По настояване на съдията делото КТБ започна тържествено (обновена в 14:44 ч.)

Съдия Вержиния Петрова смята, че прочитането на обвинителния акт е най-тържествената част от процеса

© Анелия Николова

Съдия Вержиния Петрова смята, че прочитането на обвинителния акт е най-тържествената част от процесаДелото за източването на фалиралата КТБ започна по същество в Специализирания наказателен съд. Началото обаче беше малко по-необичайно. Малко след 10 ч. в препълнената зала 5 всички присъстващи - над 30 души - 17 подсъдими (от 18, защото Цветан Василев отсъства), техните адвокати, назначените от съда резервни защитници и журналисти трябваше да станат прави.


Защото започна прочитането на обвинителния акт (за който неведнъж през годините на разследването, както и при внасянето му от прокуратурата наблягаха на обема му - между 12 и 15 хиляди страници). А това според съдия Вержиния Петрова било "най-тържествената част от процеса".


Преди възражението на адвокат Ина Лулчева, което бе уважено от съда, всички в препълнената зала 5 станаха прави. След това не седна само Иван Гешев. Той обаче излезе час след началота на заседанието заради неотложен служебен авгажимент.

© Дневник

Преди възражението на адвокат Ина Лулчева, което бе уважено от съда, всички в препълнената зала 5 станаха прави. След това не седна само Иван Гешев. Той обаче излезе час след началота на заседанието заради неотложен служебен авгажимент.
След последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в залата ще бъде прочетен само диспозитивът на обвинителния акт - частта, в която е описано престъплението или престъпленията, в което всеки един от 18-те подсъдими е обвинен. Тази част е около 5 000 страници и прочитането ѝ вероятно ще продължи няколко дни.


След като цялата зала се изправи на крака, адвокат Ина Лулчева възрази.


"Това ще изисква изключително физическо усилие. В закона не е записано задължение страните да стоят прави при прочитане на диспозитива от обвинителния акт. Това ще отнеме часове, има хора на възраст, аз самата заявявам, че не мога да стоя толкова дълго права", заяви Лулчева, която определи това като недопустимо третиране на страните.


Съдия Петрова уважи възражението ѝ. В залата прав остана само Иван Гешев, който е наблюдаващ процеса обвинител и ръководител на Специализираната прокуратура. Диспозитивът се чете от говорителя на спецобвинението Даниела Начева, която е седнала.


Близо два часа след началото на заседанието бяха прочетени около 20 страници.


Заради неотложен служебен ангажимент Гешев напусна залата около час след началото на заседанието. Пред журналисти той заяви, че е предложил на адвокатите да се съгласят да не се чете диспозитива, а в протокола да се запише, че е прочетен. Аргументът му - такава била практиката по десетки дела. Той заяви, че защитниците искат да се четат всички около 5 000 страници, защото шиканират процеса.


"Цялата прокуратура ще участва и ще чете. Да видим кой ще издържи", заяви спецпрокурорът. По думите му последната промяна в НПК регулирала въпроса, че в началото на делото трябва да се чете само диспозитива, а не целия обвинителен акт, но изменението не е направило процедурата абсолютно задължителна, тя е останала формална.


Гешев повтори на няколко пъти, че това - да се чете обвинителен акт на глас, не можело да стане в нито една страна в ЕС. След уточнение, че там не пишат обвинения в хиляди страници, Гешев заяви, че там и не липсвали 4 млрд. лв. от една банка. Той се оправда и със закона, който го задължавал да пише толкова много. На въпроса, че и адвокатите цитират закона за искането им да се чете диспозитива на глас, Гешев повтори, че това е формално, а ако той не спази закона и напише по-кратък обвинителен акт, подсъдимите ще бъдат оправдани. Допълни, че диспозитивът, който в момента се чете в съдебната зала го има на сайта на прокуратурата от една година.


"Това си го пише в закона (да се чете диспозитива - бел.ред.), защо да искаме да се бави процеса. Кога Гешев е бил на нашите дела и знае как се действа. За прокуратурата е полезно - като напише нещо, да си го чете след това. Най-малкото съдебните заседатели трябва да се запознаят, обществото също. Никой не е длъжен да чете сайтове", коментира въпроса с прочитането на диспозитива адвокат Христо Ботев.


Защитникът на Цветан Василев - Константин Симеонов, коментира, че в НПК е записано - делото започва с прочитане на обвинителния акт. Никъде в закона не се казва, че адвокатите могат да дадат съгласие да не се чете обвинителния акт, а в протокола да се запише, че е бил прочетен. След уточнение, че Гешев се аргументира с такава практика по дела, Симеонов заяви: "Порочната практика не трябва да се превръща в закон".


По думите му в диспозитива са писани много неща, които се повтарят десетки пъти. "Краткостта може да бъде сестра на таланта, но не в конкретния случай". Според него проблемът е на прокуратурата и той е в начина, по който е изписан обвинителния акт. "Не обстоятелствената част - там трябва да се обясни подробно защо прокуратурата смята, че това обвинение е такова, но в диспозитивната част има едно безсмислено повтаряне на длъжностни характеристики и т.н. на всички лица, които се налага да бъдат четени", допълни адвокатът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK