Александър Томов съди прокуратурата заради провала ѝ в опита да го осъди

Александър Томов съди прокуратурата заради провала ѝ в опита да го осъди

© Анелия НиколоваБившият изпълнителен директор на "Кремиковци" и бивш собственик на футболния клуб на ЦСКА Александър Томов е поредният оправдан по публично известно дело, който търси обезщетение от прокуратурата. Искът му по Закона за отговорността на държавата е за общо 686 хил. лв. - 100 хил. от тях са за морални вреди, а останалите - за имуществени, информира в днешния си брой вестник "Сега".


През лятото на 2016 г. той беше окончателно оправдан по делото за присвояване на 3 490 000 евро от ЦСКА и 29 330 973 лв. от "Кремиковци". Съдебният процес се точи години и няколко пъти се разхожда между инстанциите. Първоначално през 2011 г. Мариян Марков от Софийския градски съд призна Томов за виновен по част от обвиненията и му определи 9-годишна присъда. След това обаче 2 години съдията не написа мотивите си за присъдата и така блокира разглеждането на делото от горната инстанция. В началото на 2017 г. Марков беше дисциплинарно уволнен от съдебната система.


Когато най-сетне процесът стигна до апелативния съд, магистратите отмениха присъдата заради процесуални нарушения и наредиха делото отново да бъде разгледано от градския съд. Апелативните съдии приеха, че колегата им Марков не е мотивирал присъдата на Томов.
При второто гледане на делото Томов беше оправдан на три инстанции.


Обвинители бяха Божидар Джамбазов и Роман Василев, които по това време бяха зам. градски прокурори. Василев вече не е в държавното обвинение - напусна сам през лятото на 2014 г., а Джамбазов е във върховната прокуратура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK