Съдийската колегия обеща да реагира при всяка атака срещу съдия (допълнена в 12:40)

Съдийската колегия обеща да реагира при всяка атака срещу съдия (допълнена в 12:40)

© Анелия НиколоваС 10 гласа "за" и 2 гласа "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие принципна декларация, в която записа, че ще реагира при всеки случай на атака срещу магистрати заради работата им.


"Членовете на съдийската колегия категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за накърняване независимостта на съдебната власт и на всеки съдия. Призоваваме държавните власти да ни подкрепят срещу обругаването на съда", ce казва в декларацията.


Темата влезе в дневния ред след реакция на магистрати след публикации в сайтовете ΠИK, насочени срещу съдия Силвия Хазърбасанова от Софийския районен съд (СРС) заради постановено от нея решение срещу ПИК по заведено от историка Емил Джасим дело.
Против декларацията гласуваха Боян Новански и Стефан Гроздев. На заседанието не присъстваха председателят на ВАС Георги Чолаков и Севдалин Мавров.


Новански обясни, че в интернет е "пълно с публикации срещу съдии, от които ще ви настръхнат косите". Съдебният съвет обаче не е реагирал при всяка от тях и затова той бил против да се реагира сега. Гроздев не се изказа.


Докато течеше все още заседанието на съдийската колегия пред сградата на ВСС се събраха журналисти от сайта ПИК, заедно с организирана група от хора, на които бяха раздадени свирки и плакати.


Миналата седмица говорителят на съдийската колегия Цветинка Пашкунова предупреди в отворено писмо, че атаките срещу съдия Хазърбасанова могат да доведат до саморазправа с нея.


Цялото становище на съдийската колегия:


Становище на Съдийската колегия на
Висшия съдебен съвет на Република България


Утвърждаването на Република България като правова държава, отстояването на конституционно прогласените демократични ценности и присъединяването ни към Европейския съюз са сред най-големите предизвикателства в най-новата ни история, като безспорно една от най-трудните и противоречиви области е съдебната реформа. Системните негативни коментари от политици, медии и публични личности, както и неглижирането на проблема постепенно формираха в обществото неадекватна представа за зависима, корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна система. Трудът на българските съдии, прокурори и следователи, техният професионализъм, морал и отговорност системно са обезличавани с неверни и манипулативни информации, които доведоха до срив на общественото доверие в съдебната власт.


Конституцията на Република България прогласява принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт, а Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ. Водени от своето вътрешно убеждение и по силата на правомощията ни определени със Закона за съдебната власт, членовете на Съдийската колегия, категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия.


Призоваваме българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни подкрепят в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда. Всяко противопоставяне между представители на държавните органи има за резултат дефицит на обществено доверие, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт, уронване престижа, както на съдебната, така и на законодателната, и изпълнителната власт .


Считаме, че са недопустими публични коментари по съдебни актове подлежащи на инстанционен контрол, когато същите не съдържат обоснована критика с конкретни факти, данни, обстоятелства и правни аргументи, а единствено употреба на епитети, квалификации и внушения, които накърняват, както независимостта на конкретния съдия, така и неговото лично достойнство, професионална репутация и доброто му име. Налагащата се практика да се коментират и интерпретират съдебните актове през призмата на личността на съдията чрез груба, арогантна и обидна лексика са не само посегателство върху личността му, но и посегателство върху българската държавност, чийто представител е съда. Всяко подобно действие може да се квалифицира единствено като опит за вмешателство и натиск, с цел компрометиране на съдебния процес.


Предизвикателството пред българските медии, не само в областта на съдебната власт, е да работят в полза и подкрепа на обществото. Правото на мнение и свобода на словото са израз на съществуващата медийна среда и ролята ѝ на регулатор в правовата държава, поради което те са дълг, призвание и лична отговорност на информирани и компетентни професионалисти от обективни и независими медии.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Нямата право да реагирате.
  Отсъждате и това е, вашата работа е дотук.
  Обществото може да ви прави оценка и да е съгласно или да не е съгласно с вашите преценки.
  Не сме в Северна Корея все пак.

 2. 2 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 452 Разстроено

  днес:
  недялко недялков (от БЛИК или ПИЦ) излиза с лика на Апостола на протест, защото СГС му накърнил свободата на словото. то пък едно слово недялково ...

  бойко борисов (от ГЕРБ) изнася лекция в станфорд на тема квантова физика и влиянието й върху ядрената политика на България. то пък една ядрена политика ...

  делян пееФски (от хотел Берлин) идва за пръв път от 3 години на работа в народното събрание. то пък едно народно събрание ...

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Не мога да разбера дали и Ченалова попада под тази защита като независим (поръчков) съдия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Браво на ВСС!
  Бoян Hoвaнcĸи и Cтeфaн Гpoздeв бяха инсталирани във ВСС от маминото собствениче на ПИКливите медии. Мамин прас им е реално работодател, така като е работодател на десетките тролове наети да 💩 статитте за ВСС, Лозан Панов, реформите в прокуратурата и "Да, България".

 5. 5 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Когато СЪДИИТЕ започнат да отсъждат САМО СПОРЕД ЗАКОНА А НЕ СПОРЕД СВОЕТО ВЪТРЕШНО УБЕЖДЕНИЕ В РАЗРЕЗ СЪС ЗАКОНА И МОРАЛА то всичко ще е наред и няма да ги критикуваме но ще можем да ги коментираме.
  Съдебните решения са за да ги изпълняваме, но когато не сме съгласни с тях можем да ги обжалваме на по горна инстанция.

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Проблемът е, че хората имат различен характер и различна степен на търпимост и способност за вътрешна съпротива. И когато за един съдия конкретни медии публикуват целенасочени статии, в които обсъждат решенията му и отправят двусмислени послания - ако характерът му е от по-хлабавите, няма как да очакваме обективни съдебни актове от този съдия. Контрол върху актовете на един съдия осъществява горестоящата инстанция. Публичните обсъждания преди влизане на съдебния акт в сила целят нещо друго. И затова съдийската колегия реагира.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Правилна реакция на ВСС. За сведение – днес на обед по "Хоризонт" Силвия Великова спомена, че в групата на ПИК е бил и небезизвестния червен трибун Дучето.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  Виж сега. Имаше едни съдии дето на трета инстанции оправдаха всички по делото Опицвет и после се пенсионираха всичките. На предишните инстанции имаше ефективни присъди, мисля че 7 години беше за главният обвиняем.
  Така че независимо дали е заради Джасим или заради някой друг обществото има право да критикува съдиите.
  Още повече, че примери като горния дал Господ...

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 883 Неутрално

  'Докато течеше все още заседанието на съдийската колегия пред сградата на ВСС се събраха журналисти от сайта ПИК"

  пигитата от пиг ,протестират

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  Щом никой не се събира да протестира пред сградата на ПИК за безобразията и клеветите срещу хора с различно от на Пеевски мнение, те ще продължават на играят мръсните си игрички. Тука свободата на словото е само за такива , като тях.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Кръст на демокрацията.

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1562 Гневно

  А кога ще започне да реагира на простотиите на съдиите? Или Силвето наш човек, а?

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK