По настояване на съдията делото КТБ започна тържествено (обновена в 14:44 ч.)

Съдия Вержиния Петрова смята, че прочитането на обвинителния акт е най-тържествената част от процеса

© Анелия Николова

Съдия Вержиния Петрова смята, че прочитането на обвинителния акт е най-тържествената част от процесаДелото за източването на фалиралата КТБ започна по същество в Специализирания наказателен съд. Началото обаче беше малко по-необичайно. Малко след 10 ч. в препълнената зала 5 всички присъстващи - над 30 души - 17 подсъдими (от 18, защото Цветан Василев отсъства), техните адвокати, назначените от съда резервни защитници и журналисти трябваше да станат прави.


Защото започна прочитането на обвинителния акт (за който неведнъж през годините на разследването, както и при внасянето му от прокуратурата наблягаха на обема му - между 12 и 15 хиляди страници). А това според съдия Вержиния Петрова било "най-тържествената част от процеса".


Преди възражението на адвокат Ина Лулчева, което бе уважено от съда, всички в препълнената зала 5 станаха прави. След това не седна само Иван Гешев. Той обаче излезе час след началота на заседанието заради неотложен служебен авгажимент.

© Дневник

Преди възражението на адвокат Ина Лулчева, което бе уважено от съда, всички в препълнената зала 5 станаха прави. След това не седна само Иван Гешев. Той обаче излезе час след началота на заседанието заради неотложен служебен авгажимент.
След последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в залата ще бъде прочетен само диспозитивът на обвинителния акт - частта, в която е описано престъплението или престъпленията, в което всеки един от 18-те подсъдими е обвинен. Тази част е около 5 000 страници и прочитането ѝ вероятно ще продължи няколко дни.


След като цялата зала се изправи на крака, адвокат Ина Лулчева възрази.


"Това ще изисква изключително физическо усилие. В закона не е записано задължение страните да стоят прави при прочитане на диспозитива от обвинителния акт. Това ще отнеме часове, има хора на възраст, аз самата заявявам, че не мога да стоя толкова дълго права", заяви Лулчева, която определи това като недопустимо третиране на страните.


Съдия Петрова уважи възражението ѝ. В залата прав остана само Иван Гешев, който е наблюдаващ процеса обвинител и ръководител на Специализираната прокуратура. Диспозитивът се чете от говорителя на спецобвинението Даниела Начева, която е седнала.


Близо два часа след началото на заседанието бяха прочетени около 20 страници.


Заради неотложен служебен ангажимент Гешев напусна залата около час след началото на заседанието. Пред журналисти той заяви, че е предложил на адвокатите да се съгласят да не се чете диспозитива, а в протокола да се запише, че е прочетен. Аргументът му - такава била практиката по десетки дела. Той заяви, че защитниците искат да се четат всички около 5 000 страници, защото шиканират процеса.


"Цялата прокуратура ще участва и ще чете. Да видим кой ще издържи", заяви спецпрокурорът. По думите му последната промяна в НПК регулирала въпроса, че в началото на делото трябва да се чете само диспозитива, а не целия обвинителен акт, но изменението не е направило процедурата абсолютно задължителна, тя е останала формална.


Гешев повтори на няколко пъти, че това - да се чете обвинителен акт на глас, не можело да стане в нито една страна в ЕС. След уточнение, че там не пишат обвинения в хиляди страници, Гешев заяви, че там и не липсвали 4 млрд. лв. от една банка. Той се оправда и със закона, който го задължавал да пише толкова много. На въпроса, че и адвокатите цитират закона за искането им да се чете диспозитива на глас, Гешев повтори, че това е формално, а ако той не спази закона и напише по-кратък обвинителен акт, подсъдимите ще бъдат оправдани. Допълни, че диспозитивът, който в момента се чете в съдебната зала го има на сайта на прокуратурата от една година.


"Това си го пише в закона (да се чете диспозитива - бел.ред.), защо да искаме да се бави процеса. Кога Гешев е бил на нашите дела и знае как се действа. За прокуратурата е полезно - като напише нещо, да си го чете след това. Най-малкото съдебните заседатели трябва да се запознаят, обществото също. Никой не е длъжен да чете сайтове", коментира въпроса с прочитането на диспозитива адвокат Христо Ботев.


Защитникът на Цветан Василев - Константин Симеонов, коментира, че в НПК е записано - делото започва с прочитане на обвинителния акт. Никъде в закона не се казва, че адвокатите могат да дадат съгласие да не се чете обвинителния акт, а в протокола да се запише, че е бил прочетен. След уточнение, че Гешев се аргументира с такава практика по дела, Симеонов заяви: "Порочната практика не трябва да се превръща в закон".


По думите му в диспозитива са писани много неща, които се повтарят десетки пъти. "Краткостта може да бъде сестра на таланта, но не в конкретния случай". Според него проблемът е на прокуратурата и той е в начина, по който е изписан обвинителния акт. "Не обстоятелствената част - там трябва да се обясни подробно защо прокуратурата смята, че това обвинение е такова, но в диспозитивната част има едно безсмислено повтаряне на длъжностни характеристики и т.н. на всички лица, които се налага да бъдат четени", допълни адвокатът.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Това е пародия направо!

 2. 2 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Да се бяха вързали и по една черна пиратска панделка през окото. Тези вече си правят ташак с всичко, и без никакво извинение.

 3. 3 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Този "Специализиран наказателен съд" трябва да бъде закрит незабавно! Той уронва престижа на съдебната институция с всеки изминал ден и подкопава доверието в съдебната система.
  С какво е по-специален този съд от "обикновеният" съд? С това, че в него са спуснати разни послушковци на които им е обещана кариера след време...

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1327 Гневно

  Шум да се вдига, празни движения да се правят, омотайте се в диспозитиви, прергативи, казуси и обстоятелства.
  Накрая планината ще роди едно джудже, а ПАРИТЕ ГИ НЯМА!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 427 Неутрално

  И какво му е тържественото на тая история с КТБ дето се точи 100 години. Вече трябваше да има осъдени и наказани, а не само да отлагат и отлагат. А, дано тоя път стане нещо, макар че надали като знам ква ни е системата. А Василев продължава да си кротува в Белград или някъде другаде...

  Приказка без край
 6. 6 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1247 Неутрално
 7. 7 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Такава гротеска не е имало от комунизма насам

 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Това по случай големите успехи на съдебната система като цяло ли е или да? Ами да направят и парад по случая...
  А може, ДС Каракачанов да пита Симеонов и Сидеров и всинца да питат Борисов па да вземат да пуснат един вертолет, да закачат и провисят Цацаров с въже и знаме в ръка и да кръжат, кръжат, един час да кръжат над съдебната салата като триумф на съдебната система...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#6] от "chevyvolt, Радев - национален предател!":

  В какъв смисъл ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Весело

  Веене на знамена и тържествена заря няма ли?

  Поне прочитане на имената на геройски загиналите?

 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Весело

  Ами като не искат адвокатите да стоят прави, да си ходят в къщи - никой не ги задължава да поемат това дело.

 12. 12 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Празнично... да направят деня не работен!

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Гневно

  Историята е много смешна. Но този смях е през сълзи. В България властите в думата "реформа" влагат смисъл (извинявам се за оксиморона)единствено на промяна на формата, опаковката. Дали обвинителният акт ще се прочете или няма да се прочете, важен е резултата от работата на прокуратурата. При очевидната липса на работа, ни пробутват долнопробна реалити шоу. Същото е с ареста на Десислава Иванчева.
  По същия начин се прави и реформа в оберазованието. Промениха се иманата на училищата, постоянно някой настоява учениците да ходят с униформи на училище. Но никой не иска учителите да научат децата да мислят, да разсъждават самостоятелно, да учат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Това са глупости. Цирк. Какво иска да каже съдията, че ще осъди обвиняемите, че ще им наложи тежки наказания или нещо друго.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Важно е как ще свърши, а не как ще започне
  "Идат като тигри, бегат като овци" - май тъй ще стане

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Неутрално

  По настояване на съдията делото КТБ започна тържествено

  А ще завърши божествено - всички ще се кръстят! А съдийката май и хлопа дъската за да прави такъв цирк.

 17. 17 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тия са точно некви попове - ритуали и милосърдие - консистентно нямат нищо общо със справедливост.

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 822 Любопитно

  Прокуратурата донесе ли в залата поне празните чували от ония 206 милиона? Като е било тържествено,партийни химни пуснаха ли в залата? На замесените ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 19. 19 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тази г-жа какви вещества е приела в тялото си?

  I had a dream, Joe
 20. 20 Профил на MayDay
  MayDay
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А с бели чаршафи ще се увият ли?

 21. 21 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  "В залата прави останаха само четиримата прокурори, сред които Иван Гешев, който е и ръководител на Специализираната прокуратура. "

  Спомням си много добре как преди година съдебните репортери четяха в ефир обвинителния акт написан от въпросния Гешев и как той обясняваше нещо за луната, дизеловия двигател и подобни.

  В последно време името му се набива покрай показния арест на Иванчева. Та, чудя се къде ги намират подобни актьори и как ли и къде ли са завършили право. Достойни последователи на юристите Цветанов, Фидосова и онзи умник с тефтера, Златанов май беше...

  Искрено се надявам след десетина години България да не е осъдена да плаща обезщетения на Василев и Иванчева заради циркаджилъците на въпросния Иван Гешев.

 22. 22 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1542 Любопитно

  Веене на знамена и тържествена заря няма ли? Поне прочитане на имената на геройски загиналите?
  —цитат от коментар 10 на Черен хумор на кило

  Загиналите се почитат и честват. Тържествата са по други поводи.

 23. 23 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 787 Неутрално
 24. 24 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Баси цирка! Не е за вярване!

 25. 25 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Този "Специализиран наказателен съд" трябва да бъде закрит незабавно! Той уронва престижа на съдебната институция с всеки изминал ден и подкопава доверието в съдебната система.С какво е по-специален този съд от "обикновеният" съд? С това, че в него са спуснати разни послушковци на които им е обещана кариера след време...
  —цитат от коментар 3 на herbaltea


  Тази умнотия я сътвориха Бибитко и Цветанко преди поредния мониторингов доклад за правосъдието, за да покажат воля за борба с корупцията и престъпността. По това време трябваше само една маза да се измаже за да влезнем в Шенген, но ей на - лоши хора от Холандия ги погледнаха с лоши очи, завидяха им за успехите и ги урочасаха.

  А файдата от съда е голяма -освен РВД и някоя комисия, вече има още една добра хранилка за верни кадри.

 26. 26 Профил на Von Dutch
  Von Dutch
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#18] от "Майндърбайндър":

  еми като държиш цялото имане в хартия кой ти е виновен ??? Ако беше инвестирал в изкуство можеше и да минеш метър. А и принципно за лаф да стане Балканбанк мисля че беше чак сега почва да се източва актива и - 20 години по късно сам си прави извода :)
  А иначе Цуцко със тирове пара изнасял викаш :Д :Д "Ах Нимоа чуек къртиш активите (парата) може да се измерва още и във картини монети скъпоценни камъни и пр. Дано поне хората получават чековете от по 397 $ или лв. иначе много дрозно от страна на Цуцко ако и за тва черпи по една водица ..... грозно много грозно
  Това беше от мен лек ден ви пожелавам

 27. 27 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 601 Неутрално


  До коментар [#8] от "Rim":

  Няма толкова здраво въже, а предвид тонажа и обема, ше погине цял квартал.

 28. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Те целия НПК ли са го преписали в тоя обвинителен акт, евахти малоумната държава

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 29. 29 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  А поздравителен адрес от Тримата Шишковци не прочетоха ли преди началото? И кои са тези 17 обвиняеми и в какво е обвинението срещу ТЯХ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 30. 30 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "В залата прав остана само Иван Гешев, който е наблюдаващ процеса обвинител и ръководител на Специализиранат прокуратура. "

  Боже, божеее. Принципно съдебната реформа е сложна материя и много хора не могат се ориентират кой крив, кой прав, особено благодарение на прасчовите медии. Но с тези циркове от страна на КОНПИ-рите и специалния съд, то и улавите ще се ориентират.
  Пък и макар, че българите сме прекалено търпеливи към простотиите на управляващите, все пак си има граница, и колкото по-лошо става, то толкова по-близко сме до това реално да има гражднаски натиск и нещо да се промени.

  Не ме търсете преди обяд
 31. 31 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  ...чудя се къде ги намират подобни актьори и как ли и къде ли са завършили право. Достойни последователи на юристите Цветанов, Фидосова и онзи умник с тефтера, Златанов май беше...
  —цитат от коментар 21 на мики маус


  Гешев е завършил Академията на МВР в Симеоново, позната също като Магнаурската школа. Истински източник на правоверен слугинаж за милиционерите. Изисквани качества: тъп, но напорист и изпълнителен.

 32. 32 Профил на xlz18524590
  xlz18524590
  Рейтинг: 225 Весело

  Започва поредното риалити в БГ. Взимайте пуканки и бира.

 33. 33 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Просто не е истина за какви глупости се прахосват всякакви ресурси, включително време.

 34. 34 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  пълен та*ак.50 000 стр.по 100 стр на ден 500 дни само ще четат обвинителния акт.Няколко петилетки ще си играят на четене и след това ще започнат някакво разглеждане на делото.Има опасност да искат отвод на съдийката ,щом е решила,че прочитането е тържаствено-няма нищотържествено в един обвинителен акт.Ако го дадат на по-бедни хора с удоволствие ще го ползват за тоалетна хартия-там вече ще е тържествено.

 35. 35 Профил на Dimitar
  Dimitar
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Само в България може да е новина начина за четене на обвинителен акт, а не неговото съдържание... и то за такова дело.

  Предлагам докладчиците от ЕС, да пишат следващия доклад (за напредъка на България в правосъдието) прави!

  #Глейкаксаправи

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Това е пародия направо!
  —цитат от коментар 1 на redguy  Пародия, но пародия, която има адрес Председателството на Европа - " виждате ли ни ? ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  "Народен съд" 2.0
  —цитат от коментар 6 на chevyvolt, Радев - национален предател!  А ти какво очакваш от комунисти ? Бащите и дядовците са обвинявали и съдели " народните врагове " през 1945 година, днес техните внуци съдят и правят " бизнес " ...
  Гиди мандраджии !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Днес са прочели 20 стр. от 5000.
  Ако така продължават, им остават около 250 работни дни, демек най-малко година тържестврно четене...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Освен всичко друго този толкова голям обем на обвинителният акт има и един доста интересен ефект!
  Поради големината му той става трудно прочитаем по този начин труден за проследяване и коментиране!
  Нещо твърде удобно за тези, които желаят да замажат нещата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Да се бяха вързали и по една черна пиратска панделка през окото. Тези вече си правят ташак с всичко, и без никакво извинение.
  —цитат от коментар 2 на Неизвестен извършител


  ЦЦЦЦЦ мми вземете си Цветан Василев за премиер бе да спрем безобразието. Няхои хора срама нямат. Още ли магнитския е шеф на умно-красивите? Плаща ли още? Ма той верно много кожи от гърбините е смъкнал щом още има пари да плаща на фабриката за тролове.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  По скоро трябва да го четат легнали?!

  klimentm
 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Извънредният съд е позор за България, за Европа, за правото!

 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  Искров и Мавродиев задържани ли са? Или ще се прави манифестация от типа "Безсмъртния Пеевски полк"?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 44. 44 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Фигурира ли обвинението „Опит за убииство на Пеевски”, нали заради това обвинение щурмуваха КТБ?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 45. 45 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Гневно

  Тържествено? Че след 28 години деморкация ни ограбиха с милиарди по тоя балъшки начин с КТБ? Трагично е, не е тържествено!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 46. 46 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 225 Неутрално

  У нас всички важни дела
  започват тържествено.
  Водят се вяло.
  И завършват като фарс.

 47. 47 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Винаги досега се е твърдяло, че политическия живот в България е крайно изострен и се води от непримирими противници, и че е невъзможно всички политически сили да се обединят и да действат единни, сплотени като едно цяло в името на една обща кауза.
  Аферата "КТБ" опроверга това твърдение и показа, че обединение все пак може да има.
  "Съединението прави силата!"

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Ако банка е източена с милиарди, които после са платени от данъкоплатците е съвършенно ясно че има замесени хора и структори от най-висшата власт. Които са си затваряли очите за пладнешкия грабеж. Кои от тези държавни служители и политици са обвинени?

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Смешно :)
  И тъжно ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на milalala
  milalala
  Рейтинг: 85 Неутрално

  20 страници за два часа? С това темпо 5000 страници ще се четат не няколко дни, а няколко месеца.

 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  А с бели чаршафи ще се увият ли?
  —цитат от коментар 20 на MayDay  Чаршафите са в главата на тази на снимката, но не са бели, а червени !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Пародия на правосъдие. Ще се протака с години и накрая нищо няма да излезе.

 53. 53 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Гешев знае, че тoва ще да е единствената компенсация за издухалите супата, та предлага поне да ги почетат официално..

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Ако ще и на челна стойка да застанат, щом Пеевски не е сред обвиняемите, всичко е прах на вятъра.

 55. 55 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Да бе Певски сред обвиняемите-кой ще е тоя прокурор и от коя прокуратура дето ще му повдигне обвинение.Те катаджиите имат по един списък с коли ,които не трябва да се спират,та прокурорите ли да нямат списък.Имаше един следовател само дето надигаше глава и бързо го премачкаха.

 56. 56 Профил на dsv16481718
  dsv16481718
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Истината е че банки не трябва да се затварят с лека ръка.Явно практиката от времето на Иван Костов когато затри сумати читави банки продължава....

 57. 57 Профил на dsv16481718
  dsv16481718
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Истината е че банки не трябва да се затварят с лека ръка.Явно практиката от времето на Иван Костов когато затри сумати читави банки продължава....

 58. 58 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1351 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK