Няма следи от Боян Петров в Лагер 3, издирването продължава

Няма следи от Боян Петров в Лагер 3, издирването продължава

© Боян ПетровИздирващите пеша алпиниста Боян Петров не са го открили и в най-високия Лагер 3 под връх Шиша Пангма. До там са стигнали двама китайски алпинисти и двама шерпи. Това съобщиха от екипа в България на Петров. По-рано следи от него не бяха открити и в Лагер 2.


В района на Лагер 3 са открити различни предмети, но е установено, че са от предишни експедиции.


Тази част от екипа утре сутрин тръгва към върха по маршрута на Боян Петров като ще се опитат да установят и дали той го е достигнал.
Рано сутринта наетите за издирването хеликоптери направиха облетяване на района под върха, но без резултат. След като се върнаха за презареждане, не можаха да излетят повече заради засилилия се вятър.


Утре не се очаква да летят, защото ще има много хора на склона, водещ от Лагер 3 към централния връх, обясни Деян Петков от екипа на Боян Петров. Утре е и последният ден, в който хеликоптерите имат разрешително за полети в Тибет, но властите са уверили, че ако е нужно, веднага ще удължат разрешителното. Това се налага, тъй като хеликоптерите са на непалска компания, а върхът е в Тибет. Разрешителното бе дадено след искане от българските власти.


В Лагер 2 тази вечер остава голяма група алпинисти и шерпи, които утре ще изминат бавно маршрута до Лагер 3 като ще направят внимателен оглед. Днешната група по това трасе е вървяла бързо, за да може да достигне най-високия лагер в рамките на един ден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK