Една трета от българите намират за приемливи практики от комунизма, сталинизма и болшевизма

Една трета от българите намират за приемливи практики от комунизма, сталинизма и болшевизма

© Под тепетоЕдна трета от българите смятат, че някои неща от идеологиите и практиките на комунизма, сталинизма и болшевизма са приемливи. Все пак повече са хората, които изцяло ги отхвърлят – 44%, а 6 на сто пък изцяло ги приемат.


Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики като нацизъм, фашизъм и подобни. В същото време обаче 12 на сто се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи.


Това са част от изводите от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – Деня на Европа.
Източник: "Галъп интернешънъл"

Източник: "Галъп интернешънъл"


"Галъп интернешънъл" се опитва да провери степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи, уточняват анализаторите.


Комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките - мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респективно по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации пък декларират нетърпимост към нацизма и фашизма, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и някакви приемливи елементи.


Източник: "Галъп интернешънъл"

Източник: "Галъп интернешънъл"


"Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии у нас са малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване и могат да са основание и за тревога. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма", смятат анализаторите.


Основният акцент на изследването е отношението на българите към Европейския съюз. Изводите са, че българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз се е възстановило в обичайните си нива, след като през 2016 г. е изглеждало застрашено.


В първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%.


Източник: "Галъп интернешънъл"

Източник: "Галъп интернешънъл"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK