Няма връзка с алпиниста Боян Петров при опита му за изкачване на Шиша Пангма (обновена)

Няма връзка с алпиниста Боян Петров при опита му за изкачване на Шиша Пангма (обновена)

© Боян ПетровЗапочнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който е в Тибет, където по план атакува най-ниския от осемхилядниците - Шиша Пангма.


Министерството на външните работи (МВнР) съобщи днес, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май.


"Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването", се казва в съобщението на МВнР.
Тази сутрин съпругата на алпиниста Радослава Ненова съобщи в пост във "Фейсбук", че "Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него...спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят".


Екипът на българския алпинист в София обясни пред "Дневник", че засега няма причини за притеснение, защото Петров обичайно е по-бърз от другите и се движи нагоре с ден напред, а и тази ситуация, при която няколко дни няма връзка с него, е обичайна. "Няма ясни признаци, че Боян има проблем", коментираха от екипа.


Какво се знае


На 6 май в публикация в унгарски сайт унгарски алпинист, чиято експедиция също е под върха, съобщи, че никой не е виждал Петров през последните няколко дни. Вечерта на същия ден в отговор на запитване на "Дневник" от МВнР потвърдиха, без да споменават име, че посолството е уведомено за български гражданин, който е в неизвестност на територията на Тибетския автономен район. Той е бил член на международна експедиция, която е притежавала разрешение за изкачване на връх Шиша Пангма (8027 м). Предприета е операция по издирването му, се казваше още в съобщението на МВнР без подробности какво означава това. "Дневник" се въздържа да публикува информацията, докато няма повече данни какво се случва.


На 7 май в профила си във "Фейсбук" съпругата му Радослава Ненова също сподели информацията, с която разполага. "Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него... спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора, обсебени от осемхилядниците, базов лагер е повече от дом, а снежният склон им действа като лампа на пеперуда... едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е...", написа тя.Малко след това МВнР разпространи и официалното съобщение. В него се казва още, че "Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч. местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г. Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава. Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая."


Според информация, подадена от унгарския алпинист Давид Клайн (Клайн и италианците Марио Виелмо и Себастиано Валентини са част от експедицията на Петров, но той се катери сам - бел. ред.), цитирана от местни медии, на 6 май Боян Петров е обявен за издирване. По данни на Клайн Петров е започнал изкачването на 29 април. Видян е с бинокъл от базовия лагер да се придвижва към лагер 3, който е на височина около 7400 м. На 5 май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили само палатката на Боян Петров, навята от сняг.


От екипа на българския алпинист в София допускат, че заради влошаване на времето се е наложило да слезе до Лагер 1 или 2, които са добре снабдени с храна, и да изчака отминаване на лошото време. Заради сигнала, подаден от унгареца и италианците обаче, отговарящият за сигурността в базовия лагер офицер е сигнализирал за липсата на Петров и е наредил започване на издирването.


От информацията на унгареца Давид Клайн, цитирана от медии, се разбира, че времето се е влошило и затова тримата са се отказали от атака на върха. Самият Клайн казва, че тази ситуация на неизвестност не трябва да води до крайни заключения - заради възможността българският алпинист да е в някой от по-долните лагери.


Лошото време - поне до 12 май


По информация на екипа на Петров в София времето в района на Шиша Пангма няма да е добро за атака на върха поне до 12 май. Това е и причината шерпите да не искат да тръгнат до Лагери 1 и 2 , за да потърсят дали Боян Петров е там.


Засега никой от другите алпинисти също не се наема да тръгва нагоре.


Боян Петров по традиция сам атакува върховете, което се дължи на обичайно по-голямата бързина, с която се изкачва. В стила му е и предпазливостта, която не включва атака при лоши метеорологични условия или висок риск. Обичайно не взима със себе си и сателитния си телефон, за да облекчи тежестта в багажа си. Това прави невъзможна и връзката с него, докато е в трасето над базовия лагер.


По данни на алпиниста Алън Арнет, който следи експедициите на Еверест и другите осемхлиядници, за атака на Шиша Пангма тази година разрешително имат не повече от 10 алпинисти.Плановете на Боян Петров


След пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) един от най-успешните български алпинисти, Боян Петров, се отправи на 10 април към Тибет, за да атакува първо Шиша Пангма, а след това и Еверест, които са част от проекта му "Българин на 14х8000". До момента по-малко от 20 алпинисти в света са успели да се окичат с хималайската корона, като не са ползвали кислород при изкачванията на 14-те най-високи върха на планетата.


Шиша Пангма последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK