Издирването на Боян Петров продължава над базовия лагер

архивна снимка

© Боян Петров

архивна снимкаЕдин хеликоптер е излетял тази сутрин от Непал с цел да подпомогне издирващите Боян Петров в района на Лагер 1 и ако е възможно Лагер 2. Това съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в България.


Той няма към момента информация дали времето позволява на хеликоптера активно да участва в операцията, защото времето в Непал не е добро. В Непал времето е по-лошо, отколкото в базовия лагер, уточни Петков. Това пък ще позволи на участващите в издирването пеша да огледат по-голям район.


Ръководителят на въздушния екип, включен в издирването, е казал пред индийското издание Dream Wanderlust, че днес ще се направи последно издирване, преди да се правят заключения.
Участието на непалски хеликоптери в издирвателната мисия продължава, въпреки че екипът на Боян Петров обяви края на издирването по въздух. Както и друг път са посочвали крайните решения се взимат от участващите в издирването.


До момента единствената открита следа от Петров, който страда от диабет, е инсулинът му. Той е бил намерен в района на Лагер 3 (7500 м) от китайски катерачи. Бяха открити и други предмети, за които се смята, че може да са негови, но все още няма потвърждение на това.


При издирването вчера в района на Лагер 1 не бяха открити следи от алпиниста.


Българският алпинист е в неизвестност от 3 май, като преди това е тръгнал в атака на връх Шиша Пангма.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK