Силният вятър е спрял спасителния екип на Боян Петров, надеждата е за добро време утре

Боян Петров на Гашербрум II

© Боян Петров

Боян Петров на Гашербрум IIСпасителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който и тази сутрин тръгна да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да достигне дори Лагер 1 заради лошото време. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в София.


Вчера спасителната акция достигна Лагер 1 на 6400 м и не откри там Петров. Планът за днес беше да се върви и към Лагер 2, ако условията позволяват. Силният вятър обаче е върнал участниците в акцията отново в базовия лагер.


Ден трети: повече спасители и добра прогноза


Планът за утре е "възможно най-много хора" да тръгнат отново нагоре в издирване на Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май. Деян Петков разказа, че всички в базовия лагер са обявили, че искат да участват в акцията - както шерпи, така и алпинисти. Освен това прогнозата за утре сутрин е за хубаво време.
Петков съобщи и че има поне 2 хеликоптера на Непал, които при добро време и разрешение от страна на Китай са готови да излетят на спасителна мисия.


Използването на машина от Непал се налага, тъй като тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да изпълнява мисии на височина над 5000 м. Катманду има вертолети, които могат да се издигнат на по-голяма височина, но е нужно разрешението на Китай, за да могат да навлязат на територията на Тибет.


Ще има ли хеликоптер


Екипът на Боян Петров все още не е информиран дали китайските власти са дали разрешение непалски вертолет да лети над алпинисткия маршрут, за да помогне в търсенето на Боян Петров.


По-рано през деня от думите на външния министър Екатерина Захариева в Министерския съвет се разбра, че тази сутрин е поискан от Непал хеликоптер, който да може да изпълнява мисии на височина над 6 хил. метра. Тя уточни, че е получено уверение от китайските власти, че разрешат излитане при подходящи метеорологични условия.


Във втория ден от началото на спасителната операция властите обявиха, че търсят всякакви възможности да помогнат. Полагаме всички усилия и каквото имаме като връзки за нашия алпинист Боян Петров, заяви премиерът Бойко Борисов. По негова покана в Министерския съвет тази сутрин отиде посланикът на Китай в София, който увери, че се оказва пълна подкрепа на място в издирвателната операция.


Към 18 ч. от Министерството на външните работи не можеха да отговорят на въпроса на "Дневник" дали е получено разрешение за полет на вертолет под Шиша Пангма. Редакцията изпрати въпрос до пресцентъра на ведомството и очаква информация.


Известен алпинист готов за полет утре


В същото време Мингма Шерпа - един от най-добрите катерачи в света, който има в колекцията си всичките осемхилядници, съобщи, че е получил обаждане с молба да излети с издирващия хеликоптер утре. В интервю за "Дарик радио" днес той заяви, че е оптимист за мисията на полета заради очакването утре времето да е ясно и дори си е изпратил паспорта на властите за получаване на виза.


Снимката е от сайта на Seven Summits Trek

Снимката е от сайта на Seven Summits Trek


Трудната част от Лагер 3 до върха Шиша Пангма е, че след него има леден тесен участък, по който се върви, обясни той. Познава добре района и смята, че може да бъде много полезен.


Преди час ми звъннаха от хеликоптерна компания от Катманду и утре ще излетим, познавам добре района и мога да бъда полезен, казва той.

Мингма Шерпа е управляващ директор на една от местните компании, организиращи трекинги - Seven Summits. Обяснява, че когато Боян Петров е планирал тазгодишните си изкачвания, първоначално е обмислял да се насочи към Чо Ою (който в крайна сметка е планиран за есента - бел. ред.) и са обсъждали да ползва неговите услуги, което се е случвало и преди. В крайна сметка обаче заради решението му първо да атакува Шиша Пангма не е негов клиент, тъй като компанията няма представители в този район.


Събират се дарения за спасителната акция


В късния следобед съпругата на Боян Петров - Радослава Ненова, обяви в профила си във "Фейсбук", че е открила дарителска сметка, на която събира пари за спасителната операция.


"Не знам доколко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа, аз имам само СЕГА", написа тя. Ето сметката:Радослава Георгиева НеноваBG32 UNCR 7000 1523 2695 49UniCredit Bulbank UNCRBGSF. За Paypal - [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK