Съдийската колегия обеща да реагира при всяка атака срещу съдия (допълнена в 12:40)

Съдийската колегия обеща да реагира при всяка атака срещу съдия (допълнена в 12:40)

© Анелия НиколоваС 10 гласа "за" и 2 гласа "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие принципна декларация, в която записа, че ще реагира при всеки случай на атака срещу магистрати заради работата им.


"Членовете на съдийската колегия категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за накърняване независимостта на съдебната власт и на всеки съдия. Призоваваме държавните власти да ни подкрепят срещу обругаването на съда", ce казва в декларацията.


Темата влезе в дневния ред след реакция на магистрати след публикации в сайтовете ΠИK, насочени срещу съдия Силвия Хазърбасанова от Софийския районен съд (СРС) заради постановено от нея решение срещу ПИК по заведено от историка Емил Джасим дело.
Против декларацията гласуваха Боян Новански и Стефан Гроздев. На заседанието не присъстваха председателят на ВАС Георги Чолаков и Севдалин Мавров.


Новански обясни, че в интернет е "пълно с публикации срещу съдии, от които ще ви настръхнат косите". Съдебният съвет обаче не е реагирал при всяка от тях и затова той бил против да се реагира сега. Гроздев не се изказа.


Докато течеше все още заседанието на съдийската колегия пред сградата на ВСС се събраха журналисти от сайта ПИК, заедно с организирана група от хора, на които бяха раздадени свирки и плакати.


Миналата седмица говорителят на съдийската колегия Цветинка Пашкунова предупреди в отворено писмо, че атаките срещу съдия Хазърбасанова могат да доведат до саморазправа с нея.


Цялото становище на съдийската колегия:


Становище на Съдийската колегия на
Висшия съдебен съвет на Република България


Утвърждаването на Република България като правова държава, отстояването на конституционно прогласените демократични ценности и присъединяването ни към Европейския съюз са сред най-големите предизвикателства в най-новата ни история, като безспорно една от най-трудните и противоречиви области е съдебната реформа. Системните негативни коментари от политици, медии и публични личности, както и неглижирането на проблема постепенно формираха в обществото неадекватна представа за зависима, корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна система. Трудът на българските съдии, прокурори и следователи, техният професионализъм, морал и отговорност системно са обезличавани с неверни и манипулативни информации, които доведоха до срив на общественото доверие в съдебната власт.


Конституцията на Република България прогласява принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт, а Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ. Водени от своето вътрешно убеждение и по силата на правомощията ни определени със Закона за съдебната власт, членовете на Съдийската колегия, категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия.


Призоваваме българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни подкрепят в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда. Всяко противопоставяне между представители на държавните органи има за резултат дефицит на обществено доверие, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт, уронване престижа, както на съдебната, така и на законодателната, и изпълнителната власт .


Считаме, че са недопустими публични коментари по съдебни актове подлежащи на инстанционен контрол, когато същите не съдържат обоснована критика с конкретни факти, данни, обстоятелства и правни аргументи, а единствено употреба на епитети, квалификации и внушения, които накърняват, както независимостта на конкретния съдия, така и неговото лично достойнство, професионална репутация и доброто му име. Налагащата се практика да се коментират и интерпретират съдебните актове през призмата на личността на съдията чрез груба, арогантна и обидна лексика са не само посегателство върху личността му, но и посегателство върху българската държавност, чийто представител е съда. Всяко подобно действие може да се квалифицира единствено като опит за вмешателство и натиск, с цел компрометиране на съдебния процес.


Предизвикателството пред българските медии, не само в областта на съдебната власт, е да работят в полза и подкрепа на обществото. Правото на мнение и свобода на словото са израз на съществуващата медийна среда и ролята ѝ на регулатор в правовата държава, поради което те са дълг, призвание и лична отговорност на информирани и компетентни професионалисти от обективни и независими медии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK