Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Зоологическа градина, СофияПрез 2018 г. Софийският зоопарк празнува своя 130-годишен юбилей, съобщиха от пресцентъра му. По време на дългата си история той преминава през две световни войни, променя местонахождението си и става едно от най–атрактивните и обичани места в София и България.


Зоологическата градина е създадена през 1888 г. с указ на княз Фердинанд Сакскобургготски. Той е бил естествоизпитател с интереси и познания в областта на ботаниката и зоологията. Първото животно в зооколекцията му е бил черен лешояд (картал), уловен от българската природа и подарен на княза.


Царската зоологическа градина е била изградена в близост до Софийския университет и се е радвала на голям интерес от гражданите на София и от жителите на цялата страна. Разнообразието на видове в зооколекцията е било впечатляващо – множество птици като брадати лешояди и други хищни птици, фламинго, хумболтови пингвини, щрауси, папагали и различни видове фазани, както и водоплаващи птици, като повечето успешно са се размножавали.
Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Георги Кожухаров


Имало е кафяви, а по-късно и бели мечки, лъвове и тигри, голямо разнообразие от тревопасни животни – козирози, диви кози, елени, камили, антилопи и бизони; примати като капуцини и павиани, терариум, в който най–едрият обитател е бил алигатор.


През 1912 г. от Хамбург пристигат двойката индийски слонове Нал и Дамаянти. Предоставят им обора в двореца Врана, а през 1929 г. са преместени в Зоологическата градина в специално построения слонарник. С тяхната поява започва традиционното отглеждане на слонове в Софийския зоопарк. Това е причината днес емблемата на Зоологическа градина - София, да е слон с корона. В този период уредници и директори на Царската зоологическа градина са били Ернст Хублайн, Бернхард Курциус и Адолф Шуман.


Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Георги Кожухаров


На 1 август 1914 г. избухва Първата световна война и снабдяването на Зоологическата градина през този период с храни и материали става чрез интендантството на двореца. Почти всички работници, които трябва да се грижат за животните, са пратени на фронта, което създава трудности. Тогава Зоологическата градина е пряко подчинена на Природонаучния музей и на неговия директор д-р Иван Буреш и годините на войната са преживени без особени сътресения.


В историята за Софийския зоопарк има тежки моменти като бомбардировката над София по време на Втората световна война на 30 март 1944 г. Няколко бомби падат върху зоопаркаَ .Част от животните загиват, а директорът Павел Патев заедно с няколко гледачи обикаля с каруца из руините на София, за да търси убити коне и волове за храна на оцелелите хищници. С много самоотвержени усилия от персонала Зоологическата градина в София е възстановена след тези трагични събития.


Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Георги Кожухаров


Зооколекцията постоянно нараства и се развива. Това налага преместването ѝ на ново, по-обширно място. В началото на 1966 г. идейният проект за новия зоопарк, изработен от архитектите Радославов и Илиев, е готов. Планирано е той да бъде в Горни Лозенец, близо до планината Витоша, и изграждането му да става на три етапа в продължение на петнадесет години.


В периода 1984 - 1986 година Софийският зоопарк заедно с всичките му обитатели е преместен на сегашното място. Днес Зоологическата градина е един от най-красивите паркове със специално предназначение в София. Върху площ 235 декара там живеят около 2000 животни от 280 вида в цял свят, растителността е грижливо поддържана и посетителите могат да видят над 50 интересни дървесни вида, различни храсти и уникална японска градина.


Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Георги Кожухаров


Едни от емблематичните животни в столичния зоопарк днес са индийският слон, белият носорог, хипопотамите, африканските лъвове, леопардите и ягуарите, кафявите мечки, гибоните и лемурите, египетските и белоглавите лешояди, пеликаните и щраусите.


През 2017 г. завърши голямата реконструкция на външните заграждения за големите котки и сега те - с 10 пъти по-голяма площ от преди, предлагат на животните условия близки до естествената им среда.


Предстои мащабна реконструкция и на огражденията за примати, както и финализирането на Генералния план, според който софийският зоопарк ще се развива в следващите години. В него е предвидено животните в експозициите да бъдат представени на биогеографски принцип и зооколекцията да бъде обогатена с много нови видове.


Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Георги Кожухаров


Зоологическа градина - София, е най-голямата и най-старата на Балканския полуостров. В своето развитие тя следва съвременните тенденции да бъде образователен, природозащитен и научен център и да отговаря на европейските и световните стандарти. Софийският зоопарк е кандидат-член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и е сред Стоте национални туристически обектa на България.


Зоологическа градина работи без почивен ден, а по повод празника си кани жителите и гостите на столицата на специално организирани събития:


18 май


В 11 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие официална изложба, посветена на историята на зоологическата градина.
Ще се открият две нови заграждения до залата на големите котки.
Ще се представи новото мобилно приложение на Vips Sofia Zoo ("Умен зоопарк), което е единствено по рода си в Европа и е изцяло български продукт.


Зоопаркът в София стана на 130 години и празнува цял месец

© Георги Кожухаров


19 май


От 11 часа - Рожден ден за най-малките и техните родители. Концерт на Детския радиохор на Българско национално радио с диригент Теодора Димитрова.
11.30 ч. "Джаз за деца" с "Венци Благоев ДЖАЗТЕТ", гост-вокалист Марина Господинова и детска вокална група "Пим-Пам" с диригент Ирена Христова.
12.30 ч. викторина за деца "Минута е много" с водещ Петър Вучков


Най-дългата рисунка ще бъде направена в Зоологическа градина София - 130 метра по случай 130-годишнината.
През двата дни (19 и 20 май) на разположение на децата ще има бяло платно и флумастери, с които да я нарисуват.


Тийн Парти - 18 часа - Среща с влогъра Крис Захариев
18.30 часа - рапъра Ендо
19 часа - концерт "Бандата на ръба" (Б.Н.Р.)


20 май


19.30 часа - спектакъл "Райската птица" - първият за България и Европа воден куклен театър. Такъв съществува само на едно място в света – в делтата на Червената река - Виетнам. Това е древен традиционен куклен театър и до ден днешен тайните му остават загадка както за публиката, така и за професионалистите.


Всички събития от програмата са безплатни срещу закупен билет за вход в Зоологическата градина. Касите ще работят с удължено работно време до 19 часа.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много добре си спомням старата зоологическа градина - там където се намира днес паметника съветската армия.Малка,но много интересна и на пъпа на София.
  Така и не мога да възприема днешната Зоологическа градина - голяма,много бетонирана,слабо озеленена.Имам чувството,че животните и посетителите страдат.

 2. 2 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Като цяло Зоологическата в София е една много тъжна гледка. Дано са я пооправили малко. Честит празник.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  На мястото на хубавите животинки в центъра на града поставиха паметник на грозни животни.


  Иначе, зоологическата ни градина е морално и визуално остаряла. Сравнително голяма, но неадекватна откъм разположение. Откъм маркетинг и управление също е ужасна, но това е фандъковия мениджмънт.
  Типично соц място във всеки един смисъл.

  А потенциал има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Разбира се, старата зоологическа градина не можеше да остане в центъра на града, но още помня колко добре беше планирана. Днес се учудвам, че е била разположена върху толкова малко място, а имаше простор. Нищо общо с новата бетонна. Само едно от добрите, но непризнати неща, които е направил Фердинанд. Но то се дължи и на любознателността и напредничавостта на българина, които бързо го превръщат във водеща нация на Балканите веднага след Освобождението.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Честит празник и от мен!

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Все пак, доста преди да са открити зоологически градини в Хелзинки, Стокхолм и Прага, София си има такава.
  Мръсните фашяги на Царя, тцъ-тцъ, не са си губели времето с гьолове в Белене и др подобни проекти.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Явно никой от коментиращите дотук не е бил скоро в Зоопарка - определено изостава от съвременните европейски зоопаркове като атракции и управление НО има достатъчно простор за животните, МНОГО зеленина( фиданките отпреди 20г. вече са дървета) и много детски площадки. Има и детски образователен център, в който правят всякакви интресни инициативи. За съжаление некадърност и корупция има и тук, но сравнение с преди 5 г. например е по-добре. И едно лесно изпълнимо предложение : нека Зоопарка е пример за здравословно хранене за стотците деца, които ежедневно са там. Пакетираните джънк храни и сладоледи от сухо мляко да нямат място там, а в павилионите да се предлагат яско( не солети!), фрешове, пресни санвичи и плодове на бройка .

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Голяма радост беше, когато се роди слончето на първата снимка. Нарекоха го София и привличаше много посетители....
  За жалост не можа да достигне зрялост!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3628 Любопитно

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Като дете ме водеха в старата Зоологическа и съм се притеснявал за тясната клетка на лъвовете. Виж, на слоновете им беше по-широко, оградата беше от железни релси със заварени шипове по тях. През лятото доста смърдеше, сутрин махлата се будеше от ревове на животни. И да, детските спомени филтрират негативите :)

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Има една случка с Гришата Вачков, светла му памет, когато идва в София да кандидаства за артист. Спира група софета и ги пита адреса на Сатиричния, а ония го преценяват на мига и решили да се изгъбаркат, та го пращат на Толбухин 15, стария адрес на Зоологическата. Самият той я разказваше тая случка, как отишъл там и се мотивирал още по-силно да успее. Успех на предприятието за радост на всички.

 11. 11 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Беше невероятно депресиращо като ходихме наскоро. Ужас. Натъжих се и никога не съм ходил там. Депресиращо.

  Искам да я закрият.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK