Трима шерпи и трима спасители търсиха Боян Петров във втория ден на спасителната операция

Трима шерпи и трима спасители търсиха Боян Петров във втория ден на спасителната операция

© Анелия Николова*Статията е обновена за последно в 17. 10 ч.


Втори ден продължава издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна безследно в подножието на връх Шиша Пангма в Хималаите. Все още няма данни докъде са стигнали участниците в спасителната операция, започнала в 6.30 ч. местно време, и дали са намерили нещо, което да даде информация за Петров, макар че в Тибет е вече нощ. От софийския екип на алпиниста коментираха, че все още нямат информация и не могат да прогнозират кога ще успеят да осъществят връзка с базовия лагер под върха, където се връщат спасителите.


Сутринта към Лагер 2 са се отправили трима шерпи от експедицията, с която тръгна Боян Петров, и трима професионални спасители, съобщи пред Би Ти Ви жената на алпиниста Радослава Ненова. И днес, както и вчера, екипът напредва бавно заради лошото време.
Тя обясни, че вчера спасителите и шерпите са се върнали да пренощуват в базовия лагер, след като достигнали Лагер 1, където не открили алпиниста.


В очакване на вертолет


От днес в готовност за излитане е и хеликоптер от Непал, каза Ненова. Използването на машина от Непал се налага, тъй като тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да изпълнява мисии на височина над 5000 м. Катманду има вертолети, които могат да се издигнат на по-голяма височина, но е нужно разрешението на Китай, за да могат да навлязат на територията на Тибет.


Около обяд българско време външният министър Екатерина Захариева съобщи, че разрешението е поискано.


В интервю за "Дарик радио" Мингма Шерпа - един от най-добрите катерачи в света, който има в колекцията си всичките осемхилядници, съобщи, че е получил обаждане за излитане с издирващия хеликоптер утре. Той е оптимист за мисията на полета заради очакването утре времето да е ясно.

Трудната част от Лагер 3 до върха, след него има леден участък. Преди час ми звъннаха от хеликоптерна компания от Катманду и утре ще излетим, познавам добре района и мога да бъда полезен, казва той.
Мингма Шерпа е управляваш директор на една от местните компании, организиращи трекинги - Seven Summits. Обяснява, е, когато Боян Петров е планирал тазгодишните си изкачвания, първоначално е обмислял да се насочи към Чо Ою (който в крайна сметка е планиран за есента - бел. ред.) и са обсъждали да ползва неговите услуги, което се е случвало и преди. В крайна сметка обаче заради решението му първо да атакува Шиша Пангма не е негов клиент, тъй като компанията няма представители в този район.

Сателитна снимка в помощ на спасителите
"Другото, което е планирано за днешния ден, е сателитна снимка. Тя ще се направи, за да се разгледа теренът и за да се улеснят спасителите, каза Ненова.

Тя призова властите да окажат съдействие за бързо преодоляване на бюрократичните пречки и обяви, че премиерът е оказал съдействие. "Боян има часове, а не дни. Един живот зависи от бързината", каза още тя и добави, че все още никой не ѝ е потърсил пари за спасителната акция. По думите ѝ застраховката на алпиниста би трябва да покрие всичко.
Преди заседанието на Министерския съвет Бойко Борисов увери, че се полагат всички усилия за намирането на Боян Петров. След среща с премиера посланикът на Китай в България Джан Хайджоу декларира пълната подкрепа на страната му в спасителната операция.


Шансовете са в неговата подготовеност


"Шансовете на Боян Петров са в неговата подготвеност. Той познава рисковете в планината, познава и себе си. Боян би могъл да се справи в доста трудни ситуации. Надяваме се, че е успял да стигне до лагерите", коментира Петя Колчева, първата българка, изкачила Еверест. Тя припомни, че Петров е "много умерен и всеки осемхилядник е успял да го изкачи от втория път, вследствие на което е толкова успешен".


Деян Петков, който е част от екипа на Боян Петров в България, днес отново напомни, че в Лагер 2 може да се оцелее много дълго време. "Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде", допълни Петков пред БНТ.


Какво се знае досега за изчезването на Петров - четете тук.


За поисканото от външно министерство съдействие от Китай - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK