Спасителите не са открили Боян Петров и в лагер 2 под Шиша Пангма

Снимката е архивна.

© Боян Петров

Снимката е архивна.Спасителният екип, които издирва пеша Боян Петровq е достигнал до лагер 2 в подножието на връх Шиша Пангма, но не e открил следи от българския алпинист, каза за "Дневник" Деян Петков от неговия екип в България.


С Петров няма връзка от 3 май, когато той атакува върха. Времето позволява спасителният екип да се придвижи до лагер 3 е тази вечер да пренощува там (виж графиката). Това е най-високо разположенията лагер и в него алпинистите нощуват преди да атакуват върха.

Спасителите не са открили Боян Петров и в лагер 2 под Шиша Пангма

При добро време утре спасителите ще се опитат да достигнат и до върха, който се намира на 8027 метра. Хеликоптерите, които рано сутринта направиха един обход около върха, не са могли да излетят за втори път, заради силния вятър и са останали в Катманду.


Направена е нова сателитна снимка на района, но засега тази няма да се ползва от спасителите, защото може да ги обърка поради множеството обекти, които се виждат на нея.


Общо 100 души екип е ангажирал Китай в спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров, съобщи вчера посланикът на Китай в София Джан Хайджоу. Наети са и три хеликоптера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK