Боян Петров и пътят, който винаги завършва с връх

Боян Петров на тренировка над базовия лагер в очакване на прозорец за атаката на Анапурна, 2016 г.

Боян Петров на тренировка над базовия лагер в очакване на прозорец за атаката на Анапурна, 2016 г.Животът по върховете е ужасно ветровит. Колкото по-високо стъпваш, толкова повече трябва да си отваряш очите и да удържаш неговите пориви", пише алпинистът Боян Петров в книгата си "Първите седем" (2017).


След повече от две десетилетия по най-високите планини на планетата той остана в подножието на Шиша Пангма (8027 м), докато следваше мечтата си да върви нагоре. Спасителната операция за алпиниста, който изчезна на 3 май, приключи днес и надали някога ще се разбере каква е причината той да изчезне.


Внимавай, Петров


Човекът, изкачил 10 от 14-те осемхилядни върхове на света, винаги е казвал, че се страхува и че смята това за едно от най-полезните качества в неговото поприще, тъй като е "ограничител за безразсъдни решения". Може би заради това изчезването му под Шиша Пангма не предизвика в началото полагащата се паника. Не само близките и приятелите му в София, но и мнозина от почитателите му имаха "добро чувство" - интуитивно усещане, че каквото и да се е случило, ще оцелее и ще разказва с усмивка за него, както е ставало много пъти преди.
Боян Петров винаги е бил от оцеляващия тип, защото залагаше на две неща - страх и здрав разум. Както сам обичаше да разказва: "Ходя нагоре и си викам: "Внимавай, Петров." Така си говоря - в трето лице, за да си напомням разни важни неща, като съм сам по планините", разказа алпинистът при гостуването си в редакцията на "Дневник" през 2015 г.


Гласът го спира на няколко пъти буквално на метри от атакувания връх заради преценката, че е опасно. Предпочита да се откаже и да направи нов опит в по-добър момент.


През годините Боян Петров събира колекция от непознати височинни животински видове. Един вид е описан на негово име - Sciretellus petrovi Simov, 2006 (от книгата "Първите седем", 2017). Често се шегува, че от участие в експедиции не успява да си защити дисертацията.

© Боян Петров

През годините Боян Петров събира колекция от непознати височинни животински видове. Един вид е описан на негово име - Sciretellus petrovi Simov, 2006 (от книгата "Първите седем", 2017). Често се шегува, че от участие в експедиции не успява да си защити дисертацията.


Когато избираш да продължаваш


Статистиката описва Боян Петров като един от най-успешните български алпинисти - на четири крачки от Хималайската корона и с изкачени повече от 20 върха с височина над 5 хил. метра. На два пъти - през 2014 и 2016 г., успява да качи по 3 осемхилядника за сезон, а достигането на Броуд пик и К2 в рамките на само 8 дни го прави и световен рекордьор за "двойно изкачване". Това, което не описва, е изумителната воля, увереност в собствените сили и устойчивост на 45-годишния алпинист.


Завършил е зоология и екология в Софийския университет. От години е част от екипа на Националния природонаучен музей, чиято колекция попълва при пътуванията си.


От 2000 г. е с диабет. На 26 г. е диагностициран с рак на тестиса, а няколко години преди това има рак в окото. "Реших, че не е честно да те осъдят толкова лесно. Казах си: или ще умра, или няма да умра – среден път няма. И реших, че няма да умра."


Година след второто връхлитане на болестта и преди да получи диабет изкачва първия си петхилядник - връх Арарат. Казва, че лекарите трябва да насърчават хората с диабет да са активни, докато им помагат да го контролират, а не да стават подчинени на болестта си.


Фотогалерия: На алпинистите им ръкопляскат боговете >


Въпреки това тъкмо диабетът се превръща в спънка за участието му в последната национална експедиция до Еверест през 2004 г. Замислена е като юбилейна – точно 20 години след като Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата. Тогава лекарят на експедицията - също алпинист - д-р Карина Сълова, му съобщава, че няма да бъде включен, въпреки добрата си подготовка, защото е диабетик. През същата година тръгва по свой път, който за няколко месеца го отвежда до три континентални първенеца – Денали в Северна Америка, Аконкагуа в Южна Америка и Елбрус в Русия.


В момента в света по негова информация има петима души с диабет, които са височинни алпинисти.


Два пъти катастрофира - през 2013 г. с мотор, когато си чупи крака, и през 2016 г., когато с еколога Андрей Ковачев са пометени от автомобил в Кресненското дефиле, докато броят прегазените животни на пътя на бъдещата автомагистрала "Струма". След втория инцидент беше в кома, с тежки черепно-мозъчна и гръдна травма, но изуми лекарите, които обявиха, че "явно има уникален организъм", и го изписаха от болницата на втората седмица. Сто дни след катастрофата тръгна отново по обичайното си трасе за поддържане на спортна форма - от Княжево нагоре до Копитото, а година по-късно развя знамето на Гашербрум II и Даулагири.


От най-високите върхове на планетата се вижда с невъоръжено око, че земята е кръгла, разказва Боян Петров.<br /><br />Снимката е от експедицията до връх Даулагири, 2017 г.

© Боян Петров

От най-високите върхове на планетата се вижда с невъоръжено око, че земята е кръгла, разказва Боян Петров.


Снимката е от експедицията до връх Даулагири, 2017 г.


Сам, без кислород и без помощ от държавата


През 2015 г., вече с пет осемхилядника в колекцията си, Боян Петров обяви, че ще катери в бъдеще сам, отново без кислород и без да разчита на държавна помощ. "Досега това бяха постижения за цяла България - изкачването на върхове, до които българин не беше достигал. Оттук нататък това си е мой личен проект. Когато го завърша, тогава вече може би ще е нормално някой да го уважи, защото до момента около 35 души (със и без помощта на кислород - бел. ред.) са успявали да изкачат всички 14 осемхилядника", аргументира се тогава той.


В началото на проекта "Българин на 14х8000" с много обикаляне Петров намира спонсори, които да му осигурят възможност да го започне. Намира и медийна подкрепа, част от нея е сътрудничеството му с "Дневник", където излизат разказите му от първо лице по време на експедициите.


Към Канчендзьонга, 2014 г.

© Боян Петров

Към Канчендзьонга, 2014 г.


Не липсват коментари, че соловото му катерене е егоистично, но той отвръща, че най-добре знае цената на тази самота - прави те независим от темпото и възможностите на другите, но ти отрежда и мястото на пълен самотник по трасето нагоре, а понякога и в базовия лагер, където не можеш да се пошегуваш с някого на български.


Казва, че катери без кислород, защото това е честното постижение: кислородът улеснява изкачването и изведнъж върхът вместо 8 хил. става 7 хил. м висок. Шерпите, които обезопасяват трасето, носят екипировката и сервират топъл чай, допълнително помагат, а не това търси той: "Честните рекорди стават, ако тялото ти може да го направи. Ако не може, значи не може."


Въпреки че избра пътя на самостоятелността, Петров запази добрите си отношения с алпинистката общност. Известно е близкото му приятелство с Дойчин Боянов - двамата тренират и се катерят заедно от години. Но и за другите си колеги не е казвал публично лоша дума. Остана встрани и от най-големия скандал, разтърсил алпинизма след експедицията до Еверест през 2004 г., когато загина Христо Христов, а участниците се разделиха на взаимно обвиняващи се лагери.


Ведрото настроение, чувството за хумор и добронамереността, с която Боян Петров подхождаше към другите, му печелеше уважение и симпатии. Те проличаха и след изчезването му под Шиша Пангма - рядко в медиите и интернет може да види подобно единодушно благопожелание за късмет и спасение.


Боян Петров в подкрепа на кампанията "Спасете Пирин" под Анапурна, 2016 г. Текстът, с който разпространи кадъра в социалните мрежи, гласеше: "Съдбата и целостта на националния ни парк "Пирин" зависи от всички нас, които обичаме природата такава, каквато е - зелена, дива и без бетон!"

© Боян Петров, Личен архив

Боян Петров в подкрепа на кампанията "Спасете Пирин" под Анапурна, 2016 г. Текстът, с който разпространи кадъра в социалните мрежи, гласеше: "Съдбата и целостта на националния ни парк "Пирин" зависи от всички нас, които обичаме природата такава, каквато е - зелена, дива и без бетон!"


Каузата срещу финансите


През всички години като публична личност Боян Петров неотстъпно използва популярността си, за да защитава каузите си - срещу застрояването на Пирин, бетона по Черноморието, преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.


През зимата застана с името си зад проект за промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", които да дадат възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско, но не и за изграждане на нови и разширяването на съществуващи ски писти. Очаквано, идеята срещна лаконично несъгласие.


Никога обаче не се е поддавал на изкушението да осребри популярността си в кампании, които противоречат на възгледите му. В книгата си - наръчник за организиране на експедиции, обяснява защо: "Не трябва да правим компромиси и да ставаме съучастници, като с успехите си волно или неволно повдигаме имиджа на опетнени компании, фирми и банки. На пазара в България има достатъчно звезди от други браншове, които покорно, съзнателно или несъзнателно, изпълняват всички техни желания."


На Манаслу , 2015 г.

© Боян Петров

На Манаслу , 2015 г.


И пътят винаги да свършва с връх


"Аз не мога да се задоволя само с пътуването. Често ти се случва да вървиш по много интересен път, но накрая да няма връх. Не съм доволен от такъв път. Искам моят път винаги да свършва с връх", казва Боян Петров в интервю преди няколко години.


Неведнъж обявява, че е готов да изгори, но да изпълни целта си, и се опитва това да възпита и у децата си - Тея и Явор. Амбицията, естествено, има своя цена - семейството да не приеме отсъствията и отдадеността му на планината. Разказва, че първата му съпруга го изоставя след една дълга експедиция.


Боян Петров не успя да извърви последните стъпки до короната - Шиша Пангма, Еверест, Чо Ою и Лхотце. Името му няма да влезе в историята като първия българин, изкачил 14-те осемхилядника. Ще остане обаче като човека,
който убеди мнозина, че няма невъзможни неща и не трябва да се отказват в пътя нагоре към собствените си ветровити върхове.


Осемхилядниците на Боян Петров


2009г.-Гашербрум I (8068 м) в Пакистан (първо българско изкачване заедно с Дойчин Боянов, Николай Петков и Николай Вълков)

2014 г. — Канчендзьонга (8586 м) в Непал (първо българско изкачване)
2014 г. — Броуд пик (8047 м) в Пакистан
2014 г. — K2 (8611 м) в Пакистан (първо българско изкачване)
2015 г. — Манаслу (8163 м) в Непал (първо българско изкачване)
2016 г. — Анапурна I (8091 м) в Непал
2016 г. — Макалу (8485 м) в Непал
2016 г. — Нанга Парбат (8126 м) в Пакистан
2017 г. — Гашербрум II (8035 м) в Пакистан
2017 г. — Даулагири (8167 м) в Непал


Дневниците на експедициите на Боян Петров четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Моля спонсорите на Боян да го оставят на мира!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да почива в мир.

  Дано обществото се организира да помогне на децата му.

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  И Христо Проданов остана на един връх. Тъжно!

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Да така е, няма невъзможни неща, жалко е, че идва краят на един бурен неспокоен живот. Да почива в мир на своя връх.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Разстроено

  Българин от рядка порода беше.

 6. 6 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не се сдържа да не се изсереш, дребна душичке.
  А за Боян - Това, което си направил и постигнал, никой не може да ти го отнеме. Респект.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4154 Разстроено

  Поклон пред паметта на великият алпинист Боян Петров! Господ да го прости!

  П.П.
  Благодаря на Дневник за тази чудесна статия, която сте публикували тук за Боян ...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на MEMO
  MEMO
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Отиде си един от мойте съвременни герой!!! Поклон!!!

 9. 9 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 274 Разстроено

  За съжаление, този път пътят му завърши не с връх, а в неизвестна "цепнатина".

 10. 10 Профил на californication
  californication
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Съни, ти остана там където винаги си искал да бъдеш. Там някъде е границата между живота и безсмъртието...

  Men are born to succeed, not to fail!
 11. 11 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 754 Разстроено

  Човек винаги иска да има още много (или пък поне още малко) време с хората, които обича, хората, които го вдъхновяват, хората, които променят света към добро...

  Това не винаги е възможно. Благодарим ти Боян за следата, която оставяш! Поклон!

  Stupidity should be painful
 12. 12 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Всеки си отива в даден момент. Боян си отиде по начин, по който искаше!

 13. 13 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Какво значи "без държавна помощ", извинете? Наистина ли очаквате, че държавата може да раздава парите на данъкоплатци за всяка кауза, който някой талантлив им покаже?
  За тази работа си има спонсори. Нека не бъркаме героичното с икономическото.
  Човекът е бил наясно с рисковете и сега ще остане безсмъртен.

 14. 14 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 449 Неутрално

  За спорта ще кажа:не го разбирам. Но Боян Петров го харесвах като борбена личност и като пример, който много млади хора е хубаво да последват. Нека почива в мир!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 15. 15 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 564 Разстроено

  Боян Петров успя да вдъхне кураж на много хора! Индивидуалист по природа, но с огромно влияние върху останалите. Интелигентен, борбен и много деен!

  Наистина много жалко, че си отиде! Радвах се на всеки негов успех и сега ми е мъчно..
  Дано намери покой!

  Съболезнования на близките!

 16. 16 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Отиде си един от мойте съвременни герой!!! Поклон!!!
  —цитат от коментар 8 на MEMO


  И мой.Такъв човек спокойно и преди начичах-герой!
  Днес се обозначи един нов връх-Боян !

 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Дневник изтисква последния дъх от златната си кокошка, която изгуби.

  Бог да прости греховете на Боян!

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2944 Разстроено

  Тъжно е, когато някой си отива, а много по-тягосно когато вече го няма ЧОВЕК, който е бил пример за много. Боян Петров беше не само за пример, а уникален пример, който тепърва ще разкрива същността му, стремежите, героизма на човек отдал се изцяло на свободата да бъде себе си. Тъга, надежда и поклон.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Алпинистите се използват за реклама. Цената, която плащат е ужасно висока.
  Според мен те задоволяват или собствените си духовни потребности, или материални такива. Първия случай е проява на висш егоизъм, втория на висша глупост.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 461 Любопитно

  До коментар [#2] от "J.J.":

  Да изкупим книгата му, за да има допечатки, така ще отива сумата при семейството му, надявам се! Аз го направих!

  Яба-даба-ду
 22. 22 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Мисля, че и Шиша Пангма трябва да му се пише, че го е изкачил!
  11 х 8000
  ;)

 23. 23 Профил на Vojda
  Vojda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С връх Човек!
  “Помогни ми да ся возвися!”
  и Бог му помогна.

 24. 24 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Има хора, чийто дух надхвърля обичайните ни представи. Очевидно Боян е бил такъв. Тези хора движат човечеството по различни начини, Това вдъхновява обикновените, като нас. Поклон!

  vesela
 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "Сам, без кислород и без помощ от държавата"

  Държавата направи каквото можеше, за да бъде открит и спасен.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Тъжно и светло.
  Той заслужава любовта на приятелите и обичта на непознатите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Вече наистина можем да кажем Бог да го прости!
  И какви посмъртни ордени, каква Стара планина, какви глупости!? Ако беше оживял щяхте ли да го предложат за орден? Едва ли...
  А в негово лице България губи и прекрасен човек и добър алпинист и сериозен учен и име в на природозащитата в България.
  А какви дребни душици се разсмърдяха покрай този случай... Пфу, гнус!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на RebellioN
  RebellioN
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам защо всички автоматично приемат, че Боян Петров НЕ е успял да покори Шишапангма.

  За това има точно толкова информация, колкото и за обратното.

  Но...всички знаем, че повечето нещастия стават на връщане....Това съм го усещал лично в моите собствени миниатюрни походчета из Рила & Пирин. Слизането от Кончето, примерно, ще изцеди и последният атом в тялото ви. Главата ви бучи, краката ви болят ужясяващо и треперят, мисленето ви е с видимо ограничен капацитет. Долу в хижата групата ви се състои от банда едва ходещи сенки. Мисля, че е паднал в пукнатина на връщане, а може да се е подхлъзнал и полетял по почти вертикалния склон...
  Той бързаше с тоя връх и го смяташе за тренировка за Еверест...

 29. 29 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Да пътят му завърши,но този път с леден връх за съжаление...

 30. 30 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Планината, която искаше да покори го уби! Но нима животът не убива всички нас? Рано или късно. Той намери красив край, не че го е искал, но го е допускал. Бил е готов, че едно извисяване може и да е последно. И помислете - ние оставаме тук, на морското равнище. Вярна, гледаме нагоре, но само да видим дали ще завали. И зад ъгъла на всеки наш живот дебне не връх, а старчески дом, самотна стая, вмирисано легло или дълго влачане в сенките на ужаса от гадния край. А той си остана там, където искаше да бъде и където се връщаше всеки път, когато можеше. Той е щастливец! Ние да му мислим. И да живеем с усмивка, защото краят идва - рано или късно. И няма Бог, няма Рай и Ад има просто Край. При Боян той бе страхотен! След нас остават само спомените, в сърцата на тези, които са ни обичали, а за Боян те са чудесни.

 31. 31 Профил на Цветомир Матов
  Цветомир Матов
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Силен българин. Остана там кадето винаги е искал да бъде. Въпреки че е тъжно и прекалено рано за хора като него това сигурно е перфектния край. Завинаги на покрива на света.
  Поклон и съболезнования на близките му.

 32. 32 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  След 3 дни никой няма да пише нищо за Боян Петров. Така сме устроени за съжаление.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 33. 33 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Хубава статия. Благодаря!

 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  "Виждал съм неща, каквито вие, хората,
  не сте и сънували
  Горящи кораби в пояса на Орион
  Наблюдавал съм лъчи, проблясващи в мрака,
  край Дверите на Танхойзер
  И всички тези мигове ще бъдат изгубени
  като сълзи под дъжда
  Време е да умра"

  https://www.youtube.com/watch?v=JdUq2opPY-Q

  На върха всичко е спокойно, Съни!

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 35. 35 Профил на linka
  linka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tifoso 1897":

  Що я четеш тогава....

 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Никога не съм вярвал че този форум бъка от дребни душици...

  С Богом Съни

 37. 37 Профил на piperkata
  piperkata
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#34] от "keen":

  Човече, благодаря ти за "Блейд рънър".

  /За пръв и последен път от години влизам във форум, но от десетилетия не съм усещал такива дни. Тука повеке приказки ни не требват/.

 38. 38 Профил на bloodinside
  bloodinside
  Рейтинг: 230 Разстроено

  много ми е мъчно за загубата на Боян, надявам се само да не се е мъчил, а да си е отишъл, без да страда

 39. 39 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Той винаги ще стои Високо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK