Издирващите Боян Петров са открили инсулин в Лагер 3 (допълнена в 17 ч.)

На Анапурна, 2016 г.

© Мингма Шерпа

На Анапурна, 2016 г.Избори 2022

Китайските катерачи, които издирват Боян Петров, са достигнали днес на 10-15 метра под връх Шиша Пангма (8027 м). след което са решили да се върнат, защото са преценили, че нагоре е прекалено опасно. По пътя нагоре не са видели никакви следи от алпиниста.


В района на Лагер 3 (7500 м) обаче е намерен инсулинът на алпиниста, който страда от диабет. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа в България. Не е известно дали той е в палатката му и дали тя е там все още. Също така това не означава, че той няма инсулин в себе си.


Тази част от екипа, стигнала почти до самия връх, утре планира да слиза надолу. В момента би трябвало двете групи, издирващи Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май, да са в Лагер 3. Към момента (17 ч. българско време) няма информация за плановете на другата група.
Още вчера се разбра, че следи от българския алпинист в най-високия лагер, който е на 7500 м, няма.


Един от китайските алпинисти, които участват в издирването на Боян Петров над Лагер 1. Снимката е заснета от Мингма Шерпа. Той е част от екипа, участват в акцията с хеликоптери. Кадърът е предоставен на "Дневник" от екипа на Боян Петров в България.

© Мингма Шерпа

Един от китайските алпинисти, които участват в издирването на Боян Петров над Лагер 1. Снимката е заснета от Мингма Шерпа. Той е част от екипа, участват в акцията с хеликоптери. Кадърът е предоставен на "Дневник" от екипа на Боян Петров в България.

Петков припомни, че при вчерашния разговор с издирващите от екипа в България им е казано да не тръгват към върха, ако е само за да търсят алпиниста, защото не се очаква, ако той е по това трасе, да е оцелял толкова дни. Това съобщи по-рано днес в пост във "Фейсбук" и жената на алпиниста Радослава Ненова. Самите екипи обаче преценяват и вземат крайното решение на място.


По информация за изданието Dream Wanderlust (което се позовава на информация от ръководителя на шерпите, участващи в издирването и на ръководителя на шерпите - бел. ред.) екип от Лагер 3 ще започне атаката му в 2 часа през нощта местно време на 14 май и това ще отнеме около 8-10 часа при добри метеорологични условия. Изданието се позовава на информацията, получена от ръководителите както на наземния екип, издирващ Петров, така и на ръководителя на въздушния екип.


Групата, която вчера беше в Лагер 2, където също не бяха открити следи от Боян Петров, днес е достигнала Лагер 3 и вероятно също утре ще атакува върха.


Няма яснота кои са членовете на двете групи.


Екипът на Петров в България е получил потвърждение, че хеликоптерите, наети за издирването от Непал, ще имат разрешение и утре да летят в района на тибетския връх, ако това се наложи. Даденото им вече разрешение изтича днес.


В днешния ден те не са изпълнявали полети, за да не създават опасност за хората, които се придвижваха по склона над Лагер 3. Те обаче бяха в готовност да реагират, ако се налага да излетят.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK