Борисов за античното селище под "Струма": "Ще се оправим"

Борисов за античното селище под "Струма": "Ще се оправим"

© Георги КожухаровДа се разкопаят нови обекти от античното селище край Благоевград, които се предполага да са по-съществени и стойностни от досега намерените, те да се експонират, като там се изложат и досега намерените преместваеми ценности. А трасето на автомагистрала "Струма" да се запази и да мине върху откритите наскоро останки от древно римско селище.


Това е един от вариантите, който се оформи при днешното посещение на премиера Бойко Борисов, министри, ръководители на пътната агенция и кмета на Благоевград Атанас Камбитов на мястото на разкопките и разговаряха с местни хора. От всички разговори и подмятания на място по време на посещението, се разбра, че това вероятно ще е най-приемливият вариант. Все пак премиерът поръча на археолози, инженери, експерти и политици в най-кратки срокове да му предоставят всички възможни опции с финансови разчети и така да се вземе окончателно решение. Видео на живо от срещата беше пуснато във Фейсбук профила на министър-председателя.


При строителството на магистралата край Струма археолози намериха античното селище, за което се твърди, че може да е Скаптопара – древен Благоевград. Бяха намерени останки от църква, баня и гробница. Местни хора организираха подписка и протест в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала. Общината в Благоевград също поиска защита на находките в автентичния им вид.
Затова и днес Борисов заведе част от министри, експерти строители и др. на място, за да разбере лично как може да се разреши проблемната ситуация. И научи, че според проекта за магистрала "Струма" осовата линия на пътя минава буквално върху разкопките.


Археологът доц. Здравко Димитров от археологическия институт към БАН разведе гостите и им показа находките. Обясни, че още няма ясно писмено доказателство дали това е Скаптопара. От думите му се разбра, че за селището се знае още от 1973 г., но допреди отчуждаването на имотите за магистралата, е било в частни земи и не е проучено. Според мнението му, а и от реплики на археолози пред премиера, се разбра, че при последващи разкопки, се очаква да бъде намерена по-централна част на селището и там се очаква да има още по-интересни и ценни находки от досегашните. Да е същинското селище.


Тази информация накара някои от придружаващите премиера, включително и министъра на културата Боил Банов, да лансират идеята да се инвестира в новите разкопки в съседство и там да се направи експонирането, а да не се налага местене на трасето на магистралата.


Вариантите за изместване на трасето на магистралата провокираха негативна реакция на присъстващия министър на транспорта Ивайло Московски и на шефа на пътната агенция Дончо Атанасов. Атанасов заяви, че преместването ще отнеме поне 3-4 години, ще са необходими суми от порядъка на 50 милиона лева. Не виждам кой ще задвижи и подпише за такива суми, заяви Атанасов. По-късно пък уточни, че ако магистралата мине отдолу, сумата ще е 85 милиона лева.


Ако сега трябва да се препроектира, да се мести, да се правят нови оценки за въздействието върху околната среда, нови отчуждения на земи и прочее документацияако няма гаранции, че ще стане до 2023 г., ще трябва да преместим европейските пари за магистралата за други проекти и тя няма да бъде финансирана, заяви и Московски.


Премиерът първоначално беше в добро настроение и с усмивка подмяташе закачливи варианти за решаване на проблема. "Може ли да се направи стъклен", подметна той, а някой попита кое, платното на магистралата ли. "Ако може на въжета да я вържем да виси, най-добре, но не може. Ще търсим варианти", заяви малко по-късно той. Лансира и идея да се донесе машината за прокопаване на метрото и да се пробие дупка за магистралата.
"Искаме да се запази. Въпросът е археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не учихме как се мести магистрала", заяви още Борисов.


Частично бяха подмятани и идеи къде е възможно да се премести трасето на магистралата. Но от общите разговори се разбра, че много варианти няма, защото вероятно ще излиза нова археология, а в друга посока пък ще е твърде близо до река Струма. "Трябва да намерим решение – ето ти го трасето. На дясно не можело, на ляво не можело", гледаше плановете премиерът.


Мост пък би разрушил археологията. А и впоследствие щял да е опасен и труден за обезопасяване при евентуални катастрофи, заявиха от АПИ. Премиерът не хареса и опцията да трябва да се плащат нови десетки милиони за отчуждаване на земи.


Гневни реакции и реплики на местните видимо раздразниха Борисов. "Що не дойдохте от 73-та, да говорите че тук е златото, да протестирате", попита ги риторично той на няколко пъти. "Почни от там да ни благодарите, че го разкопахме, намерихме и сега търсим най-добрите начини да го съхраним и покажем", препоръча той на друг гневен жител. На въпрос на жена кой е избрал трасето да мине точно през този хълм, той заяви: "Виж 2004 г. кой е дал концесията, кой управляваше. Не да ми се злобиш на мен тук".


На тръгване Борисов успокои хората: "Добре, това мога да ви кажа, ще се оправим". И поръча в кратки срокове да получи всички възможни варианти с мнения на различните експерти и с финансови разчети.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "Скаптопара – древен Благоевград"

  Скаптопара е древен тракийски град и може да привлеча милиони туристи. Трасето трябва да минава над него или встрани.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Матрял, само нерви му вкарва на Бойко. Той магистрали им прай да не се трепят по тесните пътища те за некви чупени грънци се зацупили. Сиромашия е било и едно време, няма злато.

 3. 3 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Магистралата да си мине където и е мястото, долу в полето. Но там има стадион на ГЕРБераст, те и за това са изменили плана. За да спасят на гербераста стадиона ще унищожат древното селище!

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2852 Разстроено

  "А трасето на автомагистрала "Струма" да се запази и да мине върху откритите наскоро останки от древно римско селище." - имат опит във Варна, к`во му е толкова, цял стадион ИМ спаси, та нек`ви си останки нема!? И да не МУ се злобят, а да МУ следят Фейсбука, там е якото, истинското, не нек`ви си реликви, познати от `73. КОЙ бърза да усвои едни пари, а не зачита възможностите, които дава земята ни, българската?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  До коментар [#4] от "3аНиЗа":

  те ГЕРБ и в София унищожиха уникалния Амфитеатър. Нека Каже ДикоФФ и кметът му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Борисов е като Зайо - квото и да каже, младежко-пенсионеркщата червена бригада с лилави потници все ше го псува, че е без шапка или че е със

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Любопитно

  дорде ухото чеврмета лапа
  боко копа със лопата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  ТРЯБВА, но при условие, че има значима историческа стойност. По поречието на Струма след Благоевград има десетки непроучени селища. Въпросът е има ли нещо значимо там, което да заинтригува археолозите.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Любопитно

  До коментар [#6] от "hhhuuunnnn":

  прахоса си кредитите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Любопитно

  До коментар [#8] от "hammurabi":

  ти ходил ли си на гроба на Дева Мария ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "mans":

  Магистралата требва да минава възможно най-далеко от Благоевград за да се намали замърсяването от газове и шум, по възможност да се избегнат и земеделски земи, така че нема как да слезе в полето. Единственият начин за изместване е с некакъв тунел в западна посока, но ще се оскъпи прекалено.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Ясно е че да се обяснява на мутра що е историческа памет, що е историческа ценност няма ефект.
  Затова ще се опитам да обясня на тиквата как стоят нещата от икономическа гледна точка.
  Всяко разрушено старинно селище, всеки унищожени разкопки водят до намаляване на туристическия интерес към страната. А от там и до намаляване броя на туристите желаещи да ни посетят.
  Това от своя страна ще доведе до по-малко печалба за туристическия бизнес и свързаните с него хотелчета, мотелчета,ресторантчета, балнеосанаториумни, капанчета, писти, лифтове, бира-скара и други подобни.
  От тук следват повече безработни, по-голяма бедност и повече главоболия за управляващите.
  Ха дано тиквите дето са в управлението най-сетне узреят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#4] от "3аНиЗа":те ГЕРБ и в София унищожиха уникалния Амфитеатър. Нека Каже ДикоФФ и кметът му.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти да мълчиш, че да не си припомняме твоичките как си построиха мастодонтите сталински тип точно върху стените на Сердика.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "ТРЯБВА, но при условие, че има значима историческа стойност."

  Както разбрахме, за Скаптопара не се учи в пожарната.
  Едно време комунистите потопиха Севтополис и си направиха язовир Копринка.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Единственият начин за изместване е с некакъв тунел в западна посока, но ще се оскъпи прекалено.
  —цитат от коментар 11 на ixt24562383


  Такива строежи се правят един път за винаги!
  По-добре по-бавно, но - славно....и качествено!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":

  Не са моички. А иначе всички престъпници при Ставри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#4] от "3аНиЗа":те ГЕРБ и в София унищожиха уникалния Амфитеатър. Нека Каже ДикоФФ и кметът му.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  По-голяма лъжа не можа ли да измислиш?

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  "Мост пък би разрушил археологията."

  Мисля, че само мостът е вариант. Засипват трасето с чакъл, правят моста с пилоти, след това махат чакъла.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Разстроено

  До коментар [#13] от "Храбър":
  До коментар [#14] от "palav_nik":

  и това е вярно . Той от ония се е учил както сам казва. Въпросът е
  Ако постъпваш като вандалите и безродниците то ти какъв си ???


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  абе не им трябва магистрала ,то скоро ще фъркаме с дронове ,те магистрала , да вземат парите поне да изкопаят тунела на Шипка ,че да живнем и ние в Северна България , стига само магистрали към морето от центъра на вселената София .

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Любопитно

  До коментар [#17] от "Stoyan Kostov":

  кое по-точно е лъжа ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Храбър":

  И това са приказки наизуст. От разкопаното досега не се вижда кой знае каква туристическа ценност - има интересни предмети, но те са за музея, има останки от църква, баня и гроб, другото са зидове от обикновени постройки, такива има на десетки места из страната и не гъмжи от туристи. Както пише и в статията, разкопана е периферията на селището и се очакват по-интересни находки в бъдеще. Точно в тоя район около село Зелен дол има минерални извори, а римляните са строели важни градове около тях, така че сигурно ще излезнат и по-ценни находки, където може да се премести откритото досега.

 23. 24 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Тунелът специално иска и поддръжка, ще ни висне на шията за вечни времена, така че требва да се прибягва до такъв вариант само при силна необходимост, а от откритото досега не се вижда такава. Туристическият ефект нема да покрие поддръжката на тунела.

 24. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  До коментар [#24] от "ixt24562383":

  И теб ще те питам - виждал ли си гроба на Дева Мария ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 26 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1089 Гневно

  Да си гонят сроковете за магистралата, че няма време!

  По цялата дължина на река Струма има много такива селища, сигурно са стотици!
  Аз дори работя над едно такова!
  Археолозите защо не дойдат тука да проучват?!
  Ще намерят много интересни неща, не е за писане!

  Машини прости, народ неук.
 26. 27 Профил на bqp06493514
  bqp06493514
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Виж 2004 г. кой е дал концесията, кой управляваше. Не да ми се злобиш на мен тук".


  Боже, какъв прост човечец !!!

 27. 28 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Посещавал съм го като ученик. В туризма играят най-вече легендите, а не самите находки. И в Троя съм бил, нищо особено, но цел свет знае за Троянската война и ходи да го види. За Скаптопара никой нищо не знае, никой нищо не е чел, не е гледал американски филми и пр., така че за да дойдат туристи без легенда требва поне да има добре запазени сгради, мозайки, фрески, статуи, но нема, има само основи на зидове.

 28. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4837 Неутрално

  До коментар [#28] от "ixt24562383":

  Ами то това е голямата игра ама е за умни хора визионери а не милиционери !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  "За Скаптопара никой нищо не знае"

  Оказва се, че се знае от 1973г., но селището никога не е проучвано:
  http://www.focus-news.net/news/2018/05/05/2518573/dots-d-r-zdravko-dimitrov-arheolog-selishteto-skaptopara-e-izvestno-ot-1973-g-no-nikoga-ne-e-prouchvano.html

 30. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Нинова пропуснала ли е да бъде при "възмутените граждани"?

 31. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  "В пожарната едно време не учихме как се мести магистрала", заяви още Борисов.

  Интересно, на какво са го научили, че да е квалифициран за премиер?

 32. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  "В пожарната едно време не учихме как се мести магистрала", заяви още Борисов.

  Интересно, на какво са го научили, че да е квалифициран за премиер?

 33. 34 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 435 Гневно

  За чукани и камъни ще изгубим милиони левове + години забавяне.

 34. 35 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не всичко зависи от нас, има и исторически ограничения. Просто гърците са имали писменост и е останало нещо от тех, разпространили са културата си в целото Средиземноморие, от траките нема никакви сведения, нито постройки, само гробове. В Римската империя пък територията ни също не е била в центъра на вниманието, така че за България е много по-трудно да развива културен туризъм.

 35. 36 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Мутрата е свикнал да плещи глупости и да му ръкопляскат.

  Глупостите му вече дразнят и най-търпеливите.
  За Него те са злобари.

 36. 37 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "palav_nik":

  Не става въпрос за археолозите дали знаят, говорим за туризъм, т.е. населението по света требва да знае още преди да е разкопано, да е гледало филми и да е чело.

 37. 38 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Така е. Когато английските археолози открият некоя антична керемида по техните земи, вече цял свят знае. В България нещата не стоят по този начин.

 38. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Виж 2004 г. кой е дал концесията, кой управляваше. Не да ми се злобиш на мен тук". Боже, какъв прост човечец !!!
  —цитат от коментар 27 на bqp06493514


  Прав си до известна степен, той прекали с излишната комуникация. Естествено, че винаги ще има недоволни и критикари. Защо е допусната тази жена толкова близо до Премиера пък питам аз. Защото Премиер е ИНСТИТУЦИЯ и не може на който му хрумне ей тъй да тича да го пита каквото му се ще!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 40 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "palav_nik":

  Ама какви археолози, те са само едната страна на монетата, в старите книги нема ли те не съществуваш.

 40. 41 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#32] от "plamen_b":След пожарникарската шлифовка се е оказала решаваща))))

 41. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Ама, че език на премиер :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 43 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  " ZIEZI EX QUO VULGARES"
  Това пише в старите книги. А Зиези е внук на Ной.

 43. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Просташко поведение е недопустимо за който и да е. А пък за Министър Председател е обидно за целия народ. Явно искат парите (комисионните) сега и веднага, не им се чака десетки години. След години археологическите находки ще донесат милиони от туризъм, но тогава сегашните управляващи ще са само в учебниците по корупция.

 44. 45 Профил на ixt24562383
  ixt24562383
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#43] от "palav_nik":

  Ной има много внуци, всички народи са произлезли от некой внук на Ной според старите автори, та какво специално има в това, че българите били произлезли от един от тех? И каква връзка има това с археологията, при положение че по времето, когато е написано за Зиези, българите не са живели в пределите на днешна България?

 45. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Между другото, ако в САЩ имаха подобно откритие, всички телевизии, барабар със СНН, НБС, АБС и т.н., щяха да имат 24-часови емисии.. За Русия, същата работа, РТВ, ОРТ, Р1 и т.н....
  Да, ама, не, държави без история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 47 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Весело

  Уелкъм ту Бългериа - държавата на бутафорните исторически паметнцици, защото истинските са съсипани и на магистралите във вечен ремонт, защото са строени винаги от КОЙто трябва!

 47. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 49 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Борисов : "Ще се оправим"
  То Борисов и шайката около него одавна са се оправили като комунистите и техните наследници преди това!
  За да се оправят България и народът й обаче, трябва да се отървем от тези крадци и разбойници веднъж завинаги.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 49. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Що не дойдохте от 73-та, да говорите че тук е златото, да протестирате"

  Някои от тях не са били родени, а други са били невръстни деца

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 50. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  """"..... Борисов успокои хората: "Добре, това мога да ви кажа, ще се оправим" ....""""

  Не бойте се - загубени сме ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 51. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело
 52. 53 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Да си беше стоял в казармата, щеше за цяла България да е по-добре ама уви...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 53. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Да намираш такива находки и това да ти е проблем.
  Герберасти, сър..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "Виж 2004 г. кой е дал концесията, кой управляваше."
  Ами управляваше този, на когото дължиш всичко. Нали и ти беше от тях. Или когато не ти отърва, нямаш общо.

 55. 56 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  В Египет са пренесли такива мащабни монументи заради язовира Асуан...
  Най-практичното решение е, находките които са на пътя на магистралата, да се пренесат на друго място.
  Относно това, кой е унищожил останките на древна Сердика - само може да гадаем, какво лежи под ЦУМ, под МС, под партийния дом и под президентството. Арената, доколкото знам, се вижда в мазето на хотела, при чието строителство беше забелязана. Но останалите части на арената няма как да се разкрият, защото "Дондуков" минава точно през нея.
  http://ulpiaserdica.com/amphitheatre_bg.html

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 56. 57 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  До коментар [#56] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Грешка. "Будапеща"минава през нея...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 57. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  15 години преди Априлското възстание Мидхат видял сметката на останките от Марцианопол, Плиска и Преслав щото му трябвал камънак, за да строи железницата... 135 години след него на дедо Гойко па му треват еврокинти... крайно време е да проумеете, че разрушаването на миналото е традиционно в милата ни батковина точно колкото и чевермето... па и крайния продукт от двете си е все едно и също, родно и смрадливо... древни традиции, трябва да се уважават, няма как... не може така да му се говори на светиата

 58. 59 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Преди Борисов смятах, че Слави и чалга простащината са най-големият повод за срам. Сега мутрата успешно довършва грозния пейзаж.

 59. 60 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  До коментар [#59] от "vesselin5":

  Боце и учиндолският чалгар не са причината за простотията в България.
  Те са следствие от нея.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 60. 61 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#26] от "Zizu":

  В територия където няколко милиона траки са живяли над 3000 години със сигурност има заровени доста интересни неща.
  Все пак не може след всеки багер да върви археолог.
  А и няма смисъл, след като повечето от хилядите могили са покрити или със соц-мастодонти или се знае, че са изравнени със земята от иманяри.
  За могилите се предполага, че съдържат ценни находки поради естеството им на саркофази на знатни хора, докато "на равното" не може навсякъде да се предвиди дали ще изскочи нещо.
  Може би някаква по-ясно регламентирана държавна политика към съхраняване , преместване, представяне на по-значимите находки би била полезна в такива случаи.
  Диферециране на по-незначителните остатъци от поселенията, като иторическа стойност, туристическа перспектива и тн. за да не се спира нито инфракструктура заради незначителни находки нито да се унищожават значими.

  При наследство от над 15000могили (от които едва ли е останало много, като неизравнени, неразкрити, неограбени ) не е изненада при някакъв инфраструктурен проект ако се появи нещо.
  В краен случай да вземат да се консултират с иманярите преди да строят, че те поне знаят къде няма нищо.:)

 61. 62 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Весело

  Всичко е под Контрол! Няма се пуашите... Всичко ще бъде наред...

 62. 63 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Весело

  Около Баце само на Горанов не са му обръснали тиквата, да не се отличава от другите на снимките... Всичко ще бъде наред... Споко! Бойко от Иван Асен Дипломата, минава на Калоян Латиноубиец... Как може да ни извивате ръцете за Южен Паток??!!??!? Ние направихме компромис, сега кво се заяждате за Правосъдието??!? Спирате парата и ставам Обрандоган... Заслужил Артист Съм все пак...

 63. 64 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#61] от "One Hour":

  Ти си Идиот!!!! Кой си ти, че да казваш кое е по голяма култура?!?! Ти си на тази Земя за 60-80 години!!! Какво ще оставиш на тия след нас, освен шепа кости в Земята и това което си изхвърлил във вецето...

 64. 65 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#61] от "One Hour":

  Това е Отпечатък от Изчезнала отдавна Култура градена много поколения наред...

 65. 66 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#61] от "One Hour":

  И Ние сме Наследници на тази Култура! Едни такива подобни разкопки, биха съживили региона и осигури инвестиции и печалба, поминък на хората в региона за дълъг период от време - 10-20... и повече години...
  Щото заради на Бойко рейтинга и/или заради едни 20-30-50 милиона разходи да заобиколят 100 квадратни Метра...

 66. 67 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Настрани от фриволните подмятания и закачки - ясно, че няма вариант да се мести магистралата. Тук е написано - изчезва еврофинансирането, забавя се с години. Иначе като периферия и дълбока провинция на древна Елада, а после на Рим, по тия места навсякъде могат да излязат селища, вили, гробници и пр. Навсякъде. Тук някой пита Корнелия не се ли е мярнала сред протестиращите. Логичен въпрос.

 67. 68 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Весело

  "Ще се оправим"
  На въпрос на жена кой е избрал трасето да мине точно през този хълм, той заяви: "Виж 2004 г. кой е дал концесията, кой управляваше. Не да ми се злобиш на мен тук".

  Борчето, срещнало на магистрала един от бившите си министри, отговаря интуитивно за всеки магистрален проблем.
  Не може да избяга от природата си.
  Избрахте го, радвайте му се!

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 68. 69 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Петнайсетина километра по-назад ,около село Мурсалево нали откриха селище на 10000 години. Колко държави в света могат да се похвалят с такова? Но как ще позволим на някаква си история да пречи на МАГИСТРАЛАТА? Затова сложиха бетона и асфалта преди да се вдигне много шум и вече никой не го помни. Нищо след още 10000 години може и да го оценят. Въпреки че се съмнявам тая магистрала да изкара и 100.

  Dum Spiro, Spero
 69. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " А трасето на автомагистрала "Струма" да се запази и да мине върху откритите наскоро останки от древно римско селище."

  Напълно разбирам какви трудности ще се създадат, ако трябва да се препроектира магистралата точно откъде ще мине, но да прегазиш антично неолитно селище, което говори за уникалната ни тракийска античност, е най - лошото, което може да направим.
  След такова разрушително действие връщане назад няма да има, докато в 21 век има неедно техническо решение на подобен проблем !

  " Да се разкопаят нови обекти от античното селище край Благоевград, които се предполага да са по-съществени и стойностни от досега намерените...."

  Нови обекти - рабира се, даже сме длъжни да го направим ! Но как определяме коя стойност е " съществена" при артефакти от неолита ? Всеки един от тях сам по себе си пренаписва историята и представлява ценен поглед към най - вълнуващата част от културата на цивилизациите - тяхното зараждане като такива, тяхните концепции за битието, тяхните вярвания и доховна парадигма!
  Нека се борим да запазим изворите на древното си минало, защото то ще ни се отблагодари многократно ! Вече го прави ! И има много, което можем да покажем на света ! Това е подаръкът от нашите предци - да не "минаваме" през него !!!

 70. 71 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#64] от "bulgarian sun":

  Такива, като теб могат само да добавят атрактивни лозунги за културно наследство без да правят разлика между стойностни исторически останки и стари цървули.

  Откъде си ти и къде спа, когато 30 години се събарят и реновират с бетон културни паметници и върхушката ви си пълни гушите от комисионни за строителни разрешения по градчета с древна история.
  И там за копането археолози подписват, смешко.
  А други смешници вадят "антични" лодки по плажовете на по 100 години и развиват буйна дейност на тема история и култура.

 71. 72 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "В пожарната едно време не учихме как се мести магистрала" Но пък са учили как се управлява държава!

 72. 73 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Няма начин да няма начин!! Митичната "Скаптопара" ,трябва да остане. Вероятно с МОСТ или ПОД ЗЕМЯ

 73. 74 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Скаптопара – древен Благоевград"Скаптопара е древен тракийски град и може да привлеча милиони туристи. Трасето трябва да минава над него или встрани.
  —цитат от коментар 1 на palav_nik


  Милиарди, не десетки трилиони

 74. 75 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Въобще БГ трябва всичко ново да се събори, да се реставрира от римско и/или тракийско време и да се консервира, народа да се изсели на друга територия и да се назначи пазач и екскурсовод

 75. 76 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Шъ съ опраим! Кога не сме се опраяли, та и сега да не се опраим".
  И тебе шъ тъ опраим някой ден, ама да видим кога

 76. 77 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 392 Весело

  Двайсет човека активисти на БКП в района се събрали , че не искат магистрала , а искат археология.
  Ако не беше магистралата никога нямаше да се разкрият доварите...

  Казаха , че два милиона са дали за разкопките, а преместването на трасето щяло да струва 50 милиона, защото трябва наново ОВОС, нови отчуждения и още 4 години да е прекъсната магистралата заради 100 метра каманяци, без никакво стойност

 77. 78 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 392 Неутрално

  В Благоевград са санирани най много блокове , спрямо живущите.
  Броя на санираните сгради в София е колкото в Благоевград който е 20 пъти по-малък
  А некакъв плачеше, че Благоевград били ощетявани.
  Да не говорим, че им направиха магистралата точно до Благоевград

 78. 79 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#78] от "001":

  И кой им е крив на софиянци че се ослушваха две години и се съмняваха в програмата за саниране, докато благоевградчани, бургазлии и др. бързо се организираха, създадоха си сдружения на собствениците, подадоха документи и си санираха блоковете? След като парите по програмата свършиха, софиянци се сетиха че имало такава програма и почнаха да реват че не били санирани. Ами аз ли да дойда да ти подам документите, да обикалям от апартамент на апартамент, да организирам собствениците и пр.?

 79. 80 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Весело

  но да прегазиш антично неолитно селище, което говори за уникалната ни тракийска античност
  —цитат от коментар 70 на samoedin

  Не е неолитно селище, нито тракийско, а римско късноантично.

 80. 81 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нови обекти - рабира се, даже сме длъжни да го направим ! Но как определяме коя стойност е " съществена" при артефакти от неолита ?
  —цитат от коментар 70 на samoedin

  Всички римски селища са строени по един и същ шаблон, археолозите много добре знаят какво да очакват и какво да търсят, какво е ценно и какво не. Като във всеко селище и в римските централната част е най-ценна и с най-скъпи и важни обществени сгради, така че нека копат, сигурно ще намерят за да се успокоят и гражданите на Благоевград, защото те държат да остане нещо от античния Скаптопара. Не е приятно да го открият и след два месеца да го изравнят със земята, без да остане и един камък. Всеки град иска да развива туризъм, така че нека държавата поеме ангажимент ако унищожи намереното досега, да финансира разкопките от двете страни на бъдещата магистрала, включително и в частните ниви.

 81. 82 Профил на lxg02562512
  lxg02562512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В цела Югозападна България требва да започнат мащабни разкопки - не само където се строи магистрала, но и в частни ниви, общински терени и пр. Това е територия с много минерални извори, а както знаем римляните са се лепели като мухи на мед около тех и са строели градовете си. Може и от по-стари епохи да излезе нещо - неолит, траки, македонци и пр. - там климатът е добър и животът е процъфтявал. Регионът ома силен потенциал за туризъм - ски и планински, СПА, религиозен, винен, ако развият и културния чрез археология ще може да привлича още повече туристи и да предложи пакет от забележителности. А и Гърция е близо с нейните плажове и може и от там да отклони туристи за ежедневни обиколки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK