Русофили организират в 40 града на България акция "Безсмъртния полк" за 9 май

Шествие на "Безсмъртния полк" в София през 2017 г.

© Юлия Лазарова

Шествие на "Безсмъртния полк" в София през 2017 г.В около 40 града на България ще има манифестация на "Безсмъртния полк" за 9 май, сочи официалният български сайт на руската инициатива. Започнало като гражданска инициатива в руската провинция в памет на загиналите във Втората световна война, движението бързо е превзето от официалните власти и превърнато в разрастваща се патриотична акция, на която се носят и портрети на починали десетилетия по-късно ветерани, на диктатора Йосиф Сталин и дори на последния руски император Николай Втори.


В София шествието ще е от Паметника на незнайния войн до Паметника на съветската армия, а за Троян описанието е за маршрута "от старата милиция до Паметника на загиналите антифашисти". Освен потвърдените 39 града се очаква шествия да има в още 12 села и градове за деня на победата над Германия, слагаща край на Втората световна война в Европа.


Организатори са фондация "Безсмъртният полк", Координационният съвет на руските съотечественици в България, федерация "Съюз на съотечествениците", Българският антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Националното движение "Русофили", Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", форум "България - Русия", Национално сдружение "Заедно с Русия", Движение "Че Гевара" – България.
Любопитно е, че сред тези имена се нарежда и Съюзът на българските журналисти. Сайтът на съюза изобилства с проруски статии и официални съобщения на посолството на Русия в България. В интервю за сайта председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова говори за случая "Скрипал" и нарича работата на водещи световни медии "открита манипулация на общественото съзнание, напълно неприемлива и напомняща други зловещи епохи", както и "гьобелсовска пропаганда на сто пъти повторени лъжи и внушения, поднасяни като истина", използвана и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия.


Председател на фондация "Безсмъртният полк" е Павел Иванов, който е лидер на Съюза на комунистите в България. Неговата съпруга Петя Паликрушева е лидер на "Че Гевара". Тя е и координатор на инициативата за Пловдив и редактор в българската секция на "Нюзфронт" (news-front.info), който е един от сайтовете, разпространяващи фалшиви новини в България, според Европейската служба за външна дейност. Сайтът е свързан с руската държава, а журналисти от "Информационната агенция на Новорусия" вероятно имат връзка с опита за преврат в Черна гора от миналата година.


Българите, които работят за сайта, участват като организатори на други инициативи на Русия у нас, като протести срещу НАТО. Те стоят и зад смъртната заплаха във "Фейсбук" за хора, обявени от тях за русофоби, която се разследва от ГДБОП.


В София координатори са Полина Босилкова - представител на сдружение "Сибирско землячество в България", и Марина Дадикозян, председател на Координационния съвет на руските сънародници в България и председател на федерация "Союз соотечественников". Съветът е организация, служеща за връзка и координация между Русия и руските граждани зад граница.


В доклада за националната сигурност на България за 2016 г. се отбелязва, че традиционен обект на контрол от чужди специални служби са земляческите общности в България.


Фондация "Безсмъртният полк" обяснява, че на шествието не са позволени други символи освен одобрените от нея - знамето на Червената армия, червената петолъчка, знамената на Русия и България, както и точно определен тип малки табла със снимки на загинали във Втората световна война. Няма да се допускат символи на Българската армия от Втората световна война, защото били фашистки.


Характерните за шествията черно-оранжеви георгиевски лентички се раздават от културния център на руското посолство - Россотрудничество.


Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 г. акцията е харесана от Владимир Путин и вече се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. "През 2015 г. Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 г. България също се присъединява към инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България", пише в официалния сайт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK