Ръководството на БНТ: "Референдум" остава в програмата, няма натиск над журналисти

Ръководството на БНТ: "Референдум" остава в програмата, няма натиск над журналисти

© Цветелина Белутова, КапиталРъководството на БНТ не оказва натиск в избора и гостите на "Референдум" и другите актуални и публицистични предавания на обществената телевизия. Това отговориха от БНТ пред "Дневник", след като внезапното съкращаване на дългогодишния главен продуцент "Вътрешна продукция" Роберт Ковачев отново повдигна съмнения за независимостта на медията.


Ковачев е съкратен без предизвестие, което по думите му е юридически изрядно и напълно в правомощията на новото ръководство на телевизията, което иска да обнови програмната схема. Внезапната раздяла след 24 години и редица успешни предавания обаче поражда въпроси. Ковачев, който е създател на публицистичното "Референдум" и като такъв има права, свързани с формата, заяви, че слуховете за намеса в темите и гостите на "не са били без основание", а с ръководството има "етични и професионални различия".


Ето какво отговориха от БНТ на въпросите на "Дневник":
Какви са причините за съкращението на г-н Роберт Ковачев от поста му и кой е внесъл предложението в Управителния съвет (УС)?


В правомощията на управителния съвет (УС) на Българската национална телевизия е да определи ръководния екип, с който да бъдат изпълнявани ангажиментите от новата програмна и управленска стратегия за развитие на обществената телевизия. Решението за освобождаването на г-н Роберт Ковачев е добре обмислено и е взето след внимателен анализ.


Съгласно Закона за радиото и телевизията УС утвърждава списък на ръководните длъжности, в който са и главните продуценти на всички продуцентски центрове. Сключването и прекратяването на трудовите договори с тях се утвърждават с решение на УС. В рамките на 9 месеца от началото на сключените договори за управление на БНТ УС и генералният директор имат правото да извършват промени в ръководния състав. Този срок все още не е изтекъл и са възможни и други кадрови промени.


Какво ще се случи с предаването "Референдум", за което г-н Ковачев е един от правоносителите?


"Референдум" е една от емблемите на БНТ и промени в предаването няма да настъпят.


Има ли намеси от страна на ръководството в избора на теми и гости в "Референдум" и други вътрешни предавания на БНТ?


В БНТ се следва принципът на редакционната независимост. Няма и не може да има намеса в избора на темите и гостите - както в "Референдум", така и в останалите актуални и публицистични предавания на обществената медия. Доказателство за това може да се намери, ако се проследят гостите в последните месеци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK