Историкът и дипломат Ангел Димитров ще води преговорите с Македония за общите исторически събития

Комисията се сформира на базата на договора за добросъседство с Македония, който влезе в сила през февруари. Очаква се по време на разговорите да се обсъдят едни от най-спорните исторически въпорси между двете страни

© Министерство на вътрешните работи

Комисията се сформира на базата на договора за добросъседство с Македония, който влезе в сила през февруари. Очаква се по време на разговорите да се обсъдят едни от най-спорните исторически въпорси между двете страниПрофесорът и доктор по исторически науки проф. Ангел Димитров ще бъде председател от българска страна на екипа, който участва в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси с Македония. Това реши днес правителството, което избра състава на комисията.


По силата на договора за добросъседство комисията ще обсъжда и решава исторически, образователни и други въпроси. Общата комисия трябва да допринесе за "обективно и основано на автентични исторически извори, научно тълкуване на историческите събития" и ще представя годишен доклад за своята работа пред правителствата на двете страни.


Проф. Димитров е първият български посланик в Република Македония (1994 – 2001 г.).
"Даваме си сметка, че ще имаме тежки разговори с колегите си в Македония", каза проф. Димитров и увери, че ще се направи всичко за защита на интересите на България. Той изрази надежди съставът на македонската комисия да е подбран така, че да има шанс за нормално развитие на разговорите. И обеща българската група да демострира добронамереността, залегнала в договора за приятество и добросъседство.


Ангел Димитров е бил посланик и в Белград. Негов заместник ще бъде историкът доц. Наум Кайчев, преподавател по съвременна история в СУ "Св. Климент Охридски", бивш генерален консул в Битоля и Торонто, член на Македонския научен институт.


Членове от българска страна ще бъдат Момчил Методиев - доктор на историческите науки, главен редактор на "Християнство и култура", бивш дипломатически служител във външно министерство, проф. д-р Иван Илчев, преподавател в СУ ,.Св. Климент Охридски", доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания на БАН, проф. д-р Кирил Топалов, преподавател по старобългарска и възрожденска литература, посланик на България във Ватикана, доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.


Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева съобщи, че първата среща на комисията ще се проведе в София и предстои да се подготвят правилата за работата й, механизмите, тематичните кръгове и въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK