Румен Радев: Западните Балкани да не отклоняват европейското внимание от Дунавския регион

Румен Радев: Западните Балкани да не отклоняват европейското внимание от Дунавския регион

© Прессекретариат на държавния главаЗа президента Румен Радев Западните Балкани са важни за стабилността на Европа, но те не трябва да отклоняват вниманието от развитието на Дунавския регион.


Тезата на държавния глава бе развита на конференция "Устойчиво развитие на Дунавския регион" в Русенския университет "Ангел Кънчев" днес, където той изнесе лекция заедно с колегите си от Австрия и Румъния Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис. Тримата държавни глави са в крайдунавския град на среща на тема "Бъдещето на обединена Европа", тъй като страните са последователно председатели на Съвета на Европейския съюз (ЕС).


Европейската интеграция на Западните Балкани е основен приоритет на българското председателството, но днес Румен Радев призова за повече действия и по-добра координация на правителствата на трите държави за развитие на Дунавския регион, както и да се постави въпроса пред европейските институциите.
"От векове река Дунав свързва хората от долното, средното и горното поречие. Трябва да възстановим връзката и да я изведем на ново съвременно ниво. Има и успешни, и бедни региони", каза Радев на пресконференция в Русе. Според него развитието на стратегията може да помогне за съживяването на Северна България.


Румънският президент Клаус Йоханис дори коментира, че трябва да се даде нов тласък на Дунавската стратегия, за да бъде включена в многогодишната финансова рамка на ЕС. Той си пожела повече кораби по Дунав, тъй като търговията винаги е била катализатор на развитие.


Проблеми и предизвикателства


И пред студенти, и пред журналисти Румен Радев обяви, че тримата президенти си задават множество въпроси. Сред тях - каква е перспективата пред европейския проект, отстояваме ли достатъчно нашата сигурност, какво е бъдещето на мигрантската криза, измеренията на европейската перспектива на Западните Балкани, нашето дигитално бъдеще, готовността ни за действие и неутрализиране на терористични актове и др. По думите му предизвикателствата пред общността са големи и заради това е нужна координация и общи действия.


Според австрийския президент Александър ван дер Белен Европейския съюз е мощен икономически фактор, но трябва да се докаже като политически фактор. Пред студентите той каза, че големият въпрос в ЕС е дали е под заплаха националният суверинитет, което по думите му е илюзия за младите хора.


В коментар за предизвикателствата пред ЕС румънският президент Клаус Йоханис обяви, че за него са изключително важни принципите на кохезия, солидарност, както и ценностите. "Вярвам в демокрацията и върховенството на закона. То не е формално, а състояние на духа. Трябва да работим за силни институции и нулева толерантност към корупцията", обяви Йоханис пред студентите. Темата за върховенството на закона и борбата с корупцията бе спомената и от Румен Радев като шанс за стабилизиране на Западните Балкани, за които бе попитан от студентите.


Към младите хора


Повишаването на стандарта на живот е основен способ за задържане на младите хора в по-малките населени места на България. Такова решение на проблема с демографската криза видя президентът Радев, който бе помолен от студенти да коментира какво могат да направят трите държави, за да се спре тенденцията българите, които остават в страната, да живеят само в големите градове. Важно и мъдро е да дискутираме важните теми в университетите, каза Радев и обеща, че подобни дискусии ще продължат.


Австрийският президент ван дер Белен разказа, че е потомък на мигрантски семейства, заради което неговата лична позиция за миграцията била по-различна от общоевропейската. Той призова студентите да не възприемат като даденост свободата да живеят и работят където поискат в ЕС.


Румънският президент Клаус Йоханис обяви че университетите трябва да станат място, на което младите хора не придобиват само знания, но и умения да се справят успешно с живота. Той призова българските и румънските студенти, присъстващи на срещата, да изразяват и да се борят за европейските ценности.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK