Издирването на Боян Петров продължава днес и утре

Издирването на Боян Петров продължава днес и утре

© Велко АнгеловСпасителната операция по издирването на Боян Петров ще продължи и днес, съобщи пред БНР Кирил Петков от екипа на алпиниста. Петков се намира в района на спасителните действия, а Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите.


Вчера хеликоптерите не успяха да се включат в издирването заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при лагер 3.


Кирил Петков каза, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности. "Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", каза Петков.
"Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер едно", подчерта той. Издирвателната акция върви към края си, обяви екипът му още в понеделник вечерта.


Сутринта е било слънчево, сега върхът е покрит с облаци, има и мъгла, разказа Кирил Петков. Той самият все още не е видял откритите вчера вещи на алпиниста, донесени в базовия лагер. "Част от потенциалните точки за обследване вече са анализирани, гледани са през различни скенери на филтри. Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи", каза още Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност.


"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче", каза Петков. Той остава на мястото на операцията със сигурност и утре, след което ще реши какво да предприеме.


В следващите дни от екипа на Боян Петров ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Днес е десетият ден от началото й.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK