През почивните дни КАТ ще дебне с камери из нощна София за висока скорост

През почивните дни КАТ ще дебне с камери из нощна София за висока скорост

© Пресцентър МВРМаксимален брой полицейски служители ще са разположени на основните трасета в страната за почивните дни. Това каза шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, цитиран от "Фокус". По думите му полицаи ще има и на всички места, където масово се събират хора.


Рановски припомни, че акцията на "Пътна полиция" за проверка на шофьорите за неплатени глоби и невръчени електронни фишове продължава до края на седмицата - 6 май. "Нека всички водачи знаят, че ако бъдат спрени и се установи, че имат неплатени електронни фишове, те ще им бъдат връчени на място. Ако имат неплатени глоби, може да им се наложи да прекратят пътуването поради отнемане на свидетелството им за управление до изплащане на глобата", обясни той. Допълни, че през събота и неделя ще има и специализирани операции за употреба на алкохол и наркотични вещества.


"Традиционно преди официални празници се спира и ограничава движението на тежкотоварни автомобили. Днес се ограничава движението на товарни автомобили над 12 тона от 16.00 до 20.00 часа по автомагистрали и основни пътни направления и на 7 май пак се ограничава движението на товарни автомобили от 14.00 до 20.00 часа", каза още Рановски.
За следенето за скорост в София и през нощта предупреди шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.


"Новата камера се пуска нощно време и снощи само за 2 часа на бул. "България" имаме над 70 клипа за превишена скорост на автомобили. Усилено през празничните дни нощно време ще работи камерата за скорост на големите булеварди. Призовавам гражданите да са внимателни, да спазват знаците, които са поставени, и необходимите ограничения за скоростта", обясни той.


Допълни, че днес от 14.00 часа на всички изходи на столицата ще са разположени полицейски екипи, които при нужда ще подпомагат и регулират движението. "През почивните дни ще имаме много мероприятия, ще се затваря централната градска част, ще има доста натоварено движение. Призовавам гражданите да са по-толерантни и да не се изнервят, тъй като сега ще се прави генерална репетиция за парада, а после той ще се проведе", добави Тенев.


По-подробно за мероприятията в столицата през почивните дни разказа началникът на "Охранителна полиция" към СДВР Борислав Муеров: "Както знаете, по традиция Министерството на отбраната и Националната гвардейска част организират честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия, за което СДВР е ангажирала целия полицейски състав във връзка с подготовката, генералната репетиция и самото тържество, което е на 6 май. Освен празнуването на 6 май има много съпътстващи мероприятия през тези почивни дни, за които сме създали необходимата организация. Като цяло на 5 май от 18.00 часа пред президентството ще има музикален парад. Там ще има изградени контролно-пропускателни пунктове, след което ще бъде създадена такава организация - всички улици, които са към самото президентство и прилежащата територия, ще бъдат тампонирани с механизирана техника във връзка с обезпечаването и спокойствието на гражданите".


"Наред с този празничен парад знаете, че футболен клуб ЦСКА чества своята годишнина, за което през целия ден ще има мероприятия, които са ангажирани в Борисовата градина, и по-специално на стадион "Българска армия". Там цялото парково пространство ще бъде обезпечено със сили на столичната дирекция, като основната част по мероприятието ще бъде от 18.00 часа на стадион "Васил Левски"", поясни Муеров.


"На 6 май ще бъде спряно движението на пл. "Св. Александър Невски"; пл. "Независимост"; "Княз Ал. Първи"; бул. "Цар Освободител" и пл. "Народно събрание" до края на мероприятието. Преди самия парад знаете, че има друго мероприятие, което е от 9 часа на Паметника на Незнайния войн за водосвет на бойните знамена. Там ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове с рентгенови рамки. Няма да бъдат допускани лица в явно нетрезво състояние, лица, които носят забранени предмети и оръжия. През цялото време ще се води активно наблюдение от екипите по антитероризъм", каза още Муеров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK