БНТ освободи главния си продуцент и създател на предаването "Референдум"

Главният продуцент "Вътрешна продукция" Роберт Ковачев

© Личен архив

Главният продуцент "Вътрешна продукция" Роберт КовачевГлавният продуцент "Вътрешна продукция" на БНТ Роберт Ковачев е съкратен от обществената телевизия, считано от днес. Потърсен от "Дневник", Ковачев уточни, че е разбрал с получаването на документите вчера и засега няма обратна връзка за причината, която не се изисква писмено по съответния член на трудовия кодекс.


Като дългогодишен служител на БНТ и впоследствие главен продуцент Ковачев е участвал в създаването на повечето предавания, с които телевизията е позната в момента - от културните "Денят започва с култура", "История.бг" и "Вяра и общество" до публицистичното "Референдум", за което като създател има и авторски права. В момента не е ясно какво ще се случи с предаването до обновяването на програмната схема на БНТ, което би трябвало да се случи през есента.


Директорът на БНТ Константин Каменаров

© Надежда Чипева, Капитал

Директорът на БНТ Константин Каменаров


"Дневник" изпрати въпроси до БНТ, след като не успя да се свърже с Константин Каменаров, който е генерален директор на телевизията от есента. Пред "Медиапул" Каменаров е заявил, че решението е с цел "оптимизиране на работата" и е взето от управителния съвет. Каменаров го председателства, а по негово предложение влязоха Валери Запрянов, Василена Матакева, Зина Трифонова и Антон Андонов. По-късно в официален отговор до "Дневник" от телевизията заявиха, че са в правото си да сменят кадри и не са изключени и други промени. (Пълната им позиция четете тук.)


Главният продуцент: Отдавна имаме разминавания от етичен и професионален характер
Запитан за причините, Ковачев подчерта, че новото ръководство е в правото си да сменя кадри, но като служител на телевизията от 24 години е помолил за лично обяснение от генералния директор. Засега няма отговор. Емил Кошлуков, който като програмен директор е с пряко отношение към форматите в БНТ, отрекъл да има общо с решението на управителния съвет. "Което поставя въпроса какви са функциите на програмния директор. Освен да става дума за структурна реформа, която се пази в тайна", коментира Ковачев


По думите му комуникацията между ръководството и екипите в БНТ е силно ограничена, а продуцентски съвети няма от месеци. "Отдавна виждам, че имаме разминавания, които не са от личен, а от етичен и професионален характер", заяви той.


През януари, когато екипът на предаването "Денят започва с култура" обвини Емил Кошлуков в намеса, съветът на дирекция "Информация" поиска и получи на думи гаранцията на ръководството, че ще спазва журналистическите стандарти. Имаше и слухове за опити за вмешателство в дневния ред на "Референдум". "Не са без основание", лаконично коментира Ковачев.


"Дневник" запита обществената телевизия с какви мотиви е сменен директорът на "Вътрешна телевизионна продукция" и по чия инициатива, какво ще се случи с "Референдум" и има ли намеса в работата на екипите на това и други предавания. Отговорите на БНТ четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK