Започва петмесечен ремонт на оживената ул. "Граф Игнатиев" в София

Започва петмесечен ремонт на оживената ул. "Граф Игнатиев" в София

© Надежда Чипева, КапиталОт днес влизат в сила промените в движението на колите и градския транспорт по ул. "Граф Игнатиев" в София, където започва мащабен ремонт. Той ще продължи до средата на октомври.


От 7 май 2018 г. до 9 юни 2018 г. се въвеждат временни промени в организацията на движение. Забранява се влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. "Алабин", в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Граф Игнатиев". Движението на коли ще се извършва в една пътна лента, в посока от ул. "Цар Калоян" към бул. "Витоша" в същия участък.


- по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от ул. "Алабин" до пл. "Джузепе Гарибалди" и от ул. "Солунска" до ул. "Георги Раковски";
- по ул. "Иван Денкоглу" в участъка от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Граф Игнатиев";


- по ул. "Княз Александър I" в участъка от ул. "Стефан Караджа" до ул. "Граф Игнатиев";


- по ул. "Солунска" в участъка от бул. "Витоша" до ул. "Христо Белчев" и от ул. "Христо Белчев" до ул. "Ангел Кънчев".


При изпълнение на строителните дейности ще се осигури пешеходна проходимост в зоната на строителните площадки с широчина от 1.50 м.


Променя се посоката на движение на пътни превозни средства:


- по ул. "Иван Денкоглу" в участъка от ул. "Христо Белчев" до ул. "Цар Асен I", като посоката на движение е към ул. "Христо Белчев";


- по ул. "Д-р Георги Вълкович" с посока на движение към ул. "Ангел Кънчев";


Закриват се местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент", както следва:


- по ул. "Княз Александър I" от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Стефан Караджа";


- по ул. "Солунска" от бул. "Витоша" до ул. "Ангел Кънчев";


- по ул. "Иван Денкоглу" от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Граф Игнатиев";


- по бул. "Александър Стамболийски" между бул. "Христо Ботев" и ул. "Братя Миладинови" - 2 бр. паркоместа отдясно в посока бул. "Витоша", в зоната на новата временна автобусна спирка.От 4.30 часа на 7 май 2018 г. до 24.00 часа на 1 октомври 2018 г. се закрива движението на трамвайни линии № 10, 12 и 18 в участъка по ул. "Граф Игнатиев" в участъка от бул. "Витоша" до пл. "Журналист" за № 12 и 18 и до метростанция "Витоша" (кв. "Хладилника") за №10.


Временно се закриват двупосочни трамвайни спирки - "пл. Гарибалди", "пл. Славейков", "бул. Васил Левски", "УАСГ", "пл. Журналист" и "ул. Вишнева". Маршрутите на трамвайна линия №10 и трамвайна линия №12 се обединяват като временна трамвайна линия № 10 – от жк "Западен парк" по маршрута си до бул. "Витоша", наляво по булеварда, по бул. "Княгиня Мария Луиза", през подлез "Надежда", бул. "Рожен", надясно по ул. "Илиянско шосе", по маршрута на трамвайна линия №12 до кв. "Илиянци" - двупосочно.
Трамвайна линия №18 се закрива.


Разкрива се временна автобусна линия № А-ТМ 10 с маршрут - Зоопарка, ул. "Сребърна", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Джеймс Баучър", наляво по ул. "Свети Наум", надясно по бул. "Черни връх", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", наляво по ул. "Ген. Гурко", по ул. "Алабин", надясно по бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Ал. Стамболийски", наляво през площад "Св. Неделя", надясно през пл. "Независимост", по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута си до Зоопарка.


Автобусите от линия № А-ТМ10 ще спират на всички съществуващи трамвайни и автобусни спирки по маршрута.


Ще има четири временни спирки:


- Спирка с код: 6466 – "Сатиричен театър" се организира на ул. "Ген. Гурко" на 25 м след ул. "Г. С. Раковски" в посока Съдебна палата;


- Спирка с код: 6467 – "Съдебна палата" се организира на ул. "Алабин" на 50 м след бул. "Витоша" в посока пл. "Македония";


- Спирка с код: 6401 – "пл. Възраждане" се организира на бул. "Ал. Стамболийски" на 55 м след бул. "Христо Ботев" в посока пл. "Св. Неделя";


- Спирка с код: 6402 – "пл. Св. Неделя" се организира на бул. "Ал. Стамболийски" на 5 м преди бул. "Витоша" в посока площад "Св. Неделя";


Спирка с код: 2601 – "ул. Ген. Гурко" за автобусни линии № 84 и 184 и от маршрута на № А-ТМ10, да се организира като двойна спирка с втори спирков знак.


След ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" зеленчуковият пазар няма да остане, а книжният ще се върне с нова визия. Фонтанът ще бъде възстановен. Това обяви на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Така ще се запази духът на София, защото при реконструкцията и се предвиждат драстични промени, отбеляза тя.


След ремонта дружеството "Пазари Запад" ще реши какви и дали да поставя условия какво точно да се продава на пазара за книги - дали да са стари книги, учебници и други изисквания. То ще определи и наемите. В отговор на въпрос дали ще се вдигнат наемите след реконструкцията на улицата, Фандъкова каза, че това е търговска дейност и не би могла да отговори.


Около седмица се очаква да има много шум около демонтажа на трамвайните релси, а около ул. "Гурко" движението ще бъде натоварено, защото там ще се движи и автобусен транспорт


Проектът е разделен на два етапа, а стойността му е 24 млн. лева е стойността на целия проект за реконструкция, безвъзмездната помощ е 18 млн. лв.


При неспазване на срока изпълнителят ще дължи неустойка 240 хил. лева за всеки ден просрочие. Ще дължи неустойка около 1.2 млн. лева при констатирани нарушения, коментира Фандъкова. А при неотстраняване на появили се дефекти дължи тройния размер на направените за дефекта разходи. Гаранционният срок по договора е 8 години. През този период около 300 хил. лева ще стоят на разположение, ако има дефекти, които изпълнителят не отстрани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK