Китай ангажира 100 души в издирването на Боян Петров

Китай ангажира 100 души в издирването на Боян Петров

© Боян ПетровИзбори 2022

Общо 100 души екип е ангажирал Китай в спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна на 3 май, след като е направил опит да атакува връх Шиша Пангма (8027 м) в Тибет. Това съобщи на пресконференция посланикът на Китай в София Джан Хайджоу. Наетите вече хеликоптери за спасителната акция днес не са излетели заради силния вятър, съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в България.


Посланикът уточни, че 25 от всички ангажирани са спасители. Останалите са медицински и логистични екипи. Акцентът в издирването ще е на височина над 7500 метра, където за последно е видян Петров, каза Хайджоу.


Той обясни, че в състава на спасителния екип са включени добре подготвени алпинисти с много изкачвания на високи върхове, включително и на връх Шиша Пангма.
Спасителите са разделени в три групи и са ръководени от известен китайки алпинист. Първите две групи, в чийто състав влизат 12 спасители, вече са тръгнала от базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).


Предишната спасителна група, в която се включиха и шерпи от експедициите в базовия лагер, преди няколко дни стигна Лагер 1 и там не откри Боян Петров.

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 (7300 м).


Посланикът подчерта, че климатичните условия в района са неблагоприятни. Освен силния вятър и температурите са много ниски. От думите му се разбра, че на 13 май, неделя, се очертава прозорец с по-благоприятно време, когато се очаква издирването да може да се направи под самия връх. По оценка на посланика най-добрият начин за издирване в случая е с хората на място, а не чрез хеликоптери.


В момента два хеликоптера от Непал са на 3700 м височина на около 25 км от Шиша Пангма, обясни Хайджоу. По думите му те ще излетят в събота рано сутринта - в 7.30 часа пекинско време.


"Китай оказва максимална логистична подкрепа. При подходящо време хеликоптерите ще летят около лагерите", заяви посланикът.


Индийското издание Dream Wanderlust цитира ръководителя на екипа, ангажиран с хеликоптерите, който обяснява, че силният вятър препятства излитането. Компанията от Непал Simrik Air Pvt. Ltd. бе наета за спасителната операция като има разрешение да лети на територията на Китай до 13 май включително.


Италианският журналист Алесандро Филипини, който следи отблизо издирването на Боян Петров, написа във "Фейсбук", че пилотът, направил най-високата спасителна акция за всички времена, е готов да тръгне в търсене на българина. Посланикът на Китай в София заяви, че няма информация да е постъпвала нова молба за разрешение друг хеликоптер да се включи в издирването. "Търсенето с хеликоптери на такива височини е рисковано и може да донесе опасности за останалите", каза Хайджоу.


Той посочи, че останалите алпинисти, планиращи изкачване на Шиша Пангма, са в базовия лагер. Според думите му намеренията им са да тръгнат към върха на 13 май.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK