, Качулка и Твърдица.


Докато в дома в Батошево делегацията не е получила никакви достоверни твърдения за физическо малтретиране от персонала, в институциите в Качулка, Радовец и Твърдица наблюдателите са били сигнализирани, че пациенти са били удряни и бити, като в домовете в Твърдица и Радовец дори са били бити с пръчки.


"В контекста на констатациите комитетът е много загрижен да научи за смъртта на 30-годишен мъж в дома в Твърдица през септември 2017 г. При липса на аутопсия делегацията поиска от българските власти ефективно да разследват обстоятелствата около него и причините за тази смърт. Според българските власти на 13 декември 2017 г. Сливенската окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за разследване на престъпление по чл. 124, ал. 1 от Наказателния кодекс", пише документът.


В дома в Радовец, където се настаняват хората с най-тежки увреждания, има само две големи спални помещения, липсва санитарен блок. В една от двете спални (известна на жителите като "опиканата стая") хигиенните условия не са подходящи за институция за грижи и "биха могли да бъдат описани като нечовешки и унизителни", заявява делегацията. Настанените там били намерени, лежащи на леглата си, напълно покрити с мухи, подът бил наводнен от урина и пълен с фекалии. След посещението българските власти информирали, че в заведението са построени две нови санитарни помещения, поръчани са нови легла и са предприети мерки за осигуряване спазването на санитарните стандарти.


Въпреки забраните в българското законодателство в домовете за социални грижи да се прибягва до изолиране на пациенти делегацията е установила, че трима души със сериозни умствени увреждания, смятани за особено опасни, са били заключвани в продължение на дни в специални стаи в дома в Качулка.


Броят на медицинските сестри и санитари, които са на разположение за осигуряване на грижи, комфорт и надзор на жителите във всички посетени заведения за социални грижи, е неадекватен.


Комитетът не може да избегне трезвия извод, че жителите на посетените социални заведения са били фактически изоставени от държавата, която очевидно не е предоставила на тези уязвими лица необходимите човешки контакти, комфорт, грижа и помощ, както и достойнството, което заслужават. Също така е изключително жалко, че персоналът (и ръководството) на тези заведения са оставени да се борят ден за ден с напълно недостатъчни човешки ресурси, без адекватно финансиране и без никакво внимание или подкрепа от страна на българските власти.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6191 Любопитно

  А Европа ИМА ЛИ СИ ХАБЕР - колко психично болни в България не са в домове, а са нечовешки условия - къде ли не ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4643 Неутрално

  "Европа алармира за нечовешки условия в домовете за психично болни в България"

  Абсолютно са прави, но поради липса на средства много от психично болните не са хоспитализирани.

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Няма по-психично болни индивиди от българските политици. Обезумели от алчност унищожават всичко, накрая и себе си.

 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Срам и позор за нас като общество е това, което се случва с тези домове.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1985 Неутрално
 6. 6 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Да пратят хора, да дадат пари и да изградят нови помещения по някоя програма. Най-добре да го свърши някоя европейска група, а не просто да наливат пари в тая черна дупка. Положението във всякакви държавни учреждения ( болници, санаториуми, затвори и дори пощите ) е трагично, но явно на никой не му пука.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 748 Неутрално

  и ко?
  секи, който живее при геноцид от 300 лева на месец - полудева!
  нема начин. ше стават милиони или ше умиргат по повелята на костов.

 8. 8 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  какжо ти е виновна Европа, бастуне?

 9. 9 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Разстроено

  До коментар [#4] от "johnniewalker":

  Прав си , но се замислих , дали аз ще мога да работя там .... май само с добри думи няма да се получи !

 10. 10 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#6] от "Pow":

  Не става само с помещения. Ако няма добре обучени хора, всяко ново помещение скоро ще се превърне в" описана стая". А хора се задържат с добър стандарт на живот и това не значи само високи заплати.

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Сложен проблем, който няма лесно разрешение. Тези хора имат нужда от специализирана, професионална грижа, която няма как да струва евтино - бях чувал ценоразписи за частни старчески домове за хора с деменция - цените почваха от 1000 -1200лв/месец за общо взето базисните неща - храна, хигиена и общи медицински грижи - без разни специализирани терапии и подобни.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Пак се мъчат да ни сринат европредседателството.

 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 779 Разстроено

  какво Човещтината остана в деградираната българска душа ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 779 Разстроено

  До коментар [#8] от "alg57373608":

  нали знаещ, типиЧна българска мантра: на нас все другите са ни виновни !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Обърквам се от смесването на "Затворници", "Затвори", "психично болни" и "домове за лица с психиатрични разстройства" в един текст.
  Дали става въпрос за две отделни системи, тази на затворите със специализирани заведения за "психично болни затворници" и отделно за "домове за лица с психиатрични разстройства"? Това би било логично.
  Нелошо съм запознат съсъ системата на затворите в САЩ, и да, там има както крила за хора с психични отклонения, така и отделни институции за "психически болни млади престъпници" и за "психически болни престъпници с тежки присъди" - за серийни убийства и т.н. Обикновено тези последните затвори са в по-малко населени места и служат за създаване на редовен поминък на населението. Виж, освен частните психиатрични клиники обществени изолатори за психично болни има много малко и тази група обикновено е оставена на грижите на затворите (или без тях).
  Някой може ли да сподели добра европейска практика в тази насока?

 16. 16 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Най-важният показател за цивилизоваността на едно общество е отношението към психично болните. За съжаление България е на дъното на цивилизацията в това отношение.

 17. 17 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Ето това е един плюс на ЕС или сходна структура като САЩ--обективни оценки може да се получават от хора които не омотани в локален гьол и не се боят от локалните големци, дори нишките да стигат до министри, прокурори, премиери, и президенти.

  Така един италианец който се бои от своите мутри, може да даде обективна оценка на свинщини в Холандия примерно, и съответно холандец на който му дреме на крачола колко велики се италианските величия, може да даде обективна оценка на свинщини в Италия.

 18. 18 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 600 Неутрално

  ...Естетвено, копмплексираният селнянин няма да каже "благодаря" когато чужденец каже истината за положението, а напротив, че почне веднага да бучи "а вие защо мъчите негърчета"...

 19. 19 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Много разбират те лудите от човешки условия...и златна тоалетна да му сложиш пак се изхожда навън и маже по стените...единственото лечение което им прилагат в клиниките е да ги надрусат и после гледат като говеда...закривай...

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Много разбират те лудите от човешки условия...и златна тоалетна да му сложиш пак се изхожда навън и маже по стените...единственото лечение което им прилагат в клиниките е да ги надрусат и после гледат като говеда...закривай...

 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  НИЕ НЕ СМЕ ЗА ГРУПАТА "ЕВропа на 2РА СКОРОСТ"
  НИЕ СМЕ ЗА "ЕВРОПА НА ЗАДНА СКОРОСТ".

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#21] от "aramissss":

  ....3-та !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Срам и позор е това за България. Мой съученик-психиатър емигрира, след като беше стигнал почти до самоубийство заради условията в лудниците. Липса на персонал, лекарства и в резултат забравени от държавата и бога мъчилища.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3053 Любопитно

  До коментар [#15] от "daskal1":
  А за добрите ...практики на иконата Рейгън да кажеш нещо?
  https://www.salon.com/2013/09/29/ronald_reagans_shameful_legacy_violence_the_homeless_mental_illness/
  President Reagan never understood mental illness. Like Richard Nixon, he was a product of the Southern California culture that associated psychiatry with Communism.

 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3053 Любопитно

  И да добавя от личен опит...Денят, преди голямото избиване на малки деца от психопат
  в Сенди Хиллс ние катастрофирахме с Дуся малко.. Този субект, би бил пациент на закритите за полети кукувичи гнезда и в района.Децата биха били спасени.
  Странно, но така наречените Руски хълмове( имение на сина на Толстой) е оттатък моста с местопрестпълението...На този мост някакъв психопат разрязал неверната си жена стюардеса на късчета и я разсеял в реката....

 26. 26 Профил на skitnikapozemqta
  skitnikapozemqta
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В Белгия даваха как един град е приспособен за хора с деменция, така че да няма нужда от специално заведение, където не специашисти ама поне обучен персонал да ги обгрижва по цял ден ами да си излизат хората през деня и ако се изгубят и така нататък да има протокол. Например работниците в супермакеркета бяха инструктирани да обръщат внимание на старците ако се въртят все едно са изгубени и да звънят на определен телефон при проблем със стари хора. Ние сме, хмм.. в 19ти век.

  Тролът не винаги спори със себе си, но когато го прави то е през няколко различни акаунта.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK