Държавата планира да даде около 70 млн. лв. за научни изследвания в следващите няколко години

Държавата планира да даде около 70 млн. лв. за научни изследвания в следващите няколко години

© Юлия ЛазароваОколо 70 милиона лева се планира да даде държавата в следващите 5 до 7 години за финансиране на научни проекти по 11 програми в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в България. Това се вижда от публикуваните днес за съгласуване 11 програми. Те са разработени със съдействието на научни организации и по тях се очакват предложение и възражение до две седмици.


Във всяка от програмите са набелязани висшите училища и институции, които ще са водещи партньори по изпълнение на проекти. Планира се те да създават консорциуми и широки научни екипи с други научни структури, с които да кандидатстват с конкретни проекти за финансиране по съответната научна програма. Всяка от програмите набелязва специфични мерки, цели, резултати, които трябва да бъдат постигнати с бъдещите проекти. Финансирането ще става през Министерството на образованието и науката.


Очаквано най-сериозно перо и най-много средства са планирани по програмите за привличане на млади учени и за високи технологии.
По програмата


"Млади учени и постдокторанти"


са планирани 15 млн. лв. до 2020 г., или по 5 млн. лв. в следващите три години. Програмата цели привличане, задържане и развитие на ново поколение висококвалифицирани млади учени за "осигуряване на качествено възпроизводство на човешкия потенциал за научноизследователска работа". Очаква се след реализацията на проектите по програмата "съществено увеличаване броя на млади хора, избиращи кариера в организации, занимаващи се с научна дейност, а също и стимулирането им да провеждат задълбочени и иновационни научни изследвания по актуални тематики в приоритетните научни направления". Крайната цел е създаване на ново поколение висококвалифицирани специалисти, заети с качествена научноизследователска дейност, отговорна към обществото.


С подобна насоченост е и програмата


"Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука"


която е със срок 7 години. Посочва се, че бюджетът е 1 500 000 лв. за първата година, който може да нарасне до 3 млн. лв. на година след третата година. "Дългосрочната цел на програмата е значителното увеличаване на човешките ресурси за наука и иновации от високо ниво в България заедно с трайна положителна промяна в културата на българската научна общност", пише в проекта. Програмата си поставя за цел "да разпознае индивидуалния потенциал за наука, иновации и привличане на финансиран, да създаде благотворна институционална среда за самоорганизация на екип, иницииран от изследовател, за работа по изискванията на неговия проект". А също да изгради административна и техническа подготвеност към институцията домакин за подкрепа на ефективно кандидатстване и за изпълнение на европейски и международни проекти.


Програмата ще подпомогне "бързото изграждане на критична маса от перспективни учени, които да работят по иновативна висококонкурентна тема с ръководител водещ изследовател, да подобри образованието на бъдещи изследователи (PhD), които ще работят в екипа на водещия изследовател в конкурентна среда от докторанти и постдокторанти по обща научна тема" и др.


Финансирането на проектите ще може да е до 300 000 лв. на година за максимален период от пет години.


Възнаграждението на изследователя ще е 6000 лв.


на месец. Възнаграждението на всеки нает към екипа старши сътрудник, постдокторант и докторант ще е съответно по 4500 лв., 3500 лв. и 2000 лв. на месец. Изисква се до шест месеца след началото на проекта екипът на водещия учен да включва един постдокторант/старши сътрудник и един докторант.


Програмата "Петър Берон. Наука и иновации с Европа" също е насочена към


развитие на учените


Срокът на програмата е 7 години и са планирани по 1.2 млн. лв. на година. Общата цел на програмата е "да ускори реинтеграцията и/или кариерното развитие на перспективни учени в български научни и научно-образователни институции и да стимулира изследователския потенциал като фундаментална стъпка за развитието на устойчива иновационна среда в България".


Специфичните цели включват привличане в България на перспективни и установени учени, дългосрочна реинтеграция на перспективни и установени учени в български научни и научно-образователни институции, задържане в България на перспективни и установени учени. Цели се също трансфер на знания към организацията домакин, разработването на конкурентни и съвременни научни направления и др.


По националната научна програма


"Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита"


е планиран общ бюджет от 7.3 млн. лв., като за тази година са предвидени почти 3 млн. лв., а за 2019 г. и за 2020 г. - по малко над 2 млн. лв.


По програмата за комуникационни и информационни технологии "за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността" планираната сума за следващите три години е 3.45 млн. лв.


За електронно здравеопазване пък ще бъдат разпределени 2 млн. лв. до 2020 г. Отделно за разработването на методология за въвеждане на NAT технологията за диагностика на качеството на дарената кръв в трансфузионната система са предвидени 5 млн. лв. за тази и следващата година.


Националната научна програма


"Културно-историческо наследство


национална памет и
прогрес на обществото" ще продължи до края на 2020 г. и за проекти по нея са предвидени 4 млн. лв. Очаква се с тези пари да бъдат създадени интерактивни карти, онлайн Енциклопедия на културно-историческото наследство в Югоизточна Европа от праисторията до днес, познавателни онлайн видеоигри в областта на българския език, кирилометодиевистиката, литературата, музиката, театралното изкуство, изобразителните и екранните изкуства, архитектурата, историята, археологията, етнографията, фолклора.


Предвижда се и създаване на социална мрежа "Културни пространства" - мобилно приложение, което да дава информация за знакови места, свързани с българската култура от древността до наши дни. Приемат се и проекти за аудиокниги, електронни помагала, образователни филми. Програмата има и модул за туристически проекти.


По програмата за опазване на околната среда и


намаляване на риска от бедствия


са планирани 6 млн. лв. до 2022 г. Същата е и сумата по програмата за здравословни храни "за силна биоикономика и качество на живот", която ще приема проекти до 2021 г.


Националната научна програма за репродуктивни биотехнологии в животновъдството пък ще финансира проекти за общо 1 500 000 лв. – за тази и за следващата година по 800 000 лв.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Гневно

  Излишни харчове - дайте ги и тия пари на вероизповеданията.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Интересно за 7 години 70 милиона за наука, а за милиционерите 100 милиона от раз?

 3. 3 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  Въпрос на приоритети

 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  И предполагам, върховите изследвания ще са онези, които доказват, че АЕЦ БеляНе е икономически изгоден при определени мечтани параметри...

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Гневно

  Интересно за 7 години 70 милиона за наука, а за милиционерите 100 милиона от раз?
  —цитат от коментар 2 на telqk


  +++

  И 84,5 мил. лв. за тютюн. За една година.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  И предполагам, върховите изследвания ще са онези, които доказват, че АЕЦ БеляНе е икономически изгоден при определени мечтани параметри...
  —цитат от коментар 4 на puknatastotinka


  Еми - за това са им платили - това са изчислили.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  Това е друго - така се подпомага електората на коалиционния партньор в сянка и най-вече тия които никога не са гледали тутун но имат правилна позиция!

 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 492 Неутрално

  и като ги дадат на феодалните старци от бан - леле какъв купон

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Хаха пак жълти стотинки за наука. Тези пари трябва да са за година, за да има списъл и да МОЖЕ да отлепи ютията от дъното. С тази политика ще доразгонят малкото останали читави учени и след това дори и да има финансиране няма да има кой да го прави наука.

 10. 10 Профил на cde44434219
  cde44434219
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Доста жалко, скромно и тъжно. Какво са 70 милиона за няколко години. Нищо. Справка: да видим суми от какъв порядък инвестират държави сравними на нас - Румъния, Хърватия, Гърция.

 11. 11 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  +++++++++++++++++

  Не е истина какво станА на постата- Се пееше в една песен от близкото минало....
  Те да въреха нещо, тия търтеи безподобни милиционерите.....

 12. 12 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ги таковам научните работници. Всеки ден откриват топлата вода. 😝😜😎

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 13. 13 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  А ако тръгне "Белене" 7 000 000 000 лв. Да не чува дявола...

 14. 14 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  6000 лв заплата не е зле.
  Ако публикуват критериите може и аз да се кандидатирам.
  За справка на завръщащ се учен в Полша дават по 7000 евро.

  "Да, България"
 15. 15 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Т.е. някой планира да открадне 70 млн. под предтекст, че извършва научни изследвания.
  Помня едни от скандалните проекти 2014 г. - за наблюдение на Млечния път и обощаване на резултатите - 360 хил. лв. :D За "Фундаментално изследване", к' реално е преписване на някакъв чуждестранен труд - 200 хил. лв.
  После защо има толкова черни джипки по улиците...

 16. 16 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Младите учени в София масово живеят в студенски общежития и мизерни квартири. Заплатите им са като на чистачките в институтите. Как да не избягат от Бг? На първо място, за да се повдигне равнището на науката, е необходимо да се субсидират съвместни научни проекти със западни институти, в които нашите да не са разсилни и обслужващ персонал, а достойно заплатен и оценен партньор. И това трябва да се приеме не в София, а в Брюксел - в огромния Европейски научен фонд с милиарди евро бюджет, от който западняците бъркат с пълни шепи, а за нас остават огризки и слугуване. Иначе и тези 70 милиона са добре дошли за БАн и университетите, проблемът е кой на кого ще ги разпределя, защото мафията в науката е не по-малко могъща от медицинската мафия и мафията с горивата и контрабандата на цигари...

 17. 17 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#15] от "kamenof":

  Така е. Идеята като цяло е добра, но накрая почти винаги се "побългарява".
  То и в другите страни е така, но ние определено сме шампиони.

  "Да, България"
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Дали ще отидат обаче за наука или за нещо друго, не се знае, но предстои да видим.

 19. 19 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 465 Гневно

  Интересно за 7 години 70 милиона за наука, а за милиционерите 100 милиона от раз?
  —цитат от коментар 2 на telqk


  Парите за наука за 7 години са в рамките на статистическата грешка на бюджета на милиционерите. Това го има само в откторвените диктатури.
  Ако искаме България да е модерна държава, трябва да се инвестира в наука, но с мутрата-милиционер толкова


  Порусначен народ- слаба държава
 20. 20 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално
 21. 21 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дано да се подбират правилно прокетите, че и за там ще се наредят познатитите муцуни с поставените лица за лапачка.

 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  хахаха! След като дянковчето искаше да затваря БАН, наричаше учените “феодални” (вместо синодални) старчета, а менда ги накастри защо искат 10М, а не кандидатстват по европроекти(?!), все едно, че ще отварят мандра за сирене, а няма да правят базова наука, сега хванаха да лепят с плюнка парчетата на счупения порцелан! Който уби науката, не може да я възроди!

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Сега ще се занижат едни "Българската народна носия - минало и настояще", "Изследване на антиоксидантното действие на мурсалския чай" и някоя фирма без сайт да прави 46-та си разновидност на някакво изделие, което никой не е виждал, но го има във всички други европрограми по различен повод.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Изръсиха 4 милиарда за КТБ, а само 70 милиона за наука. Това не е държава, а територия. Управляват я илитерати, некадърници и недоучки.

 25. 25 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Тука са детайлите по програмата с по 6000 лева заплата (пдф файл
  - Национална научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейска наука (Вихрен)):

  http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3492

  Най-важното е кой ще оценява проектите. Ако е извън България - има шанс за обективност. Ако е на местно ниво - най-вроятно пак ще стане някое мазало.

  "Да, България"
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#25] от "errata":

  СЪгласен съм за външни оценители от Европейската система по професионални направление. Преди месец имаше буря от възражение - “Как така чужденци ще оценят българската наука!!!” . Явно някои искат да продължава да действа системата на стандарти от типа “най-високия лилипут в племенно” :-)
  А пропо, водещите изследователи ще бъдат на постоянни или на временни трудови договори? АКо работят по финансирани програми, то явно принципът ще бъде “временен договор” и продължения основани на “доказан принос”.

 27. 27 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#25] от "errata":СЪгласен съм за външни оценители от Европейската система по професионални направление. Преди месец имаше буря от възражение - “Как така чужденци ще оценят българската наука!!!” . Явно някои искат да продължава да действа системата на стандарти от типа “най-високия лилипут в племенно” :-)”.
  —цитат от коментар 26 на daskal1


  Напълно съгласен.
  За договоите - не знам (не съм в България и няма кого да попитам), но предполагам, че са временни.


  "Да, България"
 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Любопитно

  за вероизповеданията дават повече, естествено :)

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Сега ще настане една битка в стил "Аз пробутвам твоят проект а ти моят". Ако оценителите и класиращите са българи надежда всяка оставете.

  Нали професори оцениха Доган като най-големият хидроспециалист в България. Хората се впечатляват от научни титли и звания и не знаят каква мафия стои зад това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  Изръсиха 4 милиарда за КТБ, а само 70 милиона за наука. Това не е държава, а територия. Управляват я илитерати, некадърници и недоучки.
  —цитат от коментар 24 на proza


  70 милиона е една пета от годишния бюджет само на една компания като Boston Dynamics. Хората по света правят вече тичащи на два крака роботи, а ние ще наливаме от пусто в празно. 70 милиона не са достатъчни дори за малък по големина научно-изследователски център или дивижън към университет в САЩ.

  Ето какво измислят и правят в Бостън с наистина големи инвестиции в R&D:

  https://www.cnn.com/videos/cnnmoney/2018/05/11/atlas-spotmini-boston-dynamics-robots-run-navigate-cnnmoney-orig.cnnmoney/video/playlists/technology/

  Пазете се от доносника vesolr
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#30] от "GreenEyes":

  Колега, нека не сравняваме несравними величини като потенциал. Фармацевтичната промишленост на една Швейцария също инвестира в изследванията на американски университети просто поради разликата в критичната маса.
  Според мен въпросът е в умелата интеграция на българската наука с научните институции на Европа (и САЩ) по приоритетни направления и с подходящи договорни обвързвания на страните. Така през следващото десетилети може би ще се създаде една кадърна група от мислещи хора която ще работи и за България.
  Примерно, една Джей-1 визова програма със съвместно финансиране в САЩ би задължила нашите участници да се върнат и работят 2 години в България. Но, за това и българската страна трябва да е готова да даде условия за пълноценна работа на тези хора, а не да започват отначало - това имам предвид при “пълноценна интеграция“.

 32. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Във всяка от програмите са набелязани висшите училища и институции, които ще са водещи партньори по изпълнение на проекти. Планира се те да създават консорциуми и широки научни екипи с други научни структури, с които да кандидатстват с конкретни проекти за финансиране по съответната научна програма"

  Отново поставят коня пред каруцата - буквално. След като предварително набелязват кой ще ръководи проекта какъв конкурс ще има? Определя се приоритет и всеки може да участва самостоятелно или в колектив. Очевидно водещия институт ще усвои парите а може да аде нещо и на приятели от друго място.

  Това за заплатите е добре да се регламентира, но да се администрира и състава на колектива е грешка. За всеки проект ситуацията ще е различна, един разумен колектив ще е най-малко от 10-20 души а не 3. Но за такива смешни суми няма и място а по-голям колектив. Един сериозен прибор за научно изследване (напр. микроскоп или спектрометър) е от няколкостотин хиляди до 1-2 млн. долара. Както обикновено става, парите трябва да се усвоят в рамките на календарната година, така че с тези суми, отпускани не за 1 година а за 5-7, не може да се купи нито един сериозен прибор.

  Освен че са смешно малко (колкото за година на среден западен университет), парите са разпределени несъобразно - практически за цялата наука (физика, химия, биология, матералознание, инженерство - освен компютърно) се дават 7 млн. за 7 години в един проект. Верно, за държава като нашата силите трябва да се концентрират в неголям брой области, но това е пълно неглижиране на основния капитал на БАН, СУ и водещите вузове.

  Сътрудничеството със западни ин-ти и ун-ти е много важно, но за това трябва и приоритетите да са подходящи, и да има прилична база (кадрова и материална) в БГ. С трици шарани се не ловят. Мина времето когато ни включваха само за да получат и те грантове от ЕС или като жест към бедните роднини от Източна Европа.

 33. 33 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  ..... С тази политика ще доразгонят малкото останали читави учени и.....
  —цитат от коментар 9 на olimpipanov


  Ами да!

  Но ... ако бяха читави учени, отдавна да са отишли там, където ще им оценят ЧИТАВОСТТА!!!

  п.п. Пари хвърлени на вятъра, т.е. всичката пара въ свирката!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  .... в огромния Европейски научен фонд с милиарди евро бюджет, от който западняците бъркат с пълни шепи, а за нас остават огризки и слугуване. ...
  —цитат от коментар 16 на David Moyseev


  Аха ... огризки!

  А не е ли вярна приказката, че пари се дават за свършена работа?

  Какви са резултатите от "работата" на нашите учЕни?

  Дори и един качествен миксер или пасатор не са конструирали!

  Да не питаме за научни постижения!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  Това са "трикове" за млади учени, които искат сега да пробият. Повярвай ми ( Тръмп експрешън), това няма да реши проблемите на науката в България. Бил съм тук и там. На времето мои колеги ( бях аспирант в размирните посткъртанайрон години), вкл. и моя милост опитваха всичко, за да избягат от посткомунистическата ни убийствена система. И никакви договорености със западни научни институти и университети можеха да ги спрат, за да избягат от България. Знам, че ти си привърженик на съветската система във всичките й цветове, затова и рядко ти отговарям, ама извинявай дори и ти вероятно осъзнаваш, че целта на една нормална държавна политика би трябвало да бъде запазването на мозъците на нацията. Със 70 милиона доларчета не става.... Много пъти съм давал за пример южнокорейската система за насърчаване на R&D, ама кой ли ме следва...

  Пазете се от доносника vesolr
 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  По 10 милиона годишно - нищо работа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#35] от "GreenEyes":

  По мое мнение все някога нещата трябва и ще се променят. Преди войната сме имали силни учени независимо от скромната ни университетска система. Въпреки всички усилия на тоталитаризма, имаше светли умове и по време на тази отминала система, нещо което се доказва и от хора израстнали в нея като доста от пишещите тук ( не зная откъде у теб се е установило мнението че съветската образователна система ми харесва, в нея съм изкарал една от аспирантурите си, като преди това и след нея съм учил в други страни с доста по-добри показатели; ако заемам позиция против ксенофобията, то тя си е мое убеждение).
  Та, нещо с което съм съгласен с теб е че по традиция българските кадри се проявяват далеч по-добре извън страната ни. Оттам и мисълта за интеграция в рамките на международни колективи.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Не мислиш ли че науката (и не само тя) е резултат на цялостното общественно устройство и състояние на обществото,не е ли показателно че в най проспериращите държави доверието както между самите членове на обществото така и към самата държава е много високо?

  klimentm
 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm":
  За битието и мисленето няма да коментирам, правено е с много по-добър успех отколкото аз бих могъл, младите кадри в социалните науки днес използват модела на Леонтиев с пълна сила.
  Има я и друга даденост която наблюдавам от няколко десетки години. Заминах да уча в чужбина на малко над 18 години. Докато другите землячества се стараеха да са заедно, българите точно обратното, всеки искаше да е единствения в компанията. Събирахме се по празници, и, по Ботевия модел "пием, пеем буйни песни", провъзгласяваме се за най-великите, коментираме колко глупави и ограничени във всяко едно отношение са местните, след това се разотиваме и нищо. Същата история в няколкото страни в които съм се учил. Вероятно е от системата на разпределителните отношения, наричана не зная защо социализъм, защото старата имиграция е коренно различна, наблюдавам го и по роднини, и сред непознати до първата ми среща в българските общности в развитите страни в Европа и САЩ. Ето това трябва да се изживее.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Весело

  До коментар [#40] от "vesolr":...подобни плоски клевети са неуместни
  ...»»Е, определено има прогрес в отношението на Зеленооков към Даскала след като преди време изобщо ни смяташе за една личност.

 42. 42 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Благодаря за отговора.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK